
Sukupuolentutkimus
Esittely
Tampereen yliopiston sukupuolentutkimusta luonnehtii vahva yhteiskuntatieteellinen painotus. Tutkimuksemme pohjautuu uusimpiin feministisiin teorioihin ja metodologioihin ja osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun. Lähestymme sukupuolta intersektionaalisesti tutkien sukupuolta suhteessa muihin kategorioihin kuten rotuun ja etnisyyteen, yhteiskuntaluokkaan, seksuaalisuuteen, ikään ja vammaisuuteen.
Tutkimuksemme painopisteitä ovat politiikka, talous ja aktivismi; tiede, teknologia ja korkeakoulutus; tunteiden ja kokemuksen politiikat; ja työelämän sukupuolistavat käytännöt.
"Sukupuoli, instituutiot ja politiikka" on yksi Tampereen yliopiston tutkimuksen kärkialoista, mikä kertoo sukupuolentutkimuksen korkeasta kansainvälisestä ja kansallisesta tasosta.
Sukupuolentutkimus on osa yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelmaa ja sen voi maisterivaiheessa valita pääaineeksi. Lisäksi soveltuvan korkeakoulututkinnon omaavat voivat hakea suoraan maisterivaiheeseen. Haku tapahtuu yhteishaussa kerran vuodessa. Englanninkieliseen sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan haku tapahtuu kahden vuoden välein, ja väitöskirjaa voi hakea tekemään kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä. Linkit löytyvät koulutus -välilehdestä.
Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksessa on menestynyt erinomaisesti kilpaillun rahoituksen saamisessa. Sukupuolentutkimuksessa on yksi ERC-rahoitteinen projekti, neljä Suomen Akatemian rahoittamaa projektia, neljä Suomen Akatemian tutkijatohtoria ja akatemiatutkijaa, yksi Nordic Centre of Excellence ja kolme Koneen Säätiön rahoittamaa projektia. Korkeatasoisen tutkimuksen ja tutkimukseen perustuvan opetuksen lisäksi projektit tarjoavat maisterivaiheen opiskelijoille mahdollisuuden tehdä pro gradu -tutkielmansa osana tutkimushanketta ja ne tarjoavat työmahdollisuuksia väitöskirjantekijöille. Projektit löytyvät tutkimus-välilehdeltä.
Sukupuolentutkimus–Genusforskning-lehden päätoimitus siirtyy Tampereen yliopistolle
Lehden vuoden 2022 julkaisujen päätoimittajina ovat Maria Temmes sekä Elina Helosvuori. Ilmari Leppihalme jatkaa lehden toimitussihteerinä. Lisätietoja lehdestä sekä aiemmista numeroista löytyy sukupuolentutkimuksen seuran nettisivuilta: https://sukupuolentutkimus.fi/sukupuolentutkimus-lehti/
Lisäksi Palgrave Macmillanin kustantaman kirjasarjan Gender and Politics päätoimittajina toimivat Johanna Kantola (Tampereen yliopisto) ja Sarah Childs (Birbeck, University of London).
Kuva: Teoksen tekijä Jukka Metsäaho, kuvaaja Samuli Turunen
Tutkimusteemat
Politiikka, talous ja aktivismi
Affektien, ruumiillisuuden ja läheissuhteiden politiikat
Tiede, teknologia ja yhteiskunta
Politiikka, talous ja aktivismi tutkii kamppailuja sukupuolten tasa-arvosta, sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuudesta, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuspolitiikasta perinteisen politiikan areenoilla kuten parlamenteissa, poliittissa puolueissa, talouden instituutioissa, työmarkkinoilla, sekä kansalaisyhteiskunnassa, yhteiskunnallisissa liikkeissä, järjestöissä ja ruohonjuuritasolla. Tutkimme kansainvälisten, kansallisten ja paikallisten normien ja käytänteiden vuorovaikutusta. Tutkimme myös valtasuhteiden, demokratian, hallinnan ja aktivismin muuttuvia kehyksiä.
Tutkimusprojektit:
- EU:n talouspoliittinen ohjaus jäsenmaissa: sukupuolittunutta politiikkaa ja epädemokraattisia käytäntöjä (GENEG), Academy of Finland, 2022–2027, PI: Anna Elomäki.
- Hallituksen tasa-arvo-ohjelmien vaikuttavuus ja toimivuus, Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminta (VN TEAS), 2022–2023. PI: Anna Elomäki.
- Gender, party politics and democracy in Europe: A study of European Parliament's Party Groups (EUGenDem), European Research Council Consolidator Grant, 2018-2023, PI: Johanna Kantola.
