
Luokanopettaja, Kasvatustieteiden koulutus
Hyvä meidän luokka!
Luokanopettajakoulutuksen opiskelijana kouluttaudut ymmärtämään maailmaa monipuolisesti ja toimimaan aktiivisena kasvatus- ja opetusalan ammattilaisena. Kasvatustieteen maisteriksi valmistuessasi saat kelpoisuuden luokanopettajaksi perusopetuksen vuosiluokille 1-6. Voit lisäksi opiskella aineenopettajan kelpoisuuden tuottavia opintoja.
Kasvatustieteellisen alan työllisyysnäkymät ovat hyvät. Kasvatustieteen kandidaatin ja maisterin tutkinnoissa perehdyt kasvatustieteiden tutkimuskohteisiin sekä kasvatusta, koulutusta ja opetusta koskevan teorianmuodostuksen ja tieteellisen tutkimuksen perusteisiin. Tutkintoon sisältyvät perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot, jotka suoritettuasi osaat suunnitella ja toteuttaa opetusta sekä arvioida oppilaan oppimista eri oppiaineissa vuosiluokilla 1-6. Kasvatustieteiden opintoihin sisältyvät myös opettajan pedagogiset opinnot.
Lisäksi tutkintoon sisältyy valinnaisia opintoja, joissa voit hyödyntää Tampereen korkeakouluyhteisön opetustarjontaa omien tulevaisuudensuunnitelmiesi mukaan.
Tutkinnon aikana voit suorittaa opintoja myös kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Luokanopettajan koulutuksessa ohjatut harjoittelujaksot ovat keskeinen osa opintoja. Ne tarjoavat sinulle työelämän oppimisympäristön ja mahdollisuudet monipuoliseen kehittämis- ja kokeilutoimintaan. Harjoittelukoulukontaktien lisäksi kasvatustieteiden syventävien opintojen projekti laajentaa työelämäosaamista. Tervetuloa joukkoomme!

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
- osaa toimia koulutuksensa mukaisissa kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtävissä on rakentanut asiantuntijaidentiteettiään ja kykenee kehittämään kasvatus-, opetus ja koulutusalaa sekä toimimaan moniammatillisissa työyhteisöissä
- ymmärtää eettisen vastuunsa yhteiskunnallisena ja globaalina toimijana, ympäristökasvattajana sekä vuorovaikutustaitojen merkityksen kasvatus- ja opetustyössä,
- pystyy hankkimaan ja analysoimaan kriittisesti oman alansa keskeistä tutkimustietoa ja hyödyntämään sitä tulevissa opinnoissa ja asiantuntijatehtävissä
- tuntee tieteellisen tutkimuksen perusteet ja keskeiset menetelmät sekä osaa toteuttaa ja raportoida pienimuotoisen tieteellisen tutkielman hyvien tieteellisten käytäntöjen mukaisesti
- omaa hyvät viestintä- ja kielitaidot sekä valmiudet hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa tulevissa opinnoissa ja oman alan asiantuntijatehtävissä
Kasvatustieteen maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
- osaa toimia tutkivana ja kriittisenä asiantuntijana tukien ja johtaen yksilöiden, yhteisöjen ja organisaatioiden oppimista ja kehittymistä sekä itsenäisesti että osana moniammatillisia yhteisöjä
- osaa tehdä perusteltuja eettisiä valintoja ja edistää yhdenvertaisuutta ammatillisessa toiminnassaan
- ymmärtää kasvatus-, opetus ja koulutusalan tutkimusta sekä osaa kehittää ja arvioida ammattialaansa tutkimukseen perustuen
- osaa kehittää ja syventää asiantuntijaidentiteettiään
- osaa muodostaa kasvatustieteiden ja yhteiskunnan kannalta mielekkäitä tutkimusongelmia, etsiä ja analysoida tutkimusaineistoja sekä raportoida tulokset hyvien tieteellisten käytäntöjen mukaisesti,
- ymmärtää oppimiseen ja kasvatukseen vaikuttavia yhteiskunnallisia ja globaaleja ilmiöitä laaja-alaisesti
Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa opiskelijat kouluttautuvat ymmärtämään maailmaa monipuolisesti ja toimimaan laaja-alaisina, aktiivisina kasvatus- ja opetusalan ammattilaisina.
