Norssin Erasmus+ -sivulle kootaan terveiset toteutuneista Erasmus+-koulutuksista 2022 alkaen.

Norssin lukion Erasmus+ vaihto Guardamar del Segurassa, Espanjassa 22.-28.10.2023

Lukuvuonna 2023-2024 kuusi Norssin lukion toisen vuoden opiskelijaa ja kaksi opettajaa osallistui Erasmus+ vaihto-ohjelmaan espanjalaisen IES les Dunes – koulun kanssa. IES les Dunesissa on noin 1000 oppilasta, jotka ovat iältään 13–19.

Espanjassa vietetyn vaihtoviikon aikana opiskelijat pääsivät tutkimaan mm. Alicanten, Torreviejan ja Guardamarin kohteita esteettömyyden ja inkluusion näkökulmasta. Kävimme mm. museossa, joka on omistettu Francisco Mira Botellalle. Insinööri Mira ratkaisi Guardamarin aavikoitumisongelman istuttamalla erilaisia puita kuten mäntyjä kunnan laidalle. Museon jälkeen suuntasimme itse mäntymetsään! Mäntymetsän lähistöltä paljastui seuraavat kohteemme eli Foinikialaisen kaupungin arkeologiset jäänteet sekä päälle myöhemmin rakennetut islamilaisten ”luostarien” jänteet…

Erasmus+ -koulutusmatkalla Nizzassa 8/2023

Opiskelin viikon Europass Teacher Academyn kurssilla ”Resilience and Wellbeing Strengths for Teachers” Nizzassa, Ranskassa elokuussa 2023. Kurssin opettajana toimi todella kokenut, kansainvälinen ja asiantunteva Natalie Croome. Natalie on tasmanialainen kieltenopettaja, joka oli työskenneltyään 30 vuotta englannin opettajana ympäri maailmaa, rakastunut ranskalaiseen ja asettunut elämään hänen kanssaan Etelä-Ranskaan…

Kielikurssilla Duplinissa 4.-9.9.2023

Olin kielikurssilla Duplinissa 4.-9.9.2023.  Teachers Academyn kielikurssi oli varsinainen tehokurssi pienessä ryhmässä, jossa meitä oli vain seitsemän opiskelijaa. Aluksi epäilin, että tulen oppimaan enemmän italiaa kuin englantia, mutta epäilys osoittautui turhaksi. Kolmen Italiasta tulleen opiskelijan lisäksi kurssitovereistani kaksi oli Saksasta ja yksi Espanjasta. Itse koin oikein hyväksi sattumaksi, ettei paikalla ollut muita osallistujia Suomesta. Tulipahan täydellinen upotus englannin opiskeluun, mikä tietysti oli tarkoituskin…

Duplin 24.-29.4.2023

Osallistuin Europass Teacher Academyn kurssille ”Teaching language, culture or both?” Dublinissa, Irlannissa 24.-29.4.2023. Ajankohta kurssille lähtemiselle oli täydellinen – ylioppilaskirjoitukset olivat ohi, lukuvuoden viimeinen jakso oli juuri alkanut lukiossa ja kurssi tarjoaisi virtaa kevään viimeisiin koitoksiin.

Saavuin Dubliniin myöhään sunnuntai-iltana ja sain heti lentokenttäbussia maksaessani muistutuksen, että Britanniassa ja Irlannissa ei vaikkapa korttien toimiminen ole itsestään selvää. Ei muuta kuin pankkiautomaatille ja seuraavaan bussiin! …

Inclusive education for ALL – Kreeta Iraklion 16.-22.5.2022

Odotukset olivat korkealla niin kurssin sisältöä kuin kelejäkin kohtaan kun lennähdimme Helsingistä keväiseen Iraklioniin. Matkustaminen lentokoneella parin vuoden tauon jälkeen oli jo itsessään elämys. Ensimmäinen kurssipäivä aloitettiin auringonpaisteessa suurella joukolla tutustumalla eri maiden koulutusjärjestelmiin. Kurssilla oli opettajia Romaniasta, Puolasta, Saksasta, Kroatiasta, Espanjasta ja Reunionin saarelta. Esityksemme suomalaisesta koulusta herätti runsaasti kysymyksiä, jota käsittelivät tasan kahta asiaa: arviointia ja inkluusiota. Näitä teemoja saimmekin selittää koko viikon aina kun kurssilaiset olivat koolla. Yleisin ihmetyksen aihe oli se, miten pystymme antamaan numerot ilman loppukokeita. Arviointimme monipuolisuus ja oppilaslähtöisyys aiheutti ihastusta ja hämmästystä. Inkluusion osalta Suomen koettiin olevan edelläkävijä….

Kansainvälisyysprojekteja rakentamassa Guadeloupella

Osallistuimme A Classroom with a Door to the World -kurssille Ranskan Guadeloupella tammikuussa 2023. Kurssin järjesti Kaunas Bienale ja kouluttajana toimi kokenut, viisas opettaja ja täydennyskouluttaja Rita Stoskiene. Kurssille osallistui seitsemän opettajaa Espanjasta, Saksasta ja Suomesta.  Kurssin alussa tutustuimme toisiimme ja syvennyimme kansallisen identiteetin käsitteeseen ja rakentumiseen. Teoreettisten taustaopintojen rinnalla tutustuimme retkillä paikalliseen kulttuuriin ja historiaan, ja syvensimme ymmärrystämme kulttuurin rakentumisesta, representaatioista, monikulttuurisuudesta ja globalisaatiosta…

Tulevaisuuden taidot: täydennyskoulutusta opettajille

Normaalikoulun opettajat ovat mukana Euroopan unionin rahoittamassa Erasmus +  KA101 -täydennyskoulutushankkeessa.  Osallistavasta ja hyvinvoivasta koulusta tulevaisuuden taitoja kaikille -projektimme tavoitteena on kehittää koulumme toimintaa pyrkimyksessä kasvattaa oppilaista ja opiskelijoistamme tulevaisuudenlukutaitoisia kansalaisia.

Projektissamme on yhdeksän osallistujaa, ja he edustavat kattavasti koulumme eri asteita: mukana on luokanopettajia, peruskoulun ja lukion aineenopettajia, erityisopettaja sekä rehtori.  Osallistujien valitsemat täydennyskoulutuskurssi keskittyvät sosiaalisten taitojen, yhteistyön, monilukutaidon, kriittisen ajattelun sekä tieto- ja viestintäteknologian opettamiseen, johtamiseen sekä erilaisiin osallistaviin opetusmenetelmiin.