Norssin Erasmus+ -sivulle kootaan terveiset toteutuneista Erasmus+-koulutuksista 2022 alkaen.

Inclusive education for ALL – Kreeta Iraklion 16.-22.5.2022

Odotukset olivat korkealla niin kurssin sisältöä kuin kelejäkin kohtaan kun lennähdimme Helsingistä keväiseen Iraklioniin. Matkustaminen lentokoneella parin vuoden tauon jälkeen oli jo itsessään elämys. Ensimmäinen kurssipäivä aloitettiin auringonpaisteessa suurella joukolla tutustumalla eri maiden koulutusjärjestelmiin. Kurssilla oli opettajia Romaniasta, Puolasta, Saksasta, Kroatiasta, Espanjasta ja Reunionin saarelta. Esityksemme suomalaisesta koulusta herätti runsaasti kysymyksiä, jota käsittelivät tasan kahta asiaa: arviointia ja inkluusiota. Näitä teemoja saimmekin selittää koko viikon aina kun kurssilaiset olivat koolla. Yleisin ihmetyksen aihe oli se, miten pystymme antamaan numerot ilman loppukokeita. Arviointimme monipuolisuus ja oppilaslähtöisyys aiheutti ihastusta ja hämmästystä. Inkluusion osalta Suomen koettiin olevan edelläkävijä….

Kansainvälisyysprojekteja rakentamassa Guadeloupella

Osallistuimme A Classroom with a Door to the World -kurssille Ranskan Guadeloupella tammikuussa 2023. Kurssin järjesti Kaunas Bienale ja kouluttajana toimi kokenut, viisas opettaja ja täydennyskouluttaja Rita Stoskiene. Kurssille osallistui seitsemän opettajaa Espanjasta, Saksasta ja Suomesta.  Kurssin alussa tutustuimme toisiimme ja syvennyimme kansallisen identiteetin käsitteeseen ja rakentumiseen. Teoreettisten taustaopintojen rinnalla tutustuimme retkillä paikalliseen kulttuuriin ja historiaan, ja syvensimme ymmärrystämme kulttuurin rakentumisesta, representaatioista, monikulttuurisuudesta ja globalisaatiosta…

Erasmus+ makerspace Portugalissa 2/2023

Osallistuimme Portugalin Carcavelosissa järjestetylle viikon mittaiselle makerspace-kurssille (www.buinho.pt). Buinho on MIT:n yhteistyö Fablab, joten odotukset opetuksen ja tekemisen laadulle olivat korkealla. Kurssin aikana perehdyimme makerspace-tekemiseen sekä maker-tilojen pedagogiseen hyödyntämiseen toiminnallisen oppimisen keinoin. Kurssin aikana opimme tärkeitä asioita maker-tilojen suunnittelusta, Tinkercadin käyttämisestä 2D- ja 3D-suunnittelussa, 3D-tulostamista, vinyyli- ja laserleikkausta sekä leluhakkerointia.

Draamaa ja teatteria Ateenassa

“Drama games and creative storytelling: breaking ethnicity and social roles” -kurssi Ateenassa 16.–21.5.2022 tarjosi teatterin teoriaa ja ryhmässä tehtyjä harjoituksia, souvlakia ja fetaa, aurinkoa ja antiikkisia pylväitä, paljon naurua ja kielten sekamelskaa.

Olin ainoana suomalaisena kurssilla, johon osallistui ryhmiä Puolasta, Sloveniasta, Espanjasta ja Italiasta. Suomalaiseen varautuneisuuteen ei ollut mahdollisuutta, vaan oli heittäydyttävä tutustumaan uusiin ihmisiin. Räväkän alun tälle sain, kun ensimmäinen jäänmurtajatehtävä oli esittää ryhmänsä kanssa jokin laulu omasta maasta. Lähdin Manse-rockin tielle ja lauloin taustanauhan avustuksella Pitkää kuumaa kesää ilmakitarasooloineen.

Tulevaisuuden taidot: täydennyskoulutusta opettajille

Normaalikoulun opettajat ovat mukana Euroopan unionin rahoittamassa Erasmus +  KA101 -täydennyskoulutushankkeessa.  Osallistavasta ja hyvinvoivasta koulusta tulevaisuuden taitoja kaikille -projektimme tavoitteena on kehittää koulumme toimintaa pyrkimyksessä kasvattaa oppilaista ja opiskelijoistamme tulevaisuudenlukutaitoisia kansalaisia.

Projektissamme on yhdeksän osallistujaa, ja he edustavat kattavasti koulumme eri asteita: mukana on luokanopettajia, peruskoulun ja lukion aineenopettajia, erityisopettaja sekä rehtori.  Osallistujien valitsemat täydennyskoulutuskurssi keskittyvät sosiaalisten taitojen, yhteistyön, monilukutaidon, kriittisen ajattelun sekä tieto- ja viestintäteknologian opettamiseen, johtamiseen sekä erilaisiin osallistaviin opetusmenetelmiin.