Erasmus+ -koulutusmatka 2023

Inclusive education for ALL – Kreeta Iraklion

Odotukset olivat korkealla niin kurssin sisältöä kuin kelejäkin kohtaan kun lennähdimme Helsingistä keväiseen Iraklioniin. Matkustaminen lentokoneella parin vuoden tauon jälkeen oli jo itsessään elämys.

Ensimmäinen kurssipäivä aloitettiin auringonpaisteessa suurella joukolla tutustumalla eri maiden koulutusjärjestelmiin. Kurssilla oli opettajia Romaniasta, Puolasta, Saksasta, Kroatiasta, Espanjasta ja Reunionin saarelta. Esityksemme suomalaisesta koulusta herätti runsaasti kysymyksiä, jota käsittelivät tasan kahta asiaa: arviointia ja inkluusiota. Näitä teemoja saimmekin selittää koko viikon aina kun kurssilaiset olivat koolla. Yleisin ihmetyksen aihe oli se, miten pystymme antamaan numerot ilman loppukokeita. Arviointimme monipuolisuus ja oppilaslähtöisyys aiheutti ihastusta ja hämmästystä. Inkluusion osalta Suomen koettiin olevan edelläkävijä.

Inklusiivista koulua käsiteltiin toiminnallisesti ja itse kokien. Yhden päivän vietimme puistossa harjoitellen ryhmäyttämistä ja luoden yhteistä ymmärrystä inkluusiosta. Myös muihin päivin sisältyi draamakasvatusta, tanssia, taidetta ja mielikuvaharjoituksia. Vierailimme paikallisessa alakoulussa ja saimme mukaamme runsaasti piirrustuksia ja muita pikku lahjoja lapsille. Lapsia kiinnosti kovasti se, että joulupukki asuu Suomessa.

Oma tietämyksemme inkluusion teoreettisesta viitekehyksestä taisi ylittää ohjaajiemme tiedot. Menetelmät olivat meille ennestään tuttuja ja kurssin parasta antia olivatkin keskutelut muiden kurssilaisten kanssa. Monissa maissa tehtiin asioita todella hyvin ja innovatiivisesti ja Suomella voisi olla myös jotain opittavaa muista maista. Koulumme rooli opettajankoulutuksen järjestäjänä herätti myös paljon kiinnostusta. Vastaavaa järjestelmää ei muissa maissa ollut. Kurssin osanottajat olivat usealta eri koulutusasteelta ja oli mielenkiintoista kuulla miten inkluusiota toteutetaan esim. aikuiskoulutuksessa.

Ehdimme jonkin verran myös turistihommia. Iraklionin kaupunki oli pieni mutta yhtenä päivänä pääsimme tutustumaan tähän Kreikan suurimpaan saareen saarikierroksella. Kaikki kreetalaisista taksikuskeista lähtien tunsivat Suomen pääministerin ja pääsimme puhumaan politiikkaa Suomen NATO-jäsenyyden ollessa juuri ajankohtaisimmillaan.

Aurinko helli lähes koko viikon ja kreikkalainen ruoka maistui. Kurssiviikko oli kokonaisuudessaan opettavainen ja mukavaa vaihtelua koulutuspäiviin zoomissa tai auditoriossa. Yhdessä vietetty viikko mahdollisti kiireettömät keskustelut oman kollegan kanssa ja inspiroi kehittämään tätä meitä molempia kiinnostavaa aihetta edelleen omassa työssämme.

Team Finland eli Hanna and JO- Hanna.