
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta
Tiedekuntamme on kansallisesti ja kansainvälisesti ainutlaatuinen monialainen koulutus- ja tutkimusympäristö, jossa yhdistyvät humanististen tieteiden, luonnontieteiden, tekniikan, yhteiskuntatieteiden ja teatterin opetuksen ja tutkimuksen perinteet ja asiantuntemus.
Alakirjomme sähkötekniikasta teatteritieteeseen tarjoaa poikkeuksellisen mahdollisuuden monitieteisen ja laaja-alaisen koulutuksen ja tutkimuksen järjestämiseen myös yli tiedekuntarajojen. Tiedekunnallamme on potentiaali tuottaa ymmärrystä ja ratkaisuja globaalin, digitalisoituneen sekä monikulttuurisen ja kestävää kehitystä eteenpäin vievän yhteiskunnan visaisiin ongelmiin.
Tiedekuntamme muodostuu neljästä yksiköstä, jotka ovat kielet, sähkötekniikka, tietotekniikka ja viestintätieteet. Meillä on yhteensä 800 työntekijää, ja yksiköissämme opiskelee yli 6 000 tutkinto-opiskelijaa. Vuonna 2020 tiedekunnassamme suoritettiin yhteensä lähes 1 000 tutkintoa. Lue lisää tiedekuntamme toiminnasta ja tutustu tuoreimpiin tilastoihin vuoden 2020 vuosikatsauksessa.

Uusien professoreidemme luennot
Klikkaa linkkejä ja katso videot Youtubessa!
Kielten yksikkö
Kielten yksikössä opetus ja tutkimus elävät jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Tutkimus on järjestetty tutkimusryhmiin, joiden toimintaa koordinoi monitieteinen kielten ja kulttuurien tutkimuskeskus Plural. Kielten, kääntämisen, kirjallisuuden ja kulttuurin tutkijoiden muodostamien tutkimusryhmien yhteisenä ytimenä on yhteiskunnallinen murros, muutos ja liike.
Tutkimuksen painoaloja ovat mm.
- Kielen variaatio ja muutos
- Vuorovaikutus ja diskurssit
- Yksi- ja monikieliset käytänteet, media ja demokratia
- Tilallisuus ja kulttuuriset representaatiot
- Kokemuksellisuus, affektit ja asenteet
Sähkötekniikan yksikkö
Tutkimuksessamme ovat vahvasti läsnä sekä teoreettisempi pitkän tähtäimen perustutkimus että soveltavampi tutkimus. Tuotamme uusia ratkaisuja ja uutta teknologiaa, jotka vastaavat mm. yhteiskunnan ja eri teollisuuden alojen kasvaviin digitalisaation ja toisaalta kestävän kehityksen tarpeisiin. Teemme laajasti yhteistyötä erilaisten teollisten toimijoiden kanssa, ja olemme aktiivisesti läsnä kansainvälisessä tiedeyhteisössä.
Keskeisimmät laajat sovellusalueet ovat ICT-järjestelmät ja sähköenergiajärjestelmät, joihin liittyvät olennaisimmat osaamisalueemme ovat,
- Elektroniikka ja sulautetut järjestelmät
- Langaton tietoliikenne ja tietoliikenneverkot
- Radio-paikannus ja radio-sensorointi
- Sähköenergiatekniikka ja Smart Grids
- Tehoelektroniikka ja sähkömekaniikka
Lue lisää yksikön omilta sivuilta: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/sahkotekniikka
Tietotekniikan yksikkö
Tietotekniikka vastaa ICT-alueen keskeisimmistä menetelmistä, teorioista ja teknologioista, joihin moderni data- ja tietokeskeinen yhteiskunta perustuu. Sekä koulutus että tutkimus tähtäävät monitieteiseen osaamiseen ja uusiin innovaatioihin. Vankan perustan luo matemaattinen, algoritminen ja laskennallinen (computational thinking) ajattelu sekä ymmärrys sosiaalisista verkostoista ja ihmisen ja koneen vuorovaikutuksesta. Ohjelmistotekniikka, signaalinkäsittely, tietokonetekniikka ja tietoturva ovat ratkaisukeskeisiä tieteenaloja ja monipuolinen datatiede mallintaa ja jäsentää monimutkaista informaatiota. Koneoppiminen, tekoäly ja datapohjaisuus leikkaavat läpi eri osaamisalueiden. Tietotekniikka kehittää ja soveltaa uusimpia menetelmiä teollisuuden, talouselämän, lääketieteen, ympäristön ja yhteiskunnan kysymyksiin. Hallitsemme sekä laajat miljoonien käyttäjien tietojärjestelmät että autonomiset esineet, joille olemme luoneet kyvyn aistia ja ymmärtää. Yhteistyökumppaneita ovat alamme huippuyliopistot ja tutkimuslaitokset, yritykset ja yhteiskunnalliset toimijat ja johdamme alan kehitystä yli 400 tieteentekijän voimin.
