
Varhaiskasvatuksen opettaja, Kasvatustieteiden koulutus
Varhaiskasvattajana rakennat tulevaisuutta
Varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksesta valmistuneet ovat lapsuuden sekä lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen asiantuntijoita ja tukijoita, jotka toiminnallaan kehittävät ja muuttavat maailmaamme. Nämä varhaiskasvatuksen ammattilaiset sijoittuvat varhaiskasvatuksen opettajiksi, esiopettajiksi, päiväkotien johtajiksi tai varhaiskasvatuksen kehittämistehtäviin.
Työllisyysnäkymät varhaiskasvatuksen alalla ovat erinomaiset.
Tutkinnon suoritettuasi ymmärrät vuorovaikutus- ja kohtaamistaitojen merkityksen kasvatus- ja opetustyössä. Pystyt hankkimaan ja analysoimaan alasi keskeistä tutkimustietoa ja sinulla on edellytykset soveltaa hankkimaasi tietoa oman alasi työtehtävissä. Sinulla on valmiudet suunnitella, toteuttaa ja arvioida alle kouluikäisten lasten kasvatus- ja opetustoimintaa sekä havainnoida, ymmärtää, ohjata ja opettaa lasta ja lapsiryhmää yksilöllisesti ja yhteisöllisesti.
Opintojen aikana tuetaan kasvua opettajuuteen sekä vahvan ammatti-identiteetin rakentumista. Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto sisältää kasvatustieteiden perus- ja aineopinnot sekä varhaiskasvatuksen opettajan tehtäviin kelpoistavat opinnot. Opintoihin sisältyy ohjattua työssäoppimista tiedekunnan kumppanuusverkoston päiväkodeissa. Lisäksi tutkintoon sisältyy vapaasti valittavia opintoja, joissa voit hyödyntää Tampereen korkeakouluyhteisön opetustarjontaa omien mielenkiinnonkohteidesi ja tulevaisuudensuunnitelmiesi mukaan. Tutkinnon aikana voit suorittaa opintoja kansainvälisessä opiskelijavaihdossa. Kandidaattiopintojen loppuvaiheessa on mahdollisuus hakea opinto-oikeutta maisteriopintoihin.
Aiempia korkeakouluopintoja suorittaneiden on mahdollista hakea varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksen monimuotoiseen toteutukseen.

”Lähipäiviä on ollut sopivasti ja opiskelukavereiden tapaaminen on tukenut jaksamista. Tiukempina hetkinä opiskelu on vienyt lähes koko vapaa-ajan, mutta tämä on kausittaista, minkä vuoksi sen on jaksanut hyvin.” "Monimuoto-opinnot vaativat itseltä sitoutumista ja asennetta, mutta ne antavat myös mahdollisuuden opiskeluun erilaisissa elämäntilanteissa.”
Sinua voisi kiinnostaa

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
- osaa toimia koulutuksensa mukaisissa kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtävissä
- on rakentanut asiantuntijaidentiteettiään ja kykenee kehittämään kasvatus-, opetus ja koulutusalaa sekä toimimaan moniammatillisissa työyhteisöissä
- ymmärtää eettisen vastuunsa yhteiskunnallisena ja globaalina toimijana sekä vuorovaikutustaitojen merkityksen kasvatus- ja opetustyössä
- pystyy hankkimaan ja analysoimaan kriittisesti oman alansa keskeistä tutkimustietoa ja hyödyntämään sitä tulevissa opinnoissa ja asiantuntijatehtävissä
- tuntee tieteellisen tutkimuksen perusteet ja keskeiset menetelmät sekä osaa toteuttaa ja raportoida pienimuotoisen tieteellisen tutkielman hyvien tieteellisten käytäntöjen mukaisesti
- omaa hyvät viestintä- ja kielitaidot sekä valmiudet hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa tulevissa opinnoissa ja oman alan asiantuntijatehtävissä
Kasvatustieteiden koulutus koostuu yhteisestä, laaja-alaisesta kandidaattiohjelmasta sekä kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriopinnoista. Varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnan opiskelijat saavat oikeuden kasvatustieteen kandidaatin tutkintoon johtaviin opintoihin. Kandidaattiopintojen loppuvaiheessa on mahdollisuus hakea opinto-oikeutta maisteriopintoihin.
Koulutuksen lähtökohtana on laaja-alainen kasvatus- ja koulutusalan asiantuntijuus. Kandidaatin tutkinnossa opiskelija perehtyy kasvatustieteiden tutkimuskohteisiin sekä kasvatusta, koulutusta ja opetusta koskevan teorianmuodostuksen ja tieteellisen tutkimuksen perusteisiin. Varhaiskasvatuksen opettajan opintosuuntaan sisältyvissä opinnoissa perehdytään varhaiskasvatuksen kannalta olennaisiin oppiainesisältöihin, pedagogiikkaan ja didaktiikkaan. Lisäksi varhaiskasvatuksen opintosuunnan opintoihin sisältyy 15 op työssäoppimisjaksoja tiedekunnan kumppanuusverkoston päiväkodeissa. Kandidaatin tutkinto sisältää kaikille yhteisiä opintoja sekä eriytyviä ja vapaasti valittavia opintoja myös yli tiedekuntarajojen. Pääosa kasvatustieteiden perus- ja aineopinnoista ja yleisiä opiskeluvalmiuksia tarjoavat opinnot ovat kaikille yhteisiä opintoja.
Hakukohteen korkeakouluopintoja suorittaneet, monimuotototeutus kautta hyväksytyt opiskelijat suorittavat kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon (KK) monimuotototeutuksena. Se sisältää läsnäoloa vaativaa lähiopetusta, reaaliaikaista opetusta sekä itsenäistä työskentelyä verkossa, sekä lähityöskentelyä päiväkodeissa työssäoppimisen jaksoilla.
Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto (180 op) sisältää seuraavat opinnot:
Kasvatustieteiden kandidaattiohjelman yhteiset opinnot 20 op
- sisältää orientoivat opinnot, tietotekniikkataidot sekä kieli- ja viestintäopinnot
Kasvatustieteiden perusopinnot 25 op
Kasvatustieteiden aineopinnot 50 op
- sisältää varhaiskasvatuksen opiskelijoiden työssäoppimisjaksot (15 op)
Varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavat opinnot 60 op
Vapaasti valittavat opinnot 25 op
- vapaasti valittavia opintoja suositellaan valittavaksi muiden tiedekuntien opintotarjonnasta, mutta niitä voi suorittaa myös kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa
Kandidaatin tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Kasvatusalan koulutus toimii läheisessä yhteistyössä työelämän organisaatioiden kanssa. Varhaiskasvatuksen opinnoissa ohjatut työssäoppimisjaksot ovat keskeinen osa opintoja. Ne tarjoavat opiskelijalle työelämän oppimisympäristön ja mahdollisuudet monipuoliseen kehittämis- ja kokeilutoimintaan. Varhaiskasvatuksen työelämäyhteistyö perustuu laajaan vuorovaikutteiseen päiväkotiverkostoon. Päiväkodeissa tapahtuvaa tutkimusperustaista kehittämistoimintaa toteutetaan opiskelijoiden ja henkilökunnan yhteistyönä.
Varhaiskasvatuksen koulutuksesta valmistuneet sijoittuvat varhaiskasvatuksen opettajiksi, esiopettajiksi, päiväkotien johtajiksi tai varhaiskasvatuksen kehittämistehtäviin.
Kasvatustieteellisen alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.
Varhaiskasvatuksen opettajan kelpoisuuden sisältävä kasvatustieteen kandidaatin tutkinto antaa kelpoisuuden varhaiskasvatuksen kasvatus-, opetus- ja hoitotehtäviin. Ko. tutkinnon suorittanut on myös kelpoinen antamaan esiopetusta sellaiselle opetusryhmälle, johon ei kuulu perusopetusta saavia oppilaita.
Kansainvälisyys kuuluu oleellisesti kasvatus- ja opetusalan opiskeluun. Monikulttuurisen osaamisen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. On suositeltavaa, että opiskelija liittää opintoihinsa kansainvälistä opetusta tai vaihtojakson ulkomaisessa korkeakoulussa. Tampereen yliopiston kansainvälistymisohjelman mukaan tutkintoon voi sisällyttää kansainvälistymiskokonaisuuden (vähintään 20 opintopistettä). Kokonaisuuteen voi liittää eri tiedekuntien sisällöllisiä opintoja.
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opetustarjontaan sisältyy tiedekunnan omille opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille suunnattua englanninkielistä opetusta.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi. Tämän ajatuksena on tukea opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja.
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan tavoitteena on tehdä tieteellisesti merkittävää ja kiinnostavaa tutkimusta. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta on kannustava ja yhteiskunnan muutosta tutkiva oppimis- ja tiedeyhteisö, johon kuuluvat sekä henkilöstö että opiskelijat. Opetus ja opiskelu on tutkimusperustaista. Opinnäytteet kytketään tiedekunnan painopistealueisiin ja käynnissä olevien tutkimusryhmien toimintaan. Opintosuoritusten lisäksi opiskelijoita pyritään integroimaan julkaisutoimintaan.
Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon varhaiskasvatuksen koulutuksessa suorittanut voi sisäisen hakumenettelyn kautta hakeutua suorittamaan kasvatustieteen maisterin tutkintoa.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Varhaiskasvatus, kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma
- Haku on tarkoitettu toisessa suomalaisessa yliopistossa varhaiskasvatuksen tai lastentarhanopettajan koulutuksessa opiskeleville
Näytä
Varhaiskasvatuksen hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia muiden suomalaisten yliopistojen varhaiskasvatuksen/lastentarhanopettajan koulutuksista siirtyvät opiskelijat.
Hakijoilla tulee olla suoritettuna:
- kasvatustieteiden perusopinnot (25 op) vähintään hyvin tiedoin
- varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavia opintoja vähintään 20 opintopistettä.
Opintojen tulee olla suoritettuna ja liitteiden toimitettuna Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 23.5.2018 mennessä.
Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan maisterikoulutukseen yhteishaun hakuaikana 14.–28.3. ja toimittaa tutkintotodistus yliopiston hakijapalveluihin 31.5.2018 mennessä.
Koulutukseen valitaan noin 5 opiskelijaa.
Valinta tehdään harkinnanvaraisesti hakemusasiakirjojen perusteella. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon varhaiskasvatuksen/lastentarhanopettajan koulutuksessa suoritettujen opintojen määrä, opintomenestys ja opintojen suoritusajankohta sekä hakijan siirrolle esittämät perustelut.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista. Huomioithan hakemuksen lähettämisen jälkeen sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli kelpoisia hakijoita on. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli tässä hakukohteessa jää paikkoja täyttämättä, voidaan paikat siirtää täytettäväksi tiedekunnan toisessa siirtohaun tai korkeakoulujen yhteishaun hakukohteessa.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään to 28.6.2018. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvostolle osoitettuna viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.45 mennessä yliopiston kirjaamoon osoitteella Kirjaamo, 33014 Tampereen yliopisto (käyntiosoite Kalevantie 4, päärakennus). Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opiskelijan on esitettävä rikostaustaotteensa opintojen aikana.
Hae yhteishaussa
- VAKAVA-yhteisvalinta
- Valinta valintakokeen, soveltuvuuskokeen ja yo-todistuksen perusteella
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Ks. hakukelpoisuus.
Korkeakoulujen yhteishaussa valitaan kasvatustieteiden tutkinto-ohjelmaan varhaiskasvatuksen hakukohteen kautta 100 opiskelijaa. Ensikertalaisille on varattu 80 aloituspaikkaa.
Ks. lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
Valintamenettely on kaksivaiheinen.
Ensimmäinen vaihe
Valinnan ensimmäisenä vaiheena on aineistoon perustuva kirjallinen koe (VAKAVA-koe), johon hakijat osallistuvat ilman erillistä kutsua. Koe järjestetään samanaikaisesti kaikissa valtakunnalliseen kasvatusalan valintayhteistyöhön osallistuvissa yliopistoissa. Hakija voi samalla kirjallisella VAKAVA-kokeella osallistua usean eri VAKAVA-yhteistyössä mukana olevan koulutuksen valintaan. Kokeesta saatava pistemäärä otetaan huomioon kaikissa niissä VAKAVAan osallistuvissa koulutuksissa, joihin hakija on hakenut. VAKAVA-kokeen perusteella arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja.
Toinen vaihe
Valinnan toisen vaiheen muodostaa soveltuvuuskoe. Hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-kokeen pistemäärän ja hakutoivejärjestyksen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Kutsutuilta edellytetään vähintään 30 % VAKAVA-kokeessa valtakunnallisesti parhaiten menestyneen hakijan pistemäärästä. Ensikertalaisille hakijoille on varattu 80 % paikoista sekä esivalinnassa että lopullisessa valinnassa. Varhaiskasvatuksen koulutuksiin hakevat voivat saada kutsun valinnan
toiseen vaiheeseen vain yhteen varhaiskasvatuksen koulutusyksikköön.(Huom. poikkeus Helsingin yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston valintayhteistyö*.)
Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen koulutuksen soveltuvuuskokeeseen kutsutaan valittavien määrään nähden vähintään kolminkertainen määrä hakijoita eli 300 hakijaa hakutoiveen ja VAKAVA-kokeesta saadun pistemäärän mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Tasapistetilanteessa kutsutaan soveltuvuuskokeeseen kaikki saman pistemäärän saaneet. Ensikertalaisille hakijoille varataan soveltuvuuskokeeseen kutsuttavien määrästä 240 paikkaa.
*Helsingin yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto tekevät valintayhteistyötä suomenkielisissä kaksivaiheisissa opettajankoulutuksen hakukohteissa valinnan toisessa vaiheessa. Hakijayhteistyössä ovat mukana seuraavat
hakukohteet:
- Helsingin yliopisto: erityispedagogiikan, kotitalousopettajan, käsityönopettajan, lastentarhanopettajan
ja luokanopettajan opintosuunnat
- Itä-Suomen yliopisto: Varhaiskasvatus, varhaiskasvatuksen opettaja; Erityisopettaja; Erityisluokanopettaja
ja erityisopettaja; Luokanopettaja; Käsityönopettaja, monimateriaalinen käsityö;
Kotitalousopettaja; Opinto-ohjaaja
Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoissa useamman hakukohteen soveltuvuuskokeeseen kutsutut osallistuvat
kokeeseen vain kerran, ja kokeen pistemäärä huomioidaan kaikkien niiden hakukohteiden opiskelijavalinnassa, joiden soveltuvuuskokeeseen hakija on tullut kutsutuksi. Hakija suorittaa soveltuvuuskokeen siinä yliopistossa, joka hänellä on hakuprioriteeteissa korkeimmalla ja jonka soveltuvuuskokeeseen hän saa kutsun.
Lopullinen valinta
Lopullinen valinta tapahtuu Tampereen yliopistossa seuraavasti: opiskelijat valitaan valtakunnallisesta kirjallisesta kokeesta (VAKAVA-koe), soveltuvuuskokeesta ja ylioppilastutkintotodistuksesta saatavien pisteiden yhteismäärän perusteella.
Jos hyväksyttyjen raja sijoittuu siten, että yhteispistemäärä on usealla henkilöllä sama, sijoituksen ratkaisee 1) soveltuvuuskokeen pistemäärä ja 2) VAKAVA-kokeen pistemäärä. Mikäli yhteispistemäärä tämänkin jälkeen on sama, hyväksytään kaikki samat pisteet saaneet.
Ryhmämuotoisen opetuksen vuoksi kaikkien, jotka hyväksytään opiskelijoiksi kevään 2019 yhteishaussa, on aloitettava opinnot syksyllä 2019, ellei opiskelija saa lakisääteisistä syistä poissaolo-oikeutta. Muussa tapauksessa tiedekunta ei voi taata opiskelijalle paikkaa ryhmämuotoisissa opinnoissa tulevina lukuvuosina.
Hakija voi saada yhteensä enintään 60 pistettä seuraavasti:
- Kirjallinen VAKAVA-koe, enintään 20 pistettä
- Soveltuvuuskoe, enintään 20 pistettä
- Ylioppilastutkinto, enintään 20 pistettä
Kirjallinen VAKAVA-koe
VAKAVA-kokeesta saatava raakapistemäärä tasoitetaan valintakoepisteiksi välille 0–20 yhden desimaalin tarkkuudella siten, että suurin Tampereen yliopiston hakijoiden VAKAVA-kokeessa saavuttama raakapistemäärä tuottaa 20 pistettä ja pienin 0 pistettä.
Soveltuvuuskoe
Soveltuvuuskokeessa arviointi kohdistuu motivoituneisuuteen varhaiskasvatuksen alalle, vuorovaikutustaitoihin, luovaan ongelmanratkaisuun ja itsereflektioon. Voidakseen tulla valituksi hakijan tulee saada soveltuvuuskokeesta vähintään 10 pistettä.
Ylioppilastutkintotodistus
Ylioppilastutkintotodistuksesta annetaan pisteitä äidinkielen ja matematiikan arvosanoista seuraavasti:
Äidinkieli
Arvosana | Pisteet |
L | 10 |
E | 9 |
M | 7 |
C | 5 |
B | 3 |
A | 1 |
Pitkä matematiikka
Arvosana | Pisteet |
L | 10 |
E | 9 |
M | 8 |
C | 6 |
B | 4 |
A | 3 |
Lyhyt matematiikka
Arvosana | Pisteet |
L | 6 |
E | 5 |
M | 4 |
C | 3 |
B | 0 |
A | 0 |
Äidinkielen kokeen tilalla suoritettu koe (suomi/ruotsi toisena kielenä) pisteytetään kuten äidinkielen koe.
IB-, EB- ja RP/DIA -tutkintojen pisteityksen osalta ks. yliopiston yhteinen ohjeistus kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteitysperusteista.
Vuonna 2019 IB- ja EB-tutkintoa suorittavien hakijoiden todistuspisteet lasketaan koulun antaman ennakkoarvostelun perusteella ja heidän valintatuloksensa todistus- ja koepisteiden perusteella on ehdollinen, kunnes he ovat esittäneet lopulliset arvosanansa. Lopulliset arvosanat tulee toimittaa yliopiston hakijapalveluihin viimeistään 12.7.2019.
Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen hakukohde osallistuu kevään 2019 korkeakoulujen yhteishaussa valtakunnalliseen kasvatusalojen valintayhteistyöverkostoon (VAKAVA), jossa yhteinen aineistoon perustuva kirjallinen koe (VAKAVA-koe) järjestetään samanaikaisesti kaikissa verkostoon osallistuvissa yliopistoissa.
Kirjallinen VAKAVA-koe
Torstai 25.4.2019 klo 13.00-16.00
Kalevantie 4, yliopiston keskustakampus, Tampere
Tarkemmat tiedot salijaosta Tampereen yliopistossa julkaistaan sivulla salijaot valintakokeissa viimeistään koetta edeltävänä päivänä.
Hakija voi valita, missä seuraavista yksiköistä osallistuu VAKAVA-kokeeseen: Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Oulu, Rauma, Rovaniemi, Tampere tai Turku. Hakijan tulee sitovasti ilmoittaa valitsemansa koepaikkakunta hakulomakkeessa.
Soveltuvuuskoe Tampereen yliopistossa
ti 4.6. - pe 7.6.2019, Tampere.
Tarkempi paikka ilmoitetaan soveltuvuuskokeeseen valittujen kutsussa sivulla salijaot valintakokeissa toukokuun lopussa.
Soveltuvuuskoe sisältää pienryhmätilanteen/-tilanteita, joissa voidaan jakaa oheismateriaalia.
Hakijalle soveltuvuuskoe on yksipäiväinen.
VAKAVA-koe perustuu ennalta julkaistavaan aineistoon, joka on nähtävillä VAKAVAn verkkosivuilla perjantaista 29.3.2019 lähtien, ja kokeessa annettavaan materiaaliin. Etukäteen julkaistava aineisto ei saa olla mukana valintakokeessa.
VAKAVA-koetta koskevat erityisjärjestelyt:
Jos hakija tarvitsee erityisjärjestelyitä valintakokeessa, on hakijan tai häntä avustavan henkilön tehtävä hakemus siihen yliopistoon, jossa hän osallistuu VAKAVA-kokeeseen.
Eri yliopistoilla saattaa olla eri periaatteita ja määräaikoja erityisjärjestelyjen hakemiseksi, mutta VAKAVA-koetta koskevissa erityisjärjestelyissä noudatetaan yhteisiä valtakunnallisia ohjeita.
VAKAVA-kokeessa lisäaikaa voidaan myöntää 1 tunti.
Erityisjärjestelyhakemus tulee tehdä heti opiskelupaikkahakemuksen jättämisen jälkeen, mutta kuitenkin viimeistään hakuajan päättymiseen mennessä 3.4.2019, jotta tarvittavat järjestelyt ehditään tehdä. Kyseisen ajankohdan jälkeen saapunut hakemus voidaan hyväksyä vain siinä tapauksessa, että hakija osoittaa, että tarve erityisjärjestelyihin on syntynyt hakuajan päättymisen jälkeen.
Erityisjärjestelyitä hakevan on liitettävä hakemukseen erikoislääkärinlausunto tai muu siihen rinnastettava asiantuntijalausunto, josta selviää vamman tai sairauden laatu ja erityisjärjestelyn tarve. Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden todentamiseksi riittää erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunto. Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden asteella ei ole merkitystä. Todistukseksi erityisjärjestelyjen tarpeesta hyväksytään myös ylioppilastutkintolautakunnan erityisjärjestelypäätös.
Erityisjärjestelyhakemuksen toimittamiseen liittyvät ohjeet löytyvät sivulta erityisjärjestelyt valintakokeessa.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa. Mikäli hakija kokee tarvitsevansa muita erityisjärjestelyitä Tampereen yliopistossa järjestettävään soveltuvuuskokeeseen, hänen tulee ottaa yhteyttä yliopistoon heti soveltuvuuskoekutsun saatuaan.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista. Huomioithan hakemuksen lähettämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Hakijoiden, jotka ovat suorittaneet suomalaisen ylioppilastutkinnon vuoden 1990 jälkeen tai suorittavat sen hakukeväänä, ei tarvitse toimittaa hakemukseensa ylioppilastutkintotodistuskopiota liitteeksi.
Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea yhteensä 6 eri koulutukseen. Varhaiskasvatuksen koulutusten yhteisvalinnassa hakija voi asettaa 3 hakukohdetta ensisijaisuusjärjestykseen.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen koulutuksesta, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden tutkinto-ohjelman opiskeluoikeudesta.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan ensikertalaisille varatut paikat huomioiden varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Valinnan ensimmäisen vaiheen tulokset, eli tieto siitä, ketkä kutsutaan soveltuvuuskokeeseen, julkistetaan tiistaina 14.5.2019. Kaikkia hakijoita tiedotetaan valinnan ensimmäisen vaiheen tuloksista. Kutsuttavien luettelo on nähtävissä myös Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan ilmoitustaululla (Åkerlundinkatu 5).
Soveltuvuuskokeeseen kutsumatta jääneellä on mahdollisuus saada koulutusyksiköltä selvitys siitä, mihin kielteinen päätös on hänen kohdallaan perustunut. Valintaan tyytymätön hakija voi pyytää siihen oikaisua. Mahdollinen oikaisupyyntö on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa kirjallisen kokeen tulosten julkistamisesta siihen yliopistoon, johon hakija on ensisijaisesti hakenut.
Lopulliset valinnan tulokset julkaistaan viimeistään perjantaina 28.6.2019. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus nähdä koepaperinsa ja -pisteensä yliopiston hakijapalveluissa 14 päivän aikana edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä lukien.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Katso ohjeet oikaisuvaatimuksen toimittamisesta.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Tämän vuoksi opiskelijan on esitettävä opintojen aikana rikostaustaote, josta ei saa ilmetä estettä työskennellä lasten kanssa.
Hae yhteishaussa
- VAKAVA-yhteisvalinta
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Huomioithan, että korkeakoulukelpoisuuden antava kielitaito ei ole sama kuin opettajan virkakelpoisuuteen vaadittava kielitaito.
VALINTATAPA |
ALOITUSPAIKAT |
ENSIKERTALAISET |
TODISTUSVALINTA |
|
|
VALINTAKOEVALINTA |
110 |
88 (80%) |
YHTEENSÄ |
110 |
88 (80%) |
Opettajankoulutusten valintamenettely on kaksivaiheinen. Valinnan ensimmäinen vaihe on todistusvalinta tai VAKAVA-koe ja kontrollikoe. Valinnan toinen vaihe on soveltuvuuskoe. Hakijat kutsutaan soveltuvuuskokeeseen valinnan ensimmäisen vaiheen perusteella hakijan ensikertalaisuus huomioiden. Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeesta saatavien pisteiden perusteella.
Valtakunnallinen valintayhteistyö: Helsingin, Itä-Suomen (Joensuun kampus), Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun (Turun ja Rauman yksiköt) yliopistot tekevät valintayhteistyötä suomenkielisissä kaksivaiheisissa hakukohteissa. Helsingin yliopisto ja Åbo Akademi tekevät valintayhteistyötä ruotsinkielisissä hakukohteissa. Hakija voi hakea valintayhteistyössä mukana oleviin kohteisiin suorittamalla soveltuvuuskokeen vain yhden kerran.
VALINNAN ENSIMMÄINEN VAIHE
80 % soveltuvuuskokeeseen kutsuttavista kutsutaan soveltuvuuskokeeseen ylioppilastutkinnosta tai siihen rinnastettavista tutkinnoista (IB, EB, RP/DIA) saatavien pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä (todistusvalinta). 20 % soveltuvuuskokeeseen kutsuttavista kutsutaan soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-kokeesta saatavien pisteiden mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Sekä todistusvalinnassa että VAKAVA-koevalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavista vähintään 80 % on oltava ensikertalaisia hakijoita.
Ensin valitaan todistusvalinnassa kutsuttavat ja tämän jälkeen VAKAVA-kokeen perusteella kutsuttavat. Mikäli todistusvalinnan kutsupaikkoja jää täyttämättä, paikat voidaan täyttää VAKAVA-kokeen perusteella hakeneiden joukosta. Mikäli VAKAVA-kokeen perusteella kutsuttaville varattuja paikkoja jää täyttämättä, paikat voidaan täyttää todistusvalinnan menestyksen perusteella.
VAKAVA-kokeeseen osallistuva hakija hakee automaattisesti myös todistusvalinnassa.
Hakija voi halutessaan olla osallistumatta VAKAVA-kokeeseen ja hakea ainoastaan todistusvalinnassa.
SOVELTUVUUSKOKEESEEN KUTSUTTAVIEN MÄÄRÄT HAKUKOHTEITTAIN |
|||
HAKUKOHDE |
Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan vähintään (ensikertalaisia) |
Todistusvalinnan perusteella (ensikertalaisia) |
VAKAVA-kokeen perusteella (ensikertalaisia) |
Varhaiskasvatuksen opettaja (KK) |
220 (176) |
176 (141) |
44 (35) |
Todistusvalinta
Olet mukana todistusvalinnassa, jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, IB- tai EB-tutkinnon tai Helsingin saksalaisen koulun lukion RP-/DIA-tutkinnon. Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään keväällä 2020 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavat, joiden tiedot ovat ylioppilastutkintorekisterissä 12.5.2020. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta 12.5.2020 mennessä. Yliopisto ei vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä.
IB-ja EB-tutkinnon keväällä 2020 suorittavien osalta todistusvalintapisteet lasketaan ennakkoarvioiden perusteella (predicted grades arvosanat yhteispisteineen). Todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta. Jos arvosanat muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että hakija nousee valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, voidaan hänet valita opiskelijaksi asetetun todistusvalinnan aloituspaikkojen määrän yli. Jos arvosanat muuttuvat niin, että hakija ei tulisikaan valituksi, opiskelupaikka peruutetaan. Hakijan on toimitettava liitteet valtakunnallisen aikataulun mukaisesti. DIA-tutkinnon keväällä 2020 suorittavien osalta valinta on ehdollinen, kunnes hakijan hakukelpoisuus on tarkistettu lopullisesta tutkintotodistuksesta.
Ylioppilastutkinnosta tai siihen rinnastettavista tutkinnoista (IB, EB, Suomessa suoritettu RP/DIA) annetaan todistusvalinnassa pisteitä alla olevan taulukon mukaisesti. Todistusvalinnassa ei ole minimipisterajaa.
Todistusvalinnassa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen.
Kriteerit, joiden perusteella hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen:
- todistuspisteet yhteensä
- äidinkielestä saadut pisteet
- matematiikasta saadut pisteet
Mikäli näiden kriteerien soveltamisen jälkeen kutsurajalla olevilla hakijoilla on samat pisteet, kutsutaan kaikki tasatilanteessa olevat.
IB & EB -todistuksella hakevilta huomioidaan ennakkoarviot. Lopullinen valintapäätös on ehdollinen lopullisten arvosanojen julkaisuun saakka. Mikäli hakijan lopulliset todistuspisteet eroavat ennakkoarvioista, voidaan valintapäätöstä muuttaa.
VAKAVA-koe ja kontrollikoe
VAKAVA-koe järjestetään perjantaina 15.5.2020 klo 10–13 sähköisenä etäkokeena. Hakija voi samalla kirjallisella kokeella hakea useaan valintakoeyhteistyössä mukana olevaan koulutukseen. Hakijoita tiedotetaan sähköpostitse tarkemmin VAKAVA-kokeen tekemisestä.
VAKAVA-kokeessa arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja. VAKAVA-koe perustuu koetilanteessa jaettavaan aineistoon, eikä siinä ole ennakkoon luettavaa materiaalia.
Kontrollikoe: VAKAVA-kokeen kautta soveltuvuuskokeeseen kutsuttujen tulee lisäksi suorittaa kontrollikoe soveltuvuuskokeen yhteydessä. Kontrollikokeessa esitetään VAKAVA-kokeeseen liittyvä kysymys. Tämä osuus arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty. Hakija hylätään, jos kontrollikokeen perusteella arvioidaan, että hän ei ole suorittanut VAKAVA-koetta itsenäisesti.
Pisteytys
Kutsuttaessa hakijoita opiskelijavalinnan toiseen vaiheeseen käytetään VAKAVA-kokeen raakapistemäärää, jonka enimmäismäärä ilmoitetaan kutsun yhteydessä. Kutsutuilta edellytetään vähintään 30 % VAKAVA-kokeessa valtakunnallisesti parhaiten menestyneen hakijan pistemäärästä.
Valinnan ensimmäisen vaiheen (todistusvalinta ja valintakoevalinta) tulokset julkaistaan hakijoille viimeistään 27.5.2020
VALINNAN TOINEN VAIHE, SOVELTUVUUSKOE
Useamman hakukohteen soveltuvuuskokeeseen kutsutut osallistuvat kokeeseen vain kerran, ja kokeen pistemäärä huomioidaan kaikkien niiden hakukohteiden opiskelijavalinnassa, joihin hakija on hakenut ja joiden soveltuvuuskokeeseen hakija on tullut kutsutuksi.
Soveltuvuuskokeen suorituskieli: Hakijan soveltuvuuskokeen suorituskieli määräytyy korkeimman hakuprioriteetin hakukohteen mukaan, johon hakija on tullut kutsutuksi. Mikäli tämä hakukohde on suomenkielinen, hakija suorittaa soveltuvuuskokeen suomeksi. Mikäli tämä hakukohde on ruotsinkielinen, hakija suorittaa soveltuvuuskokeen ruotsiksi.
Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan hakukohteittain vähintään kaksinkertainen määrä hakijoita hyväksyttävien määrään nähden siten, että kutsuttavista vähintään 80 % on ensikertalaisia hakijoita.
Soveltuvuuskoe järjestetään 9–11.6.2020 sähköisenä etäkokeena. Hakija osallistuu soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Koepäivä ilmoitetaan hakijalle erikseen. Koepäivää ja koeaikaa ei voi vaihtaa (Päivitetty 29.5.2020).
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan työtehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin (MAP), josta on saatavilla lisätietoa osoitteessa: https://sites.utu.fi/ovet/hanke/moniulotteinen-opettajan-osaamisen-malli-map/. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto. Kokeessa on viisi arvioitavaa osa-aluetta.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeen kukin osa pisteytetään asteikolla 0–24. Voidakseen tulla hyväksytyksi kandiohjelmaan hakijan on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osasta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Kuhunkin hakukohteeseen hakeneet hakijat asetetaan hakukohteen valintajonossa paremmuusjärjestykseen. Kriteerit, joiden perusteella hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen, ovat:
- soveltuvuuskokeesta saadut pisteet yhteensä
- kokeen osasta 5 saadut pisteet
- kokeen osasta 1 saadut pisteet
- kokeen osasta 2 saadut pisteet
- kokeen osasta 3 saadut pisteet
- kokeen osasta 4 saadut pisteet
Jos näiden kriteerien perusteella jotkut hakijat ovat edelleen hyväksymisrajalla tasasijalla, heidät kaikki hyväksytään.
Ylioppilastutkinnon ja siihen rinnastettavien tutkintojen (IB, EB, RP/DIA) pisteytys todistusvalinnassa
Ylioppilastutkinnosta tai siihen rinnastettavista tutkinnoista saa pisteitä äidinkielestä ja kolmesta muusta aineesta alla olevan taulukon mukaisesti. Jokaisesta ainekorista (äidinkieli, matematiikka, reaali, kieli) otetaan huomioon yksi hakijalle parhaat pisteet antava aine. Pisteiden enimmäismäärä on 123,9 pistettä. Vuonna 2020 IB- ja EB-tutkinnon suorittavilta pisteytyksessä otetaan huomioon ennakkoarviot. Vanhamuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä.
TUTKINTO | Taso/ aine |
||||||
YO
|
L | E | M | C | B | A | |
EB | 10-9 | 8,99-8 | 7,99-7 | 6,99-6 | 5,99-5 | 4,99-4 | |
IB | 7 | 6 | 5 | 4 | 3 | 2 | |
RP/DIA | 15-13 | 12-10 | 9-8 | 7 | 6-5 | 4 |
TUTKINTO | Taso/ aine |
L | E | M | C | B | A |
KAIKILTA HUOMIOIDAAN | |||||||
YO | Äidinkieli: Suomi, ruotsi, saame, suomi/ruotsi toisena kielenä |
33 | 27,5 | 22 | 16,5 | 11 | 5,5 |
EB | L1-kieli | ||||||
IB | A-kieli | ||||||
RP/DIA | Äidinkieli suomi tai saksa |
||||||
AINEKORIT | |||||||
Matematiikka | |||||||
YO | Pitkä matematiikka | 36,1 | 30 | 24 | 18 | 12 | 6 |
EB | Pitkä matematiikka (5h) |
||||||
IB | Further Mathematics, mathematics HL, Teoreettinen matematikka HL, Soveltava matematiikka HL, mathematics SL, Teoreettinen matematikka SL |
||||||
RP/DIA | Matematiikka | ||||||
YO | Lyhyt matematiikka | 28,3 | 23,6 | 18,9 | 14,1 | 9,4 | 4,7 |
EB | Lyhyt matematiikka (3h) |
||||||
IB | Soveltava mat. SL, Mathematical Studies |
||||||
RP/DIA | Matematiikka vastaavuus- todistuksesta |
||||||
Ainereaalit | |||||||
YO, EB, IB, RP/DIA |
Fysiikka | 26,5 | 22 | 17,6 | 13,2 | 8,8 | 4,4 |
YO, EB, IB, RP/DIA |
Historia | 24,5 | 20,4 | 16,3 | 12,2 | 8,2 | 4,1 |
YO, DIA | Uskonto/ET | 24,5 | 20,4 | 16,3 | 12,2 | 8,2 | 4,1 |
YO, EB, IB, RP/DIA |
Biologia | 22,4 | 18,6 | 14,9 | 11,2 | 7,5 | 3,7 |
YO, EB, IB, RP/DIA |
Kemia | 22,4 | 18,6 | 14,9 | 11,2 | 7,5 | 3,7 |
YO, EB, IB | Psykologia | 22,4 | 18,6 | 14,9 | 11,2 | 7,5 | 3,7 |
EB, IB, RP/DIA |
Muut reaaliaineet* | 22,4 | 18,6 | 14,9 | 11,2 | 7,5 | 3,7 |
YO, EB, IB, DIA |
Filosofia | 20 | 16,7 | 13,3 | 10 | 6,7 | 3,3 |
YO, EB, IB, DIA |
Maantiede | 20 | 16,7 | 13,3 | 10 | 6,7 | 3,3 |
YO | Yhteiskuntaoppi | 20 | 16,7 | 13,3 | 10 | 6,7 | 3,3 |
YO | Terveystieto | 17,3 | 14,4 | 11,5 | 8,7 | 5,8 | 2,9 |
Kielet | |||||||
YO | Pitkä kieli | 28,3 | 23,6 | 18,9 | 14,1 | 9,4 | 4,7 |
EB | L2-kieli | ||||||
IB | A-kieli (ei sama kuin äidik.), B-englanti |
||||||
RP/DIA | suomi tai saksa (ei sama kuin äidink.) englanti |
||||||
YO | Keskipitkä kieli | 25,1 | 20,9 | 16,8 | 12,6 | 8,4 | 4,2 |
EB | L3-kieli, ONL** | ||||||
IB | muut B-kielet | ||||||
RP/DIA | B1-kieli | ||||||
YO | Lyhyt kieli | 22,6 | 18,9 | 15,1 | 11,3 | 7,5 | 3,8 |
EB | L4-, L5-kieli | ||||||
IB | AB-kieli | ||||||
RP/DIA | B2-kieli tai B3-kieli |
*Muut tutkintoon sisältyvät aineet, esim. tietojenkäsittely, liiketalous, taloustieto jne.
