Hyppää pääsisältöön
TAMKin opiskelijan käsikirja

Rakennusarkkitehti (AMK) - orientaatio

Onneksi olkoon saamastasi opiskelupaikasta! Olet lämpimästi tervetullut opiskelemaan rakennusarkkitehdin tutkintoa TAMKiin!

Huomaa, että tällä sivulla kerrotut, opintojen alkamiseen liittyvät tiedot voivat täydentyä vielä kesän kuluessa.  Tästä syystä tarkista yleiset ja tutkinto-ohjelmakohtaiset uuden opiskelijan ohjeet vielä elokuussa ennen opiskelun alkua. Seuraa myös sähköpostiasi mahdollisten lisäviestien takia. 

Opintojen alkaminen ja todistusten tarkastaminen

Opiskelu alkaa tiistaina 27.8.2024 klo 9.00 osoitteessa TAMK, Kuntokatu 3, 33520 Tampere. Opiskelupaikan vastaanottaneen ja läsnäolevaksi ilmoittautuneen tulee olla tällöin paikalla. Saavu hyvissä ajoin Teiskontien puoleiseen pääaulaan, josta sinut opastetaan eteenpäin auditorioon D1-04.

Ellet perustellusta syystä pääse tuolloin koululle, ilmoita asiasta opintoasiainkoordinaattori Anne Kulmalalle sähköpostilla. Hänen yhteystietonsa löydät tämän sivun lopusta.

Orientoivat päivät

Opintojen alussa on ns. orientoivat päivät ti 23. - pe 26.8.2024 TAMKin kampuksella Kuntokadulla. Orientoivien päivien aikana tutustut TAMKiin, opintoihisi ja opiskelun käytänteisiin sekä muihin ryhmäsi opiskelijoihin. Jotta opintosi pääsevät hyvin käyntiin, on tärkeää, että osallistut orientoivien päivien ohjelmaan.

Linkki orientoivien päivien ohjelmaan (pdf) on tämän sivun lopussa.

Liittyminen Microsoft Teams alustalle

Käy liittymässä tutkinto-ohjelmasi Microsoft Teams alustalle jo ennen orientoivien päivien alkua. Ennen kuin pystyt liittymään alustalle, sinun tulee aktivoida TUNI-tunnuksesi. Tarkemmat ohjeet tähän löydät uuden opiskelijan sivuston etusivulta sekä TAMKin käsikirjasta.

Kun tunnuksesi ovat aktivoitu, voit pyytää liittymistä Rakennusarkkitehti 2024-2025 | Ohjaus ja tuutorointi kanavalle (linkki päivitetään myöhemmin). Kun Teams pyytä sinua kirjautumaan, muista käyttää TUNI-tunnuksiasi.

Orientoivien päivien materiaalit löytyvät Teamsistä. Alustalla voi myös käydä keskustelua ja opettaja- ja opiskelijatuutorisi ovat kanavalla vastaamassa kysymyksiisi. Pyyntösi liittyä alustalle hyväksytään viimeistään ensimmäisen orientaatiopäiväsi aamulla. Jos jostain syystä orientoivien päivien ohjelma täytyy siirtää etätoteutukseksi, Teams toimii silloin orientaation alustana.
 

Oman tutkinto-ohjelmasi opetussuunnitelma

Tutustu ennen orientoivia päiviä Rakennusarkkitehdin tutkinto-ohjelman opetussuunnitelmaan.

Opiskeluvälineet

Ammattikorkeakouluopiskeluun kuuluu paljon verkossa tapahtuvaa työskentelyä, joten oman tietokoneen hankinta on suositeltavaa. Kannettavan tietokoneen hankintaan vaikuttavia seikkoja erityisesti rakennusarkkitehtiopiskelijoille:

  1. Opiskelun aikana tulee huomioida CAD- ja visualisointisovellusten tiekoneen kokoonpanolle aiheuttamat erityisvaatimukset. Usein halvahkon kannettavan (300-600 euroa) riittää työskentelyyn esim. tekstinkäsittelyssä, mutta mallinnus ja visualisointi eivät onnistu.
  2. Perussääntönä voidaan sanoa, että mitä parempi pelikone, niin sitä parempi CAD-kone.
  3. Näytön koko kannattaa harkita sen mukaan, onko käytettävissä erillinen ulkoinen näyttö vai ei.
  4. Kokoonpanossa prosessorin teho ei aina ole määräävä, vaan kannattaa huolehtia, että keskusmuistia on riittävästi (minimi 8 Gt) ja koneessa on omalla muistilla (vähintään 2 Gt) varustettu ns. erillinen/ulkoinen näytönohjain esim. Nvidia GeForce- tai kilpailijoiden vastaava.
  5. Tallennustilaa kannattaa olla riittävästi. SSD-kiintolevyt ovat nopeita, mutta jos koneessa on vain SSD, niin sen tulee olla riittävän iso (esim. 256 Gt). Vaikka varsinaiset ohjelmat eivät vie paljon tilaa, niin tilalla on taipumus täyttyä esimerkiksi harjoitustyötiedostoilla, joita voi tosin tallentaa myös ulkoiselle tallennusyksikölle.
  6. Omaa opiskeluasi edistää merkittävästi, jos voit hankkia kotona työskentelyä varten erillisen isomman näytön (4K)