Lue lisää yksikön omilta sivuilta: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/tietotekniikka-0
Viestintätieteiden yksikkö
Kolme tutkimusyksikköämme tuottavat ymmärrystä julkisuuden, pelillisyyden ja teatterin merkityksestä yhteiskunnassa ja kulttuurissa.
COMET - Journalismin, viestinnän ja median tutkimuskeskus on Suomen suurin alallaan. Sen painopisteitä ovat journalismin rinnalla mediakulttuurin, mediakasvatuksen ja puheviestinnän tutkimus.
TRIM - Informaatiotutkimuksen ja interaktiivisen median TRIM-tutkimuskeskuksessa tutkimus keskittyy tiedonhakuun, pelitutkimukseen (Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikkö, CoE GameCult), tieto- ja asiakirjahallintoon sekä informaatio- ja mediakäytäntöihin.
T7 - Tutkivan teatterityön keskus tutkii ja kehittää teattereiden ja muiden esittävien taiteiden taiteelliseen, tuotannolliseen ja tekniseen toimintakulttuuriin liittyviä käytäntöjä.
Tutkimuksen varadekaani
Juho Hamari
p. +358 50 318 6861
research.itc [at] tuni.fi
Tutkimusasiantuntija
Maija Belliard
p. +358 50 318 2543
research.itc [at] tuni.fi
Kielet
Kielten koulutuksesta valmistut kieliasiantuntijaksi, jolla on viestinnällistä silmää, digitaalisen mediaympäristön tajua sekä osaamista toimia monikielisessä yhteiskunnassa. Koulutamme osaajia monikielisen yhteiskunnan erilaisiin asiantuntijatehtäviin, kuten kielialan opetustehtäviin, kielen ja kulttuurin tutkijoiksi sekä digitaalisen mediaympäristön muuttuviin käännös- ja tulkkaustehtäviin.
Kandidaattivaiheen opinnoissa erikoistut valitsemaasi kieleen (suomi, englanti, ruotsi, saksa, venäjä) sekä laajennat osaamistasi joko omassa koulutuksessa (mm. tanska, norja, viro, tšekki, johdatus kääntämiseen ja tulkkaukseen), hyödyntämällä monialaisen tiedekuntamme osaamista (viestintä, pelintutkimus, ihmisen ja koneen vuorovaikutus, robotiikka ym.) tai kokoamalla tutkintosi vapaasti valittavat opinnot koko Tampereen yliopiston laaja-alaisen tarjonnan piiristä.
Maisterivaiheessa voit syventää kielikohtaista osaamistasi kielen ja kulttuurin maisteriohjelmassa tai kouluttautua käännös- tai tulkkausalan ammattilaiseksi monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmassa, jossa voit valita erikoisalaksesi esimerkiksi editoinnin, luovan kääntämisen tai oikeustulkkauksen. Maisterivaiheen kaikille yhteisissä opinnoissa voit erikoistua asiantuntijaviestintään, digitaalisuuden ja median kysymyksiin, kielelliseen monimuotoisuuteen tai kirjallisiin ja kulttuurisiin tiloihin.
Kaikille Tampereen korkeakouluyhteisön jäsenille tarjoamme mahdollisuuden laajentaa osaamistaan monikulttuurisuuden ja monikielisyyden kysymyksissä (25 op), tutustua Venäjän kulttuuriin ja yhteiskuntaan englanninkielisessä Russian Studies -opintokokonaisuudessa (20 op) tai perehtyä konekääntämiseen ja muihin nykyaikaisen käännösteollisuuden työkaluihin käännösteknologia-kokonaisuudessa (20 op).
