
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutus
Luvut hallitsevat maailmaa - opi hallitsemaan lukujen maailmaa
Matematiikalla ja tilastotieteellä on keskeinen rooli nyky-yhteiskunnan perustassa. Teknologian kehitys on entisestään korostanut matemaattisen ja tilastotieteellisen tiedon tarvetta ja samalla mahdollistanut uusia sovelluksia eri tieteenaloilla ja käytännön asiayhteyksissä.
Matematiikan opiskelija perehtyy matematiikan keskeisiin osa-alueisiin sekä oppii abstraktia matemaattista ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja. Tilastollisessa data-analyysissa perehdytään alan teoriaan, tärkeimpiin aineistonhankinta- ja analyysimenetelmiin sekä näiden tietokonepohjaiseen soveltamiseen. Tutkinto-ohjelmassa voi suorittaa luonnontieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin tutkinnot. Kandidaattiopinnoissa voi suuntautua matematiikkaan tai tilastolliseen data-analyysiin. Matematiikan aineenopettajakoulutukseen voi hakea suoraan. Maisteriopinnot voi suorittaa jossakin seuraavista koulutuksista:
- Matematiikka
- Matematiikan aineenopettaja
- Tietotekniikan matematiikka
- Statistical Data Analytics
Oman tutkinto-ohjelman opintojen lisäksi voit hyödyntää Tampereen korkeakouluyhteisön monipuolista opetustarjontaa ja siten hankkia myös laajat ammatilliset valmiudet. Tutkinto-ohjelma valmistaa opiskelijat matematiikan ja tilastotieteen asiantuntemusta vaativiin julkisen ja yksityisen sektorin tutkimus-, suunnittelu- ja opetustehtäviin sekä matemaattisten aineiden aineenopettajan tehtäviin. Yleisimpiä työpaikkoja koulutuksesta valmistuneille ovat erilaiset oppilaitokset, teollisuus, IT-alan yritykset, pankit, vakuutusyhtiöt, tutkimuslaitokset ja tilastotoimistot. Tervetuloa joukkoomme!
Matematiikan ja tilastotieteen tutkinto-ohjelma - Tampereen yliopisto

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on
- oman opintosuuntansa alan perusteiden tuntemus sekä edellytykset alan kehityksen seuraamiseen
- valmiudet tieteelliseen ajatteluun ja tieteellisiin työskentelytapoihin
- edellytykset ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen sekä jatkuvaan oppimiseen
- edellytykset soveltaa hankkimaansa tietoa työelämässä oman alansa tehtävissä ja kansainvälisessä yhteistyössä
- riittävä kieli- ja viestintätaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön.
Filosofian maisterin tutkinnon suoritettuaan opiskelijalla on
- oman opintosuuntansa alan hyvä tuntemus
- valmiudet tiedon ja tieteellisten menetelmien soveltamiseen
- valmiudet toimia työelämässä oman alansa asiantuntija- ja kehitystehtävissä ja kansainvälisessä yhteistyössä
- valmiudet tieteelliseen jatkokoulutukseen
- hyvä viestintä- ja kielitaito oman alansa tehtäviin sekä kansainväliseen toimintaan ja yhteistyöhön
- tutkimuksen yleisten eettisten periaatteiden tuntemus.
Matematiikan opinnot
Kandidaattiohjelmaan kuuluvat koulutuksen perus- ja aineopinnot suoritettuaan opiskelija tuntee matematiikan keskeisiä osa-alueita ja hänellä on käsitys matematiikasta yliopistollisena oppiaineena. Opintojen aikana opiskelijan kyky abstraktiin matemaattiseen ajatteluun ja ongelmien ratkaisuun kehittyy. Kandidaatin tutkinnon suoritettuaan hänellä on valmiudet ylempään korkeakoulututkintoon johtavaan koulutukseen. Opiskelija kartuttaa osaamistaan mm. sopivilla valinnaisilla opinnoilla valitsemansa opintosuunnan vaatimukset huomioiden.
Maisteriopinnoissa opiskelija keskittyy matemaattisen teoriatiedon syventämiseen ja matematiikan tieteellisen erityisluonteen syvempään ymmärtämiseen sekä kehittää abstraktien struktuurien hahmottamiskykyään. Valinnaiset opinnot mahdollistavat osaamisen soveltamisen ja kartuttamisen opiskelijan oman mielenkiinnon ja valitun suuntavaihtoehdon mukaisesti.
Matematiikan aineenopettajaopintosuunnan opiskelija hankkii opinnoissaan erityisesti opetustyön vaatiman matemaattisen ja pedagogisen osaamisen. Opiskelija saavuttaa laajan kelpoisuuden toimia eri kouluasteilla ja oppilaitoksissa matemaattisten aineiden opettajana. Matematiikan ja kasvatustieteen opintojen lisäksi opiskelija suorittaa myös toisen opetettavan aineen opinnot.