** Other National Language
Todistusvalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ensisijaisesti äidinkielestä ja toissijaisesti matematiikasta saatujen pisteiden perusteella.
VAKAVA-koevalinnassa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen VAKAVA-kokeen pistemäärän perusteella.
Lopullisessa soveltuvuuskoevalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
- kokeen osasta 5 saadut pisteet
- kokeen osasta 1 saadut pisteet
- kokeen osasta 2 saadut pisteet
- kokeen osasta 3 saadut pisteet
- kokeen osasta 4 saadut pisteet
Mikäli hyväksymisrajalla olevilla hakijoilla on näiden kriteerien soveltamisen jälkeen sama pistemäärä, hyväksytään kaikki tasatilanteessa olevat.
Pääsy- ja soveltuvuuskoe
VAKAVA-koe: perjantaina 15.5.2020 klo 10–13, sähköinen etäkoe. Hakijoita tiedotetaan sähköpostitse tarkemmin VAKAVA-kokeen tekemisestä hakijan hakulomakkeellaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
VAKAVA-koe perustuu koetilanteessa jaettavaan aineistoon, eikä siinä ole ennakkoon luettavaa materiaalia. VAKAVA-kokeessa arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja. VAKAVA-kokeen tehtävät ovat tyypiltään monivalintatehtäviä. Lisätietoa VAKAVA-kokeesta löydät VAKAVAn verkkosivuilta (www.helsinki.fi/fi/verkostot/kasvatusalan-valintayhteistyoverkosto/vakava-koe).
Kontrollikoe: tiistaina 9.6.2020, sähköinen etäkoe. VAKAVA-kokeen kautta soveltuvuuskokeeseen kutsuttujen tulee lisäksi suorittaa kontrollikoe soveltuvuuskokeen yhteydessä. Kontrollikokeessa esitetään VAKAVA-kokeeseen liittyvä kysymys. Tämä osuus arvioidaan asteikolla hyväksytty-hylätty. Hakija hylätään, jos kontrollikokeen perusteella arvioidaan, että hän ei ole suorittanut VAKAVA-koetta itsenäisesti.
Soveltuvuuskoe
Soveltuvuuskoe: 9–11.6.2020, sähköinen etäkoe. Hakija osallistuu soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Koepäivä ilmoitetaan hakijalle erikseen. Koepäivää ja koeaikaa ei voi vaihtaa (Päivitetty 29.5.2020).
Tieto soveltuvuuskokeeseen kutsuttaville lähetetään sähköpostitse toukokuun loppuun mennessä hakijan hakulomakkeellaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Kutsutuille lähetetään lisäksi tarkemmat ohjeet soveltuvuuskokeen tekemisestä.
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan työtehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto.
Mikäli tarvitset valintakokeeseen yksilöllisiä järjestelyjä esim. terveydellisistä syistä, tutustu ohjeeseen, jossa kerrotaan, kuinka yksilöllisiä järjestelyjä haetaan. Yksilöllisiä järjestelyjä tulee hakea yhteishaun hakuajan päättymiseen mennessä 1.4.2020 klo 15.00. VAKAVA-kokeen osalta noudatetaan VAKAVA-verkoston yksilöllisten järjestelyjen periaatteita (katso https://www.helsinki.fi/fi/verkostot/vakava/hakeminen).
Mikäli hakija on hakenut yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen, siihen liittyvä hakemus ja päätös ovat voimassa myös muuttuneilla valintaperusteilla. Yksilöllisenä järjestelynä myönnetty lisäaika suhteutetaan kuitenkin uuteen kokeen kestoon.
Jos muuttuneiden valintakoejärjestelyjen myötä ilmenee uudenlaisia tarpeita yksilöllisille järjestelyille, hakijan tulee olla välittömästi yhteyttä niiden korkeakoulujen hakijapalveluihin, joihin on hakenut.
Digitaalisissa valintakokeissa tietokoneen käyttöön ja erilliseen tilaan liittyvät yksilölliset järjestelyt ovat hakijan itsensä toteuttamisvastuulla.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kumminkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Jos todistusvalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää koevalinnassa. Mikäli taas koevalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää todistusvalinnassa.
Jos aloituspaikka on varattu ensikertalaiselle hakijalle, mutta aloituspaikkaan ei voida valita ensikertalaista hakijaa, aloituspaikkaan voidaan valita muu hakija. Jos aloituspaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, aloituspaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
Päivitetty 30.6.2020
Sekä todistusvalinnan että VAKAVA-koevalinnan tulokset ja mahdolliset kutsut soveltuvuuskokeeseen lähetetään samanaikaisesti viimeistään 27.5.2020 sähköpostitse hakijan hakulomakkeellaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Lopullisen valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 15.7.2020. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (15.7.2020) lähtien. Tarkemmat ohjeet päivitetään ennen tulosten julkistamista sivulle valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä tulee jättää kirjallisena osoitteeseen hakijapalvelut [at] helsinki.fi viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (15.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta Oikaisuvaatimuksen laatiminen, VAKAVA.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Tämän vuoksi opiskelijan on esitettävä opintojen aikana rikostaustaote, josta ei saa ilmetä estettä työskennellä lasten kanssa.
Hae yhteishaussa
- VAKAVA-yhteisvalinta
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Terveydelliset vaatimukset
Koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on rajoituksia. Opettajankoulutuksissa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa.
Opiskeluaikainen huumausainetestaus ja rikosrekisteriote
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Huomioithan, että hakukelpoisuuteen vaadittava kielitaito ei ole sama kuin opettajan virkakelpoisuuteen vaadittava kielitaito.
Hakukohde | todistusvalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | koevalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | kutsuttavista ensikertalaisia vähintään | koulutukseen hyväksyttäviä | joista ensikertalaisille |
Varhaiskasvatuksen opettaja (KK), kasvatustieteiden koulutus | 60 % | 40 % | 80 % | 110 | 88 |
Katso lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
YLEISTÄ
Kasvatusalan hakukohteet tekevät keskenään valintayhteistyötä. Voit siis hakea samalla VAKAVA-kokeella (valtakunnallinen kasvatusalan valintakoe) ja soveltuvuuskokeella Helsingin, Itä-Suomen (Joensuun kampus), Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun (Turun ja Rauman kampukset) yliopistojen sekä Åbo Akademin kasvatusalan hakukohteisiin. Näet kaikki valintayhteistyössä mukana olevat hakukohteet valintayhteistyön verkkosivuilta. Yhteishaussa voit hakea korkeintaan kuuteen hakukohteeseen ja voit tulla valituksi vain sellaisiin koulutuksiin, joihin olet hakenut Opintopolussa.
Valinta on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on todistusvalinta tai VAKAVA-koe, toinen vaihe on yksipäiväinen soveltuvuuskoe.
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon tai siihen rinnastettavan tutkinnon, haet automaattisesti todistusvalinnassa. Toinen reittisi soveltuvuuskokeeseen on VAKAVA-koemenestys. Jos et ole ylioppilas, voit saada kutsun soveltuvuuskokeeseen ainoastaan VAKAVA-kokeen perusteella.
Voit saada kutsun soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella yhteen tai useampaan hakukohteeseesi. Jos todistuspisteesi eivät riitä soveltuvuuskoekutsuun, voit vielä tavoitella soveltuvuuskoepaikkaa osallistumalla VAKAVA-kokeeseen. Suoritat soveltuvuuskokeen joka tapauksessa vain kerran riippumatta siitä, kuinka moneen hakukohteeseen olet saanut kutsun.
Jos haet myös ruotsinkielisiin kasvatusalan opettajankoulutuksiin, katso niiden hieman poikkeavat valintaperusteet opintopolusta.
VALINTAMENETTELY
Näet soveltuvuuskokeeseen kutsuttavien ja koulutukseen hyväksyttävien määrät taulukosta:
Hakukohde | todistusvalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | koevalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | kutsuttavista ensikertalaisia vähintään | koulutukseen hyväksyttäviä | joista ensikertalaisille |
Varhaiskasvatuksen opettaja (KK), kasvatustieteiden koulutus | 60 % | 40 % | 80 % | 110 | 88 |
Valinta on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on todistusvalinta tai VAKAVA-koe, toinen vaihe on yksipäiväinen soveltuvuuskoe.
Voit tulla kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen
joko
- todistusvalinnassa ylioppilastutkintotodistuksen tai siihen rinnastettavan tutkintotodistuksen perusteella,
tai
- VAKAVA-koevalinnassa.
Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnassa, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden koulutuksen opiskeluoikeudesta.
ENSIMMÄINEN VAIHE
Todistusvalinta
Ketkä ovat mukana
Olet automaattisesti mukana valinnan ensimmäisen vaiheen todistusvalinnassa, jos olet jo aiemmin suorittanut tai suoritat kyseisenä hakukeväänä 2021
- suomalaisen ylioppilastutkinnon,
- IB-tutkinnon,
- EB-tutkinnon tai
- Suomessa suoritetun RP-/DIA-tutkinnon.
Jos olet suorittanut useampaan yllä mainittuun ylioppilastutkintoon liittyviä kokeita, todistuspisteesi lasketaan eniten pisteitä tuottavien kokeiden mukaan, vaikka ne kuuluisivat eri tutkintoihin.
Keväällä 2021 valmistuvan suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosanat huomioidaan todistusvalinnassa, jos ylioppilastutkinto näkyy ylioppilastutkintorekisterissä viimeistään 18.5.2021.
Mitä minun tulee tietää todistusvalinnasta
Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa, haetko todistusvalinnassa.
Jos olet ylioppilas, voit halutessasi hakea pelkässä todistusvalinnassa suorittamatta VAKAVA-koetta. Jos et saa kutsua jonkun hakukohteesi soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella, voit edelleen hakea VAKAVA-kokeen perusteella
Kutsut soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 25.5.2021.
VAKAVA-koevalinta
Olet mukana VAKAVA-koevalinnassa, jos osallistut VAKAVA-valintakokeeseen. VAKAVA-kokeella voit hakea kaikkiin kasvatusalan valintayhteistyössä mukana oleviin hakukohteisiin.
Jos et ole ylioppilas, voit hakea soveltuvuuskoevaiheeseen ainoastaan VAKAVA-kokeella.
Voidaksesi saada kutsun soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-kokeen perusteella sinun on saatava vähintään 20 % VAKAVA-kokeessa valtakunnallisesti parhaiten menestyneen hakijan pistemäärästä.
Kutsut soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-koevalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 9.6.2021
TOINEN VAIHE
Soveltuvuuskoe
Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella.
Mitä kasvatusalan yhteinen soveltuvuuskoe tarkoittaa
Voit saada soveltuvuuskoekutsun yhteen tai useampaan hakukohteeseesi ensimmäisen vaiheen menestyksesi mukaan. Suoritat soveltuvuuskokeen kuitenkin vain kerran. Suorittamasi soveltuvuuskokeen pisteet huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joiden soveltuvuuskokeeseen sinut on kutsuttu.
Soveltuvuuskokeen suorituspaikka
Kokeen suorituspaikka määräytyy korkeimman hakuprioriteettisi mukaan, johon olet tullut kutsutuksi.
Soveltuvuuskokeen suorituskieli
Soveltuvuuskokeen suorituskieli määräytyy korkeimman hakuprioriteettisi mukaan, johon olet tullut kutsutuksi. Jos tämä hakukohde on suomenkielinen, suoritat soveltuvuuskokeen suomeksi. Jos tämä hakukohde on ruotsinkielinen, suoritat soveltuvuuskokeen ruotsiksi. Jos tämä hakukohde on kaksikielinen, suoritat soveltuvuuskokeen suomeksi.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään 0–24. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 9.7.2021 Oma Opintopolku -palvelussa.
Aloituspaikkojen täyttäminen
Jos todistusvalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää koevalinnassa. Jos koevalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää todistusvalinnassa.
Jos aloituspaikka on varattu ensikertalaiselle hakijalle, mutta aloituspaikkaan ei voida valita ensikertalaista hakijaa, aloituspaikkaan voidaan valita muu hakija. Jos aloituspaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, aloituspaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
Ylioppilastutkinnon ja siihen rinnastettavien tutkintojen (IB, EB, RP/DIA) pisteytys todistusvalinnassa
Ylioppilastutkinnosta tai siihen rinnastettavista tutkinnoista (IB, EB, Suomessa suoritettu RP/DIA) annetaan todistusvalinnassa pisteitä alla olevan taulukon mukaisesti.
Pisteitä voi saada neljästä aineesta:
- äidinkieli
- matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- enintään yksi ainereaali
- enintään yksi kieli
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa.
Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Suomalaisen ylioppilastutkinnon vanhamuotoisesta reaalista ei kuitenkaan voi saada pisteitä.
KASVATUSALA |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka (pitkä tai lyhyt) |
||||||
matematiikka, pitkä |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Ainereaalit (enintään yksi) |
||||||
biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
psykologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
uskonto/ elämänkatsomustieto |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kielet (enintään yksi) |
||||||
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
** EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan.
Näin luet taulukoita EB-, IB-, RP-/ DIA-tutkintojen osalta.
Enimmäispistemäärä: 123,9
Todistusvalinnan minimipisteraja on 57 pistettä. Jos ylioppilastutkintosi pisteet jäävät yllä olevan taulukon perusteella alle sen, et voi saada kutsua soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnassa, vaan ainoa vaihtoehtosi on VAKAVA-koe.
Hakeminen kevään 2021 IB- ja EB-tutkinnolla
Jos suoritat IB- tai EB-tutkinnon kesällä 2021, ennakkoarvion perusteella tehty todistusvalinnan valintapäätös on ehdollinen ja voidaan perua, jos arvosanasi laskevat arvioidusta.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään 0–24. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Tasapistesäännöt
Todistusvalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ensisijaisesti äidinkielestä ja toissijaisesti matematiikasta saatujen pisteiden perusteella.
VAKAVA-koevalinnassa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen VAKAVA-kokeen pistemäärän perusteella.
Lopullisessa soveltuvuuskoevalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
- kokeen osasta 5 saadut pisteet
- kokeen osasta 1 saadut pisteet
- kokeen osasta 2 saadut pisteet
- kokeen osasta 3 saadut pisteet
Jos hyväksymisrajalla olevilla hakijoilla on näiden kriteerien soveltamisen jälkeen sama pistemäärä, hyväksytään kaikki tasatilanteessa olevat.
Korkeakoulut tiedottavat hakijoille erikseen, jos koronatilanteeseen liittyen annetaan kevään aikana viranomaismääräyksiä, joilla on vaikutusta valintakokeiden järjestämiseen. (Tieto päivitetty 15.3.2021)
[Päivitetty 15.3.2021]
VAKAVA-KOE
Milloin?
VAKAVA-koe järjestetään torstaina 27.5.2021 klo 9–12.
Myöhästyneitä hakijoita EI oteta valintakokeeseen.
Missä?
Voit valita, millä koepaikkakunnalla suoritat kokeen. Ilmoita paikkakunta hakulomakkeella. Ilmoitus on sitova.
VAKAVA-koe järjestetään valvottuna valintakokeena yliopiston osoittamissa tiloissa.
Tarkka koepaikka ilmoitetaan sinulle tekstiviestillä ja sähköpostitse viimeistään viikkoa ennen valintakoetta. Saapumisohjeet koepaikoille julkaistaan VAKAVAn sivuilla muutamaa päivää ennen koetta.
VAKAVA-kokeen suorituskieli
Voit tehdä kokeen suomeksi tai ruotsiksi. Ilmoita hakulomakkeella, millä kielellä suoritat kokeen.
Mitä minun pitää tietää?
VAKAVA-koe perustuu koetilanteessa jaettavaan aineistoon, eikä siinä ole ennakkoon luettavaa materiaalia.
VAKAVA-kokeessa arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja.
VAKAVA-koe järjestetään digitaalisessa valintakoejärjestelmässä. Tarvitset mukaan virallisen henkilöllisyystodistuksen sekä oman kannettavan tietokoneen, jolla osallistut valintakokeeseen. Et voi osallistua valintakokeeseen ilman kannettavaa tietokonetta. Tutustu etukäteen digitaalisen valintakokeen ohjeisiin sekä valintakoejärjestelmän laitevaatimuksiin ja varmista, että koneesi täyttää nämä vaatimukset.
VAKAVA-kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.
Tutustu valintakoepäivän ohjeisiin etukäteen VAKAVAn sivuilla.
Aikaisempia valintakokeita ja mallivastauksia
Pääset lukemaan aikaisempien vuosien VAKAVA-kokeita ja oikeita vastauksia täältä.
Huomaathan, että aikaisempina vuosina käytössä ollut kokeen ennakkomateriaali on poistunut vuonna 2020.
SOVELTUVUUSKOE
Missä ja milloin?
