Hyppää pääsisältöön

Tervetuloa uudet yliopisto-opiskelijat!

Olemme koonneet tälle sivulle opintojesi aloittamisen kannalta oleellista tietoa. Tutustu materiaaliin huolella ja tee tarvittavat toimenpiteet, jotta opintosi ja opiskelijaelämäsi Tampereen yliopistolla käynnistyvät sujuvasti. Yliopistoyhteisömme odottaa sinua!

Aloita näistä!

Ennen kuin opintosi alkavat Tampereen yliopistolla, sinun tulee hoitaa muutamia asioita. Huolehdi nämä tärkeät asiat kuntoon jo kesän aikana, jotta opintojesi alku on sujuvaa ja huoletonta. Huomioithan että osa toimista on mahdollista tehdä vasta opiskelupaikan vastaanottamisen ja lukuvuosi-ilmoittautumisen jälkeen. 

Ota opiskelupaikka vastaan määräaikaan mennessä

Sinun tulee ottaa opiskelupaikka vastaan Oma Opintopolku -palvelussa määräaikaan mennessä tai menetät sen varasijalla olevalle henkilölle. Tarkista paikan vastaanottamisen takaraja Opintopolusta saamastasi hyväksymisilmoituksesta.

Lue lisää paikan vastaanottamisesta Opiskelijan käsikirjasta!

Ilmoittaudu yliopistoon määräaikaan mennessä

Opiskelupaikan vastaanottamisen lisäksi sinun tulee ilmoittautua yliopistoon Opintopolussa tai OILI-palvelussa. Tämä tulee tehdä elokuun loppuun mennessä. Jos haluat suorittaa opintoja heti ensimmäisessä periodissa, hoida ilmoittautuminen jo aiemmin kesällä, jotta ehdit ilmoittautua opintojaksoille. Uusi opiskelija voi ilmoittautua poissaolevaksi vain lakisääteisestä syystä.

Lue lisää lukuvuosi-ilmoittautumisesta Opiskelijan käsikirjasta!

Ota käyttöön TUNI-käyttäjätunnuksesi

TUNI-käyttäjätunnus on avaimesi opinnoissasi tarvittaviin sähköisiin työkaluihin ja viestintäkanaviin. Tunnuksen käyttöönotto edellyttää sähköistä tunnistautumista. Saat tehtyä tunnistautumisen aikaisintaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun olet ottanut opiskelupaikan vastaan ja ilmoittautunut yliopistoon. Kaikki käyttäjätunnuksen ominaisuudet aktivoituvat viimeistään uuden lukuvuoden alussa 1. elokuuta.

Lue lisää TUNI-tunnuksen käyttöönotosta Opiskelijan käsikirjasta!

Hae opintotukea

Opintotuen tarkoitus on turvata toimeentulosi opiskelujen aikana. Kelan sivuilta löydät opintotukilaskurin, jonka avulla saat tietää voitko saada opintotukea. Saatat olla oikeutettu myös muihin Kelan myöntämiin etuuksiin, joista kannattaa ottaa selvää. Opintotukea ja muita etuuksia haetaan OmaKela-palvelussa.

Lue lisää opintotuen hakemisesta Kelan sivuilta!

Maksa korkeakouluopiskelijan terveydenhoitomaksu määräaikaan mennessä

Yliopisto-opiskelijat maksavat terveydenhoitomaksun Kelalle jokaiselta lukukaudelta. Maksusta tulee huolehtia itse, sillä Kela ei lähetä siitä sinulle erikseen laskua. Terveydenhoitomaksun voi suorittaa OmaKela-palvelun kautta.

Lue lisää terveydenhoitomaksun maksamisesta Kelan sivuilta!

Hae opiskelijakorttia ylioppilaskunnalta

Perustutkinto-opiskelijana olet Tampereen ylioppilaskunnan (TREY) jäsen. Jäsenmaksu maksetaan lukuvuosi-ilmoittautumisen yhteydessä, mutta jäsenyytesi symbolina toimiva opiskelijakortti tulee hakea erikseen. Opiskelijakorttia näyttämällä saat alennuksia esimerkiksi lounaista ja kaukoliikenteen matkoista!

