
Elinikäinen oppiminen ja kasvatus, Kasvatustieteiden koulutus
Monipuolisiin kasvatuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtäviin
Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutuksessa opiskelet monipuolisesti ja laaja-alaisesti kasvatustieteitä. Perehdyt opintojesi aikana muun muassa oppimiseen, opetukseen ja koulutukseen, kasvatuksen historiaan ja -filosofiaan, koulutuspolitiikkaan, koulutusjärjestelmään, opetussuunnitelmaan ja erilaisiin oppimisympäristöihin. Lisäksi tutustut jatkuvaan oppimiseen ja muutoksiin elämän eri vaiheissa, aikuiskasvatukseen ja työelämään, koulutuksen kulttuurisiin ja kansainvälisiin kysymyksiin sekä kestävään kehitykseen. Opintojesi aikana saat valmiuksia kasvatustieteellisen tutkimuksen tekemiseen monipuolisilla menetelmäopinnoilla, joita hyödynnät erityisesti opinnäytetöissä (kandidaatintutkielma ja pro gradu -tutkielma). Opinnot tukevat jatkuvalle oppimiselle rakentuvaa tieteellisen ajattelun ja asiantuntijuuden kehittymistä sekä yhteiskunnallisen, kulttuurisen ja kriittisen ajattelun valmiuksiasi.
Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutuksessa suoritat ensin kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon, jonka jälkeen syvennät asiantuntijuuttasi kasvatustieteen maisteriopinnoissa. Sinulla on myös mahdollisuus hakeutua suorittamaan aikuiskoulutuksen opettajan pedagogiset opinnot.
Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutus sisältää paljon valinnaisuutta, niin kasvatustieteiden opinnoissa kuin vapaasti valittavissa opinnoissa. Omilla valinnoillasi suuntaat oman asiantuntijuutesi rakentumista elinikäisessä ja jatkuvassa oppimisessa.
Tutkinnon vapaasti valittavilla opinnoilla voit suunnata asiantuntemustasi niin julkisen sektorin, yritysmaailman kuin myös järjestöpuolen tehtäviin hyödyntämällä Tampereen korkeakouluyhteisön laajaa opetustarjontaa. Voit myös suorittaa opintoja kansainvälisessä opiskelijavaihdossa.
Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutuksessa rakentuva asiantuntijuus mahdollistaa työllistymisen monenlaisiin tehtäviin julkiselle sektorille, järjestöihin tai yrityksiin. Tehtävinäsi voivat olla esimerkiksi koulutussuunnittelu, erilaiset kehittämishankkeet, koulutuksen hallinto ja johtaminen tai opetus- ja tutkimustyö. Kasvatustieteellisen alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.
Tervetuloa elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutukseen!

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
- osaa toimia koulutuksensa mukaisissa kasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen asiantuntijatehtävissä
- on rakentanut asiantuntijaidentiteettiään ja kykenee kehittämään kasvatus-, opetus ja koulutusalaa sekä toimimaan moniammatillisissa työyhteisöissä
- ymmärtää eettisen vastuunsa yhteiskunnallisena ja globaalina toimijana, ympäristökasvattajana sekä vuorovaikutustaitojen merkityksen kasvatus- ja opetustyössä,
- pystyy hankkimaan ja analysoimaan kriittisesti oman alansa keskeistä tutkimustietoa ja hyödyntämään sitä tulevissa opinnoissa ja asiantuntijatehtävissä
- tuntee tieteellisen tutkimuksen perusteet ja keskeiset menetelmät sekä osaa toteuttaa ja raportoida pienimuotoisen tieteellisen tutkielman hyvien tieteellisten käytäntöjen mukaisesti