- Flows of Power - media as site and agent of politics (FLOPO), Academy of Finland, 2019–2022, PI: Anu Koivunen.
- Affective Activism: Sites of Queer and Trans World-Making (AQT), Academy of Finland, 2021–2025, PI: Tuula Juvonen.
- On the road to gender-sensitive parliaments? Gender Equality and Democratic Practices in the Finnish, German, and Polish Parliament Compared(GSParls), Academy of Finland, 2021–2026, Academy Research Fellow: Petra Ahrens.
- The impact of the Covid-19 crisis on gender equality in Finland, Government’s analysis, assessment and research activities, 2020–2022, PI for Tampere University: Anna Elomäki
- (Irti)kytkentöjä: ruokaomavaraistuminen kumppanuuslajien verkostoissa, Kone Foundation, 2019–2022, PI: Pieta Savinotko.
Affektien, ruumiillisuuden ja läheissuhteiden politiikat tutkii sosiaalisia suhteita, intersektionaalisia eroja, ruumiillisia rajoja ja kulttuurisia käsityksiä affektien, arkikokemusten ja poliittisuuden näkökulmista. Keskeisiä teemoja ovat muun muassa intiimit suhteet ja seksuaalisuus, mediarepresentaatiot, aktivismi ja yhteiskunnalliset muutokset, tiedontuotanto, sekä queer- ja feminististen metodologioiden kehittäminen affektien, ruumiillisuuden ja ihmissuhteiden tutkimiseksi.
Tutkimusprojektit:
- Intimacy in data-driven culture (IDA), Academy of Finland Strategic Research Funding, 2019–2022, PI: Anu Koivunen.
- Affective Activism: Sites of Queer and Trans World-Making (AQT), Academy of Finland, 2021–2025, PI: Tuula Juvonen.
- The Everyday Ethics of Reproductive Outsourcing: Makin Good Life in the Era of Biocapitalism (EEROS), Academy of Finland, 2019–2024, Academy Research Fellow: Riikka Homanen.
Tiede, teknologia ja yhteiskunta tuottaa intersektionaalisia näkökulmia tiedontuotannon, vallan ja oikeudenmukaisuuden suhteista, kuin myös teknologian rooliin arkielämässä. Tutkimme dynaamisia prosesseja ja suhteita joissa ihmiset ja ei-inhimilliset toimijat, instituutiot ja yhteiskunta kutoutuvat toisiinsa. Tutkimme myös biolääketieteen, bioteknologian, biotalouden ja terveydenhuollon sosiaalimateriaalisia käytänteitä ja politiikkoja sukupuolittuneina ja kehollisina ilmiöinä.
Tutkimusprojektit:
- Affect and Biotechnological Change: Three Vaccine Debates in Europe, Academy of Finland, 2018–2023, Academy Research Fellow: Venla Oikkonen.
- The Everyday Ethics of Reproductive Outsourcing: Making Good Life in the Era of Biocapitalism (EEROS), Academy of Finland, 2019–2024, Academy Research Fellow: Riikka Homanen.
- Gendered Chronic Disease, Embodied Differences and Biomedical Knowledge (GenDis), Academy of Finland and Kone Foundation, 2021–2025, PI: Venla Oikkonen.
- Technology, Ethics and Reproduction: Controversy in the Era of Normalisation, (ReproEthics), Kone Foundation, 2019–2022, PI: Riikka Homanen.
Työelämän tutkimus kysyy, miten työ muovaa sukupuolittuneita ja rodullistettuja subjektiviteetteja, ja miten moninaiset valtasuhteet vuorostaan muovaavat työelämää. Keskitymme työelämän muutoksiin, jatkuvuuksiin sekä uuden työn muotoihin ja tutkimme näitä kriittisesti yksilön, organisaatioiden ja instituutioiden näkökulmista, paikallisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti.
Tutkimusteemoihin kuuluvat esimerkiksi työelämän sukupuolistavat käytännöt, uusi työ, palkkatasa-arvo, työn ruumiillisuus, naisyrittäjyys, työuupumus, työn ja ei-työn muuttuvat rajat, rotu, etnisyys, valta, työelämän uusliberalisoituminen, digitaalinen kapitalismi, affektiivisen ja emotionaalisen työn merkitys, haavoittuvuus työssä ja korkeakoulutus.
Tutkimusprojektit:
- Beyond the gender paradox: Women's careers in technology-driven research and innovation in and outside of academe, Nordwit, Nordic Center of Excellence, Nordforsk, 2017–2022, PI: Marja Vehviläinen.