Lue lisää opiskelijakortin hakemisesta TREYn verkkosivuilta!

Orientaatio opintoihin

Opintojen alussa törmäät moniin uusiin asioihin, tapaat paljon uusia ihmisiä ja tutustut uuteen korkeakouluun ja tieteenalaan. Tampereen yliopistolla olemme huolehtimassa siitä, että opintosi lähtevät käyntiin onnistuneesti. Tärkeää tietoa opintojen aloituksesta jaetaan uusille opiskelijoille niin verkossa kuin kampuksillakin. Osallistuminen yliopiston orientaatioon on tärkeä osa opintojen aloittamista.

Tutustuthan orientaation materiaaleihin ja tämän sivun sisältöihin hyvissä ajoin ennen opintojen alkamista. Erityisen tärkeitä tietolähteitä jokaiselle uudelle opiskelijalle ovat oman tutkinto-ohjelmasi orientaatiosivu sekä kaikkien uusien opiskelijoiden yhteinen Moodle-alue.

Seuraa TUNI-sähköpostiasi aktiivisesti ennen opintojen aloitusta, orientaatioviikolla ja sen jälkeen. Sähköposti on keskeinen viestintäkanava, jonka kautta esimerkiksi tutkinto-ohjelmasi tiedottaa sinua tärkeistä asioista. Säännöllinen saapuneiden viestien tarkistaminen yliopiston sähköpostista on hyvä pitää tapana opintojen aloituksen jälkeenkin. Pidä silmällä myös uutisointia yliopiston intrassa!

Orientaatioviikko

Opintosi alkavat orientaatioviikolla. Syksyllä 2024 se järjestetään 19.-23. elokuuta. Orientaatioviikolle osallistuminen on todella tärkeä osa opintojen aloitusta, sillä sen aikana perehdytään tärkeimpiin opiskelun työkaluihin ja käytäntöihin, tehdään ensimmäiset kurssivalinnat sekä tutustutaan muihin uusiin opiskelijoihin ja tuutoreihin. Orientaatioviikolla uusille opiskelijoille järjestetään 20.-21.8. tukipalveluita esittelevät palvelumessut sekä torstaina 22.8. kaikille tarkoitettu orientaation verkkoluento. Tule mukaan yhteisiin tapahtumiin!

Lue lisää orientaation verkkoluennosta!

Tutkinto-ohjelmasi orientaatio

Tiedekunnat ja tutkinto-ohjelmat järjestävät uusille opiskelijoille omia orientaatiotilaisuuksiaan opintojen alussa. Tutkinto-ohjelmakohtien orientaatiosivuilta löydät myös tarkemman tiedon siitä, milloin ja missä opintosi tarkalleen alkavat. Tutustu oman ohjelmasi sivuun siis huolellisesti!

Tutustu tutkinto-ohjelmakohtaisiin orientaatiosivuihin Opiskelijan käsikirjassa!

Orientaation Moodle-alue

Aloita orientoituminen opintoihin itsenäisesti jo kesän aikana. Pääset syventymään opintojen aloitukseen sekä arkeen Tampereen yliopistolla uusien opiskelijoiden orientaation Moodle-alueella. Moodle-alue koostuu useasta osiosta, joiden välillä pääset navigoimaan sivun vasemmasta reunasta. Ensimmäistä kertaa alueelle mennessä, tulee sinun mahdollisesti klikata Itserekisteröityminen (opiskelija) -painiketta. Moodle ei vaadi kurssiavainta. Pääset tutustumaan siihen 1.8.2024 alkaen kun TUNI-tunnuksesi ovat aktivoituneet.

Pääset kirjautumaan Moodle-alueelle tästä linkistä!

