Hyppää pääsisältöön

DIGNITEAS - Naisiin kohdistuvaan digitaaliseen väkivaltaan puuttumisen haasteet poliisin työssä, rikosprosessissa ja tukipalveluissa

Tampereen yliopisto
Projektin kesto1.4.2022–31.12.2023
KärkialueYhteiskunta, Tekniikka

Digitaaliset teknologiat helpottavat sosiaalista vuorovaikutusta ja viestintää, mutta ne mahdollistavat myös erilaisia rikoksia ja väkivallantekoja. Älypuhelimia, tietokoneita, sosiaalisen median alustoja ja sähköpostia voidaan käyttää myös uhkailuun, kontrollointiin, vainoon tai häpäisyyn.

Elämäntavan digitalisoituminen ja viestintäteknologioiden kehittyminen ovat muuttaneet sukupuolten suhteita sekä naisiin kohdistuvan väkivallan muotoja ja tekojen seurauksia. Parisuhdeväkivalta ja eron jälkeinen vaino tapahtuvat kasvavassa määrin teknologian välityksellä. Verkossa ääntään käyttäviin naisiin kohdistuu systemaattista häirintää, häpäisyä ja uhkailua. Intiimiä kuvamateriaalia levitetään luvattomasti netissä, verkkokeskustelua leimaavat seksistiset ja naisvihamieliset kommentit sekä fyysisellä tai seksuaalisella väkivallalla uhkaaminen. Muutoksen vakavuudesta ja merkityksestä kertovat GREVIO:n hiljattain julkaisemat naisiin kohdistuvan väkivallan “digitaalista ulottuvuutta” koskevat suositukset.

Asenteiden ja käytäntöjen muuttaminen edellyttää koulutuksen kehittämistä ja tietoisuuden lisäämistä väkivallan eri ilmenemismuodoista, moniammatillista yhteistyötä, palveluiden alueellisen eriarvoisuuden vähentämistä ja riittämättömien resurssien kohentamista. Väkivallan eri muotojen tunnistaminen ja niihin puuttuminen sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalveluissa sekä poliisissa on kestävän hyvinvoinnin ja demokratian edellytys. Esimerkiksi parisuhdetappojen ehkäisyn ongelmaksi on todettu aiemman väkivallan jääminen viranomaisilta piiloon. Vain tietoon tulleeseen väkivaltaan voidaan puuttua.  

 

Tutkimusustiedote: Naisiin kohdistuvaa digitaalista väkivaltaa on sivuutettu ja normalisoitu

Tutustu hankkeen loppuraporttiin (julkaisuarkisto Valto)https://julkaisut.valtioneuvosto.fi/handle/10024/165353

Tampereen yliopisto: Naisiin kohdistuva digiväkivalta jää usein piiloon

MustRead: Digitaalisen väkivallan kitkeminen edellyttää tutkimusta, koulutusta ja asennemuutosta


 



 

 

Rahoituslähde

Valtioneuvoston kanslia

Yhteistyötahot

Poliisiammattikorkeakoulu

Projektiryhmä

Marita Husso

Marita Husso,
YTT, Professori, TAU

Jarmo Houtsonen

Jarmo Houtsonen,
YTT, erikoistutkija,
projektipäällikkö Polamk

Sonja Tihveräinen

Sonja Tihveräinen,
YTM, väitöskirjatutkija

Sisko Piippo

Sisko Piippo,
YTT, tutkijatohtori

Louna Hakkarainen

Louna Hakkarainen,
TaT, VTL, tutkijatohtori

Marianne Mela

Marianne Mela,
VTM, tutkija

Jasmina Haapanen

Jasmina Haapanen,
Bachelor of Social Services,
MSc,Tutkija

Anna Knihtilä

Anna Knihtilä,
Bachelor of Arts,
Research Assistant