Historia
Historian oppiaine
Historian tuntemus antaa välineitä nykyisyyden ymmärtämiseen, tulevaisuuden puntarointiin sekä toisten ja oman maailmankuvan tarkasteluun. Tieteenä ja oppiaineena historia on kattava ja kokonaisvaltainen. Tieto menneestä, historia, perustuu tutkimukseen. Opetushenkilökunnan ohella oppiaineessa on kymmeniä tutkijoita, joista suuri osa toimii Kokemuksen historian huippuyksikössä (HEX) tai Trivium – Tampere Centre for Classical, Medieval and Early Modern Studies -tutkimuskeskuksessa. Tarkemmin oppiaineen tutkimuksesta voit lukea tutkimus-sivulta.
Tutkimus ja opetus ovat rakentuneet yhteiskuntahistoriallisen näkökulman kautta, ja ne kohdistuvat yhtaikaa tavallisen ihmisen arkeen ja globaaleihin kysymyksiin. Tutkimustulosten saattaminen kaikkien tietoon opetuksen ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden kautta on oppiaineen työn ytimessä. Historian tutkinto-ohjelman opetus ulottuu antiikin historiasta lähihistoriaan ja se on rakentunut temaattisesti. Painopiste on pitkän aikavälin tarkastelussa sekä vertailevassa ja käsitteellisessä tutkimuksessa, joka korostaa historiantutkimuksen yhteiskunnallista relevanssia, kriittisyyttä suhteessa omaan aikaansa sekä historiallisen ajattelun omaksumista. Historiassa voi Tampereella suorittaa kandidaatinopinnot ja maisteriopinnot, sekä jatkaa tohtorintutkintoon saakka. Historian opinnot valinnaisina opintoina tarjoavat puolestaan erinomaisen mahdollisuuden laajentaa omaa osaamista. Historian tutkinto-ohjelma muodostaa akateemisen yhteisön, jonka jäseniä myös opiskelijat ovat.
Oppiaineeseen liittyy myös valinnaisia opintokokonaisuuksia: Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintokokonaisuus ja Museologia.
Maailman muuttaminen edellyttää maailman ymmärtämistä
Tutkimus
Tieto menneestä, historia, perustuu tutkimukseen. Tampereen yliopiston historian oppiaine on ollut alallaan merkittävä ja kansainvälisesti huomattu tutkimuslaitos jo vuosikymmeniä. 2000-luvulla se on menestynyt parhaiten myös tutkimuksen rahoituksessa. Tällä hetkellä merkittävin hanke on Kokemuksen historian huippuyksikkö (HEX), jonka Suomen akatemia on nimennyt ja rahoittaa kahdeksan vuotta. Hankkeessa on yli 20 tutkijaa. Tätä ennen oppiaineessa oli Yhteiskunnan historian huippuyksikkö vuosina 2012-2017, sekä kymmeniä muita Suomen akatemian, säätiöiden, yritysten ja yhteisöjen rahoittamia tutkimushankkeita. Olennainen osa tutkimusta on myös tutkijakoultus Historian tohtoriohjelmassa.
Tutkimuksessa korostuu yhteiskuntatieteellinen näkökulma, joka ottaa kantaa kysymyksiin, jotka ovat tärkeitä nykyajan ihmisille. Historiaa tutkitaan tulevaisuuden vuoksi. Juuri siksi on tärkeätä saada mahdollisimman monipuolinen kuva menneestä ja niistä vaihtoehdoista, joita ihmisillä on ollut omassa maailmassaan. Tutkimuksen kohteena ovat yhtä hyvin yksilöt, perheet, tunteet, ajattelu, yhteisöt ja politiikka kuin suuret kysymykset terveydestä ja ympäristöstä. Terävä tutkimus kohdistuu yhtä aikaa tavallisen ihmisen arkeen ja globaaleihin kysymyksiin. Tamperelaisessa tutkimuksessa paikallinen ja kansainvälinen kohtaavat.
Oppiaineessa pidetään tärkeänä tutkimustulosten saattamista kaikkien tietoon.
Historian oppiaineessa tutkimusta tehdään seuraavissa tutkimushankkeissa, -ryhmissä ja -projekteissa. Oppiaineen yhteydessä toimii myös Trivium, Tampere centre for Classical, Medieval, and Early Modern Studies – tutkimuskeskus.
Huippuyksikkö
Tutkimuskeskus
Tutkimusryhmät
Tutkimusprojektit
Opetus historian tutkinto-ohjelmassa
Historian tutkinto-ohjelman opetus ulottuu antiikin historiasta lähihistoriaan ja on rakentunut temaattisesti. Opetus perustuu Tampereen yliopistossa tehtävään historiantutkimukseen, jossa korostuu yhteiskuntahistoriallinen näkökulma.
Historiantutkimuksen harjoittelu on keskeinen historiallisen ajattelun oppimisen tapa. Opetus alkaa perehtymisellä historiantutkimuksen ja -kirjoituksen käsitemaailmaan ja jatkuu tieteellisellä harjoittelulla eli menetelmäopinnoilla ja niiden soveltamisella. Tutkimuksen tekoa harjoitellaan erityisesti kandidaatti- ja graduseminaariopetuksessa. Historian tutkinto-ohjelman suoritettuaan opiskelija pystyy erittelemään ja arvioimaan monimutkaisia yhteiskunnallisia ja kulttuurisia ilmiöitä. Tutkinto-ohjelman aikana karttunutta historiallisen ajattelun taitoaan opiskelija osaa käyttää nykyisyyden ymmärtämisen ja tulevaisuuden vaihtoehtojen puntaroinnin välineenä. Samalla opiskelija saa välineitä oman maailmankuvansa tarkasteluun.
