
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta
Olemme kasvatuksen ja yhteiskunnan tilaa ja muutosta tutkiva sekä sivistysperustaa uudistava tutkimus- ja oppimisyhteisö. Koulutamme yhteiskunnallisesti ja kulttuurisesti tietoisia sekä laaja-alaisesti ajattelevia kasvatusalan asiantuntijoita ja vaikuttajia varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Oppimisyhteisömme arvostaa moniäänisyyttä sekä kannustaa laaja-alaiseen ja kriittiseen ajatteluun.
Tutkimustoimintamme kohdistuu kasvatustoimintaan sekä kasvatustietoon, ja kasvatusinstituutioihin. Meille kasvatustoiminta merkitsee yhteiskunnallisen vaikuttamisen keinoa, joten me edistämme toiminnallamme kasvatuksen perusteiden ja käytäntöjen tutkimusta ja kehittämistä yhteiskunnassa.
Toiminnassamme painottuvat
- muuttuvat ja monikulttuuristuvat kasvatus- ja työympäristöt
- opettajankoulutuksen yhteiskunnallisuus sekä
- kasvatuksen ja koulutuksen politiikat, rakenteet ja kulttuurit.
Asiantuntijoina osallistumme koulutuspoliittiseen keskusteluun ja kansalaisyhteiskunnan vahvistamiseen.

Tampereen yliopiston normaalikoulu
Olennaisena osana kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan toimintaa on Tampereen yliopiston normaalikoulu yliopistollisena harjoittelukouluna ja koulutoiminnan kehittämiskeskuksena.

Tampereen yliopiston kielikeskus
Tampereen yliopiston kielikeskus toimii osana kasvatustieteiden ja kulttuurin monitieteistä opetus- ja tutkimusyhteisöä. Kielikeskus tarjoaa yliopiston kaikille opiskelijoille tutkintoihin sisältyvät viestinnän ja kielten opinnot.
Kasvatuksen, koulutuksen ja oppimisen monitieteistä tutkimusta
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta on monitieteinen tutkimusyhteisö, jossa teemme kasvatustieteiden perus- ja soveltavaa tutkimusta. Tutkimustamme hyödynnetään yhteiskunnallisessa päätöksenteossa sekä kasvatus- ja koulutusorganisaatioiden ja työyhteisöjen kehittämisessä. Tutkimuksemme avulla voidaan tukea yksilöiden ja yhteisöjen toimijuutta, voimaantumista ja sivistysprosessia.
Tutkimuksemme kohdentuu kaikkiin ihmisen elämänvaiheisiin varhaislapsuudesta aikuisuuteen. Tutkimusympäristöjämme ovat muun muassa koulutusjärjestelmät, päiväkodit, koulut, korkeakoulut, työpaikat tai kansalaisjärjestöt- tai yhteisöt.
Tarkastelemme tutkimuksessamme kasvatuksen, koulutuksen ja oppimisen ilmiöitä kulloisessakin kulttuurisessa, ekologisessa, teknologisessa, poliittisessa, taloudellisessa ja sosiaalisessa ympäristössään. Tutkimme myös kasvatuksen ja koulutuksen yhteiskunnallisia ja kulttuurisia muutoksia. Samalla tuotamme uutta tieteellistä tietoa siitä, miten kasvatuksen, koulutuksen ja oppimisen avulla voidaan auttaa ratkaisemaan nykyajan monimutkaisia ongelmia
Koko tiedekunnan tutkimustoiminnassa voidaan hahmottaa kolme toisiaan täydentävää ja yhteen kietoutuvaa teemaa. Teema-alueilla tehdään sekä empiiristä että teoreettista tutkimusta. Tutkimuksen teema-alueet ovat: Kasvatus ja koulutus yhteiskunnassa, Yhteisöt kasvatuksessa ja koulutuksessa sekä Oppiminen, pedagogiikka ja oppimisen kulttuurit.
Tutkimuksen teema-alueet
Kasvatus ja koulutus yhteiskunnassa
Teema-alueelle sijoittuvassa tutkimuksessa tarkastellaan kasvatusta ja koulutusta yhteiskunnallisena, institutionaalisena ja poliittisena kysymyksenä. Tutkimme näitä aiheita eri tasoilla, arjen käytäntöjen tutkimuksesta laajempiin yhteiskunnallisiin näkökulmiin.
Yhteisöt kasvatuksessa ja koulutuksessa
Teema-alueella tehtävä tutkimus keskittyy yhteisö- ja toimintajärjestelmätason tekijöihin. Niitä tarkastellaan yhteiskunnallisten ja kulttuuristen arvojen ja tavoitteiden näkökulmista, suhteessa toimijuuden ja asiantuntijuuden kehittymisen ehtoihin ja sosiaalisten oppimiskäytäntöjen organisoinnin muotoihin erilaisissa yhteisöissä.
Oppiminen, pedagogiikka ja oppimisen kulttuurit
Teema-alueella tehtävä tutkimus keskittyy oppimiseen, pedagogiikkaan ja oppimisen kulttuureihin kasvatuksen ja koulutuksen kaikilla tasoilla ja erilaisissa oppimis- ja työyhteisöissä. Tutkimme yksilöllisten, yhteisöllisten, sisällöllisten, kontekstuaalisten ja kulttuuristen tekijöiden merkitystä kasvatuksessa ja oppimisessa.
Tiedekunnan tutkimusryhmät
Tiedekunnassamme on 13 tutkimusryhmää, joissa tehtävä tutkimus voi sijoittua joko yhdelle tai useammalle teema-alueelle. Tutkimusryhmien kotisivut kertovat kunkin tutkimusryhmän meneillään olevasta tutkimuksesta sekä yksittäisten tutkimushankkeiden sisällöistä ja menetelmistä:
- ECEPP Varhaiskasvatuksen instituutiot, politiikat ja käytännöt − Early Childhood Education Institutions, Policies and Practices
- EduKnow Knowledge, Power, and Politics in Education
- EduLit Tulevaisuuden tekstitaidot − Educating for Future Literacies
- EquJust Tasa-arvo ja oikeudenmukaisuus aikuis-, ammatti- ja akateemisessa kasvatuksessa − Equality and planetary justice in adult, vocational and higher education
- HET Korkeakoulutus muutoksessa − Higher Education in Transition
- MTT Monikulttuurisuus, ylirajaisuus ja muutos kasvatuksessa − Multiculturalism, transnationalism and transformation in education
- OPPI Oppiminen ja kehitys peruskoulussa − Learning and Development in School
- PGL Ammatillinen kasvu ja oppiminen − Professional Growth and Learning
- POISED Political philosophies and sociologies of education
- REAL Koulutuksen, arvioinnin ja oppimisen tutkimusryhmä − Research Group for Education, Assessment and Learning
- RESET Research Engagement for Sustainable and Equitable Transformations
- SMD Subject-Matter Didactics Research Group - Ainedidaktinen tutkimusryhmä
- SPECS Tilallisen sosialisaation ja ympäristökansalaisuuden tutkimuskollektiivi

