Hyppää pääsisältöön

Latinankielinen kulttuuri ja latinan kieli

Tampereen yliopisto
Puhelinnumerovaihde (03) 355 111
SijaintiYhteiskuntatieteiden tiedekunta, 33014 Tampereen yliopisto
Käyntiosoite: Pinni B, 3. krs., Kanslerinrinne 1

Latinankielinen kulttuuri ja latinan kieli

Jos tulit yliopistoon oppiaksesi uutta, sivistyäksesi, tai syventyäksesi kriittisesti kulttuuriperintöön, latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opintokokonaisuus on sinua varten.

Opintokokonaisuus tarjoaa mahdollisuuden ymmärtää yhteisen eurooppalaisen kulttuuriperinteen kautta tuoreesti oman yhteiskuntamme ilmiöitä ja kulttuuria. Se tarjoaa myös aineksia toisten ymmärtämiseen ja kriittiseen itsereflektioon: kyseessä on opintokokonaisuus klassisen yleissivistävän humboltlaisen yliopiston hengessä.

Opintokokonaisuus avaa näkökulmia nykykulttuuriin monilla eri tavoin ja tasoin – toisaalta latinan kieli on välittänyt ihanteellisena pidettyä kulttuuria jo kahdentuhannen vuoden ajan, ja toisaalta nykyarjen sivistyssanasto pohjautuu yhä latinan kieleen. Lisäksi latina luo muiden kielten opintoihin vankan pohjan. Opinnot antavat myös valmiudet erilaisten opinnäytteiden tekemiseen, erityisesti jos aihepiiri sivuaa aikaa klassisesta antiikista 1800-luvulle.

Latinankielisen kulttuurin ja latinan kielen opiskelu on hyödyllinen tutkijoiksi aikoville sekä kaikille kulttuurien ja kielten parissa työskenteleville (ainakin nykykielten, historian, taidehistorian ja kirjallisuuden, kirjasto-, arkisto- ja museolaitoksen, järjestötoiminnan, sivistystoimen sekä media- ja tiedotusalan tehtävissä). Opiskeluoikeus on kaikilla läsnäoleviksi ilmoittautuneilla Tampereen yliopiston opiskelijoilla sekä avoimen yliopiston opiskelijoilla. Oppiaine on pieni ja vain yhden ihmisen työpanoksen varassa. Jos haluat jatkaa latinan opintojasi, se on helppoa joo-opintojen kautta lähinnä Turun, Helsingin tai Jyväskylän yliopistoissa.

Latina on ollut yli 2000 vuotta oppineiden ja oppineisuuden kieli. Voit helposti liittyä mukaan tähän jatkumoon Tampereen yliopistossa.

Vivat lingua latina, vivat vita academica!