Esimerkkikoneita:

  • Perusmalli esimerkki 15,6” näytöllä:
    • Suoritin: i5 neliydinsuoritin
    • Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX-sarja 4 Gt (erillinen)
    • Muisti: 16 Gt DDR4
    • Kiintolevy 256 Gt SSD
  • Tehomalli esimerkki 15,6” näytöllä:
    • Suoritin: i7 6-ydinsuoritin
    • Näytönohjain: NVIDIA GeForce GTX- tai RTX-sarja  8 Gt (erillinen)
    • Muisti: 32 Gt DDR4
    • Kiintolevy: 512 Gt SSD tai 256 Gt SSD + 1Tt HDD

Voit aloittaa opinnot ilman omaa, kannettavaa tietokonetta tai heikompikykyisellä koneella, mutta tehokkain tapa oppia on käyttää omaa konetta. Etätyöskentely tulee mahdottomaksi ilman CAD- ja visualisointiohjelmistoja, joiden opiskelijaversiot asennetaan omaan koneeseen.

Monet opinnoissa käytettävät ohjelmistot on mahdollista asentaa ilmaiseksi omalle tietokoneelle.

Rakennusarkkitehdin opinnoissa tarvitset henkilökohtaiset suojavälineet työskennellessäsi rakennuslaboratoriossa ja työmaakäynneillä.

Sinun pitää hankkia itse

  • CE- merkityt turvakengät
    • varvassuojalla (merkintä S tai P)
    • naulaanastumissuojalla (teräs tai tekstiili)
    • suositeltavaa valita jalkineet, jotka on tarkoitettu myös märkiin olosuhteisiin, esim. S3-luokan jalkine
  • CE- merkityt suojalasit
  • CE-merkityt viiltosuojakäsineet (vähintään ryhmä 1, vähäisiä vaaroja vastaan)

Saat koululta

  • Suojakypärän leukahihnalla
  • Huomioliivin
  • Muut oppitunneilla tarvittavat suojaimet

Kevään opinnoissa tarvitaan taidetarvikkeita, joista saat lisätietoa lähempänä ajankohtaa.

Opintojen ja osaamisen hyväksilukeminen

Voit hakea hyväksiluettavaksi aiempia korkeakoulutasoisia opintojasi ja osaamistasi. Hyväksilukemisesta löydät tietoa myös TAMKin opiskelijan oppaasta.

  • Opintojen hyväksilukeminen tarkoittaa, että opiskelija voi hyväksilukea korkeakoulussa suorittamiaan opintoja opiskelemaansa tutkintoon, mikäli ne vastaavat koulutuksen osaamistavoitteita.
  • Osaamisen hyväksilukeminen tarkoittaa, että opiskelija voi esittää suorittavansa näytöllä esimerkiksi 2. asteen ammatillisessa koulutuksessa tai työkokemuksella hankkimaansa osaamista.

Orientoivien päivien aikana hyväksiluvuista ja niiden hakemisesta kerrotaan enemmän.

Jos sinulla on paljon aiemmin suoritettuja korkeakouluopintoja tai aiempi korkea­koulututkinto, ole tilanteestasi yhteydessä sähpostitse opinto-ohjaajaasi (Petri Murtomaa) heti opiskelupaikan saatuasi. Tutustu opetussuunnitelmaan, mieti valmiiksi mahdollisia hyväksilukuja ja ota todistukset mukaan tapaamiseen. Hyväksilukuja voidaan käsitellä myös myöhemmin opintojen alettua.

Lisätietoja

TAMK Palvelupiste (B1-44, Kuntokatu 3) neuvoo sinua kaikissa opiskeluun ja koulutukseen liittyvissä kysymyksissä. Voit lähettää viestiä osoitteeseen palvelupiste.tamk [at] tuni.fi (palvelupiste[dot]tamk[at]tuni[dot]fi).

Löydät lisää tietoa ja Palvelupisteen aukioloajat mahdollisine poikkeuksineen täältä.

Opinto-ohjaaja Maija Ohvo puh. 050 570 2289

Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi [at] tuni.fi (etunimi[dot]sukunimi[at]tuni[dot]fi).

 

Liitteet

 

Julkaistu: 2.4.2019
Päivitetty: 17.4.2024