
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Tehtävämme ovat:
- Tutkimme yhteiskuntaa ja sen muutosta, ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä.
- Koulutamme itsenäisiä ammattilaisia monimutkaistuvaan ja muuttuvaan maailmaan.
- Viritämme kriittistä keskustelua yhteiskunnan tilasta ja sen kehityksen suunnasta
Tiedekunta jakaantuu neljään yksikköön:
Tapahtumia
Tutkimusprofiili
Kansallisesti ja kansainvälisesti korkeatasoinen osaamisemme yltää kulttuurisen ja yhteiskunnallisen muutoksen pitkien prosessien ymmärtämisestä ajankohtaisiin yhteiskuntarakenteen, instituutioiden ja arkielämän kysymyksiin. Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa pyrimme yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksen avulla tunnistamaan, ymmärtämään ja ratkaisemaan hyvinvointihaasteita ja niihin liittyviä kysymyksiä.
Monitieteisyys on tiedekuntamme leimallinen piirre ja voimavara. Yhdistämme vahvan tieteenalaosaamisen ja uusille kysymyksille avoimen monialaisen tutkimuksen. Tutkimusmenetelmällinen monipuolisuus on tiedekunnan vahvuus ja menestystekijä.
Painopisteet
Tiedekuntamme tuottaa yhteiskunnan ja terveyden tutkimuksen kentällä ajankohtaista ja kriittistä tutkimusta, jolla on itsenäistä arvoa vastattaessa ajan haasteisiin ja ongelmiin. Tutkimuksemme kohdistuu yhteiskuntaan, yhteiskunnallisiin ilmiöihin, kulttuuriin, terveyteen ja yhteiskunnalliseen muutokseen. Tutkimuksen keskiössä on ihminen kontekstissaan ajallisesti ja paikallisesti sekä yhteiskunnallisissa suhteissa ja yhteiskunnallisena toimijana. Tutkimus liikkuu arjen, politiikkojen ja rakenteiden tasoilla. Tavoitteena on yhteiskunnan ja kulttuurin toiminnan ja muutoksen sekä terveyden, hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen toimijuuden ymmärtäminen ja tukeminen.
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tutkimuksen suuret sisällölliset linjat ovat hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä yhteiskunnallisen muutoksen ymmärtäminen ja hallinta.
Tutkimus oppialoilla ja oppiaineissa
Monitieteisen tutkimuksemme pohjan muodostavat vahvat oppialat ja niiden piirissä tehtävä korkeatasoinen perustutkimus.
HISTORIA, FILOSOFIA, KIRJALLISUUS
Filosofia
Historia
Kirjallisuustiede
Logopedia
Psykologia
Sosiaalityö
Vokologia
Biostatistiikka
Epidemiologia
Gerontologia
Global Health and Social Policy
Hoitotiede
Kansanterveystiede
Lääketieteen etiikka ja filosofia
Sosiaalipsykiatria
Terveys yhteiskunnassa -ryhmä (terveys- ja sosiaalipolitiikka, terveyssosiologia, sosiaali- ja terveysalan johtaminen, terveydenhuoltotutkimus, terveystaloustiede)
Työterveys
Nuorisotyö ja nuorisotutkimus
Rauhan- ja konfliktintutkimus
Sosiaaliantropologia
Sosiaalipolitiikka
Sosiaalipsykologia
Sosiologia
Sukupuolentutkimus
Tutkimuskeskuksia ja muita tutkimusyhteisöjä
Huippuyksiköt, tutkimuskeskukset ja tutkimusyksiköt
Huippuyksiköt
Suomen akatemian nimittämä (2018-2025) HEX - Academy of Finland Centre of Excellence in the History of Experiences / Kokemuksen historian huippuyksikkö tutkii kokemuksen historiaa: miten ihmisten kokemukset syntyvät, miten niitä tulkitaan ja miten ne vaikuttavat yksilön suhteeseen yhteisöönsä ja yhteiskuntaansa.
Ikääntymisen ja hoivan tutkimuksen huippuyksikkö (CoEAgeCare) (2018–2025), koordinaattori Jyväskylän yliopisto.