- Neoliberalizing Welfare State Employment: Ideology, Institutional Agency, and Gendered Labour Market Outcomes, Academy of Finland, 2018–2022, Postdoctoral researcher: Paula Koskinen Sandberg.
Koulutus
Sukupuolentutkimus on osa laajempaa yhteiskuntatutkimuksen ohjelmaa, jossa sukupuolentutkimuksen voi valita maisterivaiheessa pääaineeksi. Lisäksi soveltuvan korkeakoulututkinnon omaavat voivat hakea suoraan maisterivaiheeseen. Haku tapahtuu yhteishaussa kerran vuodessa. Englanninkieliseen sukupuolentutkimuksen maisteriohjelmaan haku tapahtuu kahden vuoden välein, ja väitöskirjaa voi hakea tekemään kaksi kertaa vuodessa keväällä ja syksyllä.
Lisää tietoa löydät seuraavista linkeistä.
Yhteiskuntatutkimuksen koulutus
https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/yhteiskuntatutkimuksen-koulutus
Sukupuolentutkimuksen maisteriohjelma
https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/sukupuolentutkimus-yhteiskuntatutkimuksen-maisteriohjelma
https://www.tuni.fi/en/study-with-us/gender-studies (In English)
Yhteiskuntatutkimuksen tohtoriohjelma
https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/yhteiskuntatutkimuksen-tohtoriohjelma
https://www.tuni.fi/en/study-with-us/doctoral-programme-social-sciences (In English)
Sukupuolentutkimuksen valtakunnallinen verkosto HILMA
Sukupuolentutkimuksen opintoja voi suorittaa myös HILMA-verkoston tarjoamien verkkokurssien kautta. Hilma tarjoaa vuosittain 8–10 verkkokurssia, joista osa on omassa tahdissa ja osa aikataulutetusti suoritettavia kursseja. Kurssien korvaavuudet Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen vaatimuksiin määritellään aina lukukauden aluksi ja Hilma-kurssit löytyvät SISUsta näiden korvaavien kurssien alta (usein Ruumiillisuus ja sukupuoli -teemakokonaisuuden kohdalta). Koska Hilma-verkkokursseja järjestävät eri yliopistot, Hilma-kursseille ilmoittaudutaan aina verkoston nettisivujen kautta e-lomakkeella. Kun kurssi on suoritettu, Hilman toimistosta toimitetaan Tampereen yliopiston opiskelijoiden kurssisuoritukset Hilman yhteyshenkilölle Hanna Ojalalle. Hanna huolehtii suoritukset SISUun.
Sukupuolentutkimuksen opetus lukuvuonna 2022–2023
Haluatko opiskella sukupuolentutkimusta kandiopinnoissa?
YKT.228 Sukupuoli, ruumiillisuus ja risteävät erot, 5 op
Toteutus: Seminaariopetus periodilla I, vastuuopettajana Marja Peltola.
YKT.215 Sukupuolentutkimuksen teoriat ja käsitteet, 5 op
Toteutus: Seminaariopetus periodilla III, vastuuopettajana Tuula Juvonen.
Näissä kursseissa vaihtoehtoisena suoritusmahdollisuutena on Exam-tentti. Jos taas olet kiinnostunut itsenäisestä esseesuorituksesta tai lukupiiristä, lähetä ehdotuksesi kurssien vastuuopettajalle Tuula Juvoselle.
Haluatko opiskella sukupuolentutkimusta vapaasti valittavina opintoina?
YKT.010 Yhdenvertaisuus ja sukupuolten tasa-arvo yhteiskunnassa, 5 op
Yhteiskuntatutkimuksen opiskelijoille pakollinen kurssi, jonka muista tutkinto-ohjelmista tulevat opiskelijat voivat suorittaa vapaasti valittavina opintoina.
Toteutus: Käytännön asiantuntijoista koostuva vierailuluentosarja periodilla II. Vastuuopettajana Tuula Juvonen.
Voit suorittaa SOC-M05 Ruumiillisuus ja sukupuoli -teemakokonaisuuden, 20–35 op, johon kuuluvat seuraavat opinnot:
YKT.YKE.500 Sukupuolen ja ruumiillisuuden tutkimuksen nykykeskustelut, 5 op
Toteutus: Englanninkielinen kurssi Gender, Body, Biomedicine periodissa I ja suomenkielinen kurssi Feministiset uusmaterialistiset ja posthumanistiset nykykeskustelut periodissa IV. Ei tentti- tai esseesuoritusmahdollisuutta. Vastuuopettaja ilmoitetaan opetustarjonnan yhteydessä.