Tietotekniikan matematiikan opintosuunnan opiskelija syventää ja laajentaa matemaattista osaamistaan keskittymällä erityisesti tietojenkäsittelyn teoriassa ja sovelluksissa käytettävään matematiikkaan sekä itse sovelluksiin osana tietojenkäsittelyopin opintoja.
Tilastollisen data-analyysin opinnot
Kandidaattiohjelmaan kuuluvat koulutuksen perus- ja aineopinnot suoritettuaan opiskelijalla on kattavat perustiedot tilastotieteen keskeisestä teoriasta, tärkeimmistä aineistonhankinta- ja analyysimenetelmistä sekä menetelmien tietokonepohjaisesta soveltamisesta. Opiskelija hankkii myös monipuoliset tietotekniset valmiudet sekä laaja-alaisen käsityksen informaation hallinnasta sekä tieteessä että käytännön sovelluksissa. Opinnot tuottavat lisäksi valmiuden tuottaa tieteellisesti pätevää tekstiä sekä esitellä analyysien tuloksia sopiville kohderyhmille.
Tilastollisen data-analyysin kandidaattiopinnot johtavat englanninkieliseen maisterikoulutukseen Statistical Data Analytics -opintosuunnassa, jonka opiskelijat perehtyvät opintojensa aikana aineistojen (mm. Big Data) analysoinnin vaatimiin taitoihin erityisesti tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteiden aloilla.
Maisteriopinnoissa tulevat esille mm. aineistojen tilastollinen mallintaminen, aineistojen tutkiminen tilastotiedettä ja tietojenkäsittelytieteitä yhdistävillä visualisointimenetelmillä, erilaisten aineistotyyppien kuten aikasarjojen, kuvien, tekstiaineistojen ja geenidatan analysointi, tiedon louhinta ja koneoppiminen, sekä näiden soveltaminen mm. julkisten suurten tietoaineistojen analysoinnissa.
Maisteriohjelmasta valmistuvilla opiskelijoilla on kyky analysoida laajoja aineistoja tilastotieteen menetelmillä, kyky hyödyntää ohjelmistoja ja ohjelmointia tietoaineistojen analysointiin ja ymmärrys tietoaineistojen erityispiirteistä merkittävissä sovelluksissa.
Matematiikalla ja tilastotieteellä on keskeinen rooli nyky-yhteiskunnan perustassa. Teknologian kehitys on entisestään korostanut matemaattisen ja tilastotieteellisen tiedon hyödyntämisen tarvetta ja samalla mahdollistanut uusia sovelluksia eri tieteenaloilla ja käytännön asiayhteyksissä.
Opiskelijat saavat opinto-oikeuden matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen. Koulutuksessa voi suorittaa luonnontieteiden kandidaatin ja filosofian maisterin tutkinnot. Kandidaattiopintojen aikana valitaan opintopolku ja suuntaudutaan matematiikkaan tai tilastolliseen data-analyysiin. Maisteriopinnoissa suuntaudutaan vastaavasti matematiikan maisteriopintoihin tai englanninkielisiin Statistical Data Analytics -maisteriopintoihin.
Matemaattisten aineiden aineenopettajakoulutukseen voi hakeutua suoraan yhteishaun kautta. Yhteishaussa voi hakea suoraan aineenopettajakoulutukseen ja valinta pedagogisiin opintoihin tehdään ylioppilastutkinnon pisteiden ja soveltuvuuden perusteella. Aineenopettajakoulutukseen voi hakeutua myös myöhemmin opintojen aikana. Matemaattisten aineiden opettajaksi suuntautuvat valitsevat maisteriopinnoissa aineenopettajan opintosuunnan.
Koulutuksen opintoihin kuuluu valinnaisia opintoja, joiden avulla opiskelijat voivat suunnata osaamistaan ja vaikuttaa tulevaan työuraansa. Tutkinto-opiskelijat voivat valita opintoja melko vapaasti oman ja muiden tieteenalayksiköiden opetustarjonnasta. Matematiikan opiskelijoille tyypillisiä valinnaisia opintoja ovat tietojenkäsittelytiede, tilastotiede, kasvatustiede, vakuutustiede, taloustiede, laskentatoimi, filosofia, fysiikka ja kemia. Statistical Data Analytics -opinnoissa valinnaiset opinnot voivat olla esimerkiksi taloustiedettä, kansanterveystiedettä, psykologiaa, tietojenkäsittelyoppia, vakuutustiedettä tai matematiikkaa.