Alkuvaiheen ohjaus ja opintojen suunnittelu

Opintojen aloitus on aina hektistä aikaa, jolloin vastaan tulee paljon uusia asioita, ihmisiä sekä toimintatapoja. Tampereen yliopistolla tarjoamme sinulle monenlaista tukea opiskelujesi alkuvaiheessa. Orientoituminen vaatii aina myös oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta, mutta kysy rohkeasti apua - sitä on aina tarjolla!

Lue lisää opintojen alkuvaiheen ohjauksesta Opiskelijan käsikirjasta!

Ylioppilaskunnan Fuksiopas

Tampereen ylioppilaskunta eli TREY on koostanut opintojesi aloituksen tueksi Fuksioppaan, josta löydät paljon hyödyllistä tietoa esimerkiksi ylioppilaskunnan toiminnasta, opiskelijayhteisön toiminnasta sekä opiskelijaelämästä.

Tutustu Fuksioppaaseen TREYn verkkosivuilla!

Tuutorointi

Opiskelijatuutorit ovat kokeneempia opiskelijoita, jotka ovat koulutettuja tarjoamaan tukea uusille opiskelijoille. Tuutori esimerkiksi näyttää missä tärkeät tilat ja palvelut sijaitsevat sekä tutustuttaa sinut yliopiston arkeen, opiskeluun ja ainejärjestöösi. Tuutorointiin osallistuminen tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden tutustua muihin alasi opiskelijoihin.

Lue lisää tuutoroinnista Opiskelijan käsikirjasta!

Tutustu yliopistoon ja opiskelijan palveluihin!

Tampereen yliopisto on yksi Suomen suurimmista ja monialaisimmista yliopistoista, joka koostuu seitsemästä tiedekunnasta, tuhansista opiskelijoista ja kampuksista Tampereella, Porissa ja Seinäjoella. Parasta Tampereen yliopisto on paikan päällä koettuna, mutta voit tutustua tulevaan opinahjoosi jo etukäteen. Samalla kannattaa perehtyä hieman tärkeimpiin opiskelijan palveluihin, jotka auttavat opintojesi kaikissa vaiheissa.

Tutustu Tampereen yliopistoon!

Tampereen yliopisto on yksi Suomen monialaisimmista yliopistoista. Yli 21 000 opiskelijaa ja 4000 työntekijää toivottavat sinut tervetulleiksi yhteisöömme!

Tampereen yliopiston verkkosivut

Yliopiston kampukset

Seitsemän eri tiedekuntaa ja tuhansia opiskelijoita Tampereella, Seinäjoella ja Porissa. Tampereella yliopisto levittäytyy kolmelle kampukselle; Hervantaan, Kauppiin ja keskustakampukselle. Tutustu opiskeluympäristöösi jo etukäteen!

Tutustu yliopiston kampuksiin!

Seuraa yliopistoa sosiaalisessa mediassa!

Seuraamalla sosiaalisen median kanaviamme pääset kurkistamaan Tampereen yliopiston arkeen jo ennen opintojesi aloittamista. Somekanavissa kerrotaan läpi vuoden yhteisön tapahtumista ja kiinnostavista ilmiöistä. Ota kanavat seurantaan!

Yliopiston somekanavien pariin löydät verkkosivujen kautta!

Opiskelijan ohjauspalvelut

Opiskelijana saatavillasi ovat kattavat ohjauspalvelut. Olipa kyse sitten tutkintoosi valittavista kokonaisuuksista, oman urapolun etsimisestä tai jaksamisesta opintojen aikana, olemme tukenasi.

Lue opiskelijoiden ohjauksesta yliopistolla Opiskelijan käsikirjassa!

IT-palvelut

Opiskelua varten tarvitset erilaisia sähköisiä työkaluja ja tunnuksia. IT-palveluiden ohjeilla pääset näiden kanssa alkuun. Muista ottaa käyttöön TUNI-käyttäjätunnuksesi!

Lue lisää IT-palveluiden verkkosivuilla!