Soveltuvuuskoe järjestetään 16.–18.6.2021.
Jos saat kutsun soveltuvuuskokeeseen, osallistut soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Saat tällöin viimeistään 9.6.2021 sähköpostitse kutsun, jossa kerrotaan tarkemmat ohjeet sekä tieto koepaikasta ja koeajastasi. Soveltuvuuskoe järjestetään etäkokeena Zoom-järjestelmässä. Löydät apua Zoomin käyttöön VAKAVAn sivuilta.
Soveltuvuuskokeeseen ei ilmoittauduta.
Soveltuvuuskokeen ajankohtaa ei voi vaihtaa.
Mitä minun pitää tietää?
Sinulla on oltava kokeessa mukana virallinen henkilöllisyystodistus.
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan tehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto.
Soveltuvuuskokeen vanhoja kysymyksiä ei julkaista.
Sinun on mahdollista hakea yksilöllisiä järjestelyjä esimerkiksi terveydellisistä syistä. Huomaathan, että kaikki koesalit eivät esimerkiksi automaattisesti sovi liikuntaesteisille.
Löydät yksilöllisten järjestelyjen hakemista koskevan ohjeen tältä sivulta: Erityisjärjestelyt / yksilölliset järjestelyt. Tampereen yliopiston osalta ohjeet yksilöllisten järjestelyiden hakemisesta löytyvät myös sivultamme yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Yksilöllisiä järjestelyjä tulee hakea 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kuitenkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Jos todistusvalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää koevalinnassa. Jos koevalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää todistusvalinnassa.
Jos aloituspaikka on varattu ensikertalaiselle hakijalle, mutta aloituspaikkaan ei voida valita ensikertalaista hakijaa, aloituspaikkaan voidaan valita muu hakija. Jos aloituspaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, aloituspaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
Kutsut soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 25.5.2021. Kutsut soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-koevalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 9.6.2021.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. VAKAVA-kokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (9.7.2021) lähtien, katso tarkemmat tiedot Kasvatusalan valintayhteistyöverkoston sivulta.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä . Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet Kasvatusalan valintayhteistyöverkoston sivuilta Oikaisuvaatimuksen hakeminen.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Varhaiskasvatus, kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma
- VAKAVA-yhteisvalinta
- Valinta valintakokeen, soveltuvuuskokeen ja yo-todistuksen perusteella
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Ks. hakukelpoisuus.
Korkeakoulujen yhteishaussa valitaan kasvatustieteiden tutkinto-ohjelmaan varhaiskasvatuksen hakukohteen kautta 100 opiskelijaa. Ensikertalaisille on varattu 80 aloituspaikkaa.
Ks. lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
Varhaiskasvatuksen hakukohteen sisäänottomäärää on lisätty 20 opiskelijapaikalla opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämällä rahoituksella. Tieto aloituspaikkamärän nostosta lisätty 20.12.2017.
Valintamenettely on kaksivaiheinen.
Ensimmäinen vaihe
Ensimmäisenä vaiheena on aineistoon perustuva kirjallinen koe (VAKAVA-koe), johon hakijat osallistuvat ilman erillistä kutsua. Koe järjestetään samanaikaisesti kaikissa valtakunnalliseen kasvatusalan valintayhteistyöhön osallistuvissa yliopistoissa. Hakija voi samalla kirjallisella VAKAVA-kokeella osallistua usean eri VAKAVA-yhteistyössä mukana olevan koulutuksen valintaan. Kokeesta saatava pistemäärä otetaan huomioon kaikissa niissä VAKAVAan osallistuvissa koulutuksissa, joihin hakija on hakenut. VAKAVA-kokeen perusteella arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja.
Toinen vaihe
Toisen vaiheen valinnan muodostaa soveltuvuuskoe, jonka jokainen koulutusyksikkö järjestää itsenäisesti. Hakija kutsutaan soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-kokeen pistemäärän ja hakutoivejärjestyksen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Hakijan on mahdollista saada kutsu vain yhden opettajankoulutusyksikön lastentarhanopettajan (varhaiskasvatuksen) koulutuksen toisen vaiheen kokeeseen. Ensikertalaisille hakijoille on varattu 80 % paikoista sekä esivalinnassa että lopullisessa valinnassa.
Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen (lastentarhanopettajan) koulutuksen soveltuvuuskokeeseen kutsutaan valittavien määrään nähden vähintään kolminkertainen määrä hakijoita eli 300 hakijaa hakutoiveen ja VAKAVA-kokeesta saadun pistemäärän mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Tasapistetilanteessa kutsutaan soveltuvuuskokeeseen kaikki saman pistemäärän saaneet. Ensikertalaisille hakijoille varataan soveltuvuuskokeeseen kutsuttavien määrästä 240 paikkaa. Voidakseen tulla kutsutuksi Tampereen yliopiston soveltuvuuskokeeseen hakijan tulee saavuttaa vähintään 30 % VAKAVA-kokeessa valtakunnallisesti parhaiten menestyneen hakijan pistemäärästä.
Lopullinen valinta
Lopullinen valinta tapahtuu Tampereen yliopistossa seuraavasti: opiskelijat valitaan valtakunnallisesta kirjallisesta kokeesta (VAKAVA-koe), soveltuvuuskokeesta ja ylioppilastutkintotodistuksesta saatavien pisteiden yhteismäärän perusteella.
Jos hyväksyttyjen raja sijoittuu siten, että yhteispistemäärä on usealla henkilöllä sama, sijoituksen ratkaisee 1) soveltuvuuskokeen pistemäärä ja 2) VAKAVA-kokeen pistemäärä. Mikäli yhteispistemäärä tämänkin jälkeen on sama, hyväksytään kaikki samat pisteet saaneet.
Ryhmämuotoisen opetuksen vuoksi kaikkien, jotka hyväksytään opiskelijoiksi kevään 2018 yhteishaussa, on aloitettava opinnot syksyllä 2018, ellei opiskelija saa lakisääteisistä syistä poissaolo-oikeutta. Muussa tapauksessa tiedekunta ei voi taata opiskelijalle paikkaa ryhmämuotoisissa opinnoissa tulevina lukuvuosina.
Hakija voi saada yhteensä enintään 60 pistettä seuraavasti:
- Kirjallinen VAKAVA-koe, enintään 20 pistettä
- Soveltuvuuskoe, enintään 20 pistettä
- Ylioppilastutkinto, enintään 20 pistettä
Kirjallinen VAKAVA-koe
VAKAVA-kokeesta saatava raakapistemäärä tasoitetaan valintakoepisteiksi välille 0–20 yhden desimaalin tarkkuudella siten, että suurin Tampereen yliopiston hakijoiden VAKAVA-kokeessa saavuttama raakapistemäärä tuottaa 20 pistettä ja pienin 0 pistettä.
Soveltuvuuskoe
Soveltuvuuskokeessa arviointi kohdistuu motivoituneisuuteen varhaiskasvatuksen alalle, vuorovaikutustaitoihin, luovaan ongelmanratkaisuun ja itsereflektioon. Voidakseen tulla valituksi hakijan tulee saada soveltuvuuskokeesta vähintään 10 pistettä.
Ylioppilastutkintotodistus
Ylioppilastutkintotodistuksesta annetaan pisteitä äidinkielen ja matematiikan arvosanoista seuraavasti:
Äidinkieli
Arvosana | Pisteet |
L | 10 |
E | 9 |
M | 7 |
C | 5 |
B | 3 |
A | 1 |
Pitkä matematiikka
Arvosana | Pisteet |
L | 10 |
E | 9 |
M | 8 |
C | 6 |
B | 4 |
A | 3 |
Lyhyt matematiikka
Arvosana | Pisteet |
L | 6 |
E | 5 |
M | 4 |
C | 3 |
B | 0 |
A | 0 |
Äidinkielen kokeen tilalla suoritettu koe (suomi/ruotsi toisena kielenä) pisteitetään kuten äidinkielen koe.
IB-, EB- ja Reifeprüfung -tutkintojen pisteityksen osalta ks. yliopiston yhteinen ohjeistus kansainvälisten ylioppilastutkintojen pisteitysperusteista.
Vuonna 2018 IB- ja EB-tutkintoa suorittavien hakijoiden todistuspisteet lasketaan koulun antaman ennakkoarvostelun perusteella ja heidän valintatuloksensa todistus- ja koepisteiden perusteella on ehdollinen, kunnes he ovat esittäneet lopulliset arvosanansa. Lopulliset arvosanat tulee toimittaa yliopiston hakijapalveluihin viimeistään 13.7.2018.
Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen hakukohde osallistuu kevään 2018 korkeakoulujen yhteishaussa valtakunnalliseen kasvatusalojen valintayhteistyöverkostoon (VAKAVA), jossa yhteinen aineistoon perustuva kirjallinen koe (VAKAVA-koe) järjestetään samanaikaisesti kaikissa verkostoon osallistuvissa yliopistoissa.
Kirjallinen VAKAVA-koe
Torstai 26.4.2018 klo 13.00–16.00,
Kalevantie 4, yliopiston päärakennus, Tampere
Tarkemmat tiedot salijaosta Tampereen yliopistossa julkaistaan sivulla salijaot valintakokeissa viimeistään koetta edeltävänä päivänä.
Hakija voi valita, missä seuraavista yksiköistä osallistuu VAKAVA-kokeeseen: Helsinki, Joensuu, Jyväskylä, Oulu, Rauma, Rovaniemi, Tampere tai Turku. Hakijan tulee sitovasti ilmoittaa valitsemansa koepaikkakunta hakulomakkeessa.
Soveltuvuuskoe Tampereen yliopistossa
ti 29.5. - pe 1.6.2018, Tampere.
Tarkempi paikka ilmoitetaan soveltuvuuskokeeseen valittujen kutsussa sivulla salijaot valintakokeissa toukokuun lopussa.
Soveltuvuuskoe sisältää pienryhmätilanteen/-tilanteita, joissa voidaan jakaa oheismateriaalia.
Hakijalle soveltuvuuskoe on yksipäiväinen.
VAKAVA-koe perustuu ennalta julkaistavaan aineistoon, joka on nähtävillä VAKAVAn verkkosivuilla tiistaista 27.3.2018 lähtien, ja kokeessa annettavaan aineistoon. Etukäteen julkaistava aineisto ei saa olla mukana valintakokeessa.
VAKAVA-koetta koskevat erityisjärjestelyt:
Jos hakija tarvitsee erityisjärjestelyitä valintakokeessa, on hakijan tai häntä avustavan henkilön tehtävä hakemus siihen yliopistoon, jossa hän osallistuu VAKAVA-kokeeseen.
Eri yliopistoilla saattaa olla eri periaatteita ja määräaikoja erityisjärjestelyjen hakemiseksi, mutta VAKAVA-koetta koskevissa erityisjärjestelyissä noudatetaan yhteisiä valtakunnallisia ohjeita.
VAKAVA-kokeessa lisäaikaa voidaan myöntää 1 tunti.
Erityisjärjestelyhakemus tulee tehdä heti opiskelupaikkahakemuksen jättämisen jälkeen, mutta kuitenkin viimeistään hakuajan päättymiseen mennessä 28.3.2018, jotta tarvittavat järjestelyt ehditään tehdä. Kyseisen ajankohdan jälkeen saapunut hakemus voidaan hyväksyä vain siinä tapauksessa, että hakija osoittaa, että tarve erityisjärjestelyihin on syntynyt hakuajan päättymisen jälkeen.
Erityisjärjestelyitä hakevan on liitettävä hakemukseen erikoislääkärinlausunto tai muu siihen rinnastettava asiantuntijalausunto, josta selviää vamman tai sairauden laatu ja erityisjärjestelyn tarve. Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden todentamiseksi riittää erityisopettajan, psykologin tai puheterapeutin lausunto. Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeuden asteella ei ole merkitystä. Todistukseksi erityisjärjestelyjen tarpeesta hyväksytään myös ylioppilastutkintolautakunnan erityisjärjestelypäätös.
Erityisjärjestelyhakemuksen toimittamiseen liittyvät ohjeet löytyvät sivulta erityisjärjestelyt valintakokeessa.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista. Huomioithan hakemuksen lähettämisen jälkeen sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Hakijoiden, jotka ovat suorittaneet suomalaisen ylioppilastutkinnon vuoden 1990 jälkeen tai suorittavat sen hakukeväänä, ei tarvitse toimittaa hakemukseensa ylioppilastutkintotodistuskopiota liitteeksi. Lastentarhanopettajan (varhaiskasvatuksen) koulutusten yhteisvalinnassa hakulomakkeen liitteet postitetaan siihen yliopistoon, johon hakija hakee ensisijaisesti.
Korkeakoulujen yhteishaussa voi hakea yhteensä 6 eri koulutukseen. Lastentarhanopettajan (varhaiskasvatuksen) koulutusten yhteisvalinnassa hakija voi asettaa 3 hakukohdetta ensisijaisuusjärjestykseen.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen koulutuksesta, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden tutkinto-ohjelman opiskeluoikeudesta.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan ensikertalaisille varatut paikat huomioiden varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Valinnan ensimmäisen vaiheen tulokset, eli tieto siitä, ketkä kutsutaan soveltuvuuskokeeseen, julkistetaan ti 15.5.2018. Kutsuttavien luettelo on nähtävissä myös Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan ilmoitustauluilla (Åkerlundinkatu 5).
Soveltuvuuskokeeseen kutsumatta jääneellä on mahdollisuus saada koulutusyksiköltä selvitys siitä, mihin kielteinen päätös on hänen kohdallaan perustunut. Valintaan tyytymätön hakija voi pyytää siihen oikaisua. Mahdollinen oikaisupyyntö on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa kirjallisen kokeen tulosten julkistamisesta siihen yliopistoon, johon hakija on ensisijaisesti hakenut.
Lopulliset valinnan tulokset julkaistaan viimeistään to 28.6.2018. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. VAKAVA-kokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus nähdä koepaperinsa ja -pisteensä yliopiston hakijapalveluissa 14 päivän aikana edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä lukien.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvostolle osoitettuna viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.45 mennessä yliopiston kirjaamoon osoitteella Kirjaamo, 33014 Tampereen yliopisto (käyntiosoite Kalevantie 4, päärakennus). Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Tämän vuoksi opiskelijan on esitettävä opintojen aikana rikostaustaote, josta ei saa ilmetä estettä työskennellä lasten kanssa.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu toisessa suomalaisessa yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa opiskeleville
Näytä
Varhaiskasvatuksen opettajan hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia muiden suomalaisten yliopistojen varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksista siirtyvät opiskelijat. Katso tarkemmin kohta Valintaperusteet.
Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 18.3.–1.4.2020 Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Koulutukseen valitaan noin 5 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen
Valinta tehdään harkinnanvaraisesti hakemusasiakirjojen perusteella. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa suoritettujen opintojen määrä, opintomenestys ja opintojen suoritusajankohta sekä hakijan siirrolle esittämät perustelut.
Hakijoilla tulee olla suoritettuna:
- kasvatustieteiden perusopinnot (25 op) vähintään hyvin tiedoin. Opintokokonaisuuden tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti).
- varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavia opintoja vähintään 20 opintopistettä.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli kelpoisia hakijoita on. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli tässä hakukohteessa jää paikkoja täyttämättä, voidaan paikat siirtää täytettäväksi tiedekunnan toisessa siirtohaun tai korkeakoulujen yhteishaun hakukohteessa.
Päivitetty 15.5.2020
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 15.7.2020. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (15.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Tämän vuoksi opiskelijan on esitettävä opintojen aikana rikostaustaote, josta ei saa ilmetä estettä työskennellä lasten kanssa.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu toisessa suomalaisessa yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa opiskeleville
Näytä
Varhaiskasvatuksen opettajan hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia muiden suomalaisten yliopistojen varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksista siirtyvät opiskelijat. Katso tarkemmin kohta Valintaperusteet.
Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 17.3.-31.3.2021. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Koulutukseen valitaan noin 5 opiskelijaa. Kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen
Valinta tehdään harkinnanvaraisesti hakemusasiakirjojen perusteella. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa suoritettujen opintojen määrä, opintomenestys ja opintojen suoritusajankohta sekä hakijan siirrolle esittämät perustelut. Tästä syystä hakijan tulee liittää hakemusasiakirjojensa yhteyteen kirjallinen perustelu (motivaatiokirje) siirron tarpeellisuudesta. Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan tiedekunnan ja koulutuksen resurssit.
Hakijoilla tulee olla suoritettuna:
- kasvatustieteiden perusopinnot (25 op) vähintään hyvin tiedoin. Opintokokonaisuuden tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti).
- varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavia opintoja vähintään 20 opintopistettä.
Opiskeluaikainen huumausainetestaus ja rikosrekisteriote
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote (perusopintokokonaisuuden tulee olla koottuna; erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti)
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli kelpoisia hakijoita on. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli tässä hakukohteessa jää paikkoja täyttämättä, voidaan paikat siirtää täytettäväksi tiedekunnan toisessa siirtohaun tai korkeakoulujen yhteishaun hakukohteessa.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (9.7.2021) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu toisessa suomalaisessa yliopistossa varhaiskasvatuksen tai lastentarhanopettajan koulutuksessa opiskeleville
Näytä
Varhaiskasvatuksen hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia muiden suomalaisten yliopistojen varhaiskasvatuksen koulutuksista siirtyvät opiskelijat.
Hakijoilla tulee olla suoritettuna:
- kasvatustieteiden perusopinnot (25 op) vähintään hyvin tiedoin
- varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavia opintoja vähintään 20 opintopistettä.
Opintojen tulee olla suoritettuna ja liitteiden ladattuna hakulomakkeelle 23.5.2019 mennessä.
Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 20.3.–3.4. ja toimittaa tutkintotodistus yliopiston hakijapalveluihin 12.7.2019 mennessä.
Koulutukseen valitaan noin 5 opiskelijaa.