- omaa hyvät viestintä- ja kielitaidot sekä valmiudet hyödyntää tieto- ja viestintätekniikkaa tulevissa opinnoissa ja oman alan asiantuntijatehtävissä
Kasvatustieteen maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelija
- osaa toimia tutkivana ja kriittisenä asiantuntijana tukien ja johtaen yksilöiden, yhteisöjen ja organisaatioiden oppimista ja kehittymistä sekä itsenäisesti että osana moniammatillisia yhteisöjä
- osaa tehdä perusteltuja eettisiä valintoja ja edistää yhdenvertaisuutta ammatillisessa toiminnassaan
- ymmärtää kasvatus-, opetus ja koulutusalan tutkimusta sekä osaa kehittää ja arvioida ammattialaansa tutkimukseen perustuen
- osaa kehittää ja syventää asiantuntijaidentiteettiään
- osaa muodostaa kasvatustieteiden ja yhteiskunnan kannalta mielekkäitä tutkimusongelmia, etsiä ja analysoida tutkimusaineistoja sekä raportoida tulokset hyvien tieteellisten käytäntöjen mukaisesti
- ymmärtää oppimiseen ja kasvatukseen vaikuttavia yhteiskunnallisia ja globaaleja ilmiöitä laaja-alaisesti
Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa opiskelijat kouluttautuvat ymmärtämään maailmaa monipuolisesti ja toimimaan laaja-alaisina, aktiivisina kasvatus- ja opetusalan ammattilaisina. Tutkinnon suorittanut tuntee kasvatusalan moniammatillisia käytäntöjä ja yhteistyöverkostoja. Hänellä on kyky toimia tutkivana ja kriittisenä asiantuntijana, joka tukee yksilöiden, yhteisöjen ja organisaatioiden oppimista ja kehittämistä.
Opiskelijat saavat oikeuden kasvatustieteen kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin opintoihin. Kasvatustieteiden koulutus koostuu yhteisestä kandidaattiohjelmasta ja kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriopinnoista. Koulutuksen rakenne.
Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelman perustana on laaja-alainen kasvatus- ja koulutusalan asiantuntijuus. Kandidaatin tutkinto sisältää kaikille yhteisiä opintoja sekä opintosuunnittain eriytyviä ja vapaasti valittavia opintoja. Kandidaatin tutkinnossa opiskelija perehtyy ajankohtaisiin kasvatustieteiden tutkimuskohteisiin sekä kasvatusta, koulutusta, oppimista ja opetusta koskevan teorianmuodostuksen ja tieteellisen tutkimuksen perusteisiin. Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opintosuunnassa perehdytään kasvatuksen, koulutuksen ja oppimisen ilmiöihin ja muotoihin muuttuvissa yhteisöissä ja ympäristöissä.
Kasvatuksen ja yhteiskunnan tutkimuksen maisteriopinnot muodostavat laaja-alaisen, kasvatustieteisiin syventävän maisterin tutkinnon. Opintojen sisällöt kytkeytyvät kasvatustieteissä tehtävään tutkimukseen ja ajankohtaisiin kasvatuksen ja koulutuksen kysymyksiin. Koulutuksessa painottuvat muuttuvat ja monikulttuuristuvat kasvatus- ja työympäristöt, yhteiskunnallisuus, kasvatuksen ja koulutuksen politiikat, rakenteet ja kulttuurit sekä monitieteinen, rajat ylittävä tutkimus ja opetus. Opinnot syventävät ymmärrystä kasvatus-, opetus ja koulutusalan yksilöllisistä, yhteisöllisistä ja yhteiskunnallisista ulottuvuuksista ja mahdollistavat niiden tarkastelun kriittisesti ja reflektiivisesti.
Kasvatustieteiden koulutuksessa voi suorittaa seuraavat tutkinnot:
- Kasvatustieteen kandidaatti (KK) 180 op
- Kasvatustieteen maisteri (KM) 120 op
Koulutus on kaksiportainen. Ensin suoritetaan kandidaatin tutkinto ja sen jälkeen siirrytään maisteriopintoihin.
Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto (180 op) sisältää seuraavat opinnot:
Yhteiset opinnot 20 op
- sisältää orientoivat opinnot, tietotekniikkataidot sekä kieli- ja viestintäopinnot
Kasvatustieteiden perusopinnot 25 op
Kasvatustieteiden aineopinnot 50 op
Vapaasti valittavat opinnot 85 op
- vapaasti valittavia opintoja suositellaan valittavaksi muiden tiedekuntien opintotarjonnasta, mutta niitä voi suorittaa myös Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa
Kandidaatin tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Kasvatustieteen maisterin tutkinto (120 op) sisältää seuraavat opinnot:
Kasvatustieteiden syventävät opinnot 85 op
Vapaasti valittavat opinnot 35 op
Maisterin tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelijoiden on mahdollista hakeutua aikuiskoulutuksen opettajan pedagogisiin opintoihin erillisessä haussa opintojen aikana.
Kasvatusalan koulutus toimii läheisessä yhteistyössä työelämän organisaatioiden kanssa. Kasvatusalan tutkinto valmistaa monenlaisiin ammatteihin ja on tärkeää, että opiskelija pääsee jo opintojensa aikana tutustumaan ja harjoittelemaan erilaisiin työ- ja organisaatiokulttuureihin. Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opiskelijat toteuttavat syventävien opintojen harjoittelussaan erilaisia projekteja aidossa työelämäympäristössä ja saavat niihin myös ohjausta ja palautetta yritysten ja yhteisöjen työntekijöiltä. Ne tarjoavat opiskelijalle työelämän oppimisympäristön ja mahdollisuudet monipuoliseen kehittämis- ja kokeilutoimintaan.
Kasvatustieteiden koulutuksesta valmistuneet suuntautuvat koulutussuunnittelun, aikuiskoulutuksen, tutkimuksen tai opetuksen tehtäviin. Kasvatustieteellisen alan työllisyysnäkymät ovat hyvät.
Kasvatustieteen tutkinnon suorittanut on kelpoinen kasvatus-, opetus- tai henkilöstöalan tehtäviin, joiden vaatimuksena on ”soveltuva korkeakoulututkinto”.
Mikäli opiskelijan maisterin tutkintoon sisältyy opettajan pedagogiset opinnot, se tuottaa laaja-alaisen pedagogisen kelpoisuuden.
Kansainvälisyys kuuluu oleellisesti kasvatus- ja opetusalan opiskeluun. Monikulttuurisen osaamisen merkitys kasvaa tulevaisuudessa. On suositeltavaa, että opiskelija liittää opintoihinsa kansainvälistä opetusta, vaihtojakson ulkomaisessa korkeakoulussa tai suorittaa mahdollisuuksien mukaan kansainvälisen opetus- tai työharjoittelun. Tampereen yliopiston kansainvälistymisohjelman mukaan tutkintoon voi sisällyttää kansainvälistymiskokonaisuuden (vähintään 20 opintopistettä). Kokonaisuuteen voi liittää eri tiedekuntien sisällöllisiä opintoja.
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opetustarjontaan sisältyy tiedekunnan omille opiskelijoille ja vaihto-opiskelijoille suunnattua englanninkielistä opetusta.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan tavoitteena on tehdä tieteellisesti merkittävää ja kiinnostavaa tutkimusta. Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunta on kannustava ja yhteiskunnan muutosta tutkiva oppimis- ja tiedeyhteisö, johon kuuluvat sekä henkilöstö että opiskelijat. Opetus ja opiskelu on tutkimusperustaista. Opinnäytteet kytketään tiedekunnan painopistealueisiin ja käynnissä olevien tutkimusryhmien toimintaan. Opintosuoritusten lisäksi opiskelijoita pyritään integroimaan julkaisutoimintaan.
Kasvatustieteiden tutkinto-ohjelma tuottaa jatko-opintokelpoisuuden kasvatustieteen tai filosofian tohtorin tutkintoon. Tutustu tarkemmin kasvatuksen ja yhteiskunnan tohtoriohjelmaan tästä linkistä.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai näyttöreitin perusteella.