NORDWIT, the Nordic Centre of Excellence on women in technology-driven careers, was established in 2017. Funded by NordForsk, it is concerned with women’s careers in technology-driven research and innovation in and outside of academe.
Tutkimuskeskukset
Gerontologian tutkimuskeskus, GEREC tuottaa uutta tieteellistä tietoa ikääntymisestä, osallistuu yliopistokoulutukseen ja vahvistaa alan asiantuntemusta.
Narrare - Monitieteisen kertomuksen tutkimuksen keskus on kirjallisuustieteen koordinoima, yksikkörajat ylittävä monitieteinen kertomuksen tutkimuksen keskus. Keskus toimii tutkimusympäristönä eri tieteenaloilta tuleville tutkijoille yhteistyössä alan johtavien kansainvälisten tutkimuskeskusten kanssa.
Eturauhassyövän tutkimuskeskus (PCRC)
PERLA on Tampereen yliopiston Lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimuskeskus. Keskuksen tavoitteena on koota yhteen, vahvistaa ja edistää Tampereen yliopistossa tehtävää lapsuuden, nuoruuden ja perheen tutkimusta ja opetusta.
Rauhan ja konfliktintutkimuskeskus (TAPRI) on monitieteinen ja kansainvälinen tutkimuskeskus, joka tekee korkeatasoista sotiin, konflikteihin ja rauhanprosesseihin liittyvää tutkimusta. Tutkimuksen painopisteitä ovat muun muassa konfliktien muuntamisen, ratkaisuvaihtoehtojen ja seurausten tutkimus.
Tiedon, tieteen, teknologian ja innovaatioiden tutkimuskeskus (TaSTI) tutkii tutkimusyhteisöjen toimintaa, innovaatioympäristöjä ja sekä tiede- ja innovaatiopolitiikkaa.
Tampere Centre for Classical, Medieval and Early Modern Studies (TRIVIUM) on antiikin, keskiajan ja renessanssin tutkijoiden monitieteinen verkosto Tampereen yliopistossa.
Työelämän tutkimuskeskus (WRC) yhdistää akateemista perustutkimusta ja yhteiskunnan ajankohtaisia tiedontarpeita palvelevaa sopimustutkimusta. Tutkimuksen painopisteitä ovat muun muassa työorganisaatiot, niiden käytännöt ja verkostot, työmarkkinat ja työvoimapolitiikka sekä hyvinvointi, sosiaaliset suhteet ja sukupuoli työelämässä.
Tutkimusyksiköt ja -verkostot
CAST
Emerging Technologies Lab
GHSP - Global Health and Social Policy
Human Information Processing Laboratory (HIP-Lab)
Kansanperinteen arkisto
Porin yhteiskuntatieteellinen opetus- ja tutkimusyksikkö
Psykologian opetus- ja tutkimusklinikka Psyke
Puheen- ja äänentutkimuksen laboratorio
Tampere Research Group for Cultural and Political Sociology (TCuPS)
Tiedekunnan syöpää tutkivat ryhmät toimivat myös osana Sisä-Suomen Syöpäkeskusta
Koulutus
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tutkimus ja opetus tukee ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä globaalissa ja monimutkaisessa maailmassa. Koulutamme kriittisesti ja itsenäisesti ajattelevia asiantuntijoita työelämän eri sektoreille.
Tiedekunnassamme voi suorittaa yhteiskuntatieteellisen, terveystieteiden, humanistisen ja psykologian alan alempia ja ylempiä korkeakoulututkintoja. Opetuksemme vahvuutena ovat laaja-alaiset kandidaatinopinnot ja hyvin profiloidut maisteriohjelmat.
Tutkinto-ohjelmat
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa on kahdeksan kandidaatin ja maisterin tutkintoihin johtavaa tutkinto-ohjelmaa, joista kahdessa annetaan opetusta myös Porin yliopistokeskuksessa:
Filosofian tutkinto-ohjelma
Historian tutkinto-ohjelma
Kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelma
Logopedian tutkinto-ohjelma
Psykologian tutkinto-ohjelma
Sosiaalityön tutkinto-ohjelma (Tampere ja Pori)
Terveystieteiden tutkinto-ohjelma
Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma (Tampere ja Pori)
Maisterikoulutukset ja -ohjelmat
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa tarjotaan kandidaatin ja maisterin tutkintoihin johtavien tutkinto-ohjelmien lisäksi erillisiä maisteriohjelmia, joihin hakeudutaan erillisen haun kautta.