Historian tutkinto-ohjelma kouluttaa sekä julkiselle että yksityiselle sektorille asiantuntijoita, jotka kykenevät tarkastelemaan yhteiskunnan kehitystä pitkällä aikavälillä sekä osaavat hahmottaa laajoja kokonaisuuksia ja ilmiöiden yhteyksiä. Tutkinto-ohjelma koostuu kandidaattiohjelmasta ja maisteriopinnoista. Ensin suoritetaan kandidaatin tutkinto, joka on mahdollista suorittaa kolmessa vuodessa. Sen jälkeen siirrytään kaksivuotisiin maisteriopintoihin. Tämän jälkeen on mahdollista hakeutua tohtorikoulutukseen.
Historian tutkinto-ohjelman tutkinto-ohjelmavastaavana toimii Tanja Vahtikari ja ohjausvastaavana Ulla Aatsinki.
Tule opiskelemaan historiaa!
Opintojen aloitus ja suunnittelu
- Historian orientoivat opinnot syksy 2022 (kt. listasta Historian tutkinto-ohjelma)
- Opiskelijan opas: Historian koulutus: alempi ja ylempi tutkinto-ohjelma
- Opetussuunnitelma ja -ohjelma: Historian kandidaattiohjelma ja maisteriopinnot
- Historian HuK ja FM-opintojen rakenne 2021- kaaviona
- Historian kandidaatti- ja maisteriopintojen rakenne 2019-2023 esitettynä kaaviona (pdf)
- Historian opintojen malliajoitukset: kandidaattiopintojen malliajoitus, maisteriopintojen malliajoitus
- Vastaavuuskaavio:
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
- HOPS-keskustelulomakkeet:
historian kandivaiheen opiskelijoille
historian maisterivaiheen opiskelijoille
- HOPS-keskustelulomakkeet:
- Opintosuunnitelman tekeminen Sisussa
- Ohjaustahot:
Opintojen suorittaminen
- Siirtymäsäännöt ja vastaavuustaulukko historian 2018-19 ja 2019-20 opintojen välillä.
- Historiaa opiskelevan oppaat: Praecepta – Historian opiskelun opas (päivitetty 9/2021) ja Lähtökohtia tiedonhakuun historian opiskelijoille.
- Kirjallisten töiden ohjeita (essee, oppimispäiväkirja, opinnäytteet)
- Kandidaatin tutkielma
- Pro gradu -tutkielma
- Opinnäytteen jättäminen arvioitavaksi ja julkaiseminen (kirjaston ohje)
- Harjoittelu historian tutkinto-ohjelmassa
Avoin yliopisto-opiskelu
Historian tarjonta avoimessa yliopistossa (etsi hakusanalla historia)
Historian opiskelijoiden ainejärjestö
Facebook-sivu
Historian oppialan Facebook-sivu
Latinankielinen kulttuuri ja latinan kieli
Historian tutkinto-ohjelma organisoi myös Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintokokonaisuutta
Anna palautetta
Historian tutkinto-ohjelman yleinen palautelomake
Vaikuttavuus
Ajankohtaisia tapahtumia seurataan Historian oppiaineen Facebook-sivulla
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus
Yhteiskunnallinen vaikuttavuus on keskeisessä roolissa tutkimuksessamme ja opetuksessamme. Meiltä valmistuvat opiskelijat sijoittuvat tehtäviin eri yhteiskunnan sektoreille. Tuottamamme tutkimustieto yhteiskunnan kehityslinjoista lisää ymmärrystä sen nykytilasta, haasteista ja mahdollisuuksista sekä tarjoaa vaikuttamisen työkaluja.
Tutkijamme toimivat aktiivisina yhteiskunnallisina keskustelijoina mediassa sekä säännöllisesti asiantuntijoina ja yhteistyökumppaneina eri hankkeissa ja instituutioissa. Vakiintuneita yhteistyökumppaneitamme ovat mm. Kansallisarkisto, Tampereen kaupunki, Museokeskus Vapriikki sekä useat säätiöt, yritykset ja muut yhteisöt.
Tilaushistoriat
Teemme tieteellistä tilaustutkimusta yrityksille ja yhteisöille. Ota yhteyttä!
Viime aikoina tekemiämme tilaushistorioita ovat muun muassa:
- Yrityshistoriat
- Maakuntahistoriat
- Kuntahistoriat
- Säätiöiden historiat
Henkilökunta
Historian vastuuhenkilöt:
Historian tutkinto-ohjelmavastaava: Tanja Vahtikari
Historian ohjausvastaava: Ulla Aatsinki
Historian, filosofian ja kirjallisuustieteen yksikön päällikkö: Marjaana Niemi
Historian oppialavastaava: Katariina Mustakallio
Historian tohtoriohjelmavastaava: Raisa Toivo
HEX - Kokemuksen historian huippuyksikön johtaja: Pirjo Markkola
Trivium - Tampere Centre for Classical, Medieval, and Early Modern Studies tutkimuskeskuksen johtaja: Ville Vuolanto