Lue lisää kielten yksikön omilta sivuilta: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/kielet#switcher-trigger--studies
Sähkötekniikka
Sähkötekniikkaa on kaikkialla! Jos mietit jokapäiväistä ympäristöäsi, huomaat, että on todella vaikeaa löytää laitetta, jossa ei olisi sähkötekniikkaa. Nyky-yhteiskuntamme perustuu sähkön käyttöön sen kaikissa muodoissa: sähkön tuotannosta ja siirrosta pienenpieniin nanoteknologian mahdollistamiin rakenteisiin asti. Ja kaikkea siltä väliltä! Sähkötekniikalla sen kaikissa muodoissa on ratkaiseva merkitys maailman kehityksessä. Samalla se tuo suuren vastuun ympäristöstä ja kestävästä kehityksestä, maapallon pitää säilyä tuleville sukupolville. Sähkötekniikan diplomi-insinööri pääsee miettimään sähköön liittyviä kysymyksiä joka kantilta, homma ei ainakaan ole yksitoikkoista.
Sähkötekniikan diplomi-insinööri osaa yhdistää luonnontieteiden lainalaisuudet käytännön elämän sovelluksiin. Diplomi-insinööri ymmärtää teoreettiset perusteet ilmiöistä ja soveltaa niitä aivan uudella tavalla käsillä olevaan ongelmaan. Näin syntyy uusia oivalluksia, innovaatioita, joilla yhteiskuntamme, ja koko maailma, kehittyy eteenpäin. Vain ymmärtämällä luonnontieteiden teorioiden merkityksen jokapäiväiseen elämäämme asiat kehittyvät. Diplomi-insinööreille siis löytyy haastavia ja mielenkiintoisia tehtäviä aina!
Lue lisää yksikön omilta sivuilta: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/sahkotekniikka#switcher-trigger--studies
Tietotekniikka
Tietotekniikasta on tullut maailmanlaajuisesti tärkein teknologia ja suurin työllistävä sektori länsimaissa. On mahdotonta löytää alaa, jota tietotekniikka ei olisi mullistanut.
Tietotekniikka on tärkeä osa yhteiskuntaa monella tasolla: tietoliikenne laitteiden ja ihmisten välillä, pelit ja taide, älykkäät ohjelmistot ja robotit, lääketieteen mittaus- ja kuvantamislaitteet, puolustusjärjestelmät, elektroninen kauppa sekä sosiaalinen kanssakäyminen kuuluvat arkeemme. Suomi ja Tampere ovat olleet tietotekniikan koulutuksessa alan edelläkävijöitä alusta alkaen, ja me koulutammekin huippuasiantuntijoita yritysten, yhteiskunnan ja tieteen palvelukseen.
Tietotekniikan opetus kattaa alan monipuolisesti piirilevyistä ja elektroniikasta digitaalisiin prosessoreihin sekä ohjelmisto- ja lisälaiterajapinnoista ohjelmistojen suunnitteluun, tietoverkkoihin ja tietoturvaan, ja älykkäisiin itseoppiviin laitteisiin.
Lue lisää yksikön omilta sivuilta: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/tietotekniikka-0
Viestintätieteet
Tulevaisuuden viestinnän alan asiantuntijoiden yleisiin osaamistarpeisiin kuuluu vankka ymmärrys yhteiskunnasta (myös kansainvälisesti), sen muutoksista ja dynamiikasta eri ulottuvuuksien kautta katsottuna (instituutiot, teknologiat, informaatiojärjestelmät, talous, valta, kansalaiset, kulttuuri, historiallisuus, jne.). Viestinnän alalla koulutamme journalisteja ja muita viestinnän ja taiteen ammattilaisia muuttuville markkinoille.
Koulutus tarjoaa tutkinnosta tai opintosuunnasta riippuen valmiudet laaja-alaiseen asiantuntijuuteen, kuten toimimiseen median, viestinnän ja taiteen tutkijana, erilaisten mediatuotantojen suunnittelijana, rakentajana, kulttuuristen alustojen ja toimintalogiikoiden analysoijana sekä tietojärjestelmien hallintaan, informaation jakeluun ja käyttöön erikoistuneina asiantuntijoina ja lisäksi moniosaamista edellyttävinä teatterialan ammattilaisina.