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Hakukohteessa on yhteensä 45 aloituspaikkaa, joista 32 (70 %) on varattu ensikertalaisille hakijoille. Aloituspaikat jakautuvat valintatavoittain seuraavasti:
- Todistusvalinta: 18 paikkaa (joista 13 varattu ensikertalaisille)
- Näyttöreitti: 27 paikkaa (joista 19 varattu ensikertalaisille)
Katso lisää aloituspaikkojen varaamisesta ensikertaisille.
Opiskelijat valitaan todistusvalinnan perusteella ja näyttöreitin perusteella. Ensin täytetään pelkän ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavien valintajono ja tämän jälkeen pelkän näyttöreitin perusteella valittavien valintajono.
TODISTUSVALINTA
Todistusvalinnassa valitaan 18 uutta opiskelijaa todistuspisteiden perusteella. Olet mukana todistusvalinnassa, jos olet suorittanut suomalaisen ylioppilastutkinnon, IB- tai EB-tutkinnon tai Helsingin Saksalaisen koulun lukion RP-/DIA-tutkinnon. Ensikertalaisille todistusvalinnassa on varattu 13 paikkaa.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään keväällä 2022 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavat, joiden tiedot ovat ylioppilastutkintorekisterissä 17.5.2022. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta 17.5.2022 mennessä. Yliopisto ei vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä. Todistusvalinnan osalta tulokset julkaistaan ennen kuin näyttöreittivalinnan haastattelukutsut lähetetään. Aikataulusta johtuen näyttöreitin verkkokurssilla mukana olevien hakijoiden on kuitenkin syytä varautua osallistumaan näyttöreittivalinnan haastatteluun.
IB- ja EB-tutkinnon keväällä 2022 suorittavien osalta todistusvalintapisteet lasketaan ennakkoarvioiden perusteella (predicted grades -arvosanat yhteispisteineen). Todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta. Jos arvosanat muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että hakija nousee valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, voidaan hänet valita opiskelijaksi asetetun todistusvalinnan aloituspaikkojen määrän yli. Jos arvosanat muuttuvat niin, että hakija ei tulisikaan valituksi, opiskelupaikka peruutetaan. Hakijan on toimitettava liitteet valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Sinun ei tarvitse itse ilmoittaa, haetko todistusvalinnassa. Sinut huomioidaan niissä valintatavoissa, joihin koulutustaustasi soveltuu.
Jos tulet todistusvalinnassa hyväksytyksi jollekin alemmalle hakutoiveellesi, voit todistusvalinnan varasijasijoittelussa tai hakukohteen muilla valintatavoilla tulla vielä hyväksytyksi ylemmälle hakutoiveellesi.
NÄYTTÖREITTIHAKU
Näyttöreitillä valitaan 27 uutta opiskelijaa. Näyttöreitti koostuu elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen johdantokurssista (3 op) sekä haastattelusta. Näyttöreitille voivat osallistua kaikki hakukelpoiset hakijat. Ensikertalaisille näyttöreittihaussa on varattu 19 paikkaa.
Näyttöreitillä hakemisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut keväällä 2022 Tampereen yliopiston Kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opetussuunnitelman mukaisen elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen johdantokurssin hyväksytysti (suoritusaika alkaa 16.3.2022). Johdantokurssi suoritetaan Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa 16.3.-18.5.2022.
Johdantokurssin hyväksytysti suorittaneet hakijat ovat osoittaneet ymmärrystä kasvatuksen yhteiskunnallisista ja kulttuurisista aiheista sekä perehtyneet elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen teemoihin.
Hakiessasi näyttöreitin kautta tutustu tarkasti sitä koskeviin valintaperusteisiin. Tutustu myös tarkempiin ohjeisiin ja aikatauluihin ja toimi niiden mukaan. Opintojakson tiedot löydät Opiskelijan oppaasta 17.1.2022.
