Hyppää pääsisältöön
Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Kielten koulutus - orientaatio

Tervetuloa opiskelemaan kieliä Tampereelle!

Kotikampuksesi Tampereen yliopistossa on Keskustakampus. Kielten tutkinto-ohjelma sijaitsee PinniB-rakennuksessa.

Kielten tutkinto-ohjelmavastaava Johanna Vaattovaara, koulutusasiantuntijat sekä opetushenkilökunta toivottavat sinut tervetulleeksi!

Jokaiselle uudelle opiskelijalle nimetään opintojen alkaessa oma opettajatuutori. Ohjausvastaavat ja opettajatuutorit löydät Opiskelijan oppaan sivulta Opettajatuutorointi opiskelijoille.

Uusien opiskelijoiden Moodle-alue avautuu elokuun alussa. Moodle-alueelle kootaan tärkeää tietoa opintojen aloittamisesta ja opiskelusta Tampereen yliopistolla, sekä opiskelijapalveluiden esittelyjä. Tutustu Moodlen sisältöön jo ennen orientaatioviikon alkua! Linkki Moodleen lisätään tälle sivulle elokuussa.

Liitythän myös kielten opiskelijoiden yhteiselle Moodle-alueelle kurssiavaimella kieltenfoorumi: Kielten opiskelijoiden foorumi


Orientaatioviikko 2024

Opintosi alkavat maanantaina 19.8.2024 orientaatioviikon merkeissä.

Keskiviikkona 21.8.2024 klo 9.00-10.00 Kielten koulutuksen tervetulotilaisuus: Liity kokoukseen napsauttamalla tästä

Opintosuunnat järjestävät lisäksi orientaatioviikolla omia tilaisuuksiaan, katso tarkemmat tiedot opintosuuntasi kohdalta alempaa.

Orientoiviin opintoihin kuuluu myös keväällä 2025 järjestettävä Opintosuunnistus, jossa esitellään vapaasti valittavien opintojen tarjontaa ja muita opintomahdollisuuksia. Tapahtuman tarkemmat tiedot päivittyvät tänne syksyn 2024 aikana.


Lähtötasokokeet

Jos tahdot opiskella muita kielten koulutuksen kieliä valinnaisina opintoina, on sinun kielestä riippuen läpäistävä ensin lähtötasokoe. Lähtötasokokeet järjestetään kerran vuodessa elokuussa ennen opetuksen alkua. Tarkemmat tiedot (mm. ajat, paikat ja mahdollinen ennakkoilmoittautuminen) löydät opetustarjonnasta hakusanalla lähtötasokoe.


Yksilölliset opiskelujärjestelyt ja neuromoninaisten opiskelijoiden tuki

Elokuun infotilaisuudet yksilöllisistä opiskelujärjestelyistä:

Yksilöllisiä opiskelujärjestelyitä voi saada opiskelija, jolla on todettu oppimisvaikeus, sairaus, vamma tai muu opintoihin vaikuttava terveydellinen tilanne. Järjestelyitä voi saada myös neuromoninainen opiskelija (ADHD/ADD/autismikirjo). Tilanne voi olla pysyvä tai määräaikainen. Järjestelyt voivat olla esimerkiksi lisäaikaa tenttiin ja tehtäviin tai vaihtoehtoisia suoritustapoja opintojaksoilla. 

Järjestettävät infotilaisuudet ovat samansisältöisiä, joten voit osallistua siihen, mikä sinulle parhaiten sopii. Tilaisuuksiin ei tarvitse ilmoittautua.