Opiskelijat saavat oikeuden kasvatustieteen kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin opintoihin. Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma koostuu yhteisestä kandidaattiohjelmasta ja kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriopinnoista. Tutkinto-ohjelman rakenne.
Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelmaan hyväksytyt opiskelijat suorittavat ensin kandidaatin tutkinnon ja sen jälkeen maisterin tutkinnon. Koulutuksen lähtökohtana on laaja-alainen kasvatus- ja koulutusalan asiantuntijuus. Kandidaatin tutkinnossa opiskelija perehtyy kasvatustieteiden tutkimuskohteisiin sekä kasvatusta, koulutusta ja opetusta koskevan teorianmuodostuksen ja tieteellisen tutkimuksen perusteisiin. Kandidaatin tutkinto sisältää kaikille yhteisiä opintoja sekä eriytyviä ja valinnaisia opintoja myös yli tiedekuntarajojen. Pääosa kasvatustieteiden perus- ja aineopinnoista ja yleisiä opiskeluvalmiuksia tarjoavat opinnot ovat kaikille yhteisiä opintoja. Luokanopettajan opinto-oikeuteen sisältyvissä opinnoissa perehdytään opetustyön kannalta olennaisiin oppiainesisältöihin ja pedagogiikkaan.
Luokanopettajan koulutukseen hyväksytyn opiskelijan kandidaatin tutkintoon sisältyy perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot, jotka ovat edellytyksenä perusopetuksen vuosiluokkien 1-6 opettajan tehtäviin. Kasvatustieteiden opintoihin sisältyvät myös opettajan työssä vaadittavat pedagogiset opinnot. Luokanopettajan koulutuksessa opiskelevilla on myös mahdollisuus opiskella valintansa mukaan aineenopettajan kelpoisuuden tuottavia opintoja. Opettajakelpoisuus edellyttää maisterin tutkinnon suorittamista.
Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelmassa voi suorittaa seuraavat tutkinnot:
- Kasvatustieteen kandidaatti (KK) 180 op
- Kasvatustieteen maisteri (KM) 120 op
Tutkinto-ohjelma on kaksiportainen. Ensin suoritetaan kandidaatin tutkinto ja sen jälkeen siirrytään maisteriopintoihin.
Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto (180 op) sisältää seuraavat opinnot:
Yhteiset opinnot 20 op
- sisältää orientoivat opinnot, tietotekniikkataidot sekä kieli- ja viestintäopinnot
Kasvatustieteiden perusopinnot 25 op
Kasvatustieteiden aineopinnot 50 op
- sisältää luokanopettajaopiskelijoiden opetusharjoittelut (15 op)
Perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot 60 op
Vapaasti valittavat opinnot 25 op
- vapaasti valittavina opintoina suositellaan valittavaksi muiden tiedekuntien opintotarjonnasta, mutta niitä voi suorittaa myös Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa
Kandidaatin tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Kasvatustieteen maisterin tutkinto (120 op) sisältää seuraavat opinnot:
Kasvatustieteiden syventävät opinnot 85 op
Vapaasti valittavat opinnot 35 op
- vapaasti valittavina opinnot suositellaan valittavaksi muiden tiedekuntien opintotarjonnasta, mutta niitä voi suorittaa myös Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa
Maisterin tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Opettajan pedagogiset opinnot ja maisterin tutkinto yhdessä tuottavat laaja-alaisen pedagogisen kelpoisuuden. Luokanopettajaopiskelijoilla opettajan pedagogiset opinnot sisältyvät kasvatustieteiden opintoihin.
