
Yhteiskuntatutkimuksen koulutus

Yhteiskunnallista ajattelua, ymmärrystä ja toimintaa
Haluatko ymmärtää, miten ihmiset ja ryhmät toimivat toistensa kanssa? Miten yhteiskunnan rakenteet ja kulttuurinen moninaisuus näkyvät arkielämässä? Millaisista tekijöistä hyvinvointi koostuu tai eriarvoisuus rakentuu? Haluaisitko vaikuttaa siihen, millaiseksi ympäröivä maailma muotoutuu?
Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmassa perehdyt yksilön ja yhteiskunnan välisiin muuttuviin suhteisiin. Tutkinto-ohjelma on Suomen monipuolisin yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma. Siinä yhdistyvät toisiinsa seuraavat kuusi opintosuuntaa: nuorisotyö ja nuorisotutkimus, sosiaaliantropologia, sosiaalipolitiikka, sosiaalipsykologia, sosiologia ja sukupuolentutkimus.
Valmistut asiantuntijaksi, joka ymmärtää sosiaalista maailmaa ja osaa tarvittaessa toimia muutoksen edistäjänä. Sinulla on perusvalmiudet toimia moniasiantuntijaisessa yhteistyössä tutkimuksen, kehittämisen, johtamisen, opetuksen ja koulutuksen, tiedonvälityksen tai nuorisotyön tehtävissä. Pystyt hakeutumaan töihin julkiseen hallintoon, liike-elämään sekä järjestöihin tai toimimaan yksityisyrittäjänä.
Opiskelulle on ominaista ajankohtaisuus ja suora kytkeytyminen tutkimuksen tekemiseen ja tutkimustietoon. Opetuksessa näkyy se, että opetushenkilöstö tekee kansainvälisesti tunnustettua tutkimusta ja osallistuu yhteiskunnalliseen toimintaan. Opintojen alusta alkaen myös sinä olet osa yliopistoyhteisöä ja erityisesti yhteiskuntatutkimuksen opiskelijoiden, opettajien ja tutkijoiden yhteisöä.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelman kandidaattiopinnot tarjoavat laaja-alaiset tiedot yhteiskuntatieteiden teorioista, keskeisistä käsitteistä ja tutkimusmenetelmistä. Kandidaatin tutkinnosta saa valmiudet käyttää ja arvioida tätä tietoa ja osaamista kriittisesti. Kandidaatin tutkinnon opinnoissa opiskelija syventyy yhden tai kahden tutkinto-ohjelman opintosuunnan perussisältöön ja samalla hahmottaa yhteiskuntatieteiden alan laajuuden ja rajat. Kandidaatin tutkinnon perusteella opiskelija kykenee soveltamaan omaksumaansa tietoa ja löytää luovia ratkaisuja monimutkaisten tai ennakoimattomien ongelmien ratkaisemiseksi. Hän voi työskennellä itsenäisesti tai yhteistyössä muiden kanssa yhteiskunnallisissa työtehtävissä ja hän osaa viestiä suullisesti ja kirjallisesti. Kandidaatin tutkinnon suorittaneilla on valmiudet aloittaa maisteriopinnot opintosuuntana sosiaalipolitiikka, sosiaalipsykologia, sosiologia, sosiaaliantropologia, sukupuolentutkimus tai nuorisotyö ja nuorisotutkimus.
Tutkinto-ohjelman maisteriopinnot suorittanut yhteiskuntatieteiden maisteri hallitsee laaja-alaiset ja erityisosaamista edellyttävät käsitteet, menetelmät ja muut taidot, jotka ovat itsenäisen ajattelun ja tutkimuksen perusta. Yhteiskuntatieteiden maisteri ymmärtää oppialalleen tyypillisen tavan tarkastella yhteiskuntaa kriittisesti. Hän osaa etsiä, käsitellä ja tuottaa uutta tietoa ja arvioida tiedon pätevyyttä. Maisteriopinnoissa omaksuttujen taitojen avulla hän kykenee vaikuttamaan yhteiskunnallisiin kysymyksiin ja osallistumaan uutta tietoa luovaan tutkimus- ja kehittämistoimintaan sekä itsenäisesti että yhteistyössä muiden kanssa. Vaativissa yhteiskunnallisissa asiantuntijatehtävissä hän kykenee johtamaan itseään, asioita ja muita sekä tarkastelemaan yhteiskunnallisia ilmiöitä uutta tietoa ja uusia ratkaisuja tuottavista näkökulmista. Hänellä on monipuoliset vuorovaikutustaidot ja hän osaa viestiä hyvin suullisesti ja kirjallisesti. Hän kehittää itsenäisesti omaa asiantuntijuuttaan. Yhteiskuntatieteiden maisterilla on perusvalmius tohtoriopintoihin.
