Erasmus+ -koulutusmatka 2023

Teaching language, culture or both?
Dublin, Irlanti 24.-29.4.2023

Osallistuin Europass Teacher Academyn kurssille ”Teaching language, culture or both?” Dublinissa, Irlannissa 24.-29.4.2023. Ajankohta kurssille lähtemiselle oli täydellinen – ylioppilaskirjoitukset olivat ohi, lukuvuoden viimeinen jakso oli juuri alkanut lukiossa ja kurssi tarjoaisi virtaa kevään viimeisiin koitoksiin.

Saavuin Dubliniin myöhään sunnuntai-iltana ja sain heti lentokenttäbussia maksaessani muistutuksen, että Britanniassa ja Irlannissa ei vaikkapa korttien toimiminen ole itsestään selvää. Ei muuta kuin pankkiautomaatille ja seuraavaan bussiin!

Kurssipaikka oli kirkon yhteydessä sijaiseva St. Mary’s -koulu Ballsbridgen kaupunginosassa Dublinia halkovan Liffey-joen eteläpuolella. Matka hotellilta koululle taittui kaunista reittiä kanavan viertä. Kurssiporukka koostui kuudesta suomalaisesta, kolmesta italialaisesta, kahdesta saksalaisesta ja yhdestä ranskalaisesta. Suomalaiset osallistujat olivat lähinnä alakoulun opettajia, muut toisen asteen opettajia kuten minä. Kurssin vetäjä Helen Callanan oli vaikuttavan työuran tehnyt juristi/kielitieteilijä/opettaja, jonka CV sisälsi muun muassa YK:n toimeksiantamia kielikoulutuksia Lähi-idän ja Afrikan pakolaisleireillä sekä jälleenrakennettavassa Irakissa.

Helenin jakamat kokemukset kulttuurienvälisistä kohtaamisista sekä keskustelut muiden kurssilaisten kanssa olivat sisällön puolesta viikon paras antia. Näiden kautta sai myös konkreettisia vinkkejä omaan opetukseen. Hieman jäin vielä kaipaamaan näkökulmaa siihen, miten kulttuuritietojen ja -taitojen opettaminen voitaisiin integroida osaksi kielen opettamista kokonaisen opintojakson tai lukuvuoden tasolla. Mutta toisaalta, siinähän on loistava aihe työstettäväksi oman työn ja ohjauksen lomassa! Jäin myös pohtimaan sitä, miten kulttuuria voitaisiin käsitellä vielä paremmin ja kattavammin oppimateriaaleissa, joiden kehittämistyössä olen aktiivisesti mukana.

Vielä yksi keskeinen tavoite viikossa oli laajentaa omaa kulttuuritietoutta Irlannista. Tämä tavoite täyttyi loistavasti niin kurssin puitteissa kuin omilla ekskursioilla. Vierailimme kurssin puitteissa mm. EPIC-museossa (The Irish Emigration Museum), ja itse piipahdin mm. kirjallisuusmuseossa, Trinity Collegessa ja Guinness Storehouse-näyttelyssä. Vapaa-aika tuli yleisesti ottaen vietettyä kansainvälisessä seurassa, kaupunkiin ja kulttuurikohteisiin tutustuessa. Tästä kansainvälisestä toiminnasta syntyi myös kontakti, joka johtanee job shadowing -yhteistyöhön Hampurissa, Saksassa sijaitsevan koulun kanssa lukuvuonna 2023-24.

Antti Hiitti