Lue lisää viestinnän omilta sivuilta: https://www.tuni.fi/fi/tutustu-meihin/viestintatieteet#switcher-trigger--studies
Englanti, Kielten koulutus
Englannin opinnoissa perehdytään englanninkielisten yhteiskuntien kielellisiin, kirjallisiin ja kulttuurillisiin ilmiöihin sekä niiden paikallisiin ja globaaleihin ulottuvuuksiin. Opinnot valottavat näiden yhteiskuntien monimuotoisuutta ja tarjoavat erinomaisia valmiuksia monikieliseen ja -kulttuuriseen ja kansainväliseen (työ)elämään. Englannin osaajat työllistyvät asiantuntijatehtäviin koulutusalalla, viestintäalalla ja muilla luovilla aloilla, kansainvälisissä järjestöissä sekä markkinointi- ja matkailualalla.
Pohjoismaiset kielet, Kielten koulutus
Pohjoismaisten kielten opinnot tarjoavat opiskelijoilleen mahdollisuuden perehtyä monipuolisesti ruotsin kieleen ja kulttuuriin ja suuntautua kieliasiantuntijaksi monelle yhteiskunnan alalle. Opetuksessa painotetaan kielen yhteiskunnallista ja kulttuurista merkitystä sekä ruotsin kieltä viestintävälineenä.
Saksa, Kielten koulutus
Suomessa tarvitaan eri tehtäviin monipuolisia ja laaja-alaisia saksan kielen, kulttuurin, kääntämisen ja tulkkauksen asiantuntijoita. Tätä laaja-alaisuutta tarjoaa kielten koulutuksen saksan opinnot. Saksan osaajia arvostetaan työelämässä, ja heitä työllistävät mm. opetusala, kääntäminen ja tulkkaus sekä valinnaisten opintojen sisällöistä riippuen kulttuuri- ja matkailuala, kauppa, hallinto tai media-ala. Tampereella voit hyödyntää laajasti alueen monialaista korkeakouluopetustarjontaa.
Suomen kieli, Kielten koulutus
Suomen kielen opinnot valmistavat toimimaan itsenäisesti kielen alan vaativissa asiantuntijatehtävissä. Opinnot vahvistavat valmiuksia analysoida kieltä, vuorovaikutusta ja tekstejä sekä kykyä tarkastella niiden merkitystä osana yhteiskunnallisia muutosprosesseja.
Venäjä, Kielten koulutus
Venäjän osaajat ovat kysyttyjä sekä suomalaisissa että kansainvälisissä yrityksissä ja järjestöissä. He työllistyvät liike-elämän, hallinnon, matkailun, opetuksen, median ja sosiaalialojen tehtäviin. Koulutus antaa näiden alojen asiantuntijatehtäviin kielitaidon lisäksi monipuoliset valmiudet ymmärtää venäläisen yhteiskunnan ja kulttuurin ilmiöitä.
Journalistiikan opintosuunta, Viestinnän monitieteinen tutkinto-ohjelma
Journalismikoulutus yhdistää toimitustyön opetuksen ja tutkimukseen perustuvan yhteiskunnan ymmärtämisen. Koulutuksen painopiste on journalismissa ja kuvajournalismissa. Journalististen taitojen opettelu nivoutuu taitoon ymmärtää, miten yhteiskuntaa koskevat tieto ja näkemykset rakentuvat ja miten niitä tuodaan osaksi julkista keskustelua.
Mediatutkimuksen opintosuunta, Viestinnän monitieteinen tutkinto-ohjelma
Mediatutkimuksen opintosuunta antaa monipuoliset valmiudet toimia asiantuntijana media- ja kulttuurintuotannon eri alueilla. Opinnot perehdyttävät median, pelien ja esitysten luonteeseen, kehitykseen ja yhteiskunnalliseen merkitykseen.
Viestinnän opintosuunta, Viestinnän monitieteinen tutkinto-ohjelma
Viestinnän opintosuunnasta valmistuneet ovat monipuolisia viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijoita, jotka työllistyvät erinomaisesti. Opintosuunnan suorittaneena sinulla on valmiudet ymmärtää ja kehittää sekä kasvokkais- että verkkoviestintää.
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutus
Matematiikalla ja tilastotieteellä on keskeinen rooli nyky-yhteiskunnan perustassa. Teknologian kehitys on entisestään korostanut matemaattisen ja tilastotieteellisen tiedon tarvetta ja samalla mahdollistanut uusia sovelluksia eri tieteenaloilla ja käytännön asiayhteyksissä.