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutus valmistaa opiskelijat matematiikan ja tilastotieteen asiantuntemusta vaativiin julkisen ja yksityisen sektorin tutkimus-, suunnittelu- ja opetustehtäviin sekä matemaattisten aineiden aineenopettajan tehtäviin. Mahdollisia työpaikkoja koulutuksesta valmistuneille ovat erilaiset oppilaitokset ja tehtävät yrityksissä kuten pankeissa, vakuutusyhtiöissä, media-alalla, erilaisilla teollisuuden aloilla sekä tutkimuslaitoksissa ja valtion laitoksissa.
Kandidaatin tutkinnon opintopolut
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin kandidaattiohjelmassa on neljä opintopolkua
- Matematiikka
- Matematiikan aineenopettaja
- Tietotekniikan matematiikka
- Tilastollinen data-analyysi
Maisteriopinnot ja opintosuunnat
Maisteriopintosuunta valitaan toisena opiskeluvuotena. Maisteritutkinnon voi suorittaa matematiikan maisteriopinnoissa tai Statistical Data Analytics -maisteriopinnoissa.
Matematiikan maisteriopinnoissa on kolme vaihtoehtoista opintosuuntaa
- Matematiikan opintosuunta
- Matematiikan aineenopettajan opintosuunta
- Tietotekniikan matematiikan opintosuunta
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksessa voi suorittaa seuraavat tutkinnot
- Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (LuK)
- Filosofian maisterin tutkinto (FM)
Filosofian maisterin tutkinnon jälkeen opiskelija voi suorittaa jatkotutkintoina filosofian lisensiaatin ja filosofian tohtorin tutkinnot.
Tutkintorakenne
Tutkintorakenne on kaksiportainen. Kandidaatin tutkinto (180 op) suoritetaan ennen maisterin tutkintoa (120 op).
Luonnontieteiden kandidaatin tutkinto (LuK), 180 op
- Tutkinto-ohjelman yhteiset opinnot, 27 op
- Tutkinto-ohjelman perusopinnot, 25 op
- Matematiikan tai tilastollisen data-analyysin aineopinnot, 45-60 op
- Valinnaiset opinnot, matematiikan opintopolut, 73-83 op
- Valinnaiset opinnot, tilastollisen data-analyysin opintopolku, 68 op
Filosofian maisterin tutkinto (FM), 120 op
- Syventävät opinnot, 60-80 op
- Valinnaiset opinnot, 40-60 op
Yksityiskohtaiset tutkintorakenteet on esitetty tutkintokuvausten yhteydessä. Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Koulutuksen opiskelijoilla on mahdollisuus suorittaa opintojen osana harjoittelua. Harjoittelun suorittamisesta ohjeistetaan erikseen verkkosivuilla.
Matematiikkaan suuntautuvat
Matematiikkaan suuntautuneella filosofian maisterilla on mahdollisuus sijoittua esimerkiksi tutkimuksen, elinkeinoelämän tai korkeakouluopetuksen palvelukseen. Yliopistosektorin ulkopuolella sijoittuminen ja työtehtävät riippuvat mm. opiskelijan suorittamista valinnaisista opinnoista, sillä matematiikan antamat valmiudet ovat hyödyllisiä lähes kaikkien alojen tutkimus- ja suunnittelutyössä. Lisäksi tulevat kysymykseen eri oppilaitosten matematiikan lehtorin virat. Matematiikan opiskelijat työllistyvät lähes poikkeuksetta hyvin, usein aloille, joilla edellytetään tietotekniikan hallintaa. Matematiikan opettajien työmarkkinatilanne on lupaava.
Aineenopettajan opintoihin suuntautuvat
Aineenopettajan opintosuunnan tavoitteena on kouluttaa matemaattisten aineiden opettajia. Opettajan kelpoisuus muodostuu korkeakoulututkinnosta, opetettavan aineen opinnoista ja opettajan pedagogisista opinnoista.
Opetettavalla aineella tarkoitetaan peruskoulun, lukion tai muun oppilaitoksen opetukseen kuuluvaa ainetta. Aineenopettajan opintosuunnasta valmistuneella filosofian maisterilla on mahdollisuus sijoittua mm. peruskoulun ja lukion lehtorin tehtäviin sekä ammatillisten ja muiden oppilaitosten vastaavien yleisten aineiden opettajan tehtäviin.
Aineenopettajan opintosuunnasta valmistuvalla matematiikka on ns. ensimmäinen opetettava aine ja muut opetettavat aineet suoritetaan valinnaisten opintojen kokonaisuuksina. Suositeltavia aineita ovat fysiikka, kemia ja/tai tietotekniikka (tietojenkäsittelytieteiden opetettavan aineen kokonaisuus).