Yliopiston kirjastopalvelut

Tampereen yliopiston kirjasto on kaikille avoin tieteellinen kirjasto, joka palvelee paikan päällä yhteensä neljässä eri toimipisteessä sekä verkossa. Kirjastolta löydät kurssikirjat ja tieteelliset julkaisut, ryhmätyö- ja itseopiskelutiloja sekä neuvontaa tiedonhakuun.

Tutustu kirjaston uuden opiskelijan tietopakettiin verkossa!

Arki yliopistolla

Tutustuminen yliopiston arkitoimintaan, käytännön asioihin sekä tarjolla oleviin palveluihin käynnistyy toden teolla elokuussa avautuvalla Moodle-alustalla sekä orientaatioviikolla opiskelijatuutorin johdolla. Voit kuitenkin tutustua Tampereen yliopiston toimintaan jo sitä ennen. Alta löydät joitakin nostoja tärkeimmistä arjen työkaluista ja käytänteistä.

Opiskelijan opas

Opiskelijan opas kokoaa yhteen Opiskelijan käsikirjan sekä Opetussuunnitelmat ja opetustarjonnan. Laajasta Opiskelijan käsikirjasta löydät paljon tietoa yliopiston toiminnasta sekä opiskelun käytänteistä. Käsikirja on hyvä ensimmäinen rasti, jos etsit mitä tahansa tietoa opiskeluusi liittyen! Opetussuunnitelmien kautta pääset tutkimaan yliopiston opetustarjontaa, kokonaisuuksia sekä opintojaksojen sisältöjä.

Tutustu yliopiston Opiskelijan oppaaseen!

Yliopiston intra

Yliopiston intranet kokoaa opiskelijoille yhteen paikkaan tärkeät uutiset, opiskelun aikataulun ja kalenterin, ilmoituksia taustajärjestelmistä sekä korkeakouluyhteisön tapahtumat. Etusivulta pääset helposti myös muihin järjestelmiin, kuten Sisuun ja Moodleen. Ota intra haltuun heti opintojesi alussa niin pysyt yliopiston toiminnasta parhaiten kartalla! Intran käyttö vaatii TUNI-käyttäjätunnuksen aktivointia.

Tutustu yliopiston intraan!

Sisu

Sisu on opintotietojärjestelmä, jota käytät opintojesi kaikissa vaiheissa. Sisussa suunnittelet opintosi luomalla oman tutkinto-ohjelman mukaisen HOPSin (henkilökohtainen opintosuunnitelma), ilmoittaudut opetukseen ja voit seurata opintojesi etenemistä. Sisussa voit myös asioida sähköisesti eri asioissa. Sisua käytetään jo orientaatioviikolla, joten kannattaa tutustua siihen jo etukäteen. Sisun käyttö edellyttää TUNI-käyttäjätunnuksen aktivointia.

Tutustu Sisuun ja sen käyttöön Opiskelijan käsikirjassa!

Saavutettavuus ja yksilölliset opiskelujärjestelyt

Huomioimme yliopistoyhteisömme saavutettavuutta kaikessa toiminnassamme. On tärkeää, että kaikki opiskelijat voivat toimia yhteisössämme ominaisuuksistaan riippumatta yhdenvertaisesti. Yhtenä tärkeänä osana saavutettavuutta ovat yksilölliset opiskelujärjestelyt. Sinulle voidaan myöntää yksilöllisiä opiskelujärjestelyjä, mikäli sinulla on oppimisen vaikeuksia tai jokin opiskeluun vaikuttava sairaus tai vamma.

Lue lisää saavutettavuudesta ja yksilöllisistä opiskelujärjestelyistä Opiskelijan käsikirjassa!

Kansainvälisty opintojesi aikana

Yhteisömme on erittäin kansainvälinen ja moni opiskelija hakeutuu opintojensa aikana vaihtoon tai harjoitteluun ulkomaille. Kansainvälistyminen rikastaa omaa osaamistasi ja tarjoaa uusia näkökulmia. Kotikansainvälistyminen mahdollistaa näitä kokemuksia ilman että sinun tarvitsee lähteä Tampereelta mihinkään. Go global!