Kandidaattivaiheen opinnot ovat paljolti opintosuuntien yhteisiä. Maisteriopinnot eriytyvät opintosuuntien mukaisesti, mutta myös maisteriopinnoissa on opintosuuntien yhteisiä osuuksia.
Haluatko ymmärtää, miten ihmiset ja ryhmät toimivat toistensa kanssa. Miten yhteiskunnan rakenteet ja kulttuurinen moninaisuus näkyvät arkielämässä? Millaisista tekijöistä hyvinvointi koostuu tai eriarvoisuus rakentuu? Haluaisitko vaikuttaa siihen, millaiseksi ympäröivä maailma muotoutuu?
Yhteiskuntatutkimuksen koulutuksessa perehdyt yksilön ja yhteiskunnan välisiin muuttuviin suhteisiin. Valmistut asiantuntijaksi, joka ymmärtää sosiaalista maailmaa ja osaa tarvittaessa toimia muutoksen edistäjänä. Koulutuksesta valmistuttuasi olet saanut teoreettiset ja menetelmälliset taidot tuottaa, tulkita ja käyttää yhteiskuntaa koskevaa tietoa. Osaat etsiä ratkaisuja sosiaalisiin ongelmiin ja pystyt argumentoimaan vakuuttavasti yhteiskunnan eri alueilla. Sinulla on perusvalmiudet toimia moniasiantuntijaisessa yhteistyössä tutkimuksen, kehittämisen, johtamisen, opetuksen ja koulutuksen, tiedonvälityksen tai nuorisotyön tehtävissä. Pystyt hakeutumaan töihin julkiseen hallintoon, liike-elämään sekä järjestöihin tai toimimaan yksityisyrittäjänä.
Tutkinto-ohjelma on Suomen monipuolisin yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma. Se mahdollistaa opiskelijalle useita sisällöiltään erityyppisiä opintopolkuja, joiden peruspilareina toimivat yhteisten opintojaksojen lisäksi ohjelman toisiinsa limittyvät opintosuunnat:
- Nuorisotyö ja nuorisotutkimus tutkii nuoruutta, nuoria ja nuorisotyötä yhteiskunnallisena, kulttuurisena ja yksilöllisenä ilmiönä. Opiskelijana erikoistut nuoriin ja nuoruuteen liittyvien kysymysten sekä nuorisotyön asiantuntijaksi.
- Sosiaaliantropologia tutkii yhteiskunnan kulttuurisia ulottuvuuksia ja maailman kulttuurista moninaisuutta. Opiskelijana erikoistut kulttuuristen kohtaamisten ja ylirajaisten sosiaalisten prosessien aihepiireihin.
- Sosiaalipolitiikka tutkii hyvinvointia muuttuvassa maailmassa. Opiskelijana perehdyt sosiaalipolitiikan käytäntöihin, sosiaalisiin riskeihin ja eriarvoisuuden kysymyksiin yhteiskunnan rakenteiden ja arkielämän näkökulmista.
- Sosiaalipsykologia tutkii ihmisten välisen vuorovaikutuksen ja ryhmätoiminnan säännönmukaisuuksia. Opiskelijana perehdyt yksilöiden ja yhteisöjen vuorovaikutuksen edellytyksiin ja jännitteisiin sekä tapoihin, joilla ihminen merkityksellistää ympäristöään.
- Sosiologia tutkii yhteiskuntaa, instituutioita, ryhmiä ja kulttuureita. Opiskelijana perehdyt yhteiskunnan toimintaan arkipäivän ongelmista elämän kulkuun ja yhteiskunnallisiin rakennemuutoksiin.
- Sukupuolentutkimus tutkii, kuinka sukupuoli ja seksuaalisuus järjestävät yhteiskunnallisia eroja, arkielämää, vuorovaikutusta ja yhteiskunnallisen tiedon muodostumista. Opiskelijana erikoistut yhteiskunnallisen tasa-arvon kysymyksiin.
Opiskelu tutkinto-ohjelmassa on ripeätahtista ja siinä huomioidaan erilaiset opintopolut ja oppimistavat. Opetukselle on ominaista ajankohtaisuus ja suora kytkeytyminen tutkimuksen tekemiseen ja tutkimustietoon. Opetushenkilöstö tekee kansainvälisesti tunnustettua tutkimusta ja osallistuu yhteiskunnalliseen toimintaan. Opinnäytetöitä tehdään usein osana tutkimusprojekteja. Kansainvälinen opiskelijavaihto on yleistä opintojen 2.-4. vuoden kuluessa. Kolmannen opiskeluvuoden päätteeksi opintopoluksi haetaan jokin ohjelmassa tarjolla olevasta kuudesta opintosuunnasta. Opintomenestys vaikuttaa ensisijaisen valintatoiveen toteutumiseen.
Yhteiskuntatutkimuksen kandidaattiohjelman jälkeen opiskelijat siirtyvät yhteiskuntatutkimuksen maisteriohjelmaan. Opiskelijat valitsevat maisteriohjelman opintosuunnan kandidaatin tutkinnon aikana pääsääntöisesti kolmannen opintovuoden keväällä.
Tutkinnot ja tutkintorakenne
Yhteiskuntatutkimuksen koulutuksessa voi suorittaa seuraavat tutkinnot:
• yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto (YTK), 180 op
• yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto (YTM), 120 op
Koulutus koostuu kandidaattiohjelmasta ja maisteriohjelmasta. Ensin tehdään kandidaatin tutkinto, joka on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa. Sen jälkeen siirrytään kaksivuotiseen maisteriohjelmaan.
Kandidaatin tutkinto koostuu yhteiskuntatutkimuksen perus- ja aineopinnoista, viestintä- ja kieliopinnoista, tiedekunnan yhteisistä asiantuntijataitojen perusteiden opinnoista ja vapaasti valittavista opinnoista. Kandidaatin tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Maisterin tutkinto koostuu oman opintosuunnan syventävistä opinnoista, tutkimusmenetelmäopinnoista, työelämäopinnoista, pro gradu –tutkielmasta ja seminaarista (40 op) sekä vapaasti valittavista opinnoista. Maisterin tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Kandidaatin tutkinnon vapaasti valittaviin opintoihin kuuluu vähintään yksi, vähintään 20 opintopisteen laajuinen, toisen tutkinto-ohjelman opetussuunnitelman mukainen opintokokonaisuus. Vapaasti valittavia opintoja on mahdollista valita esimerkiksi oman tiedekunnan eri teema-alueista sekä oman tai muiden tutkinto-ohjelmien tarjoamista opinnoista.
Yhteiskuntatutkimuksen koulutukseen kuuluvista oppiaineista työllistytään asiantuntija- ja johtotehtäviin. Valmistuneet opiskelijat työllistyvät yhteiskunta- ja kulttuuritieteellistä asiantuntemusta edellyttäviin tehtäviin tutkimuksen, hallinnon, suunnittelun, kehittämisen, johtamisen, opetuksen ja viestinnän parissa valtion, elinkeinoelämän, kuntien ja kansalaisjärjestöjen palvelukseen. Yliopiston uraseurannan kyselytutkimusten perusteella valmistuneet työllistyvät yleensä tutkintoa vastaaviin tehtäviin. Työnimikkeistä yleisin on tutkijan nimike, mutta useimmat valmistuneet työllistyvät erilaisiin hallinto-, suunnittelu- ja kehitystehtäviin.
Maisteriohjelman aikana toteutuva suunnitelmallinen harjoittelu tukee opiskelijoiden työllistymistä valmistumisen jälkeen. Opiskelijakyselyiden perusteella oman alan työkokemus ja työnantajiin tutustuminen helpottavat työllistymistä. Yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelma tarjoaa harjoittelupaikkoja paikallisiin, kansallisiin ja kansainvälisiin tehtäviin. Tampereen kaupunki, ministeriöt ja erilaiset kansalaisjärjestöt tarjoavat paikkoja säännöllisesti vuosittain. Opiskelijoita myös rohkaistaan etsimään aktiivisesti itselleen sopivaa harjoittelupaikkaa.
Työelämäyhteydet ja työelämävalmiuksien kehittäminen on huomioitu harjoittelua laajemmin opinnoissa. Erityisesti on tarjolla opintojaksoja, jotka kehittävät asiantuntija- ja johtotehtävissä tarvittavia taitoja.
Omassa yliopistossa suoritettavien opintojen lisäksi tiedekunta ja yliopisto tarjoavat erinomaiset mahdollisuudet osallistua opiskelijavaihtoon ja suorittaa tutkinnon osia myös ulkomailla.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmasta antaa jatko-opintokelpoisuuden lähinnä yhteiskuntatieteiden alalle.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
Korkeakoulujen kevään 2021 toinen yhteishaku
Kevään 2021 toisen yhteishaun hakuaika 17.3.-31.3.2021 klo 15.00
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen perusteella tai näyttöreitin perusteella
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
VALINTATAPA |
ALOITUSPAIKAT |
JOISTA ENSIKERTALAISILLE |
TODISTUSVALINTA |
51 |
51 (100 %) |
NÄYTTÖREITTI |
enintään 50 |
(siten että ensikertalaisten osuus eri valintajonoissa on yhteensä 70%) |
YHTEENSÄ |
101 |
71 (70%) |
Katso lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
Yhteishaussa yhteiskuntatutkimuksen koulutukseen valitaan opiskelijoita todistusvalinnalla sekä näyttöreitillä. Hakija huomioidaan automaattisesti molemmissa valintatavoissa. Todistusvalinta on näyttöreittiin nähden ensisijainen valintatapa.
Todistusvalinta
Todistusvalinnassa valitaan 51 uutta opiskelijaa todistuspisteiden perusteella ilman valintakoetta. Olet mukana todistusvalinnassa, jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, IB- tai EB-tutkinnon tai Helsingin Saksalaisen koulun lukion RP-/DIA-tutkinnon.Todistusvalinnan aloituspaikat on varattu ensikertalaisille hakijoille.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään keväällä 2021 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavat, joiden tiedot ovat ylioppilastutkintorekisterissä 18.5.2021. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta 18.5.2021 mennessä. Yliopisto ei vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä. Todistusvalinnan tulokset pyritään julkaisemaan ennen kuin näyttöreittivalinnan haastattelukutsut lähetetään. Aikataulusta johtuen näyttöreitin verkkokurssilla mukana olevien hakijoiden on kuitenkin syytä varautua osallistumaan näyttöreittivalinnan haastatteluun.
IB- ja EB-tutkinnon keväällä 2021 suorittavien osalta todistusvalintapisteet lasketaan ennakkoarvioiden perusteella (predicted grades -arvosanat yhteispisteineen). Todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta. Jos arvosanat muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että hakija nousee valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, voidaan hänet valita opiskelijaksi asetetun todistusvalinnan aloituspaikkojen määrän yli. Jos arvosanat muuttuvat niin, että hakija ei tulisikaan valituksi, opiskelupaikka peruutetaan. Hakijan on toimitettava liitteet valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Sinun ei tarvitse itse ilmoittaa, haetko todistusvalinnassa. Sinut huomioidaan niissä valintatavoissa, joihin koulutustaustasi soveltuu.
Jos tulet todistusvalinnassa hyväksytyksi jollekin alemmalle hakutoiveellesi, voit todistusvalinnan varasijasijoittelussa tai hakukohteen muilla valintatavoilla tulla vielä hyväksytyksi ylemmälle hakutoiveellesi.
Näyttöreitti, enintään 50 opiskelijaa
Näyttöreitillä valitaan opiskelijoita, jotka ovat osoittaneet taitavansa yhteiskuntatutkimuksen opiskelua ja joilla on kiinnostus kyseiselle alalle.
Näyttöreitillä hakemisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut Tampereen yliopiston yhteiskuntatutkimuksen perusopintojen vaatimuksien mukaisen opintojakson YKTP01 Johdatus yhteiskuntatutkimukseen vähintään arvosanalla 4/5. Kurssi on suoritettava keväällä 2021 joko Tampereen tai Helsingin yliopiston avoimessa yliopistossa siten, että suoritusmerkintä on opintosuoritusrekisterissä viimeistään 20.5.2021. .
Opintojakson suorittaminen osana valintaväylää on maksutonta. Hakijalla on oltava opinto-oikeus kurssin suorittamiseksi siinä yliopistossa (Tampereen tai Helsingin yliopisto), jonka yhteiskuntatutkimuksen/sosiaalitieteiden näyttöreitin hakukohteen hän on asettanut ylemmälle prioriteetille yhteishaun hakulomakkeella. Tampereen yliopiston avoimen yliopiston tuni-tunnusten hakeminen HAKA-kirjautumista varten tapahtuu 17.3.-31.3. 2021 klo 15. Opintoihin hyväksynnän jälkeen hakijan tulee vielä ilmoittautua opintojakson verkkototeutukselle SISU-järjestelmässä. Varsinaiselle kurssille kirjautuminen tapahtuu itsenäisesti 17.3.2021 - 7.4.2021 korkeakoulujen yhteisellä digikampus-alueella. Kurssi alkaa 17.3.2021 aukeavilla, itsenäisesti suoritettavilla kurssiosioilla. Nämä osiot on tehtävä viimeistään 12.4.2021. Muistathan lisäksi hakea yhteishaussa tähän hakukohteeseen. (Ohjeistus päivitetty 1.12.2020).
Kevään 2021 jaksototeutukselle ei myönnetä hyväksilukuja aiemmilla tai muissa yliopistoissa tehdyillä opintosuorituksilla. Opintojakson suorittaminen osana valintaväylää on maksutonta.
Tampereen yliopiston yhteiskuntatutkimuksen perusopintojen opetussuunnitelman mukaisen opintojakson YKTP01 Johdatus yhteiskuntatutkimukseen tarkemmat tiedot löydät tästä linkistä.
Huomaathan, että mikäli tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä verkkokurssia tai mahdollista haastattelua varten, niin yksilöllisten järjestelyjen ohje löytyy kurssialueelta kurssin alettua.
Valintaprosessin kuuluu valintahaastattelu.
Haastatteluun kutsutaan 50 henkeä. Haastattelupaikoista 20 on varattu ensikertalaisille hakijoille.
Haastattelukutsu toimitetaan hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen viimeistään 26.5.2021. Tieto mahdollisesta haastatteluun pääsystä lähetetään kaikille näyttöreitin valintaan osallistuneille hakijoille. Jos hakija ei ole saanut sähköpostia 26.5. klo 18 mennessä, eikä viestiä ole roskapostikansiossa, tulee hänen ottaa yhteyttä yliopiston hakijapalveluihin. Haastattelut pidetään 2. - 3.6.2021. Haastattelukutsussa yksilöidään kunkin hakijan haastatteluaika. Haastatteluaikaa ei voi vaihtaa. Haastattelun yhteydessä sinun tulee valmistautua todistamaan henkilöllisyytesi.
Ylioppilastodistus pisteytetään yhteiskuntatieteellisen alan pisteytyksen mukaisesti.
Ylioppilastutkintotodistuksesta otetaan huomioon enintään viisi ainetta:
1) äidinkieli (arvosanan tulee olla vähintään C)
2) painotettuna aineena paras seuraavista:
- suomalainen ylioppilastutkinto: filosofia tai historia tai psykologia tai yhteiskuntaoppi
- IB-tutkinto Diploma Programme -ohjelmassa: filosofia tai historia tai psykologia tai Global Politics tai Economics
- EB-tutkinto: filosofia tai historia tai psykologia tai Economics
- Helsingin Saksalaisessa koulussa suoritettu Reifeprüfung-tutkinto: historia
- Helsingin Saksalaisessa koulussa suoritettu Deutsche Internationale Abitur -tutkinto: filosofia tai historia tai taloustieto
3) parhaat pisteet tuottava arvosana ainereaalikorista
4) parhaat pisteet tuottava arvosana kielikorista
5) parhaat pisteet tuottava arvosana matematiikkakorista.
Todistus pisteytetään alla olevan taulukon mukaisesti.Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa, mikäli kynnysehdot täyttyvät. Vanhamuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä
YHTEISKUNTATIETEET |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
filosofia tai historia |
34,0 |
28,3 |
22,7 |
17,0 |
11,3 |
5,7 |
Ainereaalit |
||||||
biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
psykologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
uskonto/ |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kielet (enintään yksi) |
||||||
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
Matematiikka |
||||||
matematiikka, pitkä |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
**EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan. Vanhamuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä.
Enimmäispistemäärä todistusvalinnassa: 157,9.
Eurooppalainen ylioppilastutkinto (EB), International Baccalaureate-tutkinto (IB) sekä Suomessa suoritetut Reifeprüfung (RP) -tutkinto ja Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinto pisteytetään todistusvalinnassa suomalaisen ylioppilastutkinnon tapaan. Näin luet taulukoita EB-, IB-, RP-/ DIA-tutkintojen osalta.