Kasvatusalan koulutus toimii läheisessä yhteistyössä työelämän organisaatioiden kanssa. Kasvatusalan tutkinto valmistaa monenlaisiin ammatteihin ja on tärkeää, että opiskelija pääsee jo opintojensa aikana tutustumaan ja harjoittelemaan erilaisiin työ- ja organisaatiokulttuureihin. Luokanopettajan koulutuksessa ohjatut harjoittelujaksot ovat keskeinen osa opintoja. Ne tarjoavat opiskelijalle työelämän oppimisympäristön ja mahdollisuudet monipuoliseen kehittämis- ja kokeilutoimintaan. Harjoittelukoulukontaktien lisäksi luokanopettajaopiskelijan syventävien opintojen projekti laajentaa työelämäosaamista.
Luokanopettajan koulutuksesta valmistuneet saavat kelpoisuuden perusopetuksen vuosiluokkien 1-6 opettajan tehtäviin ja heillä on myös mahdollisuus opiskella valintansa mukaan aineenopettajan kelpoisuuden tuottavia opintoja.
Kasvatustieteellisen alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.
Kasvatustieteen maisterin tutkinnon luokanopettajan opintosuunnassa suorittanut on kelpoinen luokanopettajaksi perusopetuksen vuosiluokille 1-6 sekä muihin opetus-, koulutus- tai johtamistehtäviin. Opintoihin sisältyvät opettajan pedagogiset opinnot antavat laaja-alaisen pedagogisen kelpoisuuden.
Kansainvälisyys kuuluu oleellisesti kasvatus- ja opetusalan opiskeluun. Monikulttuurisen osaamisen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. On suositeltavaa, että opiskelija liittää opintoihinsa kansainvälistä opetusta, vaihtojakson ulkomaisessa korkeakoulussa tai suorittaa mahdollisuuksien mukaan kansainvälisen opetus- tai työharjoittelun. Tampereen yliopiston kansainvälistymisohjelman mukaan tutkintoon voi sisällyttää kansainvälistymiskokonaisuuden (vähintään 20 opintopistettä). Kokonaisuuteen voi liittää eri tiedekuntien sisällöllisiä opintoja.
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opetustarjontaan sisältyy tiedekunnan omille opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille suunnattua englanninkielistä opetusta.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan tavoitteena on tehdä tieteellisesti merkittävää ja kiinnostavaa tutkimusta. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta on kannustava ja yhteiskunnan muutosta tutkiva oppimis- ja tiedeyhteisö, johon kuuluvat sekä henkilöstö että opiskelijat. Opetus ja opiskelu on tutkimusperustaista. Opinnäytteet kytketään tiedekunnan painopistealueisiin ja käynnissä olevien tutkimusryhmien toimintaan. Opintosuoritusten lisäksi opiskelijoita pyritään integroimaan julkaisutoimintaan.
Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma tuottaa jatko-opintokelpoisuuden kasvatustieteen tai filosofian tohtorin tutkintoon. Tutustu tarkemmin kasvatuksen ja yhteiskunnan tohtoriohjelmaan tästä linkistä.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- VAKAVA-yhteisvalinta
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Terveydelliset vaatimukset
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on rajoituksia. Opettajankoulutuksissa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa.
Toimintaympäristön kuvaus
Opettajan ja ohjaajan työ on vaativa asiantuntija-ja ihmissuhdetyö, jossa tieto ja ymmärrys kytkeytyvät käytännön toimintakykyyn. Opettajia ja ohjaajia työskentelee varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa sekä aikuiskoulutuksessa. Opettajan kelpoisuuden saaneita ohjaajia työskentelee edellisten lisäksi monilla muilla tehtäväkentillä, missä ohjausosaamista tarvitaan. Opettajat tukevat työssään kasvua, oppimista ja hyvinvointia. Ohjaajien tehtäviin kuuluu psykososiaalinen tuki sekä uranvalinnan ja oppimisen ja opiskelun ohjaus. Työnkuva vaihtelee sen mukaan, minkä ikäisten ihmisten parissa opettajat ja ohjaajat työskentelevät. Työ edellyttää kykyä suunnitella, toteuttaa ja arvioida erilaisissa oppimis- ja kasvatusympäristöissä tapahtuvaa opetus-ja kasvatustoimintaa. Opettajat ja ohjaajat tekevät työtään yhä enemmän rakentavassa yhteistyössä toisten opettajien ja ohjaajien kanssa moniammatillisissa ryhmissä/tiimeissä/verkostoissa.