Valinta tehdään harkinnanvaraisesti hakemusasiakirjojen perusteella. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon varhaiskasvatuksen koulutuksessa suoritettujen opintojen määrä, opintomenestys ja opintojen suoritusajankohta sekä hakijan siirrolle esittämät perustelut.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista. Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli kelpoisia hakijoita on. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli tässä hakukohteessa jää paikkoja täyttämättä, voidaan paikat siirtää täytettäväksi tiedekunnan toisessa siirtohaun tai korkeakoulujen yhteishaun hakukohteessa.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 28.6.2019. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Katso ohjeet oikaisuvaatimuksen toimittamisesta.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Tämän vuoksi opiskelijan on esitettävä opintojen aikana rikostaustaote, josta ei saa ilmetä estettä työskennellä lasten kanssa.
Hae yhteishaussa (korkeakouluopintoja suorittaneet)
- Valinta aiempien avoimien tai erillisten yliopisto-opintojen tai aiemman korkeakoulututkinnon sekä soveltuvuuskokeen perusteella
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina tai erillisinä yliopisto-opintoina tai suorittaneet korkeakoulututkinnon.
Korkeakoulujen yhteishaussa valitaan kasvatustieteiden tutkinto-ohjelmaan varhaiskasvatuksen hakukohteen kautta enintään 20 opiskelijaa avoimessa yliopistossa tai erillisinä suoritettujen yliopisto-opintojen perusteella tai aiemmin suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Tämän hakukohteen kautta hyväksytyt opiskelijat suorittavat kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon (KK) monimuotototeutuksena, jossa opetuksen pääpaino on verkko-opinnoissa. Lisäksi KK-tutkintoon sisältyy 15 op työssäoppimisjaksoja.
Hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa varhaiskasvatuksen koulututusten yhteisvalintaan kuuluvassa kirjallisessa VAKAVA-kokeessa.
Avoimien, erillisten yliopisto-opintojen tai aiemmin suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella kutsutaan soveltuvuuskokeeseen enintään kolminkertainen määrä hakijoita eli 60 hakijaa. Soveltuvuuskokeeseen kutsuttavilta hakijoilta edellytetään vähintään seuraavat opinnot:
- yliopistolliset kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op JA lisäksi vähintään 25 op muita korkeakouluopintoja TAI
- aiemmin suoritettu alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai AMK-tutkinto
Opintoviikkosuoritukset muutetaan opintopisteiksi kertoimella 1,5. Opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Jos hakijoita on enemmän kuin soveltuvuuskokeeseen voidaan kutsua, hakijat asetetaan järjestykseen Suomessa suoritettujen yliopistollisten kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen opintojen opintopistemäärän perusteella (perus-, aine- ja syventävät opinnot). Ammattikorkeakoulussa suoritettuja ammatillisia opettajan pedagogisia opintoja ei lueta em. opinnoiksi, ellei niiden erikseen mainita sisältävän jonkun yliopiston opetussuunnitelman mukaisia kasvatustieteiden opintoja (opintopistemäärä mainittava todistuksessa). Yliopistossa suoritettujen opettajan pedagogisten opintojen osalta tulee käydä ilmi, että opinnot sisältävät kasvatustieteiden perus- ja/tai aineopinnot. Mikäli hakijat ovat tämänkin jälkeen samalla sijalla, kutsutaan soveltuvuuskokeeseen kaikki samalla sijalla olevat hakijat.
Mikäli hakija ei tule valituksi tässä hakukohteessa, hänet huomioidaan tämän jälkeen automaattisesti varhaiskasvatuksen koulutusten valtakunnallisessa yhteisvalinnassa mukana olevassa Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen hakukohteessa, edellyttäen että hän on hakenut myös ko. hakukohteeseen ja osallistunut VAKAVA-kokeeseen ja soveltuvuuskokeeseen.
Lopullinen valinta
Opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeesta saatavan pistemäärän perusteella. Tasapistetilanteessa otetaan huomioon 1) suoritettujen yliopistollisten kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen opintojen opintopistemäärä, noudattaen opintopisteiden laskemisessa samoja periaatteita kuin soveltuvuuskokeeseen kutsuttaessa, 2) KK-tutkintoon soveltuvien kieli-ja viestintäopintojen opintopistemäärä. Mikäli hakijat ovat tämänkin jälkeen samalla sijalla, otetaan heidät kaikki.
KK-tutkintoon soveltuvia kieli- ja viestintäopintoja ovat: äidinkielen puheviestintä ja kirjallinen viestintä, toisen kotimaisen kielen suullinen ja kirjallinen taito sekä vieraan kielen suullinen ja kirjallinen taito.
Ryhmämuotoisen opetuksen vuoksi kaikkien, jotka hyväksytään opiskelijoiksi kevään 2019 yhteishaussa, on aloitettava opinnot syksyllä 2019, ellei opiskelija saa lakisääteisistä syistä poissaolo-oikeutta. Muussa tapauksessa tiedekunta ei voi taata opiskelijalle paikkaa ryhmämuotoisissa opinnoissa tulevina lukuvuosina.
Soveltuvuuskokeesta voi saada enintään 20 pistettä. Voidakseen tulla hyväksytyksi hakijan on saatava soveltuvuuskokeesta vähintään 10 pistettä.
Soveltuvuuskokeessa arviointi kohdistuu motivoituneisuuteen varhaiskasvatuksen alalle, vuorovaikutustaitoihin, luovaan ongelmanratkaisuun ja itsereflektioon.
Soveltuvuuskoe Tampereen yliopistossa
ti 4.6. - pe 7.6.2019, Tampere.
Tarkempi paikka ilmoitetaan soveltuvuuskokeeseen valittujen kutsussa sekä sivulla salijaot valintakokeissa toukokuun lopussa.
Soveltuvuuskoe sisältää pienryhmätilanteen/-tilanteita, joissa voidaan jakaa oheismateriaalia.
Hakijalle soveltuvuuskoe on yksipäiväinen.
Ennakkovalmistautumista vaativaa valintakoeaineistoa ei ole.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa. Mikäli hakija kokee tarvitsevansa muita erityisjärjestelyitä Tampereen yliopistossa järjestettävään soveltuvuuskokeeseen, hänen tulee ottaa yhteyttä yliopistoon heti soveltuvuuskoekutsun saatuaan. Tarkemmat ohjeet erityisjärjestelyiden hakemisesta löytyvät sivulta erityisjärjestelyt valintakokeessa.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista. Huomioithan hakemuksen lähettämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Mikäli hakija hakee yhteishaussa sekä Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen (avoimia yliopisto-opintoja/korkeakouluopintoja suorittaneet) hakukohteeseen että varhaiskasvatuksen koulutusten yhteisvalintaan kuuluvaan toiseen Tampereen yliopiston hakukohteeseen, asettuu ensin mainittu hakukohde hakulomakkeella automaattisesti ylemmäksi hakukohteeksi.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen koulutuksesta, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden tutkinto-ohjelman opiskelu-oikeudesta.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei ole riittävästi, voidaan täyttämättä jääneet paikat siirtää Tampereen yliopiston toiseen varhaiskasvatuksen yhteishaun hakukohteeseen ensikertalaisuuskiintiöt huomioiden.
Tieto siitä, ketkä kutsutaan soveltuvuuskokeeseen, julkistetaan tiistaina 14.5.2019. Kaikille hakijoille tiedotetaan asiasta. Kutsuttavien luettelo on nähtävissä myös Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan ilmoitustaululla (Åkerlundinkatu 5).
Soveltuvuuskokeeseen kutsumatta jääneellä on mahdollisuus saada selvitys siitä, mihin kielteinen päätös on hänen kohdallaan perustunut. Valintaan tyytymätön hakija voi pyytää siihen oikaisua. Mahdollinen oikaisupyyntö on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa tiedon julkistamisesta.
Lopulliset valinnan tulokset julkaistaan viimeistään perjantaina 28.6.2019. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus nähdä koepaperinsa ja -pisteensä yliopiston hakijapalveluissa 14 päivän aikana edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä lukien.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Katso ohjeet oikaisuvaatimuksen toimittamisesta.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Tämän vuoksi opiskelijan on esitettävä opintojen aikana rikostaustaote, josta ei saa ilmetä estettä työskennellä lasten kanssa.
Varhaiskasvatus (avoimia yliopisto-opintoja/korkeakouluopintoja suorittaneet)
- Valinta aiempien avoimien tai erillisten yliopisto-opintojen tai aiemman korkeakoulututkinnon sekä soveltuvuuskokeen perusteella
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Ks. hakukelpoisuus. Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa edellytyksenä olevat yliopisto-opinnot avoimina tai erillisinä yliopisto-opintoina tai suorittaneet korkeakoulututkinnon.
Korkeakoulujen yhteishaussa valitaan kasvatustieteiden tutkinto-ohjelmaan varhaiskasvatuksen hakukohteen kautta enintään 40 opiskelijaa avoimessa yliopistossa tai erillisinä suoritettujen yliopisto-opintojen perusteella tai aiemmin suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Tämän hakukohteen kautta hyväksytyillä opiskelijoilla on halutessaan mahdollisuus suorittaa kasvatustieteen kandidaatintutkinto (KK) monimuotototeutuksena, jossa opetuksen pääpaino on verkko-opinnoissa. Lisäksi KK-tutkintoon sisältyy 15 op työssäoppimisjaksoja.
Hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa lastentarhanopettajan (varhaiskasvatus) koulututusten yhteisvalintaan kuuluvassa kirjallisessa VAKAVA-kokeessa.
Avoimien, erillisten yliopisto-opintojen tai aiemmin suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella kutsutaan soveltuvuuskokeeseen enintään kolminkertainen määrä hakijoita eli 120 hakijaa. Soveltuvuuskokeeseen kutsuttavilta hakijoilta edellytetään vähintään seuraavat opinnot:
- kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op JA lisäksi vähintään 25 op muita korkeakouluopintoja TAI
- aiemmin suoritettu alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai AMK-tutkinto
Opintoviikkosuoritukset muutetaan opintopisteiksi kertoimella 1,5. Opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Jos hakijoita on enemmän kuin soveltuvuuskokeeseen voidaan kutsua, hakijat asetetaan järjestykseen suoritettujen kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen opintojen opintopistemäärän perusteella. Mikäli hakijat ovat tämänkin jälkeen samalla sijalla, kutsutaan soveltuvuuskokeeseen kaikki samalla sijalla olevat hakijat.
Mikäli hakija ei tule valituksi tässä hakukohteessa, hänet huomioidaan tämän jälkeen automaattisesti lastentarhanopettajan (varhaiskasvatus) koulutusten valtakunnallisessa yhteisvalinnassa mukana olevassa Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen hakukohteessa, edellyttäen että hän on hakenut myös ko. hakukohteeseen ja osallistunut VAKAVA-kokeeseen ja soveltuvuuskokeeseen.
Lopullinen valinta
Opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeesta saatavan pistemäärän perusteella. Tasapistetilanteessa otetaan huomioon 1) suoritettujen kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen opintojen opintopistemäärä, 2) KK-tutkintoon soveltuvien kieli-ja viestintäopintojen opintopistemäärä. Mikäli hakijat ovat tämänkin jälkeen samalla sijalla, otetaan heidät kaikki.
KK-tutkintoon soveltuvia kieli- ja viestintäopintoja ovat: äidinkielen puheviestintä, äidinkielen kirjallinen viestintä, toisen kotimaisen kielen suullinen taito, toisen kotimaisen kielen kirjallinen taito, vieraan kielen suullinen taito ja vieraan kielen kirjallinen taito.
Ryhmämuotoisen opetuksen vuoksi kaikkien, jotka hyväksytään opiskelijoiksi kevään 2018 yhteishaussa, on aloitettava opinnot syksyllä 2018, ellei opiskelija saa lakisääteisistä syistä poissaolo-oikeutta. Muussa tapauksessa tiedekunta ei voi taata opiskelijalle paikkaa ryhmämuotoisissa opinnoissa tulevina lukuvuosina.
Soveltuvuuskokeesta voi saada enintään 20 pistettä. Voidakseen tulla hyväksytyksi hakijan on saatava soveltuvuuskokeesta vähintään 10 pistettä.
Soveltuvuuskokeessa arviointi kohdistuu motivoituneisuuteen varhaiskasvatuksen alalle, vuorovaikutustaitoihin, luovaan ongelmanratkaisuun ja itsereflektioon.
Soveltuvuuskoe Tampereen yliopistossa
ti 29.5. - pe 1.6.2018, Tampere.
Tarkempi paikka ilmoitetaan soveltuvuuskokeeseen valittujen kutsussa sivulla salijaot valintakokeissa toukokuun lopussa.
Soveltuvuuskoe sisältää pienryhmätilanteen/-tilanteita, joissa voidaan jakaa oheismateriaalia.
Hakijalle soveltuvuuskoe on yksipäiväinen.
Ennakkovalmistautumista vaativaa valintakoeaineistoa ei ole.
Erityisjärjestelyjä soveltuvuuskoetilanteessa tarvitsevan hakijan tulee jättää kirjallinen hakemus erityisjärjestelyistä soveltuvuuskokeessa yliopiston hakijapalveluihin 13.4.2018 klo 15 mennessä. Tarkemmat ohjeet erityisjärjestelyiden hakemisesta löytyvät sivulta erityisjärjestelyt valintakokeessa.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa.
Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista. Huomioithan hakemuksen lähettämisen jälkeen sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Mikäli hakija hakee yhteishaussa sekä Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen (avoimia yliopisto-opintoja/korkeakouluopintoja suorittaneet) hakukohteeseen että lastentarhanopettajan yhteisvalintaan kuuluvaan toiseen Tampereen yliopiston hahkukohteeseen, asettuu ensin mainittu hakukohde hakulomakkeella automaattisesti ylemmäksi hakukohteeksi.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen koulutuksesta, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden tutkinto-ohjelman opiskelu-oikeudesta.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei ole riittävästi, voidaan täyttämättä jääneet paikat siirtää Tampereen yliopiston toiseen varhaiskasvatuksen yhteishaun hakukohteeseen ensikertalaisuuskiintiöt huomioiden.
Tieto siitä, ketkä kutsutaan soveltuvuuskokeeseen, julkistetaan ti 15.5.2018. Kutsuttavien luettelo on nähtävissä myös Tampereen yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan ilmoitustauluilla (Åkerlundinkatu 5).
Soveltuvuuskokeeseen kutsumatta jääneellä on mahdollisuus saada selvitys siitä, mihin kielteinen päätös on hänen kohdallaan perustunut. Valintaan tyytymätön hakija voi pyytää siihen oikaisua. Mahdollinen oikaisupyyntö on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa tiedon julkistamisesta.
Lopulliset valinnan tulokset julkaistaan viimeistään to 28.6.2018. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava kasvatustieteiden tiedekunnan tiedekuntaneuvostolle osoitettuna viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.45 mennessä yliopiston kirjaamoon osoitteella Kirjaamo, 33014 Tampereen yliopisto (käyntiosoite Kalevantie 4, päärakennus). Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Tämän vuoksi opiskelijan on esitettävä opintojen aikana rikostaustaote, josta ei saa ilmetä estettä työskennellä lasten kanssa.
Hae yhteishaussa (korkeakouluopintoja suorittaneet)
- Valinta aiempien avoimien tai erillisten yliopisto-opintojen tai aiemman korkeakoulututkinnon sekä soveltuvuuskokeen perusteella
-
Huom! Koronavirustilanteen vuoksi muuttuneet uudet valintaperusteet julkaistu 30.4.2020
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina tai erillisinä yliopisto-opintoina tai suorittaneet korkeakoulututkinnon.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Korkeakoulujen yhteishaussa valitaan kasvatustieteiden koulutukseen varhaiskasvatuksen opettajan hakukohteen kautta enintään 40 opiskelijaa avoimessa yliopistossa tai erillisinä suoritettujen yliopisto-opintojen perusteella tai aiemmin suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Tämän hakukohteen kautta hyväksytyt opiskelijat suorittavat kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon (KK) monimuotototeutuksena, jossa lähiopetusjaksojen ohella hyödynnetään monipuolisesti erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä. Lisäksi KK-tutkintoon sisältyy 15 op työssäoppimisjaksoja tiedekunnan kumppanuusverkoston päiväkodeissa.
Hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksen yhteisvalinnassa.
Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan edeltävien opintojen perusteella vähintään kaksinkertainen määrä hakijoita eli 80 hakijaa kahdessa eri hakujonossa siten, että molempien hakujonojen kautta kutsutaan vähintään 40 hakijaa. Soveltuvuuskokeeseen kutsuttavilta hakijoilta edellytetään vähintään seuraavat opinnot:
- HAKUJONO 1: yliopistolliset kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op JA lisäksi jokin muu yliopistollinen opintokokonaisuus/yliopisto-opintoja vähintään 25 op. Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti).Jälkimmäiset opinnot eivät saa sisältyä aiempaan tutkintoon.
- HAKUJONO 2: aiemmin suoritettu alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai AMK-tutkinto JA yliopistolliset kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op. Opintokokonaisuuden tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti).
Hakija sijoitetaan aina hakujonoon kaksi, mikäli hänellä on aiemmin suoritettu alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai AMK-tutkinto. Mikäli jommankumman hakujonon kautta ei saada kutsuttavien määrää täytettyä, on mahdollista täyttää paikat toisen hakujonon hakijoilla.
Opintoviikkosuoritukset muutetaan opintopisteiksi kertoimella 1,5. Opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Jos hakijoita on enemmän kuin soveltuvuuskokeeseen voidaan kutsua, hakijat asetetaan hakujonoittain järjestykseen Suomessa suoritettujen yliopistollisten kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen opintojen opintopistemäärän perusteella (perus-, aine- ja syventävät opinnot). Ammattikorkeakoulussa suoritettuja ammatillisia opettajan pedagogisia opintoja ei lueta em. kasvatustieteiden opinnoiksi, ellei niiden erikseen mainita sisältävän jonkun yliopiston opetussuunnitelman mukaisia kasvatustieteiden opintoja (opintopistemäärä mainittava todistuksessa). Yliopistossa suoritettujen opettajan pedagogisten opintojen osalta tulee käydä todistuksesta tai opintosuoritusotteesta ilmi, että opinnot sisältävät kasvatustieteiden perus- ja/tai aineopinnot. Mikäli hakijat ovat tämänkin jälkeen samalla sijalla, kutsutaan soveltuvuuskokeeseen kaikki samalla sijalla olevat hakijat.