Opetettavien aineiden lisäksi suoritetaan opettajan pedagogiset opinnot, jotka on kuvattu kasvatustieteiden ja kulttuurin tiedekunnan opinto-oppaassa. Pedagogisiin opintoihin haetaan opintojen aikana valintaperusteissa kuvattavalla tavalla. Hakemista suositellaan jo koulutukseen haun yhteydessä tai ensimmäisen opintovuoden keväällä. Valinta tehdään soveltuvuuden ja opintomenestyksen perusteella.
Koulutuksen opintoihin kuuluu opinnäytetyö (kandidaattitutkielma ja pro gradu). Aineenopettajasuunnan pro gradu -työn aihe voi liittyä matematiikan oppimiseen tai opettamiseen ja siten kytkeytyä suoraan opettajan työhön.
Tilastolliseen data-analyysiin suuntautuvat
Tilastollisia menetelmiä sovelletaan kaikilla tutkimuksen, teknologian ja päätöksenteon alueilla, jotka perustuvat systemaattisesti kerättyyn empiiriseen tietoon. Perinteisiä sovellusaloja ja sopivia valinnaisten opintojen aloja ovat yliopistossamme talous- ja yhteiskuntatieteet, vakuutustiede, psykologia, signaalinkäsittely ja erilaiset teknologian alat. Lääke- ja terveystieteellisten sovellusten ympärille on kehittynyt nopeasti kasvava tilastollisia menetelmiä hyödyntävä biostatistiikka.
Monilla sovellusaloilla hyödynnetään sekä tilastotieteen että tietojenkäsittelytieteiden osaamista; esimerkiksi tieteellisen laskennan, hahmontunnistuksen, tiedonlouhinnan ja neuroverkkojen tutkimuksella ja soveltamisella on läheinen yhteys tietojenkäsittelytieteeseen. Tilastotieteeseen suuntautuvat voivat suorittaa maisteritutkintonsa Statistical Data Analytics –maisteriopintosuunnassa, joka tähtää korkeaan kompetenssiin tiedon analysoinnissa ja louhinnassa tilastotieteen ja tietojenkäsittelyn menetelmin. Statistical Data Analytics –maisteriopinnot sisältävätkin sekä tilastotieteen ja tietojenkäsittelytieteiden opintoja.
Tilastotieteen sovellusten monipuolisuus ja tilastotieteen menetelmien laaja käyttö ovat taanneet valmistuneiden opiskelijoiden hyvän kysynnän työmarkkinoilla. Valinnaisilla opinnoilla on suuri merkitys tulevan työalan kannalta. Tilastotieteilijöitä työskentelee mm. informaatioteknologian alalla, lääketeollisuudessa, julkisessa hallinnossa, tutkimuslaitoksissa, korkeakouluissa opetus- ja tutkimustehtävissä, vakuutuslaitoksissa, pankkialalla, teollisuudessa sekä eri alojen yksityisissä yrityksissä.
Computing Sciences-maisteriohjelman Statistical Data Analytics-opintosuunta, jossa tilastolliseen data-analyysiin suuntautuvat voivat suorittaa maisteritutkintonsa, tähtää korkeaan kompetenssiin tiedon analysoinnissa ja louhinnassa tilastotieteen ja tietojenkäsittelyn menetelmin. Tiedon analysoijille on kasvava tarve monilla aloilla yrityksissä ja julkisen sektorin organisaatioissa, mikä johtaa erittäin hyviin uramahdollisuuksiin. Uusia tiedon analysointiin keskittyviä pienyrityksiä syntyy ja suuremmat palkkaavat uusia asiantuntijoita alalla. Yritykset vaihtelevat laajalla skaalalla vakuutusalasta ja pankkitoiminnasta media-alaan, koulutukseen ja teknologiasektoriin. Julkisen sektorin digitaalisen datan hyödyntämisen tarpeet johtavat joko suoraan uusiin työpaikkoihin tai epäsuorasti yrityksissä avautuviin työpaikkoihin.
Koulutuksen opintoihin kuuluu opinnäytetyö (kandidaattitutkielma ja pro gradu). Tilastollisessa data-analyysissa opinnäytetyöt tehdään tavallisesti yhteistyössä eri sovellusalojen tutkijoiden, tutkimusryhmien tai yritysten kanssa. Töiden aiheet määräytyvät opiskelijoiden mielenkiinnon, yksikön tutkimuksen ja yhteistyökumppaneiden aineistojen tutkimusongelmien pohjalta, ks. tutkimuksen painopisteet.
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksen matematiikan aineenopettajan opintosuunnan opiskelija saa kelpoisuuden matemaattisten aineiden opettajaksi. Tutkinnon ensimmäinen opetettava aine on matematiikka ja toisen opetettavan aineen voi suorittaa esim. fysiikasta, kemiasta tai tietotekniikasta.
