Erasmus+ -koulutusmatka 2023

Kansainvälisyysprojekteja rakentamassa Guadeloupella 24.1.-2.2.23 

Osallistuimme A Classroom with a Door to the World -kurssille Ranskan Guadeloupella tammikuussa 2023. Kurssin järjesti Kaunas Bienale ja kouluttajana toimi kokenut, viisas opettaja ja täydennyskouluttaja Rita Stoskiene. Kurssille osallistui seitsemän opettajaa Espanjasta, Saksasta ja Suomesta.

Kurssin alussa tutustuimme toisiimme ja syvennyimme kansallisen identiteetin käsitteeseen ja rakentumiseen. Teoreettisten taustaopintojen rinnalla tutustuimme retkillä paikalliseen kulttuuriin ja historiaan, ja syvensimme ymmärrystämme kulttuurin rakentumisesta, representaatioista, monikulttuurisuudesta ja globalisaatiosta. Kurssilaisten kesken vallitsi todella avoin ja keskusteleva ilmapiiri, ja innokkaasti jaoimme kokemuksiamme ja pohdimme yhdessä oppimaamme omien koulukulttuuriemme kontekstissa. Kirjoitimme kurssin aikana kukin koulullemme kansainvälisyyssuunnitelman ja harjoittelimme kansainvälisyysprojektien rakentamista sekä rahoitushakemusten tekemistä.

Kurssipäivät olivat intensiivisiä ja iltaisin paneuduimme reflektiotehtäviin. Koulutuksen järjestäjä oli taitavasti nivonut guadeloupelaiseen kulttuuriin ja saaren luontoon tutustumisen luontevaksi osaksi ohjelmaa. Aikaa jäi sopivasti myös keskustelulle, toisiin kurssilaisiin sekä paikalliseen ympäristöön tutustumiselle. Kouluttajamme Rita oli huikea ammattilainen, joka haastoi meitä syvälliseen pohdintaan ja jakoi omia kokemuksiaan vertailukohdaksi. Kurssin parhaimpiin anteihin kuuluivatkin keskustelut toisten kurssilaisten kanssa. Suunnittelimme jopa tulevia, yhteisiä kansainvälisyysprojekteja koulujemme välillä ja ensimmäinen yhteistyökuvio on jo käynnistetty!

Sanna Murto & Pipsa Sassila