Ammatillisen toimintakyvyn edellytykset
- Riittävä vuorovaikutuskyky toimia ammatin mukaisissa tehtävissä
- Riittävät kognitiiviset ja sosioemotionaaliset taidot toimia ammatin mukaisissa tehtävissä.
- Riittävä psyykkinen terveys, että pystyy toimimaan turvallisesti ammatin mukaisissa tehtävissä. Esteenä opiskelussa etenemiselle voi olla opinnoissa tai harjoitteluissa tapahtuva toistuva epävakaa tai uhkaavaksi havaittu käytös, joka haittaa ammattimaista toimintaa.
- Ala ei sovellu henkilöille, joilla on vakava päihderiippuvuus ja riippuvuuteen ei ole saatu hoidollista vastetta.
Opiskeluaikainen huumausainetestaus ja rikostaustaote
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Huomioithan, että hakukelpoisuuteen vaadittava kielitaito ei ole sama kuin opettajan virkakelpoisuuteen vaadittava kielitaito.
Hakukohde | todistusvalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | koevalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | kutsuttavista ensikertalaisia vähintään | koulutukseen hyväksyttäviä | joista ensikertalaisille |
Luokanopettaja (KK+KM), kasvatustieteiden koulutus | 60 % | 40 % | 80 % | 80 | 64 |
Katso lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
(Tietoja päivitetty 3.2.2022.)
YLEISTÄ
Kasvatusalan hakukohteet tekevät keskenään valintayhteistyötä. Voit siis hakea samalla VAKAVA-kokeella (valtakunnallinen kasvatusalan valintakoe) ja soveltuvuuskokeella Helsingin, Itä-Suomen (Joensuun kampus), Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun (Turun ja Rauman kampukset) yliopistojen sekä Åbo Akademin kasvatusalan hakukohteisiin. Näet kaikki valintayhteistyössä mukana olevat hakukohteet valintayhteistyön verkkosivuilta. Yhteishaussa voit hakea korkeintaan kuuteen hakukohteeseen ja voit tulla valituksi vain sellaisiin koulutuksiin, joihin olet hakenut Opintopolussa.
Valinta on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on todistusvalinta tai VAKAVA-koe, toinen vaihe on yksipäiväinen soveltuvuuskoe.
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon tai siihen rinnastettavan tutkinnon, haet automaattisesti todistusvalinnassa. Toinen reittisi soveltuvuuskokeeseen on VAKAVA-koemenestys. Jos et ole ylioppilas, voit saada kutsun soveltuvuuskokeeseen ainoastaan VAKAVA-kokeen perusteella.
Voit saada kutsun soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella yhteen tai useampaan hakukohteeseesi. Jos todistuspisteesi eivät riitä soveltuvuuskoekutsuun, voit vielä tavoitella soveltuvuuskoepaikkaa osallistumalla VAKAVA-kokeeseen. Suoritat soveltuvuuskokeen joka tapauksessa vain kerran riippumatta siitä, kuinka moneen hakukohteeseen olet saanut kutsun.
Jos haet myös ruotsinkielisiin kasvatusalan opettajankoulutuksiin, katso niiden hieman poikkeavat valintaperusteet opintopolusta.
VALINTAMENETTELY
Näet soveltuvuuskokeeseen kutsuttavien ja koulutukseen hyväksyttävien määrät alla:
Hakukohde | todistusvalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | koevalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | kutsuttavista ensikertalaisia vähintään | koulutukseen hyväksyttäviä | joista ensikertalaisille |
Luokanopettaja (KK+KM), kasvatustieteiden koulutus | 60 % | 40 % | 80 % | 80 | 64 |
Valinta on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on todistusvalinta tai VAKAVA-koe, toinen vaihe on yksipäiväinen soveltuvuuskoe.