Suomenkieliset maisteriohjelmat:
- Hyvinvointipolitiikan ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriohjelma (Pori)
- Nuorisotyön ja nuorisotutkimuksen maisteriopinnot
- Työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelma (Tampere ja Pori)
Englanninkieliset maisteriohjelmat:
Master's Programme in Social Science Research:
- Comparative Social Policy and Welfare
- Gender Studies
- Global and Transnational Sociology
- Peace, Mediation and Conflict Research
- Public Policy Analysis
Public and Global Health:
Sivuainekokonaisuudet
Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintokokonaisuus
North American Studies programme (NAM): Opiskelijan oppaassa, North American Studies -sivusto
Vokologian oppiaine ja Puhekasvatus ja vokologia opintokokonaisuus
Katso myös Vapaasti valittavat opinnot -> Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Erikoistumiskoulutukset
Tampereen yliopisto toimii työ- ja organisaatiopsykologian erikoistumiskoulutuksen koordinaatioyliopistona:
- Työ- ja organisaatiopsykologian erikoispsykologikoulutus
- Työ- ja organisaatiopsykologian erikoistumiskoulutus
Sosiaalityön erikoistumiskoulutuksia järjestetään SOSNET yhteistyönä
- Lapsi-, nuoriso- ja perhesosiaalityö - Lastensuojelun opintosuunta (hakuaika 26.8.–23.9.2021)
Ammatillinen jatkokoulutus
Moniammatilliset johtamisopinnot (Mojop) osana erikoistuvan lääkärin ja hammaslääkärin erikoistumiskoulutusta
Tampereen yliopistossa erikoislääkärikoulutukseen vaadittavat teoreettiset johtamisopinnot (10 op) toteuttaa yhteiskuntatieteiden tiedekunnan terveystieteiden oppialaryhmä TAYSin miljoonapiirin alueella.
TAY:n erikoistujilla on halutessaan mahdollisuus koota moniammatillisen lähijohtamisen 30 op:n opintokokonaisuus. MoJop-teoriaopintojen (10 op) lisäksi suoritetaan yhteensä 20 op johtamistaitoja laajentavia opintoja.
Tohtoriohjelmat
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa on seuraavat kahdeksan tohtoriohjelmaa. Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tohtoriohjelmat ja niissä suoritettavat tutkinnot ja oppialat sekä tohtoriohjelmien yhteystiedot löytyvät Opiskelijan oppaat sivulta.
Filosofian tohtoriohjelma
Historian tohtoriohjelma
Kansainvälinen epidemiologian tohtoriohjelma (IPPE)
Kirjallisuustieteen tohtoriohjelma
Lääketieteen tohtoriohjelma
Psykologian ja logopedian tohtoriohjelma
Terveystieteiden tohtoriohjelma
Yhteiskuntatutkimuksen tohtoriohjelma
Avoin yliopisto-opetus
Avoin yliopisto-opetus on avointa kaikille, ilman pääsykokeita! Opiskelu antaa mahdollisuuden suorittaa tutkintojen osia yksittäisinä kursseina tai opintokokonaisuuksina. Lue lisää avoimesta yliopisto-opetuksesta.
Täydennyskoulutus
Ajankohtaista
Korona: Etsitkö asiantuntijaa haastateltavaksi? Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan asiantuntijat tarjoavat monipuolisia näkökulmia koronavirukseen, koronarajoitteisiin ja niiden yhteiskunnallisiin seurauksiin.
Tiedekunta
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta on noin 3000 opiskelijan ja 430 työntekijän yhteisö, joka sijoittuu keskeisesti Tampereen yliopiston painoaloille, yhteiskunnan ja terveyden tutkimukseen ja opetukseen.