Sähkötekniikka, Tieto- ja sähkötekniikan koulutus
Sähkötekniikkaa on kaikkialla! Jos mietit jokapäiväistä ympäristöäsi, huomaat, että on vaikeaa löytää laitetta, jossa ei olisi sähkötekniikkaa. Nyky-yhteiskuntamme perustuu sähkön käyttöön sen kaikissa muodoissa: sähkön tuotannosta ja siirrosta pienen pieniin, nanoteknologian mahdollistamiin rakenteisiin asti. Sähkötekniikalla on ratkaiseva merkitys maailman kehityksessä.
Tietojenkäsittelytieteiden koulutus
Digitalisaatio muokkaa modernia yhteiskuntaa kiihtyvällä nopeudella ja perusteellisemmin kuin osaamme ennustaa. Hoivarobotit, itseohjaavat autot ja muuttuneet kaupankäynti- ja asiointitavat ovat jo nykypäivää. Some on muuttanut ihmisten arkipäivän rutiineja, mutta tulevaisuuden muutokset ovat varmasti vielä suurempia. Kaikkien näiden takana on tietotekninen kehitys. Tietojenkäsittelytieteistä onkin tullut yksi perustieteistä. Keskeisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi seuraavat: miten tietoa tulisi tallentaa ja järjestää, miten tietoa käsitellään, millaisia ohjelmointimenetelmiä on tarjolla ja kuinka suuria tietomassoja hallitaan, miten ihmisen ja teknologian välinen vuorovaikutus toimii parhaiten ja kuinka tietojärjestelmät mahdollistavat muutoksen organisaatioissa ja yhteiskunnassa.
Tietotekniikka
Tietotekniikka on tärkeä osa yhteiskuntaa monella tasolla: tietoliikenne laitteiden ja ihmisten välillä, pelit ja taide, älykkäät ohjelmistot ja robotit, lääketieteen mittaus- ja kuvantamislaitteet, puolustusjärjestelmät, elektroninen kauppa sekä sosiaalinen kanssakäyminen kuuluvat arkeemme.
Teatterityön tutkinto-ohjelma
Teatterityön tutkinto-ohjelma on viisivuotinen näyttelijän ammattiin valmistava näyttelijäntaiteen koulutus. Se jakaantuu kolmivuotisiin, ilmiöpohjaisesti jäsentyviin kandidaatin opintoihin sekä kaksivuotisiin maisterin opintoihin, joiden aikana opiskelija tutkii näyttelijäntaiteen keinoin yhtä tai useampaa valitsemaansa ilmiötä tai aihepiiriä.
Englannin kielen ja kirjallisuuden opintosuunta, Kielten maisteriohjelma
Englannin kielen ja kirjallisuuden maisteriopinnot tarjoavat opiskelijalle mahdollisuuden syventää asiantuntemustaan jostain englannin kielen, kirjallisuuden tai kulttuurin tutkimuksen erityisalasta. Maisteriopinnot kehittävät lisäksi kieli- ja viestintätaitoja, kykyä analyyttiseen ja tieteelliseen ajatteluun sekä yhteistyö- ja projektinhallintataitoja.
Englannin opintosuunta, Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisterikoulutus
Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmassa opit löytämään konkreettisia ratkaisuja monikielisen maailman viestintähaasteisiin. Meiltä valmistuneita osaajia työskentelee muun muassa valtionhallinnossa, Euroopan unionissa sekä kansainvälisissä järjestöissä ja yrityksissä. Monet perustavat oman käännös- tai tulkkausviestintään erikoistuneen yrityksen ja työllistyvät sen kautta joko Suomessa tai maailmalla.
Pohjoismaisten kielten opintosuunta, Kielten maisteriohjelma
Pohjoismaisten kielten maisteriohjelmasta valmistuneet opiskelijat ovat kielen ja viestinnän ammattilaisia, joilla on edellytykset toimia pohjoismaisen kieli- ja kulttuurialueen asiantuntijana sekä kyky analysoida, tulkita ja tuottaa tieteellistä tekstiä ja tutkimusta. Tutkinto-ohjelman opiskelijoilla on edellytykset toimia monella yhteiskunnan alalla, kuten opetus-, viestintä- ja hallintoalojen tehtävissä. Myös pohjoismaiden taloudellinen ja kulttuurinen yhteistyö tarjoaa monia työmahdollisuuksia.