Voit tulla kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen
joko
- todistusvalinnassa ylioppilastutkintotodistuksen tai siihen rinnastettavan tutkintotodistuksen perusteella,
tai
- VAKAVA-koevalinnassa.
Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston luokanopettajan opintosuunnassa, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden koulutuksen opiskeluoikeudesta (pois lukien opiskeluoikeus kasvatustieteen kandidaatin tutkintoon varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnassa).
VALINTATAVAT
Todistusvalinta
Ketkä ovat mukana
Olet automaattisesti mukana valinnan ensimmäisen vaiheen todistusvalinnassa, jos olet jo aiemmin suorittanut tai suoritat kyseisenä hakukeväänä 2022
- suomalaisen ylioppilastutkinnon,
- IB-tutkinnon,
- EB-tutkinnon tai
- Suomessa suoritetun RP-/DIA-tutkinnon.
Jos olet suorittanut useampaan yllä mainittuun ylioppilastutkintoon liittyviä kokeita, todistuspisteesi lasketaan eniten pisteitä tuottavien kokeiden mukaan, vaikka ne kuuluisivat eri tutkintoihin.
Keväällä 2022 valmistuvan suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosanat huomioidaan todistusvalinnassa, jos ylioppilastutkinto näkyy ylioppilastutkintorekisterissä viimeistään 17.5.2022.
Mitä minun tulee tietää todistusvalinnasta
Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa, haetko todistusvalinnassa.
Jos olet ylioppilas, voit halutessasi hakea pelkässä todistusvalinnassa suorittamatta VAKAVA-koetta. Jos et saa kutsua jonkun hakukohteesi soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella, voit edelleen hakea VAKAVA-kokeen perusteella
Kutsut soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 25.5.2022.
VAKAVA-koevalinta
Olet mukana VAKAVA-koevalinnassa, jos osallistut VAKAVA-valintakokeeseen. VAKAVA-kokeella voit hakea kaikkiin kasvatusalan valintayhteistyössä mukana oleviin hakukohteisiin.
Jos et ole ylioppilas, voit hakea soveltuvuuskoevaiheeseen ainoastaan VAKAVA-kokeella.
Voidaksesi saada kutsun soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-kokeen perusteella sinun on saatava vähintään 20 % VAKAVA-kokeessa valtakunnallisesti parhaiten menestyneen hakijan pistemäärästä.
Kutsut soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-koevalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 9.6.2022.
TOINEN VAIHE
Soveltuvuuskoe
Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella.
Mitä kasvatusalan yhteinen soveltuvuuskoe tarkoittaa
Voit saada soveltuvuuskoekutsun yhteen tai useampaan hakukohteeseesi ensimmäisen vaiheen menestyksesi mukaan. Suoritat soveltuvuuskokeen kuitenkin vain kerran. Suorittamasi soveltuvuuskokeen pisteet huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joiden soveltuvuuskokeeseen sinut on kutsuttu.
Soveltuvuuskokeen suorituspaikka
Kokeen suorituspaikka määräytyy korkeimman hakuprioriteettisi mukaan, johon olet tullut kutsutuksi. Katso esimerkkejä usein kysytyistä kysymyksistä.
Soveltuvuuskokeen suorituskieli
Soveltuvuuskokeen suorituskieli määräytyy korkeimman hakuprioriteettisi mukaan, johon olet tullut kutsutuksi. Jos tämä hakukohde on suomenkielinen, suoritat soveltuvuuskokeen suomeksi. Jos tämä hakukohde on ruotsinkielinen, suoritat soveltuvuuskokeen ruotsiksi. Jos tämä hakukohde on kaksikielinen, suoritat soveltuvuuskokeen suomeksi.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään 0–24. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 8.7.2022 Oma Opintopolku -palvelussa.
