Hyppää pääsisältöön

DIGNITEAS - Naisiin kohdistuvaan digitaaliseen väkivaltaan puuttumisen haasteet poliisin työssä, rikosprosessissa ja tukipalveluissa

Tampereen yliopisto
1.4.2022–30.6.2023
KärkialueYhteiskunta, Tekniikka

Digitaaliset teknologiat helpottavat sosiaalista vuorovaikutusta ja viestintää, mutta ne mahdollistavat myös erilaisia rikoksia ja väkivallantekoja. Älypuhelimia, tietokoneita, sosiaalisen median alustoja ja sähköpostia voidaan käyttää myös uhkailuun, kontrollointiin, vainoon tai häpäisyyn.

Elämäntavan digitalisoituminen ja viestintäteknologioiden kehittyminen ovat muuttaneet sukupuolten suhteita sekä naisiin kohdistuvan väkivallan muotoja ja tekojen seurauksia. Parisuhdeväkivalta ja eron jälkeinen vaino tapahtuvat kasvavassa määrin teknologian välityksellä. Verkossa ääntään käyttäviin naisiin kohdistuu systemaattista häirintää, häpäisyä ja uhkailua. Intiimiä kuvamateriaalia levitetään luvattomasti netissä, verkkokeskustelua leimaavat seksistiset ja naisvihamieliset kommentit sekä fyysisellä tai seksuaalisella väkivallalla uhkaaminen. Muutoksen vakavuudesta ja merkityksestä kertoo GREVIO:n hiljattain julkaisemat naisiin kohdistuvan väkivallan “digitaalista ulottuvuutta” koskevat suositukset.

Tutkimusustiedote: Naisiin kohdistuvaa digitaalista väkivaltaa on sivuutettu ja normalisoitu

Tutustu hankkeen loppuraporttiin (julkaisuarkisto Valto)

Rahoituslähde

Valtioneuvoston kanslia