Hyppää pääsisältöön

Kasvatus ja yhteiskunta -tohtoriohjelma

Tampereen yliopisto

Muuttuva maailma tarvitsee kasvatuksen ja oppimisen monialaisia erityisasiantuntijoita

Sivistys ja elinikäinen oppiminen voivat ratkaista muuttuvan ja globalisoituvan maailman ongelmia.

Koulutustyyppi

Tohtori

Tutkintonimike

Filosofian tohtori
Kasvatustieteen tohtori

Suunniteltu kesto

4 vuotta

Koulutuksen laajuus

240 op

Kaupunki

Tampere

Tule muuttamaan maailmaa kasvatustieteilijänä!

Tule mukaan Kasvatus ja yhteiskunta -tohtoriohjelmaan rakentamaan kasvatuksen ja koulutuksen eettisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävää tulevaisuutta.

Kasvatuksen ja koulutuksen tutkimusala elää vahvasti muuttuvan maailman mukana ja rakentaa tulevaisuutta. Alan asiantuntijat tarvitsevat ympäristöjä, jotka tukevat ja rohkaisevat innovatiivista ja kestävää alan kehittämistä. Kasvatusalan tutkijana osallistut sellaisten käytäntöjen, politiikkojen ja arvojen kehittämiseen, jotka muokkaavat tulevaisuuden yhteiskuntia. 

Meiltä väittelee vahvoja ja monipuolisia tulevaisuuden rakentajia 

"Tässä tohtoriohjelmassa tutkijat oppivat visioimaan tasa-arvoisempaa tulevaisuutta sekä osallistumaan yhdessä kestävämmän maailman luomiseen kasvatustieteen avulla."
Annalisa Sannino, tohtoriohjelmavastaava (2018–2023)


Kasvatukseen ja koulutukseen liittyy aina laajoja ja monitahoisia yhteiskunnallisia ilmiöitä. Siksi tiedekunnan tutkimusryhmät tarkastelevat kasvatustieteen ilmiöitä monialaisesti. Edustettuina ovat niin sosiologian, filosofian ja psykologian kuin tekniikan, oppimistieteiden ja taiteiden näkökulmat. Ohjelmassamme hyödynnetään monipuolista metodologiaa ja tehdään yhteistyötä eri yhteistyötahojen ja sidosryhmien kanssa.  Tutkimusorientaatiomme tarjoaa mahdollisuuden osallistua vaikuttaviin poikkitieteellisiin hankkeisiin.

Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa tutkimus on ryhmitelty kolmeen teema-alueeseen, joita myös tohtoriohjelman pääteemat seuraavat:

  • Koulutus yhteiskunnassa
  • Yhteisöt koulutuksessa
  • Oppiminen, pedagogiikka ja oppimiskulttuurit.


Tohtorikoulutuksen opetussuunnitelma perustuu seuraaviin periaatteisiin:

  1. tohtoriopintojen yhteys tiedekunnan kasvatustutkimuksen painopistealueisiin,
  2. hteisön muodostaminen tulevien jatko-opiskelijoiden, muiden jatko-opiskelijoiden ja kaikkien ohjaajien kesken,
  3. hajautettu tuki ja kohdennettu ohjaus,
  4. joustavuus ja vapaavalintaisuus.


Tule mukaan kannustavaan yhteisöön!

”Täällä väitöskirjatutkijat ovat tiedeyhteisön täysimääräisiä jäseniä.” 
Väitöskirjatutkija

Väitöskirjatutkijamme ovat kollegoitamme, joiden asiantuntemus ja osallistuminen yhteisöön on korvaamatonta. Väitöstutkijat muodostavat myös aktiivisen vertaisyhteisön, jossa tutkijan uran haasteet kohdataan yhdessä.

Väitöstutkijoillemme on tarjolla monenlaista tutkimuksen tekemistä tukevaa toimintaa. Väitöskirjatutkijat järjestävät esimerkiksi säännöllisiesti tapaamisia ja työpajoja, joissa käsitellään ajankohtaisia aiheita ja annetaan metodologista tukea väitöskirjan kirjoittamisen eri vaiheisiin. Tutkimuskulttuurissamme olemme sitoutuneet avoimuuteen ja tiedon jakamiseen. Tuemme väitöskirjatutkijoitamme myös rahoituksen hakemisessa.

Maailmaa muuttamaan!

”Tohtoriohjelma avaa mahdollisuuden tarkastella, miten koulutus voi parantaa yhteiskuntaa ja toisaalta, miten yhteiskunta ja yhteiskunnalliset prosessit vaikuttavat koulutusprosesseihin.” 
Väitöskirjatutkija

Tohtoriohjelmamme koulutus valmistaa suunnittelemaan ja toteuttamaan hankkeita eettisesti ja hallitsemaan monimutkaisia koulutuksen, kasvatuksen ja kehittämisen prosesseja. Kyky toimia monimuotoisissa koulutusympäristöissä sosiaalisesti kestävällä tavalla on tohtoreidemme vahvuus. 

Koulutusohjelmasta valmistuvana kasvatustieteilijänä voit työskennellä esimerkiksi kansallisissa ja kansainvälisissä koulutustehtävissä, henkilöstöhallinnon tehtävissä, poliittisena neuvonantajana ja muissa tehtävissä, jotka edellyttävät monitahoista, innovatiivista ja ihmisläheistä asiantuntemusta.

Arvostamme teorian ja käytännön läheistä suhdetta kasvatustieteellisen tutkimuksen vahvuutena. Luomme uutta tietoa ja kehitämme tutkijan taitoja, jotka mahdollistavat vahvan tieteellisen ja yhteiskunnallisen vaikuttamisen. 

Tervetuloa muuttamaan maailmaa kanssamme!

Tutustu ohjaajiin!

Opintopolusta löydät tämän tohtoriohjelman hakukelpoisuusvaatimukset, valintaperusteet, ohjeet hakemiseen sekä tietoa tulosten julkistamisesta. Perehdythän niihin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää hakuprosessista tai hakudokumenteista, olethan yhteydessä hakijapalveluihin. Mikäli sinulla on tutkintoon ja tutkimuksen tekemiseen liittyen kysyttävää, ota yhteyttä ohjelmaan osoitteella edu.doc.tau(a)tuni.fi.

Ennen hakemista hakijalla tulee olla vastuuohjaajaa. Miettikää vastuuohjaajan kanssa yhdessä mahdolliset muut ohjaajat ja ohjausryhmä.