Ruotsin opintosuunta, Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisterikoulutus
Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmassa opit löytämään konkreettisia ratkaisuja monikielisen maailman viestintähaasteisiin. Meiltä valmistuneita osaajia työskentelee muun muassa valtionhallinnossa, Euroopan unionissa sekä kansainvälisissä järjestöissä ja yrityksissä. Monet perustavat oman käännös- tai tulkkausviestintään erikoistuneen yrityksen ja työllistyvät sen kautta joko Suomessa tai maailmalla.
Saksan kielen ja kulttuurin opintosuunta, Kielten maisteriohjelma
Saksan kielen ja kulttuurin maisteriopinnot suorittaneella on erinomainen kielitaito, erittäin hyvät viestintätaidot ja laaja kulttuurintuntemus. Valmistuneella on laaja-alainen saksan kielen ja saksankielisten maiden tuntemus, edellytykset soveltaa oman alan tieteellistä tietoa, sekä jatko-opintokelpoisuus.
Saksan opintosuunta, Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisterikoulutus
Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmassa opit löytämään konkreettisia ratkaisuja monikielisen maailman viestintähaasteisiin. Meiltä valmistuneita osaajia työskentelee muun muassa valtionhallinnossa, Euroopan unionissa sekä kansainvälisissä järjestöissä ja yrityksissä. Monet perustavat oman käännös- tai tulkkausviestintään erikoistuneen yrityksen ja työllistyvät sen kautta joko Suomessa tai maailmalla.
Suomen kielen opintosuunta, Kielten maisteriohjelma
Suomen kielen opinnot valmistavat toimimaan itsenäisesti kielen alan vaativissa asiantuntijatehtävissä. Opinnot vahvistavat valmiuksia analysoida kieltä, vuorovaikutusta ja tekstejä sekä kykyä tarkastella niiden merkitystä osana yhteiskunnallisia muutosprosesseja.
Venäjän kielen ja kulttuurin opintosuunta, Kielten maisteriohjelma
Venäjän kielen ja kulttuurin maisteriohjelmasta valmistuu laaja-alaisia kielen, kulttuurin ja venäläisen yhteiskunnan osaajia, jotka ovat kysyttyjä asiantuntijoita sekä suomalaisissa että kansainvälisissä yrityksissä ja järjestöissä. Heillä on erinomainen kielitaito ja syvällinen Venäjän tuntemus sekä akateemiset yleisvalmiudet, mikä mahdollistaa työskentelyn vaativissa asiantuntijatehtävissä niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla.
Venäjän opintosuunta, Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisterikoulutus
Monikielisen viestinnän ja käännöstieteen maisteriohjelmassa opit löytämään konkreettisia ratkaisuja monikielisen maailman viestintähaasteisiin. Meiltä valmistuneita osaajia työskentelee muun muassa valtionhallinnossa, Euroopan unionissa sekä kansainvälisissä järjestöissä ja yrityksissä. Monet perustavat oman käännös- tai tulkkausviestintään erikoistuneen yrityksen ja työllistyvät sen kautta joko Suomessa tai maailmalla.
Journalistiikan maisteriohjelma
Journalistiikan maisteriohjelma yhdistää toimitustyön opetuksen ja tutkimukseen perustuvan yhteiskunnan ymmärtämisen. Journalististen taitojen opettelu nivoutuu taitoon ymmärtää, miten yhteiskuntaa koskevat tieto ja näkemykset rakentuvat ja miten niitä tuodaan osaksi julkista keskustelua. Opiskelu nojaa monipuoliseen yhteiskunnan tuntemukseen sekä tieteelliseen sivistykseen.
Median, kulttuurin ja yhteiskunnan maisteriohjelma
Media, kulttuuri ja yhteiskunta -maisteriohjelmasta (MKY) valmistuu muuttuvan mediaympäristön laaja-alaisia tuntijoita. He voivat sijoittua monenlaisiin tutkimus-, suunnittelu-, koordinointi-, kehittämis- ja koulutustehtäviin media- ja kulttuurialan yrityksissä ja organisaatioissa, kansalaisjärjestöissä ja mediakasvatuksen kentillä.
Viestinnän maisteriohjelma
Viestinnän maisteriopinnosta valmistuneet opiskelijat ovat monipuolisia viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijoita, jotka työllistyvät erinomaisesti. Maisteriopinnot suorittaneena sinulla on valmiudet ymmärtää ja kehittää sekä kasvokkais- että verkkoviestintää. Voit työskennellä esimerkiksi viestinnän ja vuorovaikutuksen asiantuntijana, konsulttina, tiedottajana tai viestintäpäällikkönä. Koulutuksesta voi valmistua myös puheviestinnän opettajaksi.