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin opiskelijoilla on mahdollisuus hankkia kansainvälistä osaamista erikseen määritellyillä opintojaksoilla sekä esimerkiksi osallistumalla opiskelijavaihtoon, harjoitteluun ulkomailla tai ulkomaisten opiskelijoiden tuutorointiin. Koulutuksen kandidaatin tutkinnon tilastollisen data-analyysin opintopolku johtaa Statistical Data Analytics –maisteriopintoihin, joka on yksi yliopiston kansainvälinen maisteriopintosuunta. (Yhteishaun lisäksi myös haku suoraan ko. ohjelmaan, ks. kansainväliset maisteriohjelmat).
Kansainvälisyyttä tukevat opinnot voidaan koota myös erilliseksi kokonaisuudeksi, joka merkitään tutkintotodistukseen.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Koulutuksen opetus, erikoiskurssit ja opinnäytteiden aiheet tukeutuvat ajankohtaiseen tieteelliseen tutkimukseen.
Tutkimuksen painopisteet matematiikassa ovat algebran, algebrallisen geometrian, logiikan sekä lukuteorian aloilla. Tutkimuksella on paljon yhteyksiä tietojenkäsittelytieteeseen.
Tilastollisessa data-analyysissa tutkimuksen painopistealueet ovat tietoaineistojen analyysimenetelmien kehittämisessä ja tutkimisessa hyödyntäen mm. matemaattisen tilastotieteen ja todennäköisyyslaskennan keinoja, laskennallista tilastotiedettä sekä bayesiläistä päättelyä. Tällöin tutkitaan mm. parempien ennuste- ja estimointimenetelmien kehittämistä sekä parannetaan näihin liittyviä koeasetelmia. Kun menetelmiä sovelletaan käytännössä, aineistoja mallinnetaan ja tutkitaan vuorovaikutuksessa sovellusalan asiantuntijan kanssa. Menetelmiä kehitetäänkin esimerkiksi sekä automatisoituja ennustustehtäviä varten että interaktiivisen data-analytiikan tilanteisiin, joissa mallinnus auttaa asiantuntijaa etsimään tietoaineistoista kiinnostavia yhteyksiä, piirteitä ja havaintoja. Soveltavassa tutkimuksessa menetelmiä kehitetään tai muokataan sovellusalan erityispiirteisiin ja niillä analysoidaan esimerkiksi tiedonhaun, bioinformatiikan, neuroinformatiikan, yhteiskuntatieteiden, teknologian, terveystieteiden ym. alojen aineistoja.
Maisterin tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden koulutuksen alalla.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
- Valinta tilastollisen data-analyysin näyttöreitin perusteella
- Valinta kilpailumenestyksen perusteella
Näytä
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Hakukohteessa on yhteensä 95 (+ kilpailumenestyksen perusteella valittavat) aloituspaikkaa, joista 40 on varattu ensikertalaisille hakijoille. Aloituspaikat jakautuvat valintatavoittain seuraavasti:
- Yo-todistus (jono 1): 60 paikkaa (joista 40 varattu ensikertalaisille)
- Valintakoe (jono 2): 15 paikkaa
- Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin näyttöreitit (jono 3): 20 paikkaa
- Kilpailumenestys (jono 4): kaikki valintaehdot täyttävät
Katso lisää aloituspaikkojen varaamisesta ensikertaisille.
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen valitaan opiskelijoita valintajonoista 1, 2, 3 ja 4. Valintajonoissa 1,3 ja 4 valitaan opiskelijoita ilman valintakoetta.
Valintajonossa 1 valitaan opiskelijoita suoralla todistusvalinnalla ylioppilastutkinnon tai vastaavan tutkinnon kokeista annettavien pisteiden perusteella. Mikäli todistusvalintajono jää vajaaksi, voidaan täyttämättä jääneet paikat siirtää muihin valintajonoihin.
Valintajonossa 2 opiskelijoita valitaan pelkän valintakokeen perusteella. Voidakseen tulla valituksi valintajonossa 2, on hakijan saavutettava tiedekunnan erikseen määrittelemä valintakoepisteiden vähimmäismäärä. Mikäli valintakoejono jää vajaaksi, voidaan täyttämättä jääneet paikat siirtää muihin valintajonoihin.
Valintajonossa 3 valitaan opiskelijoita näyttöreitin perusteella. Voidakseen tulla valituksi näyttöreitin perusteella, hakijan tulee suorittaa keväällä 2022 opintojakso DATA.STAT.110 Tilastotieteen johdantokurssi tai MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa sekä olla suorittanut lukion pitkän matematiikan oppimäärän ylioppilaskoe hyväksytysti tai lyhyen matematiikan oppimäärän ylioppilaskoe vähintään arvosanalla C. Mikäli näyttöreitin valintajono jää vajaaksi, voidaan täyttämättä jääneet paikat siirtää muihin valintajonoihin.