YKT.SUT.302 Feministinen teoria, 5 op
Toteutus: Suomenkielinen kurssi periodilla II. Lisäksi esseesuoritus, jossa vastuuopettajana Marja Peltola.
YKT.YKE.501 Sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuus, 5 op
Toteutus: Suomenkielinen kurssi Lesboseminaari periodissa I. Lisäksi tentti- ja esseesuoritus. Vastuuopettajana Tuula Juvonen.
YKT.YKE.502 Sukupuolen ja ruumiillisuuden globaalit kysymykset, 5 op
Toteutus: Hilma-verkoston kurssi Gender, Body, Water periodeilla I-II. Lisäksi tentti- ja esseesuoritus. Vastuuopettajana Hanna Ojala.
YKT.YKE.503 Miehet ja maskuliinisuudet, 5 op
Toteutus: Suomenkielinen luentokurssi periodeissa I-II. Lisäksi tentti- ja esseesuoritus. Vastuuopettajana Hanna Ojala.
YKT.YKE.504 Ruumiillisuuden ja sukupuolentutkimuksen alat 1, 5 op
Toteutus: Korvaavia opintoja + Hilma-verkoston verkkokursseja.
YKT.YKE.505 Ruumiillisuuden ja sukupuolentutkimuksen alat 2, 5 op
Toteutus: Korvaavia opintoja + Hilma-verkoston verkkokursseja.
Kohtiin YKT.YKE.504–505 voit liittää sukupuolentutkimuksen opintoja myös muista tiedekunnista. Sovi mahdollisista korvaavuuksista teemakokonaisuuden vastuuopettaja Tuula Juvosen kanssa.
Haluatko opiskella sukupuolentutkimusta maisteriopinnoissa?
Koska sukupuolentutkimuksen suomenkielinen ja englanninkielinen maisteriohjelma ovat rakenteeltaan liki identtisiä ja englanninkielisessä ohjelmassa sisäänotto on joka toinen vuosi, maisteritason kurssit järjestetään pääsääntöisesti joka toinen vuosi suomenkielisinä ja joka toinen vuosi englanninkielisinä. Kaikki maisterikurssit voi suorittaa myös itsenäisesti esseetyöskentelynä tai lukupiirinä. Lisäksi YKT.SUT.304 Feministinen metodologia -kurssi on mahdollista suorittaa Exam-tenttinä.
YKT.SUT.301 Feministisen ajattelun klassikot, 5 op
Toteutus: Esseesuoritus tai Hilma-verkoston klassikkokurssi ympäri vuoden. Vastuuopettajana Marja Peltola.
YKT.SUT.302 Feministinen teoria, 5 op
Toteutus: Suomenkielinen kurssi periodissa II. Lisäksi esseesuoritus, jonka vastuuopettajana Marja Peltola.
YKT.SUT.303 Tasa-arvo työnä, 5 op
Toteutus: Esseesuoritus, Hilma-verkoston kurssi periodeilla I-II tai suomenkielinen seminaari periodilla IV. Vastuuopettajana Hanna Ojala.
YKT.SUT.304 Feministinen metodologia, 5 op
Toteutus: Essee- tai tenttisuoritus, suomenkielinen seminaari periodissa III. Vastuuopettajana Hanna Ojala.
YKT.SUT.31 Sukupuolentutkimuksen teoriat ja tutkimus -jaksot, 5 op
Hae tarkemmat tiedot opiskelijan oppaasta koodilla YKT.SUT.31
YKT.SUT.310 Valta, politiikka ja aktivismi (vastuuopettajana Anna Elomäki)
YKT.SUT.311 Tiede, teknologia ja terveys (vastuuopettajana Venla Oikkonen)
YKT.SUT.312 Affektit, tunteet ja ruumiillisuus (vastuuopettajana Marja Peltola)
YKT.SUT.313 Seksuaalisuus ja lähisuhteet (vastuuopettajana Varpu Alasuutari)
YKT.SUT.314 Työ, talous ja sukupuoli (vastuuopettajana syksy 2022 Katariina Mäkinen, kevät 2023 Anna Elomäki)
Toteutus: Essee- tai lukupiirisuoritus. Ota yhteyttä vastuuopettajaan. Periodissa I englanninkielinen kurssi Gender, Body, Biomedicine, joka korvaa kohtaa YKT.SUT.311 Tiede, teknologia ja terveys.
YKT.305 Pro gradu -tutkielma ja seminaari, 40 op
Toteutus: Opetus käynnistyy periodilla I yhteiskuntatutkimuksen tutkinto-ohjelman yhteisillä tapaamisilla, jonka jälkeen siirrytään opintosuunnan omaan graduseminaariin. Vastuuopettajana Hanna Ojala.