Tiedekunnan tutkimus ja opetus tukee ihmisten hyvinvointia, terveyttä ja toimintakykyä globaalissa ja monimutkaisessa maailmassa ja tiedekunta osallistuu tärkeällä panoksella hyvinvointihaasteiden ratkaisemiseen. Kansainvälisesti korkeatasoinen ja monitieteinen osaaminen yltää kulttuurisen muutoksen pitkien prosessien ymmärtämisestä ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin ja arkielämän kysymyksiin. Käytännön sovellusalueet ulottuvat väestötason ennakoinnista hyvinvointijärjestelmien johtamiseen ja ammattilaisten kouluttamiseen.
Koulutamme opiskelijoita filosofian, historian, kirjallisuuden, logopedian, psykologian, sosiaalityön, terveystieteiden ja yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmassa sekä kahdessa kansainvälisessä maisteriohjelmakokonaisuudessa. Tiedekunnasta valmistuu vuosittain lähes 300 kandidaatin tutkinnon suorittanutta ja saman verran maistereita.
Tiedekunnan tohtorikoulutus nivoutuu tutkimukseen ja sen painopisteisiin. Tiedekunta on jatkokoulutuksen vahva toimija niin yliopiston sisällä kuin omien tieteenalojensa verkostoissa. Tohtoreita valmistuu tiedekunnasta vuosittain noin 40.
Dekaani Juho Saaren tervehdys
Tervetuloa yhteiskuntatieteiden tiedekunnan sivuille. Tiedekunnassamme toimii neljä yksikköä, jotka edustavat laajalti yhteiskunta- ja terveystieteiden sekä humanististen eri aloja. Suuressa tiedekunnassa meillä on riittävästi mahdollisuuksia tutkia ja opettaa monialaisesti ja vastata opiskelijoiden, tutkijoiden ja sidosryhmien odotuksiin ja toiveisiin.
Tutkijoiden välistä työnjakoa tukee yhteistyö, joka mahdollistaa ilmiölähtöisen ja monitieteellisen tutkimukseen. Koulutamme eri yhteiskunta- ja terveystieteiden ja humanististen alojen ammattilaisia ja asiantuntijoita. Viime vuosina olemme menestyneet mainiosti sekä tutkimuksessa ja opetuksessa että ulkoisen rahoituksen hankinnassa ja yhteiskunnallisessa vaikuttavuudessa. Rakennamme tälle vahvalle pohjalle.
Tutkimusstrategiamme on valmistelussa. Valmistaudumme myös opetuksen uudistamiseen ja koulutuksen kehittämisohjelman toimeenpanoon. Metodisesti meiltä löytyy osaamista pienten näytteiden analyysistä suuriin tilastotieteellisin menetelmin käsiteltäviin aineistoihin. Uudessa Tampereen yliopistossa kansainvälistymme ja osallistumme yhä laajemmin isoihin hankekokonaisuuksiin. Samalla hyödynnämme laaja-alaisen yliopiston tuomat yhteistyömahdollisuudet.
