Hyppää pääsisältöön

Sosiaalipolitiikka

Käyntiosoite: Keskustakampus: Linna-rakennus 5. krs., Kalevantie 5, 33100, TAMPERE

Sosiaalipolitiikka tarkastelee yhteiskunnallisia muutoksia, eriarvoisuuden mekanismeja ja hyvinvoinnin kysymyksiä sekä ihmisten arjessa että julkisessa päätöksenteossa. Sosiaalipolitiikka tarjoaa teoreettisia ja käytännöllisiä näkökulmia yhteiskunnan toimintaan ja yhteiskunnallisten muutosten hallintaan.  Tampereen yliopiston sosiaalipolitiikan vahvoja tutkimusteemoja ovat hoiva, perhesuhteet, työelämä, kansalaisuus, osallisuus, hyvinvointipalvelut, sosiaaliset ongelmat, konfliktit ja kaltoinkohtelu sekä toimijuus ja yhteiskunnalliset muutosprosessit. Kiinnostuksen kohteena ovat poliittisten ideologioiden, institutionaalisten käytäntöjen ja arjen valintojen vaikutukset hyvinvointiin, eriarvoisuuden vähentämiseen ja kestävään kehitykseen. 

Sosiaalipolitiikalla on pitkät perinteet Tampereen yliopistossa. Oppiaine on säilyttänyt suosionsa tasaisesti yhtenä kolmesta suurimmasta oppiaineesta yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmassa. Sosiaalipolitiikan oppiala on keskeisessä roolissa Työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelmassa ja kansainvälisessä Comparative Social Policy and Welfare (COSOPO) maisteriohjelmassa. Tampereen yliopiston Porin yksikkö on avannut sisäänoton uudistetulle Hyvinvointipolitiikan ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriohjelmalle, jossa sosiaalipolitiikan oppiaineella vahva asema.

Sosiaalipolitikka on osa yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmaa. Yhdessä viiden muun oppiaineen kanssa toteutetaan yhteiskuntatutkimuksen kandidaattiohjelma, josta valmistuu vuosittain 80–100 henkilöä. Maisterivaiheessa sosiaalipolitiikan voi valita pääaineeksi. Lisäksi soveltuvan korkeakoulututkinnon omaavat voivat hakea suoraan maisterivaiheeseen. Haku tapahtuu yhteishaussa kerran vuodessa. Tohtoriopintoihin voi hakea kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä.