Hoitotieteen tutkimuksen fokuksessa Tampereen yliopistossa ovat terveys, hyvinvointi ja integroidut palvelut.
Tutkimusteemat:
Perheet vaativissa muutostilanteissa
Hanke koostuu osatutkimuksista, joissa tuotetaan tietoa ja lisätään ymmärrystä perheiden elämästä vaativissa ja kriittisissä muutostilanteissa sekä perheiden tarvitsemasta tuesta. Tulosten perusteella kehitetään ennaltaehkäisyä ja uusia tuki-interventioita.
Perheväkivallan muodot ja riskin arviointi
Tutkimushankkeessa kuvataan kokemuksia perheväkivallasta eri näkökulmista, kehitetään lasten kaltoinkohtelun riskiä arvioivia menetelmiä sekä pyritään ennaltaehkäisemään ja vähentämään lapsiin kohdistuvaa perheväkivaltaa.
Lisätiedot: professori Eija Paavilainen
Läheisten suru- ja selviytymisprosessi sekä tukeminen
Tutkimushankkeessa tuotetaan tietoa hyvästä elämästä, kuolemasta sekä suru- ja selviytymisprosessista läheisten, eri kuolinsyiden ja kulttuurien näkökulmasta. Lisäksi hankkeessa kehitetään surevien selviytymistä edistäviä tuki-interventioita ja arvioidaan niiden vaikutuksia sekä tutkitaan lapsen saattohoitoon liittyviä asioita. Hankkeessa tehdään kansainvälistä yhteistyötä.
Lisätiedot: Yliopistonlehtori (ma) Anna Liisa Aho
Perheiden tukeminen elämän muutostilanteissa
Hankkeessa tuotetaan tietoa erilaisissa elämän muutostilanteissa olevien henkilöiden ja heidän perheenjäsentensä elämänlaadusta/terveydestä erilaisten tuki-interventioiden/tukimenetelmien kehittämiseksi. Muutostilanteita ovat esimerkiksi perheenjäsenen vakava sairastuminen, mutta myös uuden perheenjäsenen syntymä.
Monitieteinen psykososiaalinen syöpätutkimus: https://research.tuni.fi/mopsy/
Lisätiedot: Professori Päivi Åstedt-Kurki, professori Marja Kaunonen, yliopisto-opettaja Anja Rantanen, tutkijatohtori Eeva Harju
Yksilöiden ja perheiden terveyden edistäminen
Hanke koostuu osatutkimuksista, joissa tuotetaan tietoa ja lisätään ymmärrystä yksilöiden ja perheiden terveystarpeista ja terveydenedistämisestä eri ikä- ja elämänvaiheissa. Lisäksi kehitetään ja arvioidaan osallistavia terveydenedistämisen interventioita monialaisiin toimintaympäristöihin.
Nuorten ja vanhempien terveys ja sosioemotionaalinen hyvinvointi
Tutkimuksessa tuotetaan tietoa nuorten ja heidän vanhempiensa terveydestä, terveyshyödyistä ja hyvinvoinnista monesta eri näkökulmasta. Erityisesti kiinnostuksen kohteena ovat ihmisten itsearviot, nuoren ja vanhemman sekä ammattilaisten arvioiden vertailu.
Lisätiedot: yliopisto-opettaja Anja Rantanen
Mielenterveyden edistäminen ja psykiatrinen hoitotyö
Tutkimushankkeessa kuvataan mielenterveyden edistämistä ja psykiatrista hoitotyötä eri näkökulmista ja eri konteksteissa. Tutkimushankkeessa kehitetään mielenterveyden ja hyvinvoinnin edistämisen interventioita ja niiden arviointia. Hanke sisältää toivon dynamiikan tutkimuksen eri konteksteissa ja eri näkökulmista
Lisätiedot: Yliopistonlehtori Jari Kylmä, professori Marja Kaunonen, yliopistonlehtori (ma) Anna Liisa Aho
Sukupuoli- ja seksuaali-identiteettien moninaisuus ja terveys
Tutkimushankkeessa kuvataan sukupuoli- ja seksuaali-identiteetiltään erilaisten yksilöiden ja perheiden terveyttä ja hyvinvointia, ja niihin yhteydessä olevia tekijöitä. Tutkimushankkeessa kehitetään edellä mainitulta pohjalta terveyden ja hyvinvoinnin edistämisen interventioita ja niiden arviointia.
Lisätiedot: Yliopistonlehtori Jari Kylmä
Integroidut palvelut ja uudistuva koulutus sosiaali- ja terveydenhuollossa
Hanke koostuu osatutkimuksista, joissa tuotetaan tietoa ja lisätä ymmärrystä yhteiskunnan ja palvelurakenteen muutosten merkityksestä yksilöille, perheille, ammattilaisille ja heidän kouluttajilleen sekä kansallisesta että kansainvälisestä näkökulmasta tuottaen uusia innovatiivisia näkökulmia ja ratkaisuja.
