Hyppää pääsisältöön

Tampereen yliopiston opiskelijan käsikirja

Alkuvaiheen ohjaus ja suunnittelu

Tampereen yliopisto ja TAMK

Elämäsi Tampereen yliopistolla alkaa orientoitumalla opiskeluun ja yliopiston arkeen. Tämä auttaa sinua saamaan opintosi sujuvasti käyntiin. Orientoituminen vaatii oma-aloitteisuutta ja aktiivisuutta. Tutustu siis orientoivaan materiaaliin jo hyvissä ajoin ennen opintojen aloitusta elo-syyskuun vaihteessa ja osallistu orientaatioviikolle.

Yliopisto-opintojen aloituksessa sinua ovat auttamassa opiskelijatuutorit sekä tiedekunnan henkilökunta, kuten koulutusasiantuntijat ja opettajatuutorit. Tukea on tarjolla, joten kysy rohkeasti jos jokin mietityttää!

Orientaatio

Yliopisto-opintoihin tutustuminen ja uuteen elämäntilanteeseen valmistautuminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen opetuksen alkua. Tätä varten yliopistolla on suunniteltu tueksesi orientaatiokokonaisuus. Orientaatio sisältää sekä kaikille uusille opiskelijoille yhteiset materiaalit ja tapahtumat että tutkinto-ohjelmien omat orientoivat opinnot, jotka voivat jatkua koko alkusyksyn.

Orientoituminen opintoihin Tampereen yliopistolla alkaa Uuden opiskelijan tervetulosivulta. Sivulle on koottu tärkeimmät ohjeet opintojen aloittamiseen sekä muihin käytännön asioihin. Tervetulosivu on orientaation kotipesä, josta löydät tarvitsemasi aikataulut, oppaat ja linkit. Tutustu sivuun jo hyvissä ajoin kesän aikana!

Orientaatio jatkuu elokuussa kaikille opiskelijoille yhteisellä Moodle-alueella. Sieltä löydät syventävät tiedot opiskelun käytänteistä, opintojen suunnittelusta, ohjauksen ja hyvinvoinnin tuesta sekä opiskelijan palveluista. Moodlen materiaaleihin tutustuminen on todella tärkeä askel valmistautumisessa uusiin opintoihin. Käy materiaalit läpi siis huolella. Moodle-alue aukeaa 7. elokuuta 2023. Linkki alueelle lisätään sekä tälle että uuden opiskelijan tervetulosivulle. Moodle-alueelle kirjautumista varten sinun tulee rekisteröidä TUNI-tunnuksesi IT-palveluiden ohjeiden mukaisesti.

Opintosi alkavat toden teolla orientaatioviikolla. Vuonna 2023 orientaatioviikko Tampereen yliopistolla on 22.-26. elokuuta. Viikolla tapaat opiskelijatuutorisi, pääset tutustumaan kampuksiin ja opiskelutovereihisi, saat tärkeää tietoa opinnoista tutkinto-ohjelmassasi sekä tutustut opiskelijan palveluihin Palvelumessuilla 22.-23.8. Oman tutkinto-ohjelmasi orientaation tiedot löydät Opiskelijan oppaasta. Klikkaamalla listasta omaa tutkinto-ohjelmaasi saat selville milloin ja missä oma orientaatioviikkosi viimeistään alkaa.

Opiskelijatuutorit

Aloitat opintosi opiskelijatuutoreiden opastamana. Opintojen alkamisesta lähtien kuulut tuutoriryhmään, jota ohjaa samassa tiedekunnassa opiskeleva kokeneempi opiskelija – tuutori. Opiskelijatuutori ohjaa sinut ja ryhmäsi opintojen alkuun. Tuutori näyttää muun muassa, missä tärkeät tilat ja palvelut sijaitsevat ja tutustuttaa sinut yliopiston arkeen ja opiskeluun. Tutustut tuutoriryhmässä myös opiskelijaelämään ja muihin opiskelijoihin. Tuutori antaa eväät itsenäiseen toimintaan, jotta pärjäät jatkossa omatoimisesti.

Opettajatuutorit

Tapaat pian opintojen alettua myös opettajatuutorisi, joka on tukenasi ja apunasi kandidaatin tutkinnon ajan. Hänen kanssaan voit keskustella etenkin omaan alaan liittyvistä kysymyksistä ja opintojen suunnittelusta.

Opintojen suunnittelu

Opintojen suunnittelun alkua on helpotettu monissa tutkinto-ohjelmissa niin, että sinulle on tehty jo etukäteen mallilukujärjestys tai muu ehdotelma ensimmäisen vuoden opintojen suunnitelmaksi. Voit tutustua jo etukäteen tarkemmin tutkinto-ohjelmasi opinto-oppaaseen ja opintojen suunnittelun periaatteisiin. Opintotietojärjestelmä Sisuun pääset uutena opiskelijana kirjautumaan 1.8. alkaen.

Saat apua opintojen aloitukseen ja suunnitteluun tarvittaessa myös oman tiedekuntasi henkilökunnalta.

Yksilöllistä ohjausta opintojen aloitukseen

Jos koet, että tarvitset opintojen alussa yksilöllisempää ohjausta päästäksesi alkuun, voit olla yhteydessä  ohjauspalveluihin. Monesti opintojen alussa selvitettävät asiat liittyvät oman tutkinto-ohjelman opintoihin, niiden suunnittelemiseen tai niihin liittyviin käytäntöihin. Tällöin kannattaa olla suoraan yhteydessä oman tiedekunnan ohjaushenkilöstöön, useimmiten oman ohjelman koulutusasiantuntijaan.

Jos tilanteesi liittyy muuhun kuin suoraan omiin opintoihin, voit olla yhteydessä yhteisiin ohjauspalveluihin. Sieltä saat tukea esimerkiksi tilanteesi jäsentämiseen tai jonkun tietyn teeman tai pulman tarkasteluun. Myös yksilöllisiin opiskelujärjestelyihin liittyvät keskustelut hoidetaan yhteisissä ohjauspalveluissa.

Jos et tiedä, mihin ottaisit asiasi kanssa yhteyttä, voit laittaa sähköpostia opiskelijanohjaus.tau [at] tuni.fi -osoitteeseen tai käydä kysymässä apua Navigaattorista.

Julkaistu: 27.6.2019
Päivitetty: 23.5.2023