1) 16.3.-30.3.2022:- Hae yhteishaussa tähän hakukohteeseen, Opintopolku
- Hae ilmainen opinto-oikeus KAS.KAA.111 Johdatus elinikäiseen oppimiseen ja kasvatukseen -kurssille avoimesta yliopistosta. Kun olet lähettänyt hakulomakkeen, saat automaattisesti sähköpostiisi vahvistusviestin johdantokurssille hyväksymisestä sekä ohjeet yliopiston käyttäjätunnuksen (tuni) hakemiseen sekä kaksivaiheiseen tunnistautumiseen. Huom! Mikäli sinulla on jo tuni-tunnus, niin huomaathan, että sinun tulee silti ilmoittautua avoimen yliopiston kautta näyttöreitin kurssille.
2) 16.3.-7.4.2022: Ilmoittaudu kurssille SISU-järjestelmässä. Ilmoittauduttuasi kirjaudut automaattisesti opintojakson TUNI Moodle -kurssialueelle.
3) 16.3.2022: Johdantokurssi alkaa orientaatio-osuudella, joka on tehtävä hyväksytysti viimeistään 11.4.2022. Johdantokurssi jatkuu orientaation jälkeen 12.4.2022 ja päättyy 18.5.2022.
4) Tiedekunnassa kirjataan suoritusmerkintä opintosuoritusrekisteriin viimeistään 25.5.2022.
5) Yliopiston hakijapalvelut lähettää haastattelukutsun hakijan hakulomakkeella ilmoittamaan sähköpostiosoitteeseen viimeistään 3.6.2022. Tieto mahdollisesta haastatteluun pääsystä lähetetään kaikille näyttöreitin valintaan osallistuneille hakijoille. Jos hakija ei ole saanut sähköpostia 3.6.2022 mennessä, eikä viestiä ole roskapostikansiossa, tulee hänen ottaa yhteyttä yliopiston hakijapalveluihin.
Haastattelukutsussa yksilöidään kunkin hakijan haastatteluaika. Haastatteluaikaa ei voi vaihtaa.
6) Haastattelut järjestetään 13.-14.6.2022 klo 9.00-17.00 etämuodossa Zoom-sovelluksella. Haastattelu kestää noin 15 minuuttia. Haastattelua varten hakija tarvitsee tietokoneen tai muun laitteen, jossa on luotettava internet-yhteys, mikrofoni, kaiuttimet tai kuulokkeet ja kamera. Hakijan tulee valmistautua todistamaan henkilöllisyys haastattelun yhteydessä.
Opintojakson suorittaminen osana valintaväylää on maksutonta. Kevään 2022 näyttöreittitoteutukselle ei myönnetä hyväksilukuja aiemmilla tai muissa yliopistoissa tehdyillä opintosuorituksilla.
IB- ja EB-tutkinnon keväällä 2022 suorittavat: Vaikka sinut olisi hyväksytty todistusvalinnassa ennakkoarvioiden perusteella ensimmäiselle hakutoiveellesi, voit osallistua kaikkien hakutoiveidesi valintoihin, koska lopulliset arvosanasi eivät välttämättä riitä todistusvalinnassa hyväksytyksi tulemiseen.
Todistusvalinnan pisteytys
Todistusvalinnan pisteet lasketaan alla olevan taulukon mukaan. Todistuspisteiden maksimimäärä on 123,9.
Pisteitä voi saada neljästä aineesta:
- äidinkieli
- matematiikka (pitkä tai lyhyt)
- enintään yksi ainereaali
- enintään yksi kieli
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa. Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Suomalaisen ylioppilastutkinnon vanhamuotoisesta reaalista ei kuitenkaan voi saada pisteitä.