Hakukelpoiset hakijat voidaan valita opiskelijoiksi myös kilpailumenestyksen (valintajono 4) perusteella. Mikäli hakija haluaa tulla huomioiduksi valintajonossa 4, tulee hänen erikseen ilmoittaa siitä hakulomakkeella. Hakijan, joka ei ole osallistunut MAOL:n kilpailuun, ei tarvitse ilmoittaa, missä valintajonossa hän hakee, vaan hakijat huomioidaan automaattisesti niissä jonoissa, joissa he ovat hakukelpoisia.
Huom. Tämä hakukohde on tarkoitettu ensisijaisesti hakijoille, joilla ei ole korkeakoulututkintoa. Avoimia yliopisto-opintoja suorittaneet voivat hakea avoimen väylän haussa. Korkeakoulututkinnon suorittaneet hakevat puolestaan suoraan maisterikoulutukseen.
Valintajono 1. Valinta pelkän ylioppilastutkintotodistuksen perusteella (todistusjono)
Valintajonossa 1 valitaan opiskelijoita pelkän ylioppilastutkinnon perusteella. Ylioppilastutkinnon tai IB-, EB- tai RP/DIA-tutkinnon suorittaneita valitaan näiden tutkintojen kokeiden perusteella enintään 60. Valintajonon aloituspaikoista 40 on varattu ensikertalaisille hakijoille. Jos olet suorittanut pitkän matematiikan yo-kokeen vähintään arvosanalla M, sinut valitaan suoraan koulutukseen.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään keväällä 2022 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavat, joiden tiedot ovat ylioppilastutkintorekisterissä 17.5.2022. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta 17.5.2022 mennessä. Yliopisto ei vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä.
IB- ja EB-tutkinnon keväällä 2022 suorittavien osalta todistusvalintapisteet lasketaan ennakkoarvioiden perusteella (predicted grades -arvosanat yhteispisteineen). Todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta. Jos arvosanat muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että hakija nousee valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, voidaan hänet valita opiskelijaksi asetetun todistusvalinnan aloituspaikkojen määrän yli. Jos arvosanat muuttuvat niin, että hakija ei tulisikaan valituksi, opiskelupaikka peruutetaan. Hakijan on toimitettava liitteet valtakunnallisen aikataulun mukaisesti.
Jos tulet todistusvalinnassa hyväksytyksi jollekin alemmalle hakutoiveellesi, voit todistusvalinnan varasijasijoittelussa (tai hakukohteen muilla valintatavoilla) tulla vielä hyväksytyksi ylemmälle hakutoiveellesi. Tullakseen hyväksytyksi todistusvalinnan perusteella, hakijan tulee saavuttaa tiedekunnan erikseen määräämä vähimmäispistemäärä.
Haku matematiikan opettajaksi
Hakija, joka hakee matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksen yhteishaun hakukohteessa pelkän ylioppilastutkintotodistuksen perusteella (jonossa 1), voi hakea samalla suoraan oikeutta matematiikan aineenopettajakoulutukseen. Hakija ilmoittaa hakulomakkeella hakeeko hän myös suoraan opettajakoulutukseen ja oikeutta osallistua aineenopettajan pedagogisten opintojen soveltuvuuskokeeseen jo ennen opintojen alkamista. Kutsu soveltuvuuskokeeseen lähetetään näistä enintään 30:lle parhaimmalle hakijalle. Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ylioppilastutkintotodistuksen perusteella laskettavien pohjapisteiden mukaisesti (matematiikan ja tilastollisen data-analyysin tutkinto-ohjelman pisteytysperusteet). Erillinen soveltuvuuskoe järjestetään viikolla 33. Hakijan tulee täyttää seuraavat kriteerit:
- hakukohde on hakijan 1. prioriteetti
- hakijan ylioppilastutkinnon pitkän matematiikan koe suoritettu vähintään arvosanalla cum laude approbatur, tai
- IB-tutkinnon HL-tason matematiikan koe vähintään arvosanalla 4, tai
- EB-tutkinnon matematiikan koe vähintään arvosanalla 6, tai
- RP/DIA-tutkinnon matematiikan koe vähintään arvosanalla 7.
Jos hakija tulee hyväksytyksi, hän saa matematiikan ja tilastollisen data-analyysin tutkinto-ohjelman matematiikan aineenopettajaopintosuunnan opinto-oikeuden lisäksi opiskeluoikeuden aineenopettajan pedagogisiin opintoihin. Opiskelijoita voidaan valita enintään 10. Opiskelijan tulee myöhemmin erikseen ilmoittautua suorittamaan aineenopettajan pedagogiset opinnot 60 op. Ilmoittautuminen tulee tehdä tuolloin voimassa olevien valintaperusteiden mukaisesti.
