Hyppää pääsisältöön

Liisa Mustanoja

yliopistonlehtori, (Suomen kieli)

Oma esittely

Toimin Tampereen yliopistossa suomen kielen yliopistonlehtorina ja Kielten tohtoriohjelman johtajana. Olen myös Tampereen alueen ihmistieteiden eettisen toimikunnan jäsen. Kuulun valtakunnalliseen kielentutkimuksen tohtorikoulutusverkosto Langnetin johtoryhmään ja Virittäjä-lehden toimitusneuvostoon.

Tutkimusalani on sosiolingvistiikka. Sosiolingvistinä olen laajasti kiinnostunut kielen ja yhteiskunnan suhteesta sekä kaikenlaisesta kielellisestä ja yhteiskunnallisesta muutoksesta, murroksesta ja liikkeestä. Olen tehnyt muun muassa pitkittäistutkimusta Tampereen ja Helsingin puhekielen muuttumisesta. Tampereen puhekieleen kohdistuneessa väitöstutkimuksessani (Mustanoja 2011) tarkastelin yksilön kielen eli idiolektin muuttumista ja muutoksen tutkimisen menetelmiä. Johdan keväällä 2019 käynnistynyttä Tampereen puhekielen seuruututkimuksen kolmannen kierroksen aineistonkeruuta. Kuulun suomen kielen variaatiota ja muutosta tarkastelevaan Sumu-tutkimusryhmään, jonka rahoittajana on toiminut Koneen säätiö:

  • Suomen lauseet keskipitkällä aikavälillä (Sulka), Koneen säätiö 2023–2026
  • Kielellisten populaatioiden muutos ajassa (Kippo), Koneen säätiö 2017–2022

Olen myös tehnyt yhteistyössä opiskelijoiden kanssa tunteiden ja kokemusten historiaan linkittyvää tutkimusta sota-ajan kirjeenvaihdosta. Tätä tutkimusta olen koonnut sivustolle Sota-ajan kirjeenvaihdon lingvistinen tutkimus. Lisäksi olen ohjaajana mukana monitieteisessä CONVERGENCE – Ihmisen ja koneen konvergenssi -ohjelmassa.

Pidän arvokkaana tieteen yleistajuistamista ja tutkimuksen jalkauttamista ympäröivään yhteisöön. Olen vetänyt suomen murteisiin ja sota-ajan kirjeenvaihtoon liittyviä keskusteluhetkiä esimerkiksi seniorikodeissa ja näkövammaisjärjestöjen tilaisuuksissa. Lisäksi olen pitänyt yleisöluentoja ja osallistunut asiantuntijana podcasteihin ja radio-ohjelmiin, kuten:

Minulle on myönnetty Oulun yliopistoon suomen kielen dosentin arvo. Dosentuurini alana on sosiolingvistiikka. 

Vuonna 2021 sain opetuksen kehittämisen kunniamaininnan yliopistoyhteisön käyttöön tekemästäni Tietosuoja-ajokortista.

Vuonna 2021 sain myös Tampereen ylioppilaskunnan Hyvä opettaja -palkinnon.

Viimeisimpänä tutkimusrahoituksena on keväällä 2023 myönnetty Suomen Kulttuurirahaston Pirkanmaan rahaston valmisteluapuraha Tampereen murretta tunteiden kielenä käsittelevän monitieteisen hankkeen suunnitteluun. Tästä edelleen on kehitetty Tunteiden Tampere -hanke, jolle parhaillaan haetaan rahoitusta.

Tutkimuskohteet

Suomen murteet, puhekielen variaatio, yksilön puhekielen eli idiolektin muutos, sota-ajan kirjeenvaihto

Tieteenalat

Kielitieteet, sosiolingvistiikka

Uusimmat julkaisut