Visuaalisen journalismin maisteriohjelma
Tampereella koulutetut visuaaliset journalistit ovat runsaasti palkintoja kahmineita alan ammattilaisia, joihin mediatalot ovat oppineet luottamaan. Visuaalisen journalismin maisteriopinnot (VJM) antavat valmiudet hoitaa journalistisia tehtäviä esimerkiksi lehtikuvaajana tai kuvatoimittajana sekä perinteisessä että verkkomediassa.
Matematiikan maisterikoulutus
Matematiikalla on keskeinen rooli nyky-yhteiskunnan perustassa. Teknologian kehitys on entisestään korostanut matemaattisen tiedon tarvetta ja samalla mahdollistanut uusia sovelluksia eri tieteenaloilla ja käytännön asiayhteyksissä. Maisteriopinnoissa keskitytään erityisesti matematiikan teoriarakenteen syvällisempään ymmärtämiseen. Maisteriopintojen opetustarjonnassa painottuvat eritysesti logiikka ja algebra. Näillä matematiikan aloilla on paljon sovelluksia tietojenkäsittelyoppiin.
Tietojenkäsittelyopin maisterikoulutus
Tietojenkäsittelyoppi on tieteenala, joka tutkii tietojenkäsittelyyn liittyviä kysymyksiä, kuten tiedon esityksen, tallennuksen ja käsittelyn periaatteita sekä välineistöä, ohjelmointia, sekä tietojärjestelmiä ja niiden suunnittelua.
Tietojenkäsittelyopin maisteriopinnoissa suoritetaan filosofian maisterin tutkinto. Opinnoissa voi erikoistua esimerkiksi laskentamenetelmiin ja ohjelmointiin, tietojärjestelmiin tai tietokantoihin ja tiedonhakuun.
Teatterityön maisteriohjelma
Teatterityön maisteriopintojen aikana opiskelija tutkii näyttelijäntaiteen keinoin yhtä tai useampaa valitsemaansa ilmiötä tai aihepiiriä.
Tutkimukselliset maisterin opinnot tähtäävät opiskelijan omaa taiteellisen erityisyyden tunnistamiseen ja vahvistamiseen sekä ammatillisen osaamisen syventämiseen.
Computing Sciences, Data Science
The programme teaches you to understand data analysis and master necessary skills, such as data cleansing, integration, modelling and prediction, and interactive exploration of data and models. You will also learn to present data analysis results to decision-makers with descriptive summaries and visualisations.
Power Electronics and Electromechanics, Electrical Engineering
This Master’s programme will provide you with the necessary skills for understanding, analysing and implementing power-electronic and electromechanical energy-conversion devices in a wide range of applications. The programme is suited for students who are eager to put theory into practice for ensuring sustainable use of energy and raw materials in the future society. We offer high-class education based on the latest knowledge and research delivered by our accomplished staff. Moreover, our university collaborates closely with the industry in Tampere area. This helps our students to find valuable thesis-work opportunities and jobs after graduation.
Electrical Engineering, Smart Grids
Smart grids are designed to enhance the effectiveness, stability and reliability of the systems and to integrate distributed energy resources into system management. They are essential for increasing the share of renewable energy sources without compromising competitiveness and system security.
Electrical Engineering, Wireless Communications and RF Systems
Communication is not only for humans anymore: the Internet of Things and the Industrial Internet are the forerunners of a connected and programmable world where things are also able to communicate. Digitalisation will have an impact on a wide range of industries, such as energy, transportation, logistics and manufacturing.
Game Studies
Expanding from entertainment to other areas of life, games have grown into a form of culture and human interaction that is a crucial part of our social life and current media landscape.
The programme is particularly targeted at the questions of analysis, design and application of games from the interconnected perspectives of games, game players, game developers and game cultures. It will give you the academic skills needed to analyse, observe and understand the developments in this field of study while also encouraging a more pragmatic involvement and hands-on attitude with games and playful design.
Human-Technology Interaction
Master’s Programme in Human-Technology Interaction (HTI) offers an exceptionally broad set of studies in human-technology interaction and related fields. In the HTI studies, you will get up to date know-how on digital service design, usability engineering and user-centric software production, multimodal and multisensory human-computer interaction with vision, interfaces based on speech, gaze, haptics, gestures and physiology as well as on interface solutions for virtual reality, industrial tasks, human-robot interaction, Internet of Things and artificial intelligence.