Tiedekunnan hallinto
Dekaani
Juho Saari
Linna 6062
puh. 040 828 1027
Koulutusvaradekaani
Marko Salonen
LINNA 5079
puh. 050 318 6210
Tutkimusvaradekaani
Sami Pirkola
ARVO B338
puh. 050 318 7267
Johdon assistentti
Marjo Silvala
Linna 6110
puh. 050 327 5931
Johdon erityisavustaja
Heli Pispa
Linna 6058
puh. 050 520 2926
Yksiköiden päälliköt
Historia, filosofia ja kirjallisuustiede: Marjaana Niemi
Hyvinvointitieteet: Laura Kalliomaa-Puha
Terveystieteet: Marja Kaunonen
Yhteiskuntatutkimus: Eriikka Oinonen
Tutkinto-ohjelmavastaavaat
Filosofian tutkinto-ohjelma: Panu Raatikainen
Historian tutkinto-ohjelma: Tanja Vahtikari
Kirjallisuustieteen tutkinto-ohjelma: Saija Isomaa
Logopedian tutkinto-ohjelma: Tiina Ihalainen
Psykologian tutkinto-ohjelma: Mikko Peltola
Sosiaalityön tutkinto-ohjelma: Aino Ritala-Koskinen
Terveystieteiden tutkinto-ohjelma: Jutta Pulkki
Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma: Noora Ellonen
Tohtoriohjelmavastaavat
Filosofian tohtoriohjelma: Jani Hakkarainen
Historian tohtoriohjelma: Raisa Toivo
International Doctoral Programme in Epidemiology (IPPE): Pekka Nuorti
Kirjallisuustieteen tohtoriohjelma: Lieven Ameel
Lääketieteen tohtoriohjelma: Anssi Auvinen
Psykologian ja logopedian tohtoriohjelma: Jari Hietanen
Terveystieteiden tohtoriohjelma: Kirsi Lumme-Sandt
Yhteiskuntatutkimuksen tohtoriohjelma: Semi Purhonen
SOCin Koulutuksen ja oppimisen palvelutiimin asiointiosoitteet
Tiedekunnan yhteinen neuvontaosoite on soc.opiskelu.tau [at] tuni.fi
Tutkinto-ohjelmakohtaiset neuvontaosoitteet:
- Psykologian opintoasiat psyk.opiskelu.tau [at] tuni.fi
- Sosiaalityön opintoasiat sostyo.opiskelu.tau [at] tuni.fi
- Terveystieteiden opintoasiat terv.opiskelu.tau [at] tuni.fi
- Yhteiskuntatutkimuksen opintoasiat ykt.opiskelu.tau [at] tuni.fi
- Logopedian opintoasiat logo.opiskelu.tau [at] tuni.fi
- Kirjallisuustieteiden opintoasiat kir.opiskelu.tau [at] tuni.fi
- Historian opintoasiat hist.opiskelu.tau [at] tuni.fi
- Filosofian opintoasiat fil.opiskelu.tau [at] tuni.fi
- Porin kampuksen opintoasiat soc.pori.opiskelu [at] tuni.fi
- Tohtoriohjelmien opintoasiat soc.doc.tau [at] tuni.fi
- SOC Avoin yliopisto opintoasiat socavoin.tau [at] tuni.fi
SOCin tutkimuspalvelut
Tiedekunnan tutkimuspalveluiden asiointiosoite on: soc-research [at] tuni.fi
Tiedekuntaneuvosto
Juho Saari, dekaani | |
Jäsenet | Varajäsenet |
Jalava Marja, professori | Kivistö Sari, professori |
Juhila Kirsi, professori | Hietanen Jari, professori |
Jallinoja Piia, professori | Huttunen Laura, professori |
Koivusalo Meri, professori | Kaunonen Marja, professori |
Lehtonen Turo-Kimmo, professori | Ruusuvuori Johanna, professori |
Enroth Linda, yliopistotutkija | Palonen Mira, yliopisto-opettaja |
Penttilä Nelly, yliopistonlehtori | Ekqvist Eeva, tutkija-tohtori |
Puumala Eeva, yliopistotutkija | Nieminen Juha, yliopisto-opettaja |
Samola Hanna, yliopistonlehtori | Porkkala Siiri, apurahatutkija |
Stevanovic Melisa, tenure track -tutkija | Suodenjoki Sami, yliopistotutkija |
Härkönen Onni, opiskelija | - |
Kemppainen Jaakko, opiskelija | - |
Kanelli Rafaella, opiskelija | Heino Vilma, opiskelija |
Vainionpää Pauliina, opiskelija | - |
Väisänen Riku, opiskelija | - |
Henkilökunnan yhteystiedot
Yhteiskuntatieteiden tiedekunnan henkilökunnan yhteystiedot:
Käytä yliopiston sivujen henkilöhakua.
Dosentin arvo, hakuohjeet
Yliopisto voi myöntää dosentin arvon henkilölle, jolla on perusteelliset tiedot omalta alaltaan, julkaisuilla tai muulla tavoin osoitettu kyky itsenäiseen tutkimustyöhön tai taiteelliseen työhön ja hyvä opetustaito.