Aineenopettajan pedagogisiin opintoihin voi hakea myös myöhemmin opintojen kuluessa.
Valintajono 2. Valinta pelkän valintakokeen perusteella (valintakoejono)
Valintajonossa 2 valitaan opiskelijoita pelkän valintakokeen perusteella. Valintakokeen perusteella hyväksytään enintään 15 hakijaa. Tullakseen hyväksytyksi valintakokeen perusteella, hakijan tulee saavuttaa tiedekunnan erikseen määräämä vähimmäispistemäärä. Valintakokeen tehtävät perustuvat lukion matematiikan pitkään oppimäärään (vähintään 10 kurssia).
Valintajono 3. Valinta näyttöreitin perusteella
Näyttöreitiltä valitaan enintään 20 opiskelijaa. Näyttöreitin perusteella hakija voi tulla valituksi, mikäli hakija on suorittanut pitkän matematiikan ylioppilaskokeen hyväksytysti tai lyhyen matematiikan ylioppilaskokeen vähintään arvosanalla C.
Näyttöreitillä hakemisen edellytyksenä on myös, että hakija on suorittanut hyväksytysti Tampereen yliopiston matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksen perusopintojen vaatimuksien mukaisen opintojakson DATA.STAT.110 Tilastotieteen johdantokurssi tai opintojakson MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit. Opintojakso on suoritettava keväällä 2022 (näyttöreittitoteutus) Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa siten, että suoritusmerkintä on opintosuoritusrekisterissä viimeistään 20.5.2022.
Opintojakson suorittaminen osana valintaväylää on maksutonta. Hakijalla on oltava opiskeluoikeus kurssin suorittamiseksi Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa (tuni-tunnusten hakeminen HAKA-kirjautumista varten 1.3.-.31.3.2022). Opintoihin hyväksynnän jälkeen hakijan tulee vielä ilmoittautua opintojakson verkkototeutukselle SISU-järjestelmässä. Varsinaiselle kurssille kirjautuminen tapahtuu itsenäisesti 1.3.-5.4.2022. Opintojakso alkaa 1.4.2022. Muistathan lisäksi hakea yhteishaussa tähän hakukohteeseen.
Kevään 2022 näyttöreittitoteutukselle ei myönnetä hyväksilukuja aiemmilla tai muissa yliopistoissa tehdyillä opintosuorituksilla.
Tampereen yliopiston matematiikan ja tilastollisen data-analyysin tutkinto-ohjelman perusopintojen vaatimuksien muikaisten opintojaksojen DATA.STAT.110 Tilastotieteen johdantokurssi ja MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit tarkemmat tiedot löydät seuraavista linkeistä:
DATA.STAT.110 Tilastotieteen johdantokurssi: Avoimen yliopiston koulutuskortti (ohjeet avoimen yliopiston opiskeluoikeuden hakemiseen) ja Näyttöreittitoteutus Opiskelijan oppaassa.
MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit: Avoimen yliopiston koulutuskortti (ohjeet avoimen yliopiston opiskeluoikeuden hakemiseen) ja Näyttöreittitoteutus Opiskelijan oppaassa.
Huomaathan, että mikäli tarvitset yksilöllisiä järjestelyjä verkkokurssia tai mahdollista haastattelua varten, löytyy yksilöllisten järjestelyjen ohje kurssialueelta.
Valintaprosessiin kuuluu valintahaastattelu.
Haastattelukutsu lähetetään hakulomakkeella ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen viimeistään 25.5.2022. Tieto mahdollisesta haastatteluun pääsystä lähetetään kaikille näyttöreitin valintaan osallistuneille hakijoille. Jos et ole saanut sähköpostia 25.5.2022 klo 18 mennessä, eikä viestiä ole roskapostikansiossa, ota yhteyttä yliopiston hakijapalveluihin. Haastattelut pidetään 2.-3.6.2022. Haastattelukutsussa yksilöidään kunkin hakijan haastatteluaika. Haastatteluaikaa ei voi lähtökohtaisesti vaihtaa.
Haastattelua varten tarvitset tietokoneen tai muun laitteen, jossa on luotettava internet-yhteys, mikrofoni, kaiuttimet tai kuulokkeet ja kamera. Haastattelun yhteydessä sinun tulee valmistautua todistamaan henkilöllisyytesi.
Valintajono 4. Valinta kilpailumenestyksen perusteella
Hakijoita voidaan valita matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtaviin opintoihin suoraan Matemaattisten Aineiden Opettajien Liiton MAOL ry:n kilpailumenestyksen perusteella. MAOL:n järjestämässä kansallisessa lukion matematiikan tai tietotekniikan kilpailun avoimessa sarjassa loppukilpailussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittunut ylioppilas hyväksytään suoraan matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen pelkän kilpailumenestyksen perusteella.