Information Technology, Communication Systems and Networks
Communication is not only for humans anymore: the Internet of Things and the Industrial Internet are the forerunners of a connected and programmable world where things are also able to communicate. Digitalisation will have an impact on a wide range of industries, such as energy, transportation, logistics and manufacturing.
Another prevailing trend in society and industry is robotisation. Modern inventions, such as self-driving cars and drones, strongly rely on highly efficient and reliable wireless communications.
Signal Processing and Machine Learning, Computing Sciences
Signal Processing and Machine Learning is an engineering programme, with a particular emphasis on speech and audio; imaging and vision; media, retrieval, and mining. We study both classical and novel deep learning models as well as their software and hardware implementations.
Information Technology, Embedded Systems
Embedded systems work in interaction with their environment and other systems; they sense, process and communicate and even scavenge their energy from the environment. Embedded systems interact with people or work invisibly in the background.
Information Technology, Robotics and Artificial Intelligence
Not only do robots need to understand their surroundings, they should also be able to cooperate with humans and even predict human actions. Applicants should hold a Bachelor of Science degree in computer science, mathematics, automation engineering, signal processing, or a related discipline.
Students should be familiar with the basics of programming, digital logic and processors.
Software Development
The degree programme is anchored in real-world problems and explores different software development approaches, requirements management, software modelling and specification, implementation and testing software, and software project management. The programme offers opportunities to participate in the development of software or product prototypes and the management of software projects as part of a multicultural and multidisciplinary team.
Digital Literacy Education
The programme focuses on developing expertise in the new discipline of digital literacy education. The discipline is formed by linking media literacy to information and communication technology in learning, media use, and critical thinking in media saturated societies. The programme develops the students’ expertise in tutoring and develops the conceptual awareness and practical skills needed for competence in reading and writing media and creating suitable learning environments.
Tohtoriohjelmat
- Ihmiset ja teknologiat -tohtoriohjelma (DPHAT), itc.doc.tau [at] tuni.fi
- Kielten tohtoriohjelma (DPLA), itc.doc.tau [at] tuni.fi
- Media- ja viestintätutkimuksen ja esittävien taiteiden tohtoriohjelma (DPMCP), itc.doc.tau [at] tuni.fi
- Doctoral Programme in Dynamic Wearable Applications with Privacy Constraints (A-WEAR), cee.doc.tau [at] tuni.fi
- Doctoral Programme in Plenoptic Imaging (DPPLEN) cee.doc.tau [at] tuni.fi
- Tieto- ja sähkötekniikan tohtoriohjelma (DPCEE), cee.doc.tau [at] tuni.fi
Tampereen yliopiston tohtorikoulutus perustuu uusimpaan tutkimustietoon ja vahvaan vuorovaikutukseen yhteiskunnan ja työelämän toimijoiden kanssa. Yliopiston tohtoriohjelmat toimivat monipuolisina tutkimus- ja opiskeluympäristöinä väitöstutkimusta tekeville. Tutkijakoulu on koko yliopiston kattava tutkijakoulutuksen asiantuntija.
https://www.tuni.fi/fi/tutkimus/tutkijakoulu
Yksiköiden päälliköt ja henkilöstö
Viestintätieteet
Tiedekunnan johto
Tiedekuntaneuvosto (ITC)
Puheenjohtaja:
Vuorinen Jyrki
Professorit:
Isotalus Pekka (Turoma Sanna)
Järvinen Hannu-Matti (Peltonen Jaakko)
Nikunen Kaarina (Harviainen Tuomas)
Verho Pekka (Valkama Mikko)
Väänänen Kaisa (Virtanen Tuomas)
Opettajat, tutkijat ja muu henkilökunta:
Ali-Löytty Simo (Hyyrö Heikki)
Kilamo Terhi (Palmroth Tanja)
Leino Unni (Arvola Paavo)
Männistö Anssi (Roihankorpi Riku)
Sipilä Erja (Mikkonen Risto)
Opiskelijajäsenet:
(opiskelijajäsenten toimikausi 1.1.2021-31.12.2022)
Honkasaari Anniina (Kemppinen Petri)
Juolahti Emmi (Rantamäki Kaisa)
Kärki Juulia (Ahvonen Veeti)
Mattila Aleksi (Simisker Saskia)
Timonen Arttu (Karra Janita)