Aloituspaikkojen täyttäminen
Jos todistusvalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää koevalinnassa. Jos koevalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää todistusvalinnassa.
Jos aloituspaikka on varattu ensikertalaiselle hakijalle, mutta aloituspaikkaan ei voida valita ensikertalaista hakijaa, aloituspaikkaan voidaan valita muu hakija. Jos aloituspaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, aloituspaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
Ylioppilastutkinnon ja siihen rinnastettavien tutkintojen (IB, EB, RP/DIA) pisteytys todistusvalinnassa
Ylioppilastutkinnosta tai siihen rinnastettavista tutkinnoista (IB, EB, Suomessa suoritettu RP/DIA) annetaan todistusvalinnassa pisteitä alla olevan taulukon mukaisesti.
Pisteitä voi saada neljästä aineesta:
- äidinkieli
- matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- enintään yksi ainereaali
- enintään yksi kieli
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa.
Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Suomalaisen ylioppilastutkinnon vanhamuotoisesta reaalista ei kuitenkaan voi saada pisteitä.
KASVATUSALA |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka (pitkä tai lyhyt) |
||||||
matematiikka, pitkä |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Ainereaalit (enintään yksi) |
||||||
biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
psykologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
uskonto/ elämänkatsomustieto |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kielet (enintään yksi) |
||||||
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
** EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan.
Näin luet taulukoita EB-, IB-, RP-/ DIA-tutkintojen osalta.
Enimmäispistemäärä: 123,9
Todistusvalinnan minimipisteraja on 45 pistettä. Jos ylioppilastutkintosi pisteet jäävät yllä olevan taulukon perusteella alle sen, et voi saada kutsua soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnassa, vaan ainoa vaihtoehtosi on VAKAVA-koe.
Hakeminen kevään 2022 IB- ja EB-tutkinnolla
Jos suoritat IB- tai EB-tutkinnon kesällä 2022, ennakkoarvion perusteella tehty todistusvalinnan valintapäätös on ehdollinen ja voidaan perua, jos arvosanasi laskevat arvioidusta.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään 0–24. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Tasapistesäännöt
Todistusvalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ensisijaisesti äidinkielestä ja toissijaisesti matematiikasta saatujen pisteiden perusteella.
VAKAVA-koevalinnassa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen VAKAVA-kokeen pistemäärän perusteella.
Lopullisessa soveltuvuuskoevalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
- kokeen osasta 5 saadut pisteet
- kokeen osasta 1 saadut pisteet
- kokeen osasta 2 saadut pisteet
- kokeen osasta 3 saadut pisteet
Jos hyväksymisrajalla olevilla hakijoilla on näiden kriteerien soveltamisen jälkeen sama pistemäärä, hyväksytään kaikki tasatilanteessa olevat.
VAKAVA-KOE
Milloin?
VAKAVA-koe järjestetään perjantaina 27.5.2022 klo 9–12.
Missä?
Voit valita, millä koepaikkakunnalla suoritat kokeen. Ilmoita paikkakunta hakulomakkeella. Ilmoitus on sitova.
Tarkat koepaikat ilmoitetaan muutamaa päivää ennen koetta VAKAVAn sivuilla.
VAKAVA-kokeen suorituskieli
Voit tehdä kokeen suomeksi tai ruotsiksi.
Mitä minun pitää tietää?
VAKAVA-koe perustuu koetilanteessa jaettavaan aineistoon, eikä siinä ole ennakkoon luettavaa materiaalia.
VAKAVA-kokeessa arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja.
VAKAVA-koe on digitaalinen ja tarvitset mukaan oman kannettavan tietokoneen. Lue ohjeet.
VAKAVA-kokeen tehtävät ovat tyypiltään monivalintatehtäviä.
Sinulla on oltava kokeessa mukana virallinen henkilötodistus.
VAKAVA-kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.