Transnationaalisuuden tutkimuskeskus TRANSIT
Transnationaalisuuden tutkimuskeskus (TRANSIT) on monitieteinen verkosto-organisaatio, joka kokoaa yhteen Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin, yhteiskuntatieteiden ja johtamisen ja talouden tiedekuntien tutkijoita. Keskuksen tutkimustoiminta kohdistuu ajankohtaisiin muutosprosesseihin kansainvälistyvässä ja verkostoituneessa maailmassa.
Tiedekunnan tutkimusprojekteja
Tiedekunnan päättyneitä tutkimusprojekteja

Tiedekunnan väitökset
Tutustu kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan väitöstutkimuksiin vuodesta 2019 alkaen.
Koulutamme kasvatusalan ammattilaisia
Opiskelijamme valmistuvat kasvatus- ja opetusalan asiantuntijoiksi, opettajiksi, kouluttajiksi sekä kasvatusalan ammattilaisiksi monelle yhteiskunnan sektorille aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen. Heillä on taito tutkia ja ymmärtää kasvatuksen ja yhteiskunnan ilmiöitä kriittisesti ja kykyä omalla toiminnallaan olla rakentamassa eettisesti kestävää kasvatuksen ja koulutuksen tulevaisuutta.
Opiskelijamme suorittavat tutkintoja, jotka joko suoraan tuottavat kelpoisuuden erilaisiin opettajan tehtäviin tai joiden sisältöä opiskelija voi itse suunnitella siten, että tutkinto voi antaa halutun kelpoisuuden.
Koulutustarjontaamme sisältyvät kokonaisuudet ovat
- Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma
- Maisterikoulutukset ja -ohjelmat
- Tohtoriohjelma
- Aineenopettajakoulutus
- Yliopistopedagogiikka
- Avoin yliopisto-opetus
- Täydennyskoulutus