Mikäli hakija ei tule valituksi tässä hakukohteessa, hänet huomioidaan tämän jälkeen automaattisesti varhaiskasvatuksen opettajankoulutusten valtakunnallisessa yhteisvalinnassa mukana olevassa Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajankoulutuksen hakukohteessa, edellyttäen että hän on hakenut myös ko. hakukohteeseen ja tullut kutsutuksi sekä osallistunut soveltuvuuskokeeseen.
Huomioithan, että tämä hakukohde ei ole mukana valtakunnallisessa varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksen yhteisvalinnassa.
Soveltuvuuskoe
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan työtehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin (MAP), josta on saatavilla lisätietoa osoitteessa: https://sites.utu.fi/ovet/hanke/moniulotteinen-opettajan-osaamisen-malli-map/. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto. Kokeessa on viisi arvioitavaa osa-aluetta.
Lopullinen valinta
Opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeesta saatavan pistemäärän perusteella.
Ryhmämuotoisen opetuksen vuoksi kaikkien, jotka hyväksytään opiskelijoiksi kevään 2020 yhteishaussa, on aloitettava opinnot syksyllä 2020, ellei opiskelija saa lakisääteisistä syistä poissaolo-oikeutta. Muussa tapauksessa tiedekunta ei voi taata opiskelijalle paikkaa ryhmämuotoisissa opinnoissa tulevina lukuvuosina.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeen kukin osa pisteytetään asteikolla 0–24. Voidakseen tulla hyväksytyksi hakijan on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osasta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Hakijat asetetaan hakukohteen valintajonossa paremmuusjärjestykseen Kriteerit, joiden perusteella hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen, ovat soveltamisjärjestyksessä:
- soveltuvuuskokeesta saadut pisteet yhteensä
- kokeen osasta 5 saadut pisteet
- kokeen osasta 1 saadut pisteet
- kokeen osasta 2 saadut pisteet
- kokeen osasta 3 saadut pisteet
- kokeen osasta 4 saadut pisteet
Jos näiden kriteerien perusteella jotkut hakijat ovat edelleen hyväksymisrajalla tasasijalla, heidät kaikki hyväksytään.
Soveltuvuuskoe järjestetään 9–11.6.2020 sähköisenä etäkokeena. Hakija osallistuu soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Koepäivä ilmoitetaan hakijalle erikseen. Koepäivää ja koeaikaa ei voi vaihtaa (Päivitetty 29.5.2020).
Kutsu soveltuvuuskokeeseen lähetetään sähköpostitse toukokuun loppuun mennessä hakijan hakulomakkeellaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen.
Myös kutsumatta jääneille ilmoitetaan. Jos et ole saanut viestiä edellä mainittuun ajankohtaan mennessä, tarkista ensin roskapostikansiosi ja ota tarvittaessa yhteyttä osoitteeseen hakijapalvelut.tau [at] tuni.fi.
Kutsussa annetaan tarkemmat ohjeet soveltuvuuskokeen tekemisestä. Kokeen tekemiseen tarvitset web-kameralla varustetun tietokoneen tai modernin mobiililaitteen (esim. älypuhelin/tabletti) sekä toimivan internet-yhteyden ja rauhallisen tilan. Varmistaaksesi kokeen parhaimman toimivuuden suosittelemme tietokoneen käyttöä. Tarvitset kokeeseen myös virallisen henkilöllisyystodistuksen.
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan työtehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto.
Ennakkovalmistautumista vaativaa valintakoeaineistoa ei ole.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa. Mikäli hakija kokee tarvitsevansa muita yksilöllisiä järjestelyitä Tampereen yliopistossa järjestettävään soveltuvuuskokeeseen, hänen tulee ottaa yhteyttä yliopistoon heti soveltuvuuskoekutsun saatuaan.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnasta, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden koulutuksen opiskeluoikeudesta.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tässä haussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
HAKUJONO1:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
HAKUJONO 2:
- Kopio aiemman korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei ole riittävästi, voidaan täyttämättä jääneet paikat siirtää Tampereen yliopiston toiseen varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnan yhteishaun hakukohteeseen ensikertalaisuuskiintiöt huomioiden.
Päivitetty 15.5.2020
Valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 15.7.2020. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta sähköpostilla hakijan hakulomakkeellaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (15.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Opintoihin kuuluva harjoittelu edellyttää alaikäisten parissa työskentelyä. Tämän vuoksi opiskelijan on esitettävä opintojen aikana rikostaustaote, josta ei saa ilmetä estettä työskennellä lasten kanssa.
Hae yhteishaussa (monimuotokoulutus varhaiskasvatuksen tehtävissä toimiville, 1000+)
- Valinta aiempien opintojen sekä soveltuvuuskokeen perusteella varhaiskasvatuksen tehtävissä toimiville
Näytä
Hakukelpoisuus opintoihin
Yliopistoon hakevalla tulee olla korkeakoulukelpoisuuden tuottavat aiemmat opinnot. Tässä hakukohteessa hakijalla tulee olla ennen hakuajan päättymistä suoritettuna jokin näistä:
- kelpoisuus varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin
- muu toisen asteen tutkinto sosiaali- ja kasvatusalan koulutuksesta tai
- korkeakoulututkinto
Lisäksi hakijalla on oltava
- vähintään 9 kuukautta työkokemusta varhaiskasvatuksen ammatillisista tehtävistä yksityisessä tai kunnallisessa päiväkodissa sekä
- suomalaisessa yliopistossa tai avoimessa yliopistossa suoritetut kasvatustieteen/ kasvatustieteiden tai varhaiskasvatustieteen perusopinnot 25 op
Opintokokonaisuus (25 op) tulee olla suoritettu hyväksytysti. Opinnoista tulee olla kokonaisuusmerkintä, irrallisten opintojaksojen suoritus ei riitä. Opinnot tulee olla suoritettu ja opintokokonaisuudet koottu ja arvioitu siten, että niitä koskevat liitteet on mahdollista toimittaa määräaikaan mennessä.
Koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Huomioithan, että korkeakoulukelpoisuuden antava kielitaito ei ole sama kuin opettajan virkakelpoisuuteen vaadittava kielitaito.
Monimuotokoulutuksena toteutettavaan varhaiskasvatuksen opettajan koulutukseen valitaan enintään 20 uutta opiskelijaa suorittamaan kasvatustieteen kandidaatin tutkintoa.
YLEISTÄ
Koulutus on suunnattu varhaiskasvatuksessa työskenteleville. Koulutuksen kesto on aiemmista opinnoista riippuen noin 2,5 vuotta.
VALINTAMENETTELY
Valinta on kaksivaiheinen.
Ensimmäisessä vaiheessa huomioidaan hakijan:
- aiemmat tutkinnot ja kelpoisuudet
- työkokemus
- aiemmat yliopisto-opinnot
Opiskelijavalinnan toisen vaiheen muodostaa yksipäiväinen soveltuvuuskoe, johon hakija voi tulla kutsutuksi ensimmäisen vaiheen menestyksen mukaan. Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella.
Valinnan ensimmäinen vaihe: aiemmat tutkinnot ja kelpoisuudet
Voit hakea koulutukseen, jos sinulla on ennen hakuajan päättymistä suoritettuna jokin näistä:
a) kelpoisuus varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin
b) muu toisen asteen tutkinto sosiaali- ja kasvatusalan koulutuksesta tai
c) korkeakoulututkinto
Nämä aiemmat tutkinnot ja kelpoisuudet pisteytetään seuraavasti:
a) kelpoisuus varhaiskasvatuksen lastenhoitajan tehtäviin 5 p.
b) muu toisen asteen tutkinto sosiaali- ja kasvatusalan koulutuksesta 3 p.
c) korkeakoulututkinto 1 p.
Voit saada pisteitä vain yhdestä hakukelpoisuuden tuottavasta tutkinnosta.
Valinnan ensimmäinen vaihe: työkokemus
Voit hakea koulutukseen, jos yhtäjaksoinen työkokemuksesi varhaiskasvatuksen ammatillisista tehtävistä yksityisessä tai kunnallisessa päiväkodissa on vähintään 9 kuukautta.
Tätä pidemmästä työkokemuksesta voit saada lisäpisteitä seuraavasti:
1 vuotta 1 p.
2 vuotta 2 p.
3 vuotta 3 p.
4 vuotta 4 p.
5 vuotta tai enemmän 5 p.
Valinnan ensimmäinen vaihe: aiemmat yliopisto-opinnot
Voit hakea koulutukseen, jos olet suorittanut yliopistossa tai avoimessa yliopistossa kasvatustieteen / kasvatustieteiden tai varhaiskasvatustieteen perusopinnot 25 op.
Lisäksi voit saada lisäpisteitä muista yliopistollisista opintokokonaisuuksista seuraavasti:
5 op (opintopistettä) -> 0,5 p. Yhteensä kuitenkin enintään 3 p. (30 op)
Valinnan toinen vaihe: soveltuvuuskoe
Valinnan toinen vaihe on soveltuvuuskoe. Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan aloituspaikkoihin nähden vähintään kaksinkertainen määrä hakijoita.
Voit saada soveltuvuuskoekutsun yhteen tai useampaan hakukohteeseesi ensimmäisen vaiheen menestyksesi mukaan. Suoritat soveltuvuuskokeen kuitenkin vain kerran. Suorittamasi soveltuvuuskokeen pisteet huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joiden soveltuvuuskokeeseen sinut on kutsuttu.
Soveltuvuuskokeen suorituspaikka
Hakukohteessa käytetään kasvatusalan yhteistä soveltuvuuskoetta. Kokeen suorituspaikka määräytyy korkeimman hakuprioriteettisi mukaan niissä varhaiskasvatuksen opettajan valtakunnallisen monimuotokoulutuksen (1000+) hakukohteissa, joissa olet saanut kutsun soveltuvuuskokeeseen. Jos haet myös kasvatusalan yhteisvalinnassa ja sinut kutsutaan sen yhteydessä soveltuvuuskokeeseen, suoritat soveltuvuuskokeen yhteisvalinnan hakukohteen puitteissa.
Soveltuvuuskokeen suorituskieli
Soveltuvuuskokeen suorituskieli määräytyy sen hakukohteen mukaan, jonka puitteissa suoritat kokeen. Jos tämä hakukohde on suomenkielinen, suoritat soveltuvuuskokeen suomeksi. Jos tämä hakukohde on ruotsinkielinen, suoritat soveltuvuuskokeen ruotsiksi.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään 0–24. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 9.7.2021 Oma Opintopolku -palvelussa.
Terveydelliset vaatimukset
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on rajoituksia. Opettajankoulutuksissa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa.
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Katso tarkemmat tiedot pisteytyksestä kohdasta Valintaperusteet.
Tasapistesäännöt
Jos valinnan ensimmäisessä vaiheessa useampi kuin yksi hakija on kutsurajalla tasatilanteessa, huomioidaan perusopintojen arvosana seuraavasti:
- arvosana ”hyväksytty” tai 3 asteikolla 1–5 tai 2 asteikolla 1–3 = 1 p.
- arvosana 4 tai 5 asteikolla 1–5 tai 3 asteikolla 1–3 = 2 p
Sen jälkeen tasapistetilanteessa olevat hakijat kutsutaan kaikki soveltuvuuskokeeseen.
Soveltuvuuskokeen tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
- kokeen osasta 5 saadut pisteet
- kokeen osasta 1 saadut pisteet
- kokeen osasta 2 saadut pisteet
- kokeen osasta 3 saadut pisteet
Jos hyväksymisrajalla olevilla hakijoilla on näiden kriteerien soveltamisen jälkeen sama pistemäärä, hyväksytään kaikki tasatilanteessa olevat.
Työkokemuksen laskeminen
Hakukelpoisuusvaatimuksissa ja opiskelijavalinnan ensimmäisen vaiheen pisteytyksessä mainittu työkokemus (kuukausina) lasketaan seuraavasti:
Huomioon otetaan vain hakuajan päättymiseen mennessä kertynyt, vähintään 9 kk samassa tehtävässä yhtäjaksoisesti jatkunut päätoiminen työ lastenhoitajana, lastentarhanopettajana, varhaiskasvatuksen opettajana tai varhaiskasvatuksen erityisopettajana suomalaisessa (tai saamelaisessa) varhaiskasvatuksessa. Vähintään 9 kuukauden työkokemus tuottaa hakukelpoisuuden ja vähintään 12 kuukauden työkokemus ensimmäisen pisteen opiskelijavalinnan pisteytyksen kohdassa 1. Työkokemuksen pituus lasketaan kokonaisina kuukausina. Kuukausi on työtodistuksessa mainittu vähintään 15 päivää kalenterikuukaudessa kestänyt jakso. Päätoimisuus tarkoittaa vähintään 25 tuntia viikossa. Työ useammalle työnantajalle samanaikaisesti yhdistetään laskettaessa päätoimisuutta. Työsopimus tai virkamääräys ei riitä työkokemuksen osoittamiseen. Työkokemukseen lasketaan mukaan hakuajan päättymiseen mennessä kertynyt työkokemus.
Valintakokeiden tarkempi toteutustapa valitaan vallitseva pandemiatilanne huomioiden. Valintakokeiden tarkemmasta toteutustavasta ilmoitetaan myöhemmin, viimeistään 16.3.2021.
SOVELTUVUUSKOE
Missä ja milloin?
Soveltuvuuskoe järjestetään 16.–18.6.2021.
Jos saat kutsun soveltuvuuskokeeseen, osallistut soveltuvuuskokeeseen vain yhtenä päivänä. Saat tällöin viimeistään 9.6.2021 sähköpostitse kutsun, jossa kerrotaan tarkemmat ohjeet sekä tieto koepaikasta ja koeajasta.
Soveltuvuuskokeeseen ei ilmoittauduta.
Soveltuvuuskokeen ajankohtaa ei voi vaihtaa.
Mitä minun pitää tietää?
Sinulla on oltava kokeessa mukana virallinen henkilöllisyystodistus.
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan tehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto.
Soveltuvuuskokeen vanhoja kysymyksiä ei julkaista.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa jäljennökset seuraavista todistuksista:
- Todistus hakukelpoisuusvaatimuksissa mainitusta yliopistollisesta opintokokonaisuudesta (25 op)
- Todistus työkokemuksesta
- Todistus muista yliopistollisista opintokokonaisuuksista
- Todistus yhdestä hakukelpoisuuden tuottavasta tutkinnosta (ks. kohta Valinnan ensimmäinen vaihe "aiemmat tutkinnot ja kelpoisuudet": voit saada pisteitä vain yhdestä hakukelpoisuuden tuottavasta tutkinnosta).
Hakemuksen muut liitteet tulee toimittaa 31.3.2021 klo 15 mennessä. Mikäli hakukelpoisuusvaatimuksissa mainittu yliopistollinen opintokokonaisuus (25 op) valmistuu vasta hakuajan päättymisen jälkeen, todistus siitä toimitetaan 3.5.2021 klo 15 mennessä hakijapalveluihin, hakijapalvelut [at] helsinki.fi. Toimitusosoite on sama kaikissa 1000+ -hakukohteissa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 9.7.2021. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae yhteishaussa (korkeakouluopintoja suorittaneet)
- Valinta aiempien avoimien tai erillisten yliopisto-opintojen tai aiemman korkeakoulututkinnon sekä soveltuvuuskokeen perusteella
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina tai erillisinä yliopisto-opintoina tai suorittaneet korkeakoulututkinnon.
Terveydelliset vaatimukset
Koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on rajoituksia. Opettajankoulutuksissa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa.
Opiskeluaikainen huumausainetestaus ja rikosrekisteriote
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Korkeakoulujen yhteishaussa valitaan kasvatustieteiden koulutukseen varhaiskasvatuksen opettajan hakukohteen kautta enintään 40 opiskelijaa avoimessa yliopistossa tai erillisinä suoritettujen yliopisto-opintojen perusteella tai aiemmin suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Tämän hakukohteen kautta hyväksytyt opiskelijat suorittavat kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon (KK) monimuotototeutuksena, jossa läsnäoloa vaativien lähiopetusjaksojen ohella hyödynnetään monipuolisesti erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä. Lisäksi KK-tutkintoon sisältyy 15 op työssäoppimisjaksoja tiedekunnan kumppanuusverkoston päiväkodeissa.
YLEISTÄ
Hakukohde on suunnattu aiempia korkeakouluopintoja tai korkeakoulututkinnon suorittaneille. Koulutuksen kesto on aiemmista opinnoista riippuen noin 2-2,5 vuotta.
VALINTAMENETTELY
Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan edeltävien opintojen perusteella vähintään kaksinkertainen määrä hakijoita eli 80 hakijaa. Soveltuvuuskokeeseen kutsuttavilta hakijoilta edellytetään vähintään seuraavat opinnot:
- yliopistolliset kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op JA lisäksi jokin muu yliopistollinen opintokokonaisuus/yliopisto-opintoja vähintään 25 op. Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti)
TAI
- aiemmin suoritettu alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai AMK-tutkinto JA yliopistolliset kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op. Opintokokonaisuuden tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti).
Opintoviikkosuoritukset muutetaan opintopisteiksi kertoimella 1,5. Opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Jos hakijoita on enemmän kuin soveltuvuuskokeeseen voidaan kutsua, hakijat asetetaan järjestykseen Suomessa suoritettujen yliopistollisten kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen opintojen opintopistemäärän perusteella (perus-, aine- ja syventävät opinnot). Ammattikorkeakoulussa suoritettuja ammatillisia opettajan pedagogisia opintoja ei lueta em. kasvatustieteiden opinnoiksi, ellei niiden erikseen mainita sisältävän jonkun yliopiston opetussuunnitelman mukaisia kasvatustieteiden opintoja (opintopistemäärä mainittava todistuksessa). Yliopistossa suoritettujen opettajan pedagogisten opintojen osalta tulee käydä todistuksesta tai opintosuoritusotteesta ilmi, että opinnot sisältävät kasvatustieteiden perus- ja/tai aineopinnot. Mikäli hakijat ovat tämänkin jälkeen samalla sijalla, kutsutaan soveltuvuuskokeeseen kaikki samalla sijalla olevat hakijat.
Soveltuvuuskoe
Hakukohteessa käytetään kasvatusalan yhteistä soveltuvuuskoetta. Vaikka sinut valittaisiin suorittamaan soveltuvuuskoe useassa yhteistä soveltuvuuskoetta käyttävässä hakukohteessa, suoritat soveltuvuuskokeen vain kerran.
