Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Alkuvaiheen ohjaus ja suunnittelu

Polkusi Tampereen yliopistolla alkaa orientoitumalla opiskeluun ja yliopiston arkeen. Tämä auttaa sinua saamaan opintosi sujuvasti käyntiin. Yliopisto-opintojen aloituksessa sinua ovat auttamassa opiskelijatuutorit sekä tiedekunnan henkilökunta, kuten koulutusasiantuntijat ja opettajatuutorit. Tukea on tarjolla, joten kysy rohkeasti jos jokin mietityttää!

Opiskelijatuutorit

Aloitat opintosi opiskelijatuutoreiden opastamana. Opintojen alkamisesta lähtien kuulut tuutoriryhmään, jota ohjaa samassa tiedekunnassa opiskeleva kokeneempi opiskelija – tuutori. Opiskelijatuutori ohjaa sinut ja ryhmäsi opintojen alkuun. Tuutori näyttää muun muassa, missä tärkeät tilat ja palvelut sijaitsevat ja tutustuttaa sinut yliopiston arkeen ja opiskeluun. Tutustut tuutoriryhmässä myös opiskelijaelämään ja muihin opiskelijoihin. Tuutori antaa eväät itsenäiseen toimintaan, jotta pärjäät jatkossa omatoimisesti.

Opettajatuutorit

Tapaat pian opintojen alettua myös opettajatuutorisi, joka on tukenasi ja apunasi kandidaatin tutkinnon ajan. Hänen kanssaan voit keskustella etenkin omaan alaan liittyvistä kysymyksistä ja opintojen suunnittelusta.

Miten opintoja suunnitellaan?

Vaikka yliopisto-opiskelussa oletkin vastuussa oman opintopolkusi rakentamisesta, opintojen suunnittelu pohjautuu tutkinto-ohjelmasi tutkintorakenteeseen, johon voit tutustua opinto-oppaassa. Opintojen suunnittelun alkua on helpotettu monissa tutkinto-ohjelmissa niin, että sinulle on tehty jo etukäteen mallilukujärjestys tai muu ehdotelma ensimmäisen vuoden opintojen suunnitelmaksi. Kannattaa myös tutustustua opintojen suunnittelun ja HOPSin tekemisen periaatteisiin ja SISU-ohjeisiin:

Jos tarvitset apua opintojen suunnittelussa ja HOPSin tekemisessä, ole yhteydessä oman tiedekuntasi ohjauspalveluihin. Jos tuntuu, että opiskelut eivät lähdekään toivotulla tavalla sujumaan, voit olla yhteydessä yhteisiin ohjauspalveluihin.

Yksilöllistä ohjausta opintojen aloitukseen

Jos koet, että tarvitset opintojen alussa yksilöllisempää ohjausta päästäksesi alkuun, voit olla yhteydessä  ohjauspalveluihin. Monesti opintojen alussa selvitettävät asiat liittyvät oman tutkinto-ohjelman opintoihin, niiden suunnittelemiseen tai niihin liittyviin käytäntöihin. Tällöin kannattaa olla suoraan yhteydessä oman tiedekunnan ohjaushenkilöstöön, useimmiten oman ohjelman koulutusasiantuntijaan.

Jos tilanteesi liittyy muuhun kuin suoraan omiin opintoihin, voit olla yhteydessä yhteisiin ohjauspalveluihin. Sieltä saat tukea esimerkiksi tilanteesi jäsentämiseen tai jonkun tietyn teeman tai pulman tarkasteluun. Myös yksilöllisiin opiskelujärjestelyihin liittyvät keskustelut hoidetaan yhteisissä ohjauspalveluissa.

Jos et tiedä, mihin ottaisit asiasi kanssa yhteyttä, voit laittaa sähköpostia opiskelijanohjaus.tau [at] tuni.fi -osoitteeseen tai käydä kysymässä apua Navigaattorista.

Julkaistu: 27.6.2019
Päivitetty: 14.6.2023