Vuoden Tiedekynä palkinnon voittaja
Sukupuolentutkimuksen apurahatutkija Pieta Savinotko (ent. Hyvärinen) voitti Koneen Säätiön Vuoden Tiedekynä -palkinnon artikkelillaan Sienestystä pohjoisilla puupelloilla: metsien moninaiset taloudet ja plantaasiosentrismin ongelma. Alue ja Ympäristö -lehdessä julkaistu artikkeli tarkastelee kriittisesti suomalaisen metsätalouden järjestymistä plantaasiosentrisenä eli plantaasimaiseen puuntuotantoon keskittyvänä. Feministisen talousmaantieteen työkaluja soveltaen Savinotko tuo esiin metsien talouden moninaisuutta ja tutkii erityisesti sienten keräilyä toimeentulon ja hyvinvoinnin tuotannon muotona. Savinotko soveltaa tutkimuksessaan feministisen talousmaantieteen työkaluja ja tarkastelee sienten keräilyä osana metsien moninaista taloutta. Tutkimuksen aineisto koostuu korvasienten kerääjien kävelyhaastatteluista.

Sukupuolentutkimuksen päivät 2020
Sukupuolentutkimuksen päivät 2020 Tampereen yliopistolla 12.-13.11.2020 teemalla "Toiset tulevaisuudet."

[PERUUTETTU] Tasa-arvopolitiikan suunnanmuutoksia -kirjan julkistamistilaisuus
TERVETULOA Tasa-arvopolitiikan suunnanmuutoksia: Talouskriisistä tasa-arvon kriiseihin JULKISTAMISTILAISUUTEEN 6.4.2020 klo 17.00-18.30 Tiedekulma, Helsinki

[PERUUTETTU] Seminaari: Gendering Representative Institutions: Actors, Inner Lives, and Political Struggles
Gendering Representative Institutions: Actors, Inner Lives, and Political Struggles 25. maaliskuuta 2020 kello 13:00-15:00 Tampere University, Linna-rakennus, huone Linna 5101

Miltä tulevaisuuden perhe näyttää? Keskustelutilaisuus perheiden ja lisääntymisen tulevaisuudesta 7.5.2020
Lisääntymisen tulevaisuus -hanke järjestää avoimen keskustelutilaisuuden Helsingin keskustakirjasto Oodissa torstaina 7.5. Tilaisuus kokoaa yhteen eri asiantuntijoiden visioita muun muassa siitä, minkälaisia ovat tulevaisuuden perhesuhteet ja minkälaisia ovat sukulaisuuden ja lisääntymisen uudet muodot.

28. Kukanpäivän seminaarin ajankohta ja vuoden 2019 Kunniafloora
28. Kukanpäivän seminaari ja juhla järjestetään 11.5.2020. Lisää tietoa seuraa myöhemmin - tässä vaiheessa aiheesta voi kysyä Tuija Koivuselta ja Jaana Kuusipalolta. Tampereen yliopiston sukupuolentutkimuksen 27. Kukanpäivän seminaari ja juhla vietettiin toukokuussa 2019. Juhlassa nimitettiin vuoden 2019 Kunniaflooraksi feministiaktivisti, bloggaaja ja journalisti Emmi Nuorgam. Tämän lisäksi tapahtumaan sisältyi esityksiä niin sukupuolentutkimuksen opiskelijoilta kuin henkilökunnalta, vastavalmistuneiden juhlistaminen ja musiikkia.

EUGenDem workshop sessions: Gender, democracy and polarized politics in Europe
EUGenDem is a European Research Council (ERC) funded research project that addresses crucial questions about the gendered policies and practices of European Parliament’’s party politics (2018-2023). COVID-19 restrictions have caused many of us to lose the opportunity to interact with each other and to discuss our research. To counter this, the EUGenDem team is organizing a series of workshops with both academics and practitioners to debate the polarized politics in Europe today. Seven workshops were successfully organized and held remotely from December 2020 to June 2021. More than twenty speakers from several European universities (as well as UK and USA) were welcomed to share their expertise on European parliament’s political groups; gender and parliaments; sexual and reproductive rights; gender politics in Covid-19; and parliamentary ethnography. All workshop sessions were recorded and available from the link below. In the academic year 2021-2, EUGenDem will be continuing their workshop sessions with topics ranging from economic and social policy, German elections, to de-democratization, and racism in Europe among others.
Opetushenkilöstö
Tutkimushenkilöstö
Dosentit
Tuula Gordon
Suvi Keskinen
Aino Saarinen- Manninen