Jos haet ja saat kutsun soveltuvuuskokeeseen myös kasvatusalan yhteisvalinnassa, suoritat kokeen yhteisvalinnan hakukohteen puitteissa. Jos et hae kasvatusalan yhteisvalinnassa, mutta haet ja saat kutsun soveltuvuuskokeeseen varhaiskasvatuksen opettajan valtakunnallisen monimuotokoulutuksen hakukohteessa, suoritat soveltuvuuskokeen sen puitteissa. Muussa tapauksessa kokeen suorituspaikka määräytyy korkeimmalla hakuprioriteetilla olevan kutsupaikkasi mukaan hakukohteissa, jotka käyttävät kasvatusalan yhteistä soveltuvuuskoetta. Katso lista kaikista kasvatusalan yhteistä soveltuvuuskoetta käyttävistä hakukohteista.
Lopullinen valinta
Opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeesta saatavan yhteispistemäärän perusteella.
Ryhmämuotoisen opetuksen vuoksi kaikkien, jotka hyväksytään opiskelijoiksi kevään 2021 yhteishaussa, on aloitettava opinnot syksyllä 2021, ellei opiskelija saa lakisääteisistä syistä poissaolo-oikeutta. Muussa tapauksessa tiedekunta ei voi taata opiskelijalle paikkaa ryhmämuotoisissa opinnoissa tulevina lukuvuosina.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään 0–24. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Hakijat asetetaan hakukohteen valintajonossa paremmuusjärjestykseen. Kriteerit, joiden perusteella hakijat laitetaan paremmuusjärjestykseen, ovat soveltamisjärjestyksessä:
- soveltuvuuskokeesta saadut pisteet yhteensä
- kokeen osasta 5 saadut pisteet
- kokeen osasta 1 saadut pisteet
- kokeen osasta 2 saadut pisteet
- kokeen osasta 3 saadut pisteet
Jos näiden kriteerien perusteella jotkut hakijat ovat edelleen hyväksymisrajalla tasasijalla, heidät kaikki hyväksytään.
Valintakokeiden tarkempi toteutustapa valitaan vallitseva pandemiatilanne huomioiden. Valintakokeiden tarkemmasta toteutustavasta ilmoitetaan myöhemmin, viimeistään 16.3.2021.
SOVELTUVUUSKOE
(Tietoja päivitetty 15.3.2021)
Missä ja milloin?
Soveltuvuuskoe järjestetään 16.–18.6.2021.
Jos saat kutsun soveltuvuuskokeeseen, osallistut soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Saat tällöin viimeistään 9.6.2021 sähköpostitse kutsun, jossa kerrotaan tarkemmat ohjeet sekä tieto koepaikasta ja koeajastasi. Soveltuvuuskoe järjestetään etäkokeena Zoom-järjestelmässä. Löydät apua Zoomin käyttöön VAKAVAn sivuilta.
Soveltuvuuskokeeseen ei ilmoittauduta.
Soveltuvuuskokeen ajankohtaa ei voi vaihtaa.
Mitä minun pitää tietää?
Sinulla on oltava kokeessa mukana virallinen henkilöllisyystodistus.
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan tehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto.
Soveltuvuuskokeen vanhoja kysymyksiä ei julkaista.
Myös kutsumatta jääneille ilmoitetaan. Jos et ole saanut viestiä edellä mainittuun ajankohtaan mennessä, tarkista ensin roskapostikansiosi ja ota tarvittaessa yhteyttä osoitteeseen hakijapalvelut.tau [at] tuni.fi.
Ennakkovalmistautumista vaativaa valintakoeaineistoa ei ole.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Mikäli hakija hakee yhteishaussa sekä Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen (avoimia yliopisto-opintoja/korkeakouluopintoja suorittaneet) hakukohteeseen että varhaiskasvatuksen opettajan yhteisvalintaan kuuluvaan Tampereen yliopiston hakukohteeseen, asettuu ensin mainittu hakukohde hakulomakkeella automaattisesti ylemmäksi hakukohteeksi.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnasta, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden koulutuksen opiskeluoikeudesta.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Tässä haussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote ja/tai
- Kopio aiemman korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta
Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti). Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei ole riittävästi, voidaan täyttämättä jääneet paikat siirtää toiseen Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnan yhteishaun hakukohteeseen mahdolliset ensikertalaisuuskiintiöt huomioiden.
Jos saat kutsun soveltuvuuskokeeseen, osallistut soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Saat tällöin viimeistään 9.6.2021 sähköpostitse kutsun, jossa kerrotaan tarkemmat ohjeet sekä tieto koepaikasta ja koeajasta.
Lopullisen valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta sähköpostilla hakijan hakulomakkeellaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta Oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae yhteishaussa
- VAKAVA-yhteisvalinta
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Terveydelliset vaatimukset
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on rajoituksia. Opettajankoulutuksissa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa.
Toimintaympäristön kuvaus
Opettajan ja ohjaajan työ on vaativa asiantuntija-ja ihmissuhdetyö, jossa tieto ja ymmärrys kytkeytyvät käytännön toimintakykyyn. Opettajia ja ohjaajia työskentelee varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa sekä aikuiskoulutuksessa. Opettajan kelpoisuuden saaneita ohjaajia työskentelee edellisten lisäksi monilla muilla tehtäväkentillä, missä ohjausosaamista tarvitaan. Opettajat tukevat työssään kasvua, oppimista ja hyvinvointia. Ohjaajien tehtäviin kuuluu psykososiaalinen tuki sekä uranvalinnan ja oppimisen ja opiskelun ohjaus. Työnkuva vaihtelee sen mukaan, minkä ikäisten ihmisten parissa opettajat ja ohjaajat työskentelevät. Työ edellyttää kykyä suunnitella, toteuttaa ja arvioida erilaisissa oppimis- ja kasvatusympäristöissä tapahtuvaa opetus-ja kasvatustoimintaa. Opettajat ja ohjaajat tekevät työtään yhä enemmän rakentavassa yhteistyössä toisten opettajien ja ohjaajien kanssa moniammatillisissa ryhmissä/tiimeissä/verkostoissa.
Ammatillisen toimintakyvyn edellytykset
•Riittävävuorovaikutuskyky toimia ammatin mukaisissa tehtävissä
•Riittävät kognitiiviset ja sosioemotionaaliset taidot toimia ammatin mukaisissa tehtävissä.
•Riittävä psyykkinen terveys, että pystyy toimimaan turvallisesti ammatin mukaisissa tehtävissä. Esteenä opiskelussa etenemiselle voi olla opinnoissa tai harjoitteluissa tapahtuva toistuva epävakaa tai uhkaavaksi havaittu käytös, joka haittaa ammattimaista toimintaa.
•Ala ei sovellu henkilöille, joilla on vakava päihderiippuvuus ja riippuvuuteen ei ole saatu hoidollista vastetta.
Opiskeluaikainen huumausainetestaus ja rikostaustaote
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Huomioithan, että hakukelpoisuuteen vaadittava kielitaito ei ole sama kuin opettajan virkakelpoisuuteen vaadittava kielitaito.
Hakukohde | todistusvalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | koevalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | kutsuttavista ensikertalaisia vähintään | koulutukseen hyväksyttäviä | joista ensikertalaisille |
Varhaiskasvatuksen opettaja (KK), kasvatustieteiden koulutus | 60 % | 40 % | 80 % | 100 | 80 |
Katso lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
YLEISTÄ
Kasvatusalan hakukohteet tekevät keskenään valintayhteistyötä. Voit siis hakea samalla VAKAVA-kokeella (valtakunnallinen kasvatusalan valintakoe) ja soveltuvuuskokeella Helsingin, Itä-Suomen (Joensuun kampus), Jyväskylän, Lapin, Oulun, Tampereen ja Turun (Turun ja Rauman kampukset) yliopistojen sekä Åbo Akademin kasvatusalan hakukohteisiin. Näet kaikki valintayhteistyössä mukana olevat hakukohteet valintayhteistyön verkkosivuilta. Yhteishaussa voit hakea korkeintaan kuuteen hakukohteeseen ja voit tulla valituksi vain sellaisiin koulutuksiin, joihin olet hakenut Opintopolussa.
Valinta on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on todistusvalinta tai VAKAVA-koe, toinen vaihe on yksipäiväinen soveltuvuuskoe.
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon tai siihen rinnastettavan tutkinnon, haet automaattisesti todistusvalinnassa. Toinen reittisi soveltuvuuskokeeseen on VAKAVA-koemenestys. Jos et ole ylioppilas, voit saada kutsun soveltuvuuskokeeseen ainoastaan VAKAVA-kokeen perusteella.
Voit saada kutsun soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella yhteen tai useampaan hakukohteeseesi. Jos todistuspisteesi eivät riitä soveltuvuuskoekutsuun, voit vielä tavoitella soveltuvuuskoepaikkaa osallistumalla VAKAVA-kokeeseen. Suoritat soveltuvuuskokeen joka tapauksessa vain kerran riippumatta siitä, kuinka moneen hakukohteeseen olet saanut kutsun.
Jos haet myös ruotsinkielisiin kasvatusalan opettajankoulutuksiin, katso niiden hieman poikkeavat valintaperusteet opintopolusta.
VALINTAMENETTELY
Näet soveltuvuuskokeeseen kutsuttavien ja koulutukseen hyväksyttävien määrät alla:
Hakukohde | todistusvalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | koevalinnassa soveltuvuuskokeeseen kutsuttavia | kutsuttavista ensikertalaisia vähintään | koulutukseen hyväksyttäviä | joista ensikertalaisille |
Varhaiskasvatuksen opettaja (KK), kasvatustieteiden koulutus | 60 % | 40 % | 80 % | 100 | 80 |
Valinta on kaksivaiheinen. Ensimmäinen vaihe on todistusvalinta tai VAKAVA-koe, toinen vaihe on yksipäiväinen soveltuvuuskoe.
Voit tulla kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen
joko
- todistusvalinnassa ylioppilastutkintotodistuksen tai siihen rinnastettavan tutkintotodistuksen perusteella,
tai
- VAKAVA-koevalinnassa.
Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnassa, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden koulutuksen opiskeluoikeudesta.
ENSIMMÄINEN VAIHE
Todistusvalinta
Ketkä ovat mukana
Olet automaattisesti mukana valinnan ensimmäisen vaiheen todistusvalinnassa, jos olet jo aiemmin suorittanut tai suoritat kyseisenä hakukeväänä 2022
- suomalaisen ylioppilastutkinnon,
- IB-tutkinnon,
- EB-tutkinnon tai
- Suomessa suoritetun RP-/DIA-tutkinnon.
Jos olet suorittanut useampaan yllä mainittuun ylioppilastutkintoon liittyviä kokeita, todistuspisteesi lasketaan eniten pisteitä tuottavien kokeiden mukaan, vaikka ne kuuluisivat eri tutkintoihin.
Keväällä 2022 valmistuvan suomalaisen ylioppilastutkinnon arvosanat huomioidaan todistusvalinnassa, jos ylioppilastutkinto näkyy ylioppilastutkintorekisterissä viimeistään 17.5.2022.
Mitä minun tulee tietää todistusvalinnasta
Sinun ei tarvitse erikseen ilmoittaa, haetko todistusvalinnassa.
Jos olet ylioppilas, voit halutessasi hakea pelkässä todistusvalinnassa suorittamatta VAKAVA-koetta. Jos et saa kutsua jonkun hakukohteesi soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella, voit edelleen hakea VAKAVA-kokeen perusteella
Kutsut soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 25.5.2022.
VAKAVA-koevalinta
Olet mukana VAKAVA-koevalinnassa, jos osallistut VAKAVA-valintakokeeseen. VAKAVA-kokeella voit hakea kaikkiin kasvatusalan valintayhteistyössä mukana oleviin hakukohteisiin.
Jos et ole ylioppilas, voit hakea soveltuvuuskoevaiheeseen ainoastaan VAKAVA-kokeella.
Voidaksesi saada kutsun soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-kokeen perusteella sinun on saatava vähintään 20 % VAKAVA-kokeessa valtakunnallisesti parhaiten menestyneen hakijan pistemäärästä.
Kutsut soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-koevalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 9.6.2022.
TOINEN VAIHE
Soveltuvuuskoe
Lopullinen valinta tapahtuu soveltuvuuskokeen perusteella.
Mitä kasvatusalan yhteinen soveltuvuuskoe tarkoittaa
Voit saada soveltuvuuskoekutsun yhteen tai useampaan hakukohteeseesi ensimmäisen vaiheen menestyksesi mukaan. Suoritat soveltuvuuskokeen kuitenkin vain kerran. Suorittamasi soveltuvuuskokeen pisteet huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joiden soveltuvuuskokeeseen sinut on kutsuttu.
Soveltuvuuskokeen suorituspaikka
Kokeen suorituspaikka määräytyy korkeimman hakuprioriteettisi mukaan, johon olet tullut kutsutuksi.
Soveltuvuuskokeen suorituskieli
Soveltuvuuskokeen suorituskieli määräytyy korkeimman hakuprioriteettisi mukaan, johon olet tullut kutsutuksi. Jos tämä hakukohde on suomenkielinen, suoritat soveltuvuuskokeen suomeksi. Jos tämä hakukohde on ruotsinkielinen, suoritat soveltuvuuskokeen ruotsiksi. Jos tämä hakukohde on kaksikielinen, suoritat soveltuvuuskokeen suomeksi.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään 0–24. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 8.7.2022 Oma Opintopolku -palvelussa.
Aloituspaikkojen täyttäminen
Jos todistusvalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää koevalinnassa. Jos koevalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää todistusvalinnassa.
Jos aloituspaikka on varattu ensikertalaiselle hakijalle, mutta aloituspaikkaan ei voida valita ensikertalaista hakijaa, aloituspaikkaan voidaan valita muu hakija. Jos aloituspaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, aloituspaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
Ylioppilastutkinnon ja siihen rinnastettavien tutkintojen (IB, EB, RP/DIA) pisteytys todistusvalinnassa
Ylioppilastutkinnosta tai siihen rinnastettavista tutkinnoista (IB, EB, Suomessa suoritettu RP/DIA) annetaan todistusvalinnassa pisteitä alla olevan taulukon mukaisesti.
Pisteitä voi saada neljästä aineesta:
- äidinkieli
- matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- enintään yksi ainereaali
- enintään yksi kieli
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa.
Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Suomalaisen ylioppilastutkinnon vanhamuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä.
KASVATUSALA |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka (pitkä tai lyhyt) |
||||||
matematiikka, pitkä |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Ainereaalit (enintään yksi) |
||||||
biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
psykologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
uskonto/ elämänkatsomustieto |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kielet (enintään yksi) |
||||||
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
** EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan.
Näin luet taulukoita EB-, IB-, RP-/ DIA-tutkintojen osalta.
Enimmäispistemäärä: 123,9
Todistusvalinnan minimipisteraja on 45 pistettä. Jos ylioppilastutkintosi pisteet jäävät yllä olevan taulukon perusteella alle sen, et voi saada kutsua soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnassa, vaan ainoa vaihtoehtosi on VAKAVA-koe.
Hakeminen kevään 2021 IB- ja EB-tutkinnolla
Jos suoritat IB- tai EB-tutkinnon kesällä 2021, ennakkoarvion perusteella tehty todistusvalinnan valintapäätös on ehdollinen ja voidaan perua, jos arvosanasi laskevat arvioidusta.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–120 pistettä. Kokeessa on viisi osa-aluetta, joista kukin pisteytetään 0–24. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 40 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Tasapistesäännöt
Todistusvalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ensisijaisesti äidinkielestä ja toissijaisesti matematiikasta saatujen pisteiden perusteella.
VAKAVA-koevalinnassa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen VAKAVA-kokeen pistemäärän perusteella.
Lopullisessa soveltuvuuskoevalinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
- kokeen osasta 5 saadut pisteet
- kokeen osasta 1 saadut pisteet
- kokeen osasta 2 saadut pisteet
- kokeen osasta 3 saadut pisteet
Jos hyväksymisrajalla olevilla hakijoilla on näiden kriteerien soveltamisen jälkeen sama pistemäärä, hyväksytään kaikki tasatilanteessa olevat.
VAKAVA-KOE
Milloin?
VAKAVA-koe järjestetään perjantaina 27.5.2022 klo 9–12.
Missä?
Voit valita, millä koepaikkakunnalla suoritat kokeen. Ilmoita paikkakunta hakulomakkeella. Ilmoitus on sitova.
Tarkat koepaikat ilmoitetaan muutamaan päivää ennen koetta VAKAVAn sivuilla.
VAKAVA-kokeen suorituskieli
Voit tehdä kokeen suomeksi tai ruotsiksi.
Mitä minun pitää tietää?
VAKAVA-koe perustuu koetilanteessa jaettavaan aineistoon, eikä siinä ole ennakkoon luettavaa materiaalia.
VAKAVA-kokeessa arvioidaan kasvatustieteellisessä koulutuksessa tarvittavia akateemisia opiskelutaitoja.
VAKAVA-koe on digitaalinen ja tarvitset mukaan oman kannettavan tietokoneen. Lue ohjeet.
VAKAVA-kokeen tehtävät ovat tyypiltään monivalintatehtäviä.
Sinulla on oltava kokeessa mukana virallinen henkilötodistus.
VAKAVA-kokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.
Aikaisempia valintakokeita ja mallivastauksia
Pääset lukemaan aikaisempien vuosien VAKAVA-kokeita ja oikeita vastauksia täältä.
Huomaathan, että aikaisempina vuosina käytössä ollut kokeen ennakkomateriaali on poistunut vuonna 2020.
SOVELTUVUUSKOE
Missä ja milloin?
Soveltuvuuskoe järjestetään 15.–17.6.2022.
Jos saat kutsun soveltuvuuskokeeseen, osallistut soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Saat viimeistään 9.6.2022 sähköpostitse tiedon siitä, tuletko kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen. Jos tulet kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen, viestissä on tarkemmat ohjeet sekä tieto koepaikasta ja koeajasta.
Soveltuvuuskokeeseen ei ilmoittauduta.
