Hyppää pääsisältöön

3MC Pohjoiset tunturikarjat

3MC – Pohjoiset tunturikarjat. Kulttuuriperintö ja geenivarat

Monitieteisen tutkimuksen kohteena ovat pohjoiset alkuperäiskarjarodut eli lapinlehmä (Suomi), fjällko (Ruotsi) ja sidet troende og nordlandfe (Norja). Pohjoismainen yhteistyöhanke kytkeytyy tiiviisti uhanalaiseksi luokiteltujen alkuperäisrotujen säilyttämiseen tuottaen aiheesta uutta tutkimustietoa sekä lisäämällä aiheen yleistä tunnettavuutta. Hankkeessa tuotetaan niin tutkimusartikkeleita, pelisovellus kuin museonäyttely.

Historian oppiaineesta Hilja Solala toimii hankkeen historiantutkijana. Hankkeessa historiantutkimuksen erityisteemat ovat lapinlehmien evakuointi Ruotsiin toisen maailmansodan aikana sekä pohjoisten tunturikarjarotujen muodostaminen rodunjalostuksen näkökulmasta 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Näiden aiemmin vähäiselle tutkimukselle jääneiden teemojen esiin nostaminen itsessään on osa eläinten kansainvälistä ajankohtaistumista historiantutkimuksessa.

Projektia rahoittavat EU Interreg Nord, Länsstyrelsen Norrbottenin ja Lapin liitto vuosina 2019–2022. Projektin koordinaattorina toimii Pohjoismainen geenivarakeskus (NordGen), ja hankkeeseen kuuluu yhteensä seitsemän pohjoismaista kumppania.

Projektiin kuuluvat henkilöt

Hilja Solala

tutkijatohtori
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Tampereen yliopisto
Sähköpostiosoitehilja.solala [at] tuni.fi
puhelinnumero+358505293288
Keskustakampus

Yhteyshenkilöt

Hilja Solala

tutkijatohtori
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Tampereen yliopisto
Sähköpostiosoitehilja.solala [at] tuni.fi
puhelinnumero+358505293288
Keskustakampus