KASVATUSALA |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka (pitkä tai lyhyt) |
||||||
matematiikka, pitkä |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
Ainereaalit (enintään yksi) |
||||||
biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
psykologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
uskonto/ elämänkatsomustieto |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kielet (enintään yksi) |
||||||
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
*äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
** EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan.
Näin luet taulukoita EB-, IB-, RP-/ DIA-tutkintojen osalta.
Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja valittavien kiintiö ylittyisi, ratkaistaan tasapistetilanne seuraavasti:
- todistuspisteet yhteensä
- äidinkielestä saadut pisteet
- reaalista saadut pisteet
Jos tämän jälkeen hakijoita on edelleen tasapisteissä, hyväksytään kaikki tasapisteissä olevat hakijat.
Mikäli todistusvalinnassa jää paikkoja täyttämättä, vapautuneet paikat siirretään näyttöreittivalintaan.
Näyttöreitin pisteytys
Johdantokurssi
Valinnan edellytyksenä on johdantokurssin suorittaminen. Johdantokurssin maksimipisteet ovat 90. Hakijat asetetaan järjestykseen kurssista saatujen pisteiden perusteella. Jonon ensimmäiseksi asetetaan johdantokurssista eniten pisteitä saanut hakija ja viimeiseksi vähiten pisteitä saanut. Mikäli useilla hakijoilla on samat pisteet ja haastatteluun kutsuttavien kiintiö ylittyisi, kutsutaan haastatteluun kaikki tasapisteissä olevat hakijat.
Haastattelu
Haastatteluun kutsutaan maksimissaan 50 hakijaa. Haastattelupaikoista 70% on varattu ensikertalaisille hakijoille.
Valintahaastattelu pisteytetään asteikolla 0–10. Haastattelussa arvioidaan hakijan johdantokurssiin perustuvaa osaamista (6 p), valmiuksia yliopisto-opintoihin (2 p) sekä hakijan motivaatiota (2 p). Haastattelusta tulee saada vähintään 7 pistettä.
Lopullinen valinta
Johdantokurssin ja haastattelun yhteenlaskettujen pisteiden perusteella 27 eniten pisteitä saanutta valitaan kasvatustieteiden koulutukseen, elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen opintosuuntaan. Hakijoita, joilla on vähemmän kuin 7 pistettä haastattelusta ei huomioida.
Mikäli aloituspaikkoja jää näyttöreitin pisteiden perusteella täyttämättä, voi yliopisto siirtää täyttämättä jääneet paikat toiseen valintatapajonoon niin, että kaikki hakukohteen aloituspaikat saadaan täytettyä.
Huomaathan, että mikäli tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä verkkokurssia tai mahdollista haastattelua varten, niin yksilöllisten järjestelyjen ohje löytyy kurssialueelta kurssin alettua.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Mikäli Tampereen yliopiston kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnassa kandidaatin ja/tai maisterin tutkintoa suorittava opiskelija vastaanottaa opiskelupaikan Tampereen yliopiston elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen koulutuksesta, hän luopuu samalla automaattisesti aiemmasta kasvatustieteiden tutkinto-ohjelman opiskeluoikeudesta (pois lukien opiskeluoikeus kasvatustieteen kandidaatin tutkintoon varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksessa).
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kuitenkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan asianomaisessa valintajonossa varasijajärjestyksessä seuraava hakija ensikertalaisille varatut paikat huomioiden, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Mikäli aloituspaikkoja jää jommassakummassa valintatapajonossa täyttämättä, voi yliopisto siirtää täyttämättä jääneet paikat toiseen valintatapajonoon niin, että kaikki hakukohteen aloituspaikat saadaan täytettyä.