Aikaisempia valintakokeita ja mallivastauksia
Pääset lukemaan aikaisempien vuosien VAKAVA-kokeita ja oikeita vastauksia täältä.
Huomaathan, että aikaisempina vuosina käytössä ollut kokeen ennakkomateriaali on poistunut vuonna 2020.
SOVELTUSUUSKOE
Missä ja milloin?
Soveltuvuuskoe järjestetään 15.–17.6.2022.
Jos saat kutsun soveltuvuuskokeeseen, osallistut soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Saat viimeistään 9.6.2022 sähköpostitse tiedon siitä, tuletko kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen. Jos tulet kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen, viestissä on tarkemmat ohjeet sekä tieto koepaikasta ja koeajasta.
Soveltuvuuskokeeseen ei ilmoittauduta.
Soveltuvuuskokeen ajankohtaa ei voi vaihtaa.
Soveltuvuuskoe järjestetään valvottuna valintakokeena yliopiston osoittamissa tiloissa. (Soveltuvuuskokeen toteutusmuoto päivitetty 12.1.2022)
Mitä minun pitää tietää?
Sinulla on oltava kokeessa mukana virallinen henkilöllisyystodistus.
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan tehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto.
Soveltuvuuskokeen vanhoja kysymyksiä ei julkaista.
Sinun on mahdollista hakea yksilöllisiä järjestelyjä esimerkiksi terveydellisistä syistä. Huomaathan, että kaikki koesalit eivät esimerkiksi automaattisesti sovi liikuntaesteisille.
Löydät yksilöllisten järjestelyjen hakemista koskevan ohjeen tältä sivulta: yksilölliset järjestelyt. Tampereen yliopiston osalta ohjeet yksilöllisten järjestelyiden hakemisesta löytyvät myös sivultamme yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Yksilöllisiä järjestelyjä tulee hakea yhteishaun hakuajan päättymiseen mennessä 6.4.2022 klo 15.00.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kuitenkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Jos todistusvalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää koevalinnassa. Jos koevalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää todistusvalinnassa.
Jos aloituspaikka on varattu ensikertalaiselle hakijalle, mutta aloituspaikkaan ei voida valita ensikertalaista hakijaa, aloituspaikkaan voidaan valita muu hakija. Jos aloituspaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, aloituspaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
Kutsut soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 25.5.2022. Kutsut soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-koevalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 9.6.2022.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet Kasvatusalan valintayhteistyöverkoston sivuilta Oikaisuvaatimuksen hakeminen.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu toisessa suomalaisessa yliopistossa luokanopettajan koulutuksessa kandidaattivaiheessa opiskeleville
Näytä
Luokanopettajan hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia kandidaattivaiheessa muiden suomalaisten yliopistojen luokanopettajan koulutuksista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Katso tarkemmat tiedot kohdasta Valintaperusteet Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 16.3.–30.3.2022. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Terveydelliset vaatimukset
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on rajoituksia. Opettajankoulutuksissa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa.
Opiskeluaikainen huumausainetestaus ja rikosrekisteriote
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Siirtohaun hakukohteeseen valitaan noin 5 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valinta tapahtuu aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti. Valintakriteerinä käytetään suoritettujen opintojen laatua, määrää ja opintomenestystä sekä hakijan siirrolle esittämiä perusteluita. Tästä syystä hakijan tulee liittää hakemusasiakirjojensa yhteyteen kirjallinen perustelu (motivaatiokirje) siirron tarpeellisuudesta. Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan tiedekunnan ja koulutuksen resurssit.
Edellytyksenä on, että hakija on suorittanut kasvatustieteissä vähintään perusopinnot (25 op) sekä perusopetuksessa opetettavien aineiden ja aihekokonaisuuksien monialaiset opinnot (60 op). Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti).
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli kelpoisia hakijoita on Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli tässä hakukohteessa jää paikkoja täyttämättä, voidaan paikat siirtää täytettäväksi tiedekunnan toisessa siirtohaun tai korkeakoulujen yhteishaun hakukohteessa.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.