IB- tai EB-tutkinnon keväällä 2021 suorittavien osalta todistusvalintapisteet lasketaan ennakkoarvioiden perusteella (predicted grades -arvosanat yhteispisteineen). Todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta.
Tasapistetilanteessa hakijoiden välisen järjestyksen ratkaisee äidinkielen arvosana ja sen jälkeen tarvittaessa painotettu aine (historia, yhteiskuntaoppi, psykologia tai filosofia). Jos pisteet ovat tämänkin jälkeen tasan, otetaan kaikki tasapisteissä olevat.
Näyttöreitti
Valinnan perustana käytetään YKTP01 Johdatus yhteiskuntatutkimukseen 5 op jaksosta annettua vertailulukua. Jos kyseessä on hakijan yhteishaussa asettama ensisijainen hakukohde korkeakoulujen yhteishaussa, korotetaan vertailulukua 10 pisteellä. Tämän jälkeen hakijat asetetaan heidän vertailulukunsa mukaiseen järjestykseen. Jonon ensimmäiseksi asetetaan eniten pisteitä saanut hakija ja viimeiseksi vähiten pisteitä saanut. Tasapistetilanteessa hakijoiden välisen järjestyksen ratkaisee kurssin viimeinen pisteillä arvioitu osio.
Haastatteluun kutsutaan 50 hakijaa. Haastattelupaikoista 20 on varattu ensikertalaisille hakijoille.
Valintahaastattelu pisteytetään asteikolla 0-10. Haastattelussa arvioidaan hakijan opintosuoritukseen perustuvaa osaamista (6 p), valmiuksia yhteiskuntatutkimuksen yliopisto-opintoihin (2 p) sekä hakijan motivaatiota (2 p). Haastatelluista hakijoista kaikki vähintään 7 pistettä saaneet valitaan opiskelijoiksi.
Mikäli haastatteluun kutsutuista alle 20 on valittavissa, siirretään enintään 10 aloituspaikkaa yhteiskuntatutkimuksen avoimen väylän haun valintajonoihin.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kuitenkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan todistusvalintajonossa varasijajärjestyksessä seuraava hakija ensikertalaisille varatut paikat huomioiden, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita. Näyttöreitillä ei ole varasijoja.
Mikäli aloituspaikkoja jää näyttöreittivalinnan valintatapajonossa täyttämättä, voi yliopisto siirtää täyttämättä jääneet paikat todistusvalintatapajonoon niin, että kaikki hakukohteen aloituspaikat saadaan täytettyä huomioon ottaen hakukohteen ensikertalaisuuskiintiön määrät.
Todistusvalinnan osalta tulokset julkaistaan viimeistään 31.5.2021. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
Yliopistojen siirtohaku kevät 2021
Siirtohaun hakuaika 3.5.-17.5.2021 15:00
- Haku on tarkoitettu Tampereen yliopiston sisällä kandidaattivaiheessa siirtyville tai toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Tähän hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia Tampereen yliopistossa koulutusta vaihtavat opiskelijat sekä muista suomalaisista yliopistoista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 17.3.–31.3.2021. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Siirtohaun hakukohteeseen valitaan enintään 10 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Opiskelijat valitaan kandidaatin ja maisterin tutkintoihin heidän aikaisempien opintojensa perusteella. Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Valintakriteerinä käytetään suoritettujen opintojen laatua, määrää ja opintomenestystä. Hakijoilta edellytetään haettavan koulutuksen tai vastaavan oppiaineen opintoja. Valinnassa eduksi ovat tutkintoon kuuluvien kieliopintojen ja valinnaisten opintojen suoritukset. Opintorekisteriotteiden lisäksi hakemukseen on liitettävä perustelut.
Opiskelijat valitaan kahdesta valintajonosta:
Valintajono 1. Tampereen yliopistossa koulutusta vaihtavat (sisäinen siirto)
Opiskelija, jolla on oikeus suorittaa alempi ja ylempi korkeakoulututkinto Tampereen yliopistossa, voi hakea koulutuksensa vaihtoa yhteiskuntatieteiden tiedekunnassa suoritettavaan yhteiskuntatieteiden kandidaatin ja maisterin tai humanististen tieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin tutkintoon. Katso lisätietoja siirto-opiskelijana hakemisesta.
Yhteiskuntatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoon hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on ennen hakuajan päättymistä suorittanut sekä alkuperäisestä koulutuksestaan että halutusta koulutuksesta vähintään 25 opintopisteen opinnot. Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakijan suorittamien yhteiskuntatutkimuksen opintojen painotettu keskiarvo on vähintään 3.50/5.00. Valinnassa ratkaisevat opintosuoritukset, opintomenestys sekä hakijan esittämät perustelut.
Valintajono 2. Siirto-opiskelijana Tampereen yliopiston ulkopuolelta yhteiskuntatutkimuksen koulutusta vaihtavat (ulkoinen siirto).
Siirtohaussa voi hakea henkilö, joka suorittaa alempaan korkeakoulututkintoon johtavia opintoja toisessa suomalaisessa yliopistossa.
Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut hakuajan päättymiseen mennessä hakukohteena olevan tai sen samansisältöisen lähiaineen yliopistotasoisia opintoja 25 op painotetulla keskiarvolla 3.50/5.00 sekä oman koulutusohjelmansa opintoja yhteensä vähintään 60 opintopistettä ja että hakijalla on perustellut sisällölliset syyt. Hakijan siirron perusteena olevaa opiskeluoikeutta tulee olla jäljellä siten, että hän pystyy sen puitteissa suorittamaan tutkintoon vaadittavat opinnot.
Tasatilanteessa olevien hakijoiden järjestys voidaan päättää myös haastattelemalla. Haastattelussa käsitellään hakijan suorittamien opintojen sisältöä sekä hakijan opiskeluedellytyksiä ja -tavoitteita.Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Siirtohaussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
Tampereen yliopiston avoimen väylän haku kevät 2021
Avoimen väylän haun hakuaika 3.5.-17.5.2021 15:00
- Valinta ainoastaan avoimien yliopisto-opintojen perusteella
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina yliopisto-opintoina. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Avoimien yliopisto-opintojen perusteella valitaan enintään 20 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Yhteiskuntatutkimuksen koulutukseen valitaan avoimessa yliopistossa suoritettujen opintojen perusteella opiskelijoita kahdesta eri valintajonosta. Jos hakija täyttää molempien valintajonojen hakukriteerit, huomioidaan hänet ensisijaisesti valintajonossa 2.
VALINTAJONO 1, 0-10 opiskelijaa:
Valintajonossa valitaan opiskelijoita, jotka ovat osoittaneet osaavansa yhteiskuntatutkimuksen perussisältöjä ja joilla on vankka kiinnostus kyseiselle alalle.
Hakemisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa yhteiskuntatutkimuksen perusopinnot (/sosiaalitieteiden perusopinnot) (25op) ajalla 1.1.2018– 3.5.2021 ja että perusopintojen painotettu keskiarvo on vähintään 3.50/5.00. Valinnassa huomioidaan ne opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden toimitustakarajaan mennessä hakulomakkeelle ladatussa opintosuoritusotteessa.
Valintaprosessin kuuluu valintahaastattelu.
Pisteytys ja valintaprosessi etenevät seuraavasti:
Opintosuorituksien taso (3.50–5.00)
Suoritetuista yhteiskuntatutkimuksen perusopinnoista (/sosiaalitieteiden perusopinnoista) (25 op) annetaan hakupisteitä opintojen opintopisteillä painotetun keskiarvon verran.
Valintahaastattelu (0.00–5.00)
Valintahaastatteluun kutsutaan korkeintaan 15 eniten pisteitä saanutta hakijaa. Haastattelukutsu toimitetaan hakijan hakuvaiheessa antamaan sähköpostiosoitteeseen viimeistään 3.6.2021 ja haastattelut pidetään 9.6-10.6.2021. Haastatteluaikaa ei voi vaihtaa. Haastattelun yhteydessä hakijan tulee todistaa henkilöllisyytensä. Myös hakijat, joita ei kutsuta haastatteluun, saavat tiedon asiasta.
Valintahaastattelu pisteytetään asteikolla 0-5. Haastattelussa arvioidaan hakijan opintosuorituksiin perustuvaa osaamista (3 p), valmiuksia yhteiskuntatutkimuksen yliopisto-opintoihin (1 p) sekä hakijan motivaatiota (1 p). Tullakseen hyväksytyksi hakijan on saatava haastattelusta vähintään 3,5 pistettä.