Lue lisää kansainvälisyyden liikkuvuuden toiminnasta Opiskelijan oppaassa!

Lukuvuoden aikataulut

Yliopiston lukuvuosi koostuu neljästä opetusperiodista, jotka kestävät kaikki seitsemän viikkoa. Näiden väleissä on opetuksettomia 1-2 viikon jaksoja, joiden aikana järjestetään esimerkiksi tenttejä. Näiden lisäksi opintojen suorittaminen on mahdollista myös kesän aikana.

Löydät lukuvuoden aikataulut Opiskelijan käsikirjasta!

Opiskelijaelämä ja opiskeluyhteisö

Jotta opintosi lähtisivät sujuvasti käyntiin, on myös arjen muiden asioiden oltava kunnossa. Esimerkiksi opiskelijan terveyspalvelut, asuminen ja liikkuminen ovat tärkeitä opiskelijaelämän palasia. Yhtä tärkeää on löytää vapaa-ajalle mielekästä tekemistä sekä tutustua tamperelaiseen opiskelijakulttuuriin ja yliopistoyhteisöömme. Katso alta joitakin vinkkejä!

Julkinen liikenne Tampereella

Kampukselta toiselle ja ympäri kaupunkia liikut näppärästi Tampereen julkisen liikenteen avulla. Ratikat, bussit ja lähijunaliikenne ovat käytössäsi opiskelijahintaan. Lämmin suositus myös pyöräilylle ja kävelylle - ne ovat erinomaisia tapoja tutustua Tampereeseen!

Tutustu Nyssen opiskelijahintoihin verkossa!

Miten löydän asunnon?

Tampereella on paljon erilaisia asumisvaihtoehtoja ja asuntokohteita, joista voit hakea kämppää. Asunnon etsiminen kannattaa kuitenkin aloittaa hyvissä ajoin, sillä hakijoita on Tampereella paljon. Ensimmäisen asunnon saa helpoimmin soluasunnosta, sillä jonot yksiöihin saattavat olla pitkiä.

Katso vinkit asunnon löytämiseen Opiskelijan käsikirjasta!

YTHS - korkeakouluopiskelijan terveyspalvelut

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö eli YTHS tarjoaa opiskelijoille maksuttomia yleis-, mielen- ja suunterveydenpalveluja ympäri Suomea. Tampereella YTHS:n toimipisteet ovat keskustassa (yleis- ja mielenterveys) sekä Hervannan kampuksella (suunterveys). YTHS palvelee sinua myös verkossa. Palvelut ovat läsnäolevaksi ilmoittautuneiden opiskelijoiden käytössä.

Lue lisää YTHS:n verkkosivuilta!

Tampereen ylioppilaskunta

Tampereen ylioppilaskunta on Tampereen yliopiston opiskelijoiden edunvalvoja, järjestötoiminnan mahdollistaja, palveluntarjoaja ja yhteisöllisyyden rakentaja. TREYn piirissä toimii yli 150 erilaista opiskelijajärjestöä, jotka ovat tamperelaisen opiskelijakulttuurin ytimessä. Lähde rohkeasti mukaan!

Tutustu ylioppilaskuntaan sen verkkosivuilla!

SportUni – Parasta korkeakoululiikuntaa Tampereella

SportUni tarjoaa laadukkaat ja monipuoliset liikuntapalvelut Tampereen korkeakoulujen opiskelijoille ja henkilökunnalle. Käytössäsi ovat kolmen kampuksen liikuntapalvelut yhdellä edullisella maksulla.

Lue lisää SportUnin tarjonnasta verkkosivuilta!

Tampere – Suomen suosituin opiskelijakaupunki

Tampereella on paljon tarjottavaa! Noin joka kuudes kaupungin asukkaista on korkeakouluopiskelija, ja opiskelijat näkyvät ja kuuluvatkin Tampereen arjessa monin eri tavoin.

Tutustu Tampereen kaupungin tietopakettiin opiskelijoille verkossa!