Soveltuvuuskokeen ajankohtaa ei voi vaihtaa.
Soveltuvuuskoe järjestetään valvottuna valintakokeena yliopiston osoittamissa tiloissa. (Soveltuvuuskokeen toteutusmuoto päivitetty 12.1.2022)
Mitä minun pitää tietää?
Sinulla on oltava kokeessa mukana virallinen henkilöllisyystodistus.
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan tehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin. Lisäksi arvioidaan hakijan sitoutuneisuutta suorittaa tutkinto.
Soveltuvuuskokeen vanhoja kysymyksiä ei julkaista.
Sinun on mahdollista hakea yksilöllisiä järjestelyjä esimerkiksi terveydellisistä syistä. Huomaathan, että kaikki koesalit eivät esimerkiksi automaattisesti sovi liikuntaesteisille.
Löydät yksilöllisten järjestelyjen hakemista koskevan ohjeen tältä sivulta: yksilölliset järjestelyt. Tampereen yliopiston osalta ohjeet yksilöllisten järjestelyiden hakemisesta löytyvät myös sivultamme yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Yksilöllisiä järjestelyjä tulee hakea yhteishaun hakuajan päättymiseen mennessä 6.4.2022 klo 15.00.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kuitenkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Jos todistusvalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää koevalinnassa. Jos koevalinnassa jää kutsupaikkoja täyttämättä, yli jääneet paikat voidaan täyttää todistusvalinnassa.
Jos aloituspaikka on varattu ensikertalaiselle hakijalle, mutta aloituspaikkaan ei voida valita ensikertalaista hakijaa, aloituspaikkaan voidaan valita muu hakija. Jos aloituspaikkaa ei ole varattu ensikertalaiselle hakijalle, aloituspaikkaan voidaan valita niin ensikertalainen hakija kuin muukin hakija.
Kutsut soveltuvuuskokeeseen todistusvalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 25.5.2022. Kutsut soveltuvuuskokeeseen VAKAVA-koevalinnan perusteella lähetetään sähköpostitse 9.6.2022.
Lopullisen valinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä . Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet Kasvatusalan valintayhteistyöverkoston sivuilta Oikaisuvaatimuksen hakeminen.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae yhteishaussa (korkeakouluopintoja suorittaneet, monimuotototeutus)
- Valinta aiempien avoimien tai erillisten yliopisto-opintojen tai aiemman korkeakoulututkinnon sekä soveltuvuuskokeen perusteella
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina tai erillisinä yliopisto-opintoina tai suorittaneet korkeakoulututkinnon.
Terveydelliset vaatimukset
Koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on rajoituksia. Opettajankoulutuksissa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa.
Toimintaympäristön kuvaus
Opettajan ja ohjaajan työ on vaativa asiantuntija-ja ihmissuhdetyö, jossa tieto ja ymmärrys kytkeytyvät käytännön toimintakykyyn. Opettajia ja ohjaajia työskentelee varhaiskasvatuksessa, perusopetuksessa, lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa sekä aikuiskoulutuksessa. Opettajan kelpoisuuden saaneita ohjaajia työskentelee edellisten lisäksi monilla muilla tehtäväkentillä, missä ohjausosaamista tarvitaan. Opettajat tukevat työssään kasvua, oppimista ja hyvinvointia. Ohjaajien tehtäviin kuuluu psykososiaalinen tuki sekä uranvalinnan ja oppimisen ja opiskelun ohjaus. Työnkuva vaihtelee sen mukaan, minkä ikäisten ihmisten parissa opettajat ja ohjaajat työskentelevät. Työ edellyttää kykyä suunnitella, toteuttaa ja arvioida erilaisissa oppimis- ja kasvatusympäristöissä tapahtuvaa opetus-ja kasvatustoimintaa. Opettajat ja ohjaajat tekevät työtään yhä enemmän rakentavassa yhteistyössä toisten opettajien ja ohjaajien kanssa moniammatillisissa ryhmissä/tiimeissä/verkostoissa.
Ammatillisen toimintakyvyn edellytykset
- Riittävä vuorovaikutuskyky toimia ammatin mukaisissa tehtävissä
- Riittävät kognitiiviset ja sosioemotionaaliset taidot toimia ammatin mukaisissa tehtävissä.
- Riittävä psyykkinen terveys, että pystyy toimimaan turvallisesti ammatin mukaisissa tehtävissä. Esteenä opiskelussa etenemiselle voi olla opinnoissa tai harjoitteluissa tapahtuva toistuva epävakaa tai uhkaavaksi havaittu käytös, joka haittaa ammattimaista toimintaa.
- Ala ei sovellu henkilöille, joilla on vakava päihderiippuvuus ja riippuvuuteen ei ole saatu hoidollista vastetta.
Opiskeluaikainen huumausainetestaus ja rikostaustaote
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Korkeakoulujen yhteishaussa valitaan kasvatustieteiden koulutukseen varhaiskasvatuksen opettajan hakukohteen kautta enintään 40 opiskelijaa avoimessa yliopistossa tai erillisinä suoritettujen yliopisto-opintojen perusteella tai aiemmin suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Tämän hakukohteen kautta hyväksytyt opiskelijat suorittavat kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon (KK) monimuotototeutuksena, jossa läsnäoloa vaativien lähiopetusjaksojen ohella hyödynnetään monipuolisesti erilaisia sähköisiä oppimisympäristöjä. Lisäksi KK-tutkintoon sisältyy 15 op työssäoppimisjaksoja tiedekunnan kumppanuusverkoston päiväkodeissa.
YLEISTÄ
Hakukohde on suunnattu aiempia korkeakouluopintoja tai korkeakoulututkinnon suorittaneille. Koulutuksen kesto on aiemmista opinnoista riippuen noin 2-2,5 vuotta. Tässä hakukohteessa on 40 aloituspaikkaa.
VALINTAMENETTELY
Soveltuvuuskokeeseen kutsutaan edeltävien opintojen perusteella vähintään kaksinkertainen määrä hakijoita eli 80 hakijaa. Soveltuvuuskokeeseen kutsuttavilta hakijoilta edellytetään vähintään seuraavat opinnot:
- yliopistolliset kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op JA lisäksi jokin muu yliopistollinen opintokokonaisuus/yliopisto-opintoja vähintään 25 op. Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti)
TAI
- aiemmin suoritettu alempi tai ylempi korkeakoulututkinto tai AMK-tutkinto JA yliopistolliset kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op. Opintokokonaisuuden tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti).
Opintojen tulee olla suoritettuna hakuajan päättymiseen mennessä.
Jos hakijoita on enemmän kuin soveltuvuuskokeeseen voidaan kutsua, hakijat asetetaan järjestykseen Suomessa suoritettujen yliopistollisten kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen opintojen opintopistemäärän perusteella (perus-, aine- ja syventävät opinnot). Ammattikorkeakoulussa suoritettuja ammatillisia opettajan pedagogisia opintoja ei lueta em. kasvatustieteiden opinnoiksi, ellei niiden erikseen mainita sisältävän jonkun yliopiston opetussuunnitelman mukaisia kasvatustieteiden opintoja (opintopistemäärä mainittava todistuksessa). Yliopistossa suoritettujen opettajan pedagogisten opintojen osalta tulee käydä todistuksesta tai opintosuoritusotteesta ilmi, että opinnot sisältävät kasvatustieteiden perus- ja/tai aineopinnot. Mikäli hakijat ovat tämänkin jälkeen samalla sijalla, kutsutaan soveltuvuuskokeeseen kaikki samalla sijalla olevat hakijat.
Opintoviikkoina suoritettu 15 opintoviikon kasvatustieteiden perusopintokokonaisuuden laajuudeksi opintopisteinä lasketaan 25 opintopistettä ja muut kasvatustieteiden opintoviikkosuoritukset muutetaan opintopisteiksi kertoimella 1,5.
Soveltuvuuskoe
Hakukohteessa käytetään kasvatusalan yhteistä soveltuvuuskoetta. Vaikka sinut valittaisiin suorittamaan soveltuvuuskoe useassa yhteistä soveltuvuuskoetta käyttävässä hakukohteessa, suoritat soveltuvuuskokeen vain kerran.
Jos haet ja saat kutsun soveltuvuuskokeeseen myös kasvatusalan yhteisvalinnassa, suoritat kokeen yhteisvalinnan hakukohteen puitteissa. Jos et hae kasvatusalan yhteisvalinnassa, mutta haet ja saat kutsun soveltuvuuskokeeseen varhaiskasvatuksen opettajan valtakunnallisen monimuotokoulutuksen hakukohteessa, suoritat soveltuvuuskokeen sen puitteissa. Muussa tapauksessa kokeen suorituspaikka määräytyy korkeimmalla hakuprioriteetilla olevan kutsupaikkasi mukaan hakukohteissa, jotka käyttävät kasvatusalan yhteistä soveltuvuuskoetta. Katso lista kaikista kasvatusalan yhteistä soveltuvuuskoetta käyttävistä hakukohteista.
Lopullinen valinta
Opiskelijat valitaan soveltuvuuskokeesta saatavan yhteispistemäärän perusteella.
Ryhmämuotoisen opetuksen vuoksi kaikkien, jotka hyväksytään opiskelijoiksi kevään 2022 yhteishaussa, on aloitettava opinnot syksyllä 2022, ellei opiskelija saa lakisääteisistä syistä poissaolo-oikeutta. Muussa tapauksessa tiedekunta ei voi taata opiskelijalle paikkaa ryhmämuotoisissa opinnoissa tulevina lukuvuosina.
Soveltuvuuskokeen pisteytys
Soveltuvuuskoe pisteytetään asteikolla 0–90 pistettä. Kokeessa on neljä osa-aluetta, joista kolme ensimmäistä osa-aluetta pisteytetään 0–24 ja neljäs 0–18. Voidaksesi tulla hyväksytyksi koulutukseen sinun on saatava kokeesta vähintään 30 pistettä siten, että kustakin osa-alueesta tulee saada vähintään 4 pistettä.
Lopullisessa valinnassa tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavien kriteerien perusteella:
- soveltuvuuskokeen osasta 4 saadut pisteet
- soveltuvuuskokeen osasta 1 saadut pisteet
- soveltuvuuskokeen osasta 2 saadut pisteet
- soveltuvuuskokeen osasta 3 saadut pisteet
Jos näiden kriteerien perusteella jotkut hakijat ovat edelleen hyväksymisrajalla tasasijalla, heidät kaikki hyväksytään.
Muokattu 24.2.2022: Päivitetty soveltuvuuskokeen pisteytysperiaatteita.
SOVELTUVUUSKOE
Missä ja milloin?
Soveltuvuuskoe järjestetään 15.–17.6.2022.
Jos saat kutsun soveltuvuuskokeeseen, osallistut soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Saat viimeistään 9.6.2022 sähköpostitse tiedon siitä, tuletko kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen. Jos tulet kutsutuksi soveltuvuuskokeeseen, viestissä on tarkemmat ohjeet sekä tieto koepaikasta ja koeajasta.
Soveltuvuuskokeeseen ei ilmoittauduta.
Soveltuvuuskokeen ajankohtaa ei voi vaihtaa.
Soveltuvuuskoe järjestetään valvottuna valintakokeena yliopiston osoittamissa tiloissa. (Soveltuvuuskokeen toteutusmuoto päivitetty 12.1.2022)
Mitä minun pitää tietää?
Sinulla on oltava kokeessa mukana virallinen henkilöllisyystodistus.
Soveltuvuuskokeen menetelmänä on haastattelu. Kokeessa arvioidaan hakijan koulutettavuutta ja edellytyksiä omaksua kasvatusalalla tarvittavia tietoja ja taitoja sekä soveltuvuutta kasvatusalan tehtäviin. Arviointi perustuu moniulotteiseen opettajan osaamisen prosessimalliin.
Soveltuvuuskokeen vanhoja kysymyksiä ei julkaista.
Ennakkovalmistautumista vaativaa valintakoeaineistoa ei ole.
Sinun on mahdollista hakea yksilöllisiä järjestelyjä esimerkiksi terveydellisistä syistä. Huomaathan, että kaikki koesalit eivät esimerkiksi automaattisesti sovi liikuntaesteisille.
Löydät yksilöllisten järjestelyjen hakemista koskevan ohjeen tältä sivulta.
Yksilöllisiä järjestelyjä tulee hakea viimeistään 6.4.2022 ennen klo 15.00.
Soveltuvuuskokeeseen ei myönnetä lisäaikaa. Soveltuvuuskokeen yksilöllinen järjestely haetaan siihen yliopistoon, missä osallistut kokeeseen.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Mikäli hakija hakee yhteishaussa sekä Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen (avoimia yliopisto-opintoja/korkeakouluopintoja suorittaneet) hakukohteeseen että varhaiskasvatuksen opettajan yhteisvalintaan kuuluvaan Tampereen yliopiston hakukohteeseen, asettuu ensin mainittu hakukohde hakulomakkeella automaattisesti ylemmäksi hakukohteeksi.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnasta, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden koulutuksen opiskeluoikeudesta.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.Tässä haussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote ja/tai
- Kopio aiemman korkeakoulututkintosi virallisesta tutkintotodistuksesta
Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti). Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan asianomaisessa valintajonossa varasijajärjestyksessä seuraava hakija ensikertalaisille varatut paikat huomioiden, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Mikäli aloituspaikkoja jää jommassakummassa valintatapajonossa täyttämättä, voi yliopisto siirtää täyttämättä jääneet paikat toiseen Tampereen yliopiston varhaiskasvatuksen opettajan opintosuunnan yhteishaun hakukohteeseen.
Jos saat kutsun soveltuvuuskokeeseen, osallistut soveltuvuuskokeeseen yhtenä päivänä. Saat tällöin viimeistään 9.6.2022 sähköpostitse kutsun, jossa kerrotaan tarkemmat ohjeet sekä tieto koepaikasta ja koeajasta.
Lopullisen valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta sähköpostilla hakijan hakulomakkeellaan ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta Oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu toisessa suomalaisessa yliopistossa varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa opiskeleville
Näytä
Tähän hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia muiden suomalaisten yliopistojen varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus.
Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 16.3.–30.3.2022. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Koulutus kuuluu SORA-lainsäädännön piiriin.
Terveydelliset vaatimukset
Alaikäisten turvallisuuden sekä potilas- ja asiakasturvallisuuden edistämiseksi opiskelijaksi ottamiseen on rajoituksia. Opettajankoulutuksissa edellytetään, että opiskelijaksi otettava on terveydentilaltaan ja toimintakyvyltään kykenevä opintoihin liittyviin käytännön tehtäviin tai harjoitteluun.
Terveydentilaan tai toimintakykyyn liittyvä rajoitus ei ole este opiskelijaksi ottamiselle, jos sen vaikutukset voidaan kohtuullisin toimin, esimerkiksi erityisjärjestelyin, poistaa. Tarkoituksena ei ole muutenkaan asettaa tarpeettomia esteitä fyysisistä tai psyykkisistä rajoitteista kärsivien henkilöiden koulutukseen pääsylle. Rajoituksia sovelletaan vain niissä tilanteissa, joissa on selvää, ettei hakija voi terveydentilaansa tai toimintakykyynsä liittyvästä syystä osallistua koulutukseen.
Jos opiskelija on hakuvaiheessa salannut tiedon opiskeluoikeuden peruuttamisesta koskevasta päätöksestä, joka olisi voinut estää hänen valintansa opiskelijaksi, yliopisto voi peruuttaa opiskeluoikeuden. Myös aiempi opiskeluoikeuden peruuttaminen voi olla este opiskelijaksi ottamiselle. Tämän vuoksi opiskelijaksi hakevan tulee ilmoittaa yliopistolle tällaisesta päätöksestä jo hakuvaiheessa.
Opiskeluaikainen huumausainetestaus ja rikostaustaote
Opiskelija voidaan tietyissä hyvin rajoitetuissa tapauksissa velvoittaa esittämään todistus huumausainetestistä. Tämä tulee lähinnä kyseeseen tilanteissa, joissa testaaminen on välttämätöntä opiskelijan toimintakyvyn selvittämiseksi ja tiettyjen laissa yksityiskohtaisesti määriteltyjen lisäehtojen täyttyessä. Vuonna 2012 tai myöhemmin opiskelijaksi hyväksytyltä opiskelijalta voidaan opiskelukyvyn arviointia varten pyytää myös otetta rikostaustasta. Otetta voidaan pyytää vain niiltä opiskelijoilta, joiden opintoihin liittyvä harjoittelu tai muut tehtävät edellyttävät alaikäisten parissa työskentelyä, ja sitä pyydetään ennen harjoittelun tai tehtävien alkamista. Alaikäisten turvallisuuden edistämiseksi on tarpeen tietää, ettei harjoitteluun menevällä opiskelijalla ole rikosrekisterimerkintää tietyistä vakavista rikoksista (siveellisyys- ja seksuaalirikokset, murha, tappo, surma, törkeä pahoinpitely, törkeä ryöstö ja muut huumausainerikokset kuin käyttörikos).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Koulutukseen valitaan noin 5 opiskelijaa. Kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valinta tehdään harkinnanvaraisesti hakemusasiakirjojen perusteella. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa suoritettujen opintojen määrä, opintomenestys ja opintojen suoritusajankohta sekä hakijan siirrolle esittämät perustelut. Tästä syystä hakijan tulee liittää hakemusasiakirjojensa yhteyteen kirjallinen perustelu (motivaatiokirje) siirron tarpeellisuudesta. Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan tiedekunnan ja koulutuksen resurssit.
Hakijoilla tulee olla suoritettuna:
- kasvatustieteiden perusopinnot (25 op) vähintään hyvin tiedoin. Opintokokonaisuuden tulee olla koottuna (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti).
- varhaiskasvatuksen tehtäviin ja esiopetukseen ammatillisia valmiuksia antavia opintoja vähintään 20 opintopistettä.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote (perusopintokokonaisuuden tulee olla koottuna; erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyy kokonaisuuden kokonaisarvosana ja koonti)
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli kelpoisia hakijoita on. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli tässä hakukohteessa jää paikkoja täyttämättä, voidaan paikat siirtää täytettäväksi tiedekunnan toisessa siirtohaun tai korkeakoulujen yhteishaun hakukohteessa.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.