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 30.5.2022. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (8.7.2022) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu Tampereen yliopiston sisällä kandidaattivaiheessa siirtyville tai toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Näytä
Tähän hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia Tampereen yliopistossa koulutusta vaihtavat opiskelijat sekä muista suomalaisista yliopistoista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 16.3.–30.3.2022. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Siirtohaun hakukohteeseen valitaan noin 10 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valinta tapahtuu aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti. Valintakriteerinä käytetään suoritettujen opintojen laatua, määrää ja opintomenestystä sekä hakijan siirrolle esittämiä perusteluita. Tästä syystä hakijan tulee liittää hakemusasiakirjojensa yhteyteen kirjallinen perustelu (motivaatiokirje) siirron tarpeellisuudesta. Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan tiedekunnan ja koulutuksen resurssit.
Edellytyksenä on, että hakija on suorittanut vähintään 60 op kasvatustieteiden tutkintoihin (KK ja KM) sisällytettäviä yliopistollisia opintoja, joihin tulee sisältyä perusopinnot 25 op kasvatustieteissä/aikuiskasvatuksessa/kasvatustieteessä. Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuina (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyvät kokonaisuuksien kokonaisarvosanat ja koonnit). Siirron perusteena olevien opintojen tulee olla kirjattuna sen yliopiston opintorekisterissä, josta hakija hakee siirtoa.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote (opintokokonaisuuksien tulee olla koottuina; erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyvät kokonaisuuksien kokonaisarvosanat ja koonnit. Siirron perusteena olevien opintojen tulee olla kirjattuna sen yliopiston opintorekisterissä, josta hakija hakee siirtoa)
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli kelpoisia hakijoita on. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli tässä hakukohteessa jää paikkoja täyttämättä, voidaan paikat siirtää täytettäväksi tiedekunnan toisessa siirtohaun tai korkeakoulujen yhteishaun hakukohteessa.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
- Valinta avoimien ja erillisten yliopisto-opintojen perusteella
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina tai erillisinä yliopisto-opintoina. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Avoimien ja erillisten yliopisto-opintojen perusteella valitaan enintään 20 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
(Tietoja päivitetty 3.2.2022.)
Valinta tapahtuu avoimien ja erillisten yliopisto-opintojen opintojen perusteella harkinnanvaraisesti. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon avoimessa yliopisto-opetuksessa tai erillisinä yliopistollisina opintoina suoritettujen kasvatustieteiden tutkintoihin (KK ja KM) sisällytettävien opintojen määrä, opintomenestys, opintojen suoritusajankohta ja hakijan omaan urasuunnitelmaan liittyvät perustelut. Tästä syystä hakijan tulee liittää hakemusasiakirjojensa yhteyteen kirjallinen perustelu (motivaatiokirje) tutkinnon tarpeellisuudesta. Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan tiedekunnan ja koulutuksen resurssit.
Edellytyksenä on, että hakija on suorittanut vähintään kasvatustieteiden/kasvatustieteen/aikuiskasvatuksen perusopinnot 25 op ja aineopinnot 35 op (yht. 60 op) vähintään hyvin tiedoin. Opintokokonaisuuksien tulee olla koottuina (erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyvät kokonaisuuksien kokonaisarvosanat ja koonnit). Opintoviikkosuoritukset muutetaan opintopisteiksi kertoimella 1,5.
Avoimia tai erillisiä yliopisto-opintoja suorittaneiden on mahdollista hakea Elinikäisen oppimisen ja kasvatuksen, kasvatustieteiden koulutukseen myös yhteishaussa. Katso tarkemmat tiedot hakemisesta ja näyttöreitistä.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voi hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Avoimen väylän haussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote (opintokokonaisuuksien tulee olla koottuina; erillinen todistus tai rekisteriote, jossa näkyvät kokonaisuuksien kokonaisarvosanat ja koonnit).
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet avoimen väylän haussa.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan varasijajärjestyksessä seuraava hakija, mikäli kelpoisia hakijoita on. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei ole tässä hakukohteessa riittävästi, siirretään jäljelle jäävät paikat täytettäväksi hakukohteen Elinikäinen oppiminen ja kasvatus, kasvatustieteiden koulutus, korkeakoulujen yhteishaku kevät 2022 haussa näyttöreittikiintiöön.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.