Englanninkielinen tutkintoon johtava koulutus
Koulutus- ja kehittämishankkeita
Yhteiskunnallinen vuorovaikutus
Vaikutamme yhteiskuntaan koulutuksen ja tutkimuksen kautta. Koulutamme tulevaisuuden kasvattajia, opettajia ja kasvatusalan asiantuntijoita, jotka kehittävät kasvatusalaa omalla työllään ja oman työnsä kautta. Heidän työnsä vaikuttaa yhteiskuntaan sukupolvien ajan.
Opiskelijaharjoittelijamme ovat osana satojen paikallisten lasten, nuorten ja aikuisten arkea. Jatko- ja täydennyskoulutusohjelmiemme kautta uusin tutkimustieto välittyy opettajien, rehtorien ja kasvatusalan asiantuntijoiden työhön. Kehitämme opetustyötä ja koulutusorganisaatoiden toimintaa myös valtakunnallisten opettajankoulutuksen kärkihankkeiden avulla. Lisäksi teemme opinnäyteyhteistyötä koulujen ja muiden alan toimijoiden kanssa.
Tutkijamme toimivat erilaisissa kasvatukseen ja koulutukseen liittyvissä yhteiskunnallisissa asiantuntijatehtävissä. Olemme muun muassa mukana opetus- ja kulttuuriministeriön asettaman Opettajankoulutusfoorumin toiminnassa uudistamassa ja kehittämässä opettajien perus-, perehdyttämis- ja täydennyskoulutusta.
Vaikutamme yhteiskuntaan järjestämällä myös kansainvälistä koulutustoimintaa ja koulutusvientihankkeita. Koulutuksissamme osallistujat perehtyvät sekä suomalaiseen opettajankoulutukseen että oppimis- ja toimintaympäristöihin ja niiden tutkimukseen.
Yhteistyöverkostoja ja -projekteja
Tiedekunnan hallinto
Tiedekunnan asiointisähköposti edu.tau [at] tuni.fi
Johtaminen
Dekaani
Päivi Pahta
paivi.pahta [at] tuni.fi
VIRTA 201
050 318 1131
Koulutuksen varadekaani
Anne Jyrkiäinen
anne.jyrkiainen [at] tuni.fi
VIRTA 454
040 190 1754
Tutkimuksen varadekaani
Jaakko Kauko
jaakko.kauko [at] tuni.fi
050 318 7788
VIRTA 440
Johdon tuki
Johdon erityisavustaja
Sanni Irjala
sanni.irjala [at] tuni.fi
050 447 8351
Johdon assistentti
Annika Vastamäki
annika.vastamaki [at] tuni.fi
050 578 0849
Henkilöstoasiat
HR-asiantuntija
Sari Kalmanlehto
sari.kalmanlehto [at] tuni.fi
040 190 1477
HR-koordinaattori
Jaana Tamski
jaana.tamski [at] tuni.fi
050 384 4899
HR Partner
Minna Viinikainen
minna.viinikainen [at] tuni.fi
050 318 6619
Talousasiat
Talousasiantuntija
Juhani Lehtinen
juhani.lehtinen [at] tuni.fi
VIRTA 208
050 318 7569
Tutkimus
Tutkimusasiantuntija
Anneli Lehtisalo
anneli.lehtisalo [at] tuni.fi
Virta 207
050 437 7233
Innovaatioasiantuntija
Matti Majuri
matti.majuri [at] tuni.fi
050 026 2440
Koulutus
Opintopäällikkö
Elina Kangastupa
elina.kangastupa [at] tuni.fi
050 437 7008
Tiedekuntaneuvosto
Tiedekuntaneuvoston jäsenet ja varajäsenet kaudella 1.1.2023 - 31.12.2026
Professorit:
Piattoeva Nelli (Millei Zsuzsanna)
Kiili Kristian (Kallio Kirsi Pauliina)
Nokelainen Petri (Kaukko Mervi)
Toiviainen Hanna (Sannino Annalisa)
Vainikainen Mari-Pauliina (-)
Opettajat, tutkijat ja muu henkilökunta:
Aarnio-Linnanvuori Essi (Annala Johanna)
Hanska Jussi (Koskinen-Sinisalo Kirsi-Liisa)
Saarinen Paula (Helkala Sonja)
Saha Mari (Hjelt Hanna)
- (Östring Heidi)
Opiskelijajäsenet:
(opiskelijajäsenten toimikausi 1.1.2023 - 31.12.2024)
Jaakkola Julia (Virolainen Vilma)
Kara Yasmin (varajäsentä etsitään)
Lahtinen Eemeli (varajäsentä etsitään)
Rokosa Inna (varajäsentä etsitään)
Taubert Iiris (Yli-Rosti Saija)
Dosentin arvo, hakuohjeet
Dosentin arvon hakuohjeet sekä opetustaidon arvioinnin ja opetusnäytteen ohjeet löydät sivulta Dosentin arvon hakeminen.
Yhteydenotot: edu-docents.tau [at] tuni.fi