Kokonaispisteet ja lopullinen valinta
Opiskelijat valitaan heidän saamiensa yhteispisteiden (max. 10.00) mukaisessa järjestyksessä. Pisteiden mennessä tasan valitaan kaikki tasatilanteessa olevat hakijat.
VALINTAJONO 2, 0-10 opiskelijaa:
Valintajonossa 2 valitaan opiskelijoita, jotka ovat osoittaneet hallitsevansa yhteiskuntatutkimuksen sisältöjä ja joilla on syvä kiinnostus kyseiselle alalle.
Hakemisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut avoimessa yliopistossa vähintään 50 opintopisteen opinnot: yhteiskuntatutkimuksen (tai sosiaalitieteiden) perusopinnot 25 op sekä yhteiskuntatutkimuksen aineopintoja (tai vastaavia sosiaalitieteiden opintoja) vähintään 25 op. Aineopintojen tulee olla suoritettu ajalla 1.1.2018 – 3.5.2021 ja niiden opintopisteillä painotettu keskiarvo tulee olla vähintään 3.50/5.00. Valinnassa huomioidaan ne opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden toimitustakarajaan mennessä hakulomakkeelle ladatussa opintosuoritusotteessa.
Yksittäisten opintojaksojen luettelo ei ole valintaperusteissa edellytettävä opintokokonaisuus. Hakemuksen liitteenä toimitettavissa todistuksissa tai rekisteriotteissa on oltava opintokokonaisuuksien kokonaismerkinnät.
Hakijalle on eduksi, jos hän on suorittanut tutkintoon kuuluvia kieliopintoja ja vapaasti valittavia opintoja. Valintaprosessin voi sisältyä valintahaastattelu.
Valintaväylän pisteytys ja valintaprosessi etenee seuraavasti:
Opintosuorituksien taso (3.50–5.00)
Suoritetuista yhteiskuntatutkimuksen aineopinnoista (/vastaavista sosiaalitieteiden aineopinnoista) (väh. 25 op) annetaan hakupisteitä opintojen opintopisteillä painotetun keskiarvon verran.
Muiden opintosuorituksien laajuus (0.00–2.00)
Tutkintoon sisällytettävistä muista opintosuorituksista annetaan pisteitä seuraavasti:
Pakolliset kieliopinnot, kuten Ruotsin kielen kirjallinen ja suullinen taito (4 op) tai vastaava opintojakso ja vieraiden kielten opintojaksot (4 op) 0.5 pistettä jokaisesta, maksimissaan 1.0 p.
Muiden alojen opintokokonaisuudet (min. 20 op) tai Asiantuntijataitojen perusteet (20 op, Tampereen yliopisto) 0.5 pistettä jokaisesta kokonaisuudesta, maksimissaan 1.0 p.
Valintahaastattelu (0.00–5.00)
Valintahaastatteluun kutsutaan korkeintaan 15 eniten pisteitä saanutta hakijaa. Haastattelukutsu toimitetaan hakijan hakuvaiheessa antamaan sähköpostiosoitteeseen viimeistään 3.6.2021 ja haastattelut pidetään 9.6.-10.6.2021. Haastatteluaikaa ei voi vaihtaa. Haastattelun yhteydessä hakijan tulee todistaa henkilöllisyytensä. Myös hakijat, joita ei kutsuta haastatteluun, saavat tiedon asiasta.
Valintahaastattelu pisteytetään asteikolla 0–5. Haastattelussa arvioidaan hakijan opintosuorituksiin perustuvaa osaamista (3 p.), valmiuksia yhteiskuntatutkimuksen yliopisto-opintoihin (1 p.) sekä hakijan motivaatiota (1 p.). Tullakseen hyväksytyksi hakijan on saatava haastattelusta vähintään 3,5 pistettä.
Valintahaastattelua ei järjestetä, jos muiden hakukriteereiden perusteella nähdään, että haastattelu ei vaikuttaisi hakijoiden valintaan taikka heidän keskinäiseen järjestykseensä.
Kokonaispisteet ja lopullinen valinta
Opiskelijat valitaan heidän saamiensa yhteispisteiden (max. 12.00) mukaisessa järjestyksessä. Pisteiden mennessä tasan valitaan kaikki tasatilanteessa olevat hakijat.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voit hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Avoimen väylän haussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote (hakemuksen liitteenä toimitettavissa opintosuoritusotteissa on oltava opintokokonaisuuksien kokonaismerkinnät)
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet avoimen väylän haussa.
Avoimen väylän haussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.