Nuorten ja perheiden monialaiset palvelut
Tutkimuksessa tuotetaan tietoa nuorten ja perheiden monialaisista palveluista sekä potilaiden/asiakkaiden palvelukokemuksista. Erityisesti kiinnostuksen kohteena ovat terveyden edistäminen ja elämänlaadun vahvistaminen sosiaali- ja terveyspalveluiden avulla sekä nuorten tarpeisiin vastaava monialainen yhteistyö. Tutkimusaiheina ovat mm. terveys- ja palvelutarpeiden arviointi, nuorten palvelukokemukset, ja asiakas- ja hoitoprosessien arviointi.
Lisätiedot: Yliopisto-opettaja Anja Rantanen
Moniammatilliset lapsiperhepalvelut haasteellisissa tilanteissa
Tutkimushankkeessa kuvataan, kehitetään ja arvioidaan lasten kaltoinkohtelun ja muun perheväkivallan ehkäisyn ja lastensuojelun moniammatillisia menetelmiä sekä perus- että erityispalveluissa. Hankkeessa kehitetään ja arvioidaan myös teemaan liittyvää moniammatillista koulutusta EU-hankkeessa (2019-2021). Lapsiperhepalveluita tutkitaan lisäksi Suomessa ja Japanissa (2018-2023) toteutettavissa hankkeissa.
Lisätiedot: professori Eija Paavilainen
Palvelujärjestelmän toimivuus
Tutkimuksessa kuvataan terveydenhuollon henkilöstön työhyvinvointia, ammatissa pysymistä, organisaation ilmapiiriä ja työpaikkakulttuuria. Hankkeessa kehitetään perehdytysmalli hoitohenkilöstölle ja tarkastellaan mallin yhteyttä työssä pysymiseen.
Lisätiedot: Professori Marja Kaunonen, Professori Eija Paavilainen, yliopisto-opettaja Mervi Roos
Monikulttuurisuus terveydenhuollossa
Tutkimushankkeessa tuotetaan tietoa monikulttuurisuudesta ja sen vaikutuksista terveydenhuollossa ja terveysalan koulutuksessa. Monikulttuurisuutta tarkastellaan monikulttuuristen potilaiden ja heidän perheidensä tarpeiden näkökulmasta, hoitohenkilökunnan monikulttuurisen osaamisen näkökulmasta, monikulttuuristen työyhteisöjen ja monikulttuuristen opiskelijoiden ohjaamisen näkökulmista.
Lisätiedot: Yliopistonlehtori Meeri Koivula
Digiteknologia perheiden arjessa, terveyspalveluissa ja terveysalan koulutuksessa
Tutkimuksessa tarkastellaan digiteknologian vaikutuksia nuorten hyvinvointiin ja perheen vuorovaikutukseen, digiteknologian merkitystä terveysalan opettajien ja terveysalan ammattilaisten työssä sekä digitaalisten terveyspalveluiden käytettävyys.
Lisätiedot: Yliopistonlehtori Meeri Koivula
Iäkkäiden potilaiden ja perheiden integroidut palvelut
Tutkimushankkeessa kehitetään iäkkäiden potilaiden ja aikuisten perheiden osallisuutta, palveluiden laatua sekä palvelukokemusta kodin ja sairaalan rajapinnalla.
Lisätiedot: yliopisto-opettaja Mira Palonen
Työtyytyväisyys ja johtamisen eettisyys muutostilanteissa
Tutkimuksessa tavoitteena on tuottaa uutta tietoa terveydenhuollon organisaatiokulttuurin eettisyydestä. Lisäksi tavoitteena on tuottaa tietoa organisaatiossa tapahtuvien muutosten yhteydestä henkilöstön kokemaan organisaatiokulttuurin eettisyyteen sekä työhyvinvointiin.
Lisätiedot: Professori Marja Kaunonen
Osaamisperustainen koulutus globaaleissa ympäristöissä (TUNING)
Tämän EU rahoitteisen tutkimuksen keskeisenä tarkoituksena on kehittää tutkimusperusteisesti infrastruktuuri, jonka avulla pystytään tulevaisuudessa testaamaan kandidaatti ja maisteriopiskelijoiden osaaminen eri aloilla siten, että sen hyväksyy Euroopan korkeakoulutusyhteisön eri yhteistyökumppanit.
Lisätiedot: Professori Marja Kaunonen
Terveysalan opettajien koulutus ja jatkuva ammatillinen kehittyminen (TerOpe II 2020 -)
Tutkimushankkeessa kehitetään terveystieteiden opettajien koulutusta TerOpe- hankkeessa kehitetyn opettajan osaamismallin pohjalta ja arvioidaan tuloksia seurantatutkimuksella. Testataan ja kehitetään so-te-opettajien jatkuvan ammatillisen kehittymisen toimintamallia. ENHANCE verkostossa tutkitaan ja vertaillaan so-te alan opettajien osaamista ja jatkuvaa ammatillista kehittymistä Baltian maissa ja pohjoismaissa.
Lisätiedot: Yliopistonlehtori Meeri Koivula
Kokemusasiantuntijuus terveyspalveluissa
Osahankkeissa tuotetaan laajasti tietoa kokemusasiantuntijuudesta potilaan, perheen, läheisten, henkilökunnan ja kokemusasiantuntijoiden näkökulmasta. Lisäksi kehitetään kokemusasiantuntijoiden koulutusta ja tuotetaan tietoa heidän omista kokemuksistaan.
Lisätiedot: Professori Eija Paavilainen, yliopistonlehtori (ma) Anna Liisa Aho