Maanantaina 26.8.2024 klo 11.00-12.00

  • Paikka: Keskustakampuksen Navigaattori-tila (Linna-rakennus, huone 1003, kirjaston pääsisäänkäynnin vieressä) 
  • Kieli: suomi (mahdollisuus kysyä myös englanniksi) 

Perjantaina 30.8.2024 klo 11.00-11.30

NOOA - Neuromoninaisten opiskelijoiden oma aloitusinfo  27.8.2024

Neuromoninaisten opiskelijoiden oman aloitusinfon tavoitteena on

  • sujuvoittaa opintojen alkua ja tarjota tukea etenkin opintojen alkuvaiheessa tai tauon jälkeen
  • auttaa löytämään tietoa ohjauksesta ja opintojen suunnittelusta
  • keskustella miten opintojen aloittaminen voi vaikuttaa ajan ja arjen hallintaan

Samalla voi kohdata samassa tilanteessa olevia neuromoninaisia opiskelijoita.

Tiistai 27.8.2024 klo 14-16

  • Paikka: Keskustakampuksen Navigaattori-tila, Linna-rakennus, huone 1003 (kirjaston pääsisäänkäynnin vieressä)
  • Kieli: suomi (mahdollisuus kysyä myös englanniksi)

Tuutorit apuna opintojen aloituksessa 

Orientaatioviikolla sinua on auttamassa tutustumisessa ja opintojen aloituksessa omat opiskelijatuutorit. Tuutorisi ottavat sinuun yhteyttä ennen opintojen alkua ja toimivat tukenasi opintojen alkumetreillä yhteistyössä opettajatuutoreiden ja koulutusasiantuntijan kanssa. 

Suomen kieli

Suomen kielen tuutoreilla on tapana olla fukseihin yhteydessä jo kesän aikana puhelimitse. Tällöin on mahdollisuus keskustella mieltä askarruttavista kysymyksistä ja varmistaa, että kaikki on kunnossa orientaatioviikkoa ja opintojen aloitusta varten.

Vieraat kielet

Vieraissa kielissä tuutorit ottavat fukseihinsa yhteyttä jo ennen orientaatioviikkoa soittamalla ja tarkistavat, että kaikki on kunnossa opintojen aloittamista varten.


Ainejärjestösi toivottaa sinut myös tervetulleeksi 

Jokainen opiskelija kuuluu oman ammattialansa mukaiseen järjestöön.

Suomen kieli

Sinun ainejärjestösi on Kopula. He ovat tehneet sinua varten oman tervetulotoivotuksensa fuksilehden muodossa. Fuksilehteen on koottu rennolla otteella esimerkiksi tuutoreidesi esittelyt, informaatiota sekä orientaatioviikon aikataulu. Tulet saamaan lehtesi sähköpostitse, mutta suosittelemme tutustumaan myös Kopulan uusille opiskelijoille tarkoitettuihin materiaaleihin osoitteessa https://www.kopulary.net/opiskelu/uusi/.

Vieraat kielet

Sinun ainejärjestösi ovat Lexica (vieraat kielet ja kirjallisuus) ja Transla (käännöstiede ja monikielinen viestintä). He ovat tehneet sinua varten oman uuden opiskelijan oppaan Kielarin joka sisältää laajasti hyödyllistä tietoa kielten opiskelusta ja opiskelijakulttuurista. Oppaasta löydät myös kaikkien kielten tuutorien esittelyt sekä syksyn alustavan tapahtumakalenterin.


Opetussuunnitelmat

Kielten kandidaattiohjelma, 180 op

Kielten maisteriohjelma, 120 op

Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelma, 120 op

Apua opintojen suunnitteluun ja ajoittamiseen saat opettajatuutoreilta, koulutusasiantuntijoilta sekä Opiskelijan oppaan sivulta Mallilukujärjestys, opintojen suunniteltu eteneminen ja malliajoitus.


Yhteystiedot

Kielten koulutuksen koulutusasiantuntijat: kielet.opiskelu.tau [at] tuni.fi

Riikka Kuparinen, koulutusasiantuntija, englannin ja saksan opintosuunnat

Sirje Lällä, koulutusasiantuntija, venäjän opintosuunta sekä monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelma (Moviko)

Ilona Siivonen, koulutusasiantuntija, suomen opintosuunta

Sonja Stedt, koulutusasiantuntija, pohjoismaisten kielten opintosuunta

Julkaistu: 6.6.2019
Päivitetty: 12.6.2024