Hyppää pääsisältöön

Äitiyspakkaus tunne-esineenä: hyvinvointivaltion sosiomateriaaliaalinen kokemus 1930-luvulta 2000-luvulle

Tampereen yliopisto
1.1.2020–31.12.2024
KärkialueYhteiskunta
Vastasyntynyt äitiyspakkauksen laatikossa, Lapinlahti 1948. Kansatieteen kuvakokoelma, Museovirasto. Kuvaaja: Pekka Kyytinen.

Äitiyspakkaus / äitiysavustus on ollut läsnä suomalaisperheiden arjessa vuodesta 1938 lähtien ja se liittyy kiinteästi suomalaisen hyvinvointivaltion historiaan ja nykypäivään. Koneen Säätiön rahoittamassa hankkeessa tutkitaan äitiyspakkausta suomalaisen hyvinvointivaltion ja kansakunnan rakentamiseen ja kokemiseen kytkeytyvänä tunne-esineenä. Laajemmassa sosiomateriaalisessa tarkastelussa äitiyspakkaukseen kytkeytyy valtava määrä erilaisia merkityksiä. Tutkimushanke tarkastelee sekä yksilöllisiä että kollektiivisia, paikoin ristiriitaisia kokemuksia ja muistoja äitiyspakkauksesta ja -avustuksesta historiantutkimuksen keinoin sekä tieteen ja taiteen välisessä vuorovaikutuksessa. Ymmärrämme projektissamme äitiyspakkauksen avaimena hyvinvointivaltion tunne- ja kokemushistorian, muistamisen ja materiaalisuuden sekä kuulumisen ja toiseuden kokemusten tutkimukselle.

Tulossa 8.-9. syyskuuta 2022: Hankkeen workshop Everyday Emotional and Sensory Materialities Tampereen yliopistossa

Koneen Säätiön logo

Vaikuttavuus

Projektin aktiviteetteja

Tanja Vahtikari kirjoittaa äitiyspakkauksesta tunne-esineenä Psyche Magazinessa: Finns start life safe and sound with a baby box from the government, https://psyche.co/ideas/finns-start-life-safe-and-sound-with-a-baby-box-from-the-government

4.5.2021 Tanja Vahtikari luennoi äitiyspakkauksen historiasta MLL Tampereen osaston Lapsuuden vuosisata -juhlaluentosarjalla.

Syksy 2020- kevät 2021 Muistitetokeruu äitiyspakkauksen historiasta yhteistyössä Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran kanssa

26.11.2020 Tanja Vahtikari esitteli hanketta Pohjoismaiden tutkimuksen keskuksessa (CENS), Helsingin yliopistossa

Rahoituslähde

Koneen Säätiö