Kaikki valintaehdot täyttävät hakijat hyväksytään, ja kilpailumenestyksen perusteella hakeva valitaan aina ensisijaisesti jonossa 4. Jos hakija haluaa tulla huomioiduksi tässä valintajonossa, hakemuksen jättämisen lisäksi hakijan on liitettävä hakemukseensa oikeaksi todistettu jäljennös sijoittumisesta kymmenen parhaan joukkoon. Vaaditut liitteet ladataan sähköiselle hakulomakkeelle. Katso lisätietoja kilpailumenestyksen perusteella hakemisesta.
Kilpailumenestyksen perusteella valittavien määrä ei vaikuta muissa valintajonoissa valittavien määrään.
Todistusvalinnan pisteytys
Olet mukana todistusvalinnassa, jos olet suorittanut lukion pitkän matematiikan vähintään arvosanalla C. Jos olet suorittanut pitkän matematiikan yo-kokeen vähintään arvosanalla M, sinut valitaan suoraan koulutukseen. Todistusvalinnan pisteytys ei koske tällä suoravalinnalla valittuja.
Hyväksyttävien on lisäksi saavutettava tiedekunnan erikseen määräämä vähimmäispistemäärä.
Todistusvalinnan pisteet lasketaan alla olevan taulukon mukaan. Todistuspisteiden maksimimäärä on 132,7.
Pisteitä voi saada neljästä aineesta:
- Äidinkieli
- Matematiikka
- Kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta
Valintapisteet lasketaan siten, että vaihtoehtoisista kokeista otetaan huomioon eniten pisteitä antava. Saman aineen kokeista annetaan pisteitä vain kerran.
Opiskelijaksi hyväksymisen kynnysehtona on
- ylioppilastutkinnon pitkän matematiikan koe vähintään arvosanalla cum laude approbatur, tai
- EB-tutkinnon matematiikan koe vähintään arvosanalla 6, tai
- RP/DIA-tutkinnon matematiikan koe vähintään arvosanalla 7, tai
- IB-tutkinnossa jokin seuraavista vähintään arvosanalla 4:
- Mathematics: Analysis and approaches HL,
- Mathematics: Applications and interpretation HL,
- Mathematics: Analysis and approaches SL
- Further Mathematics,
- Mathematics HL,
- Mathematics SL,
- Mathematical methods.
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa, mikäli kynnysehdot täyttyvät. Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Hakija voi saada pisteitä useammasta eri kielestä. Vanhamuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä.
MATEMAATTISET TIETEET | L | E | M | C | B | A |
äidinkieli* | 33,0 | 27,5 | 22,0 | 16,5 | 11,0 | 5,5 |
Matematiikka (pitkä tai lyhyt) | ||||||
matematiikka, pitkä | 39,7 | 33,1 | 26,4 | 19,8 | 13,2 | 6,6 |
matematiikka, lyhyt | 28,3 | 23,6 | 18,9 | 14,1 | 9,4 | 4,7 |
Kaksi hakijalle parhaat pisteet tuottavaa ainetta | ||||||
biologia | 26,8 | 22,4 | 17,9 | 13,4 | 8,9 | 4,5 |
filosofia | 16,0 | 13,3 | 10,7 | 8,0 | 5,3 | 2,7 |
fysiikka | 31,7 | 26,5 | 21,2 | 15,9 | 10,6 | 5,3 |
historia | 19,6 | 16,3 | 13,1 | 9,8 | 6,5 | 3,3 |
kemia | 26,8 | 22,4 | 17,9 | 13,4 | 8,9 | 4,5 |
kieli, pitkä | 28,3 | 23,6 | 18,9 | 14,1 | 9,4 | 4,7 |
kieli, keskipitkä | 25,1 | 20,9 | 16,8 | 12,6 | 8,4 | 4,2 |
kieli, lyhyt | 22,6 | 18,9 | 15,1 | 11,3 | 7,5 | 3,8 |
maantiede | 22,0 | 18,3 | 14,7 | 11,0 | 7,3 | 3,7 |
psykologia | 24,6 | 20,5 | 16,4 | 12,3 | 8,2 | 4,1 |
terveystieto | 13,9 | 11,5 | 9,2 | 6,9 | 4,6 | 2,3 |
uskonto/elämänkatsomustieto | 19,6 | 16,3 | 13,1 | 9,8 | 6,5 | 3,3 |
yhteiskuntaoppi | 16,0 | 13,3 | 10,7 | 8,0 | 5,3 | 2,7 |
muut reaaliaineet ** | 16,0 | 13,3 | 10,7 | 8,0 | 5,3 | 2,7 |
*Äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
** EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan.
Näin luet taulukoita EB-, IB-, RP-/ DIA-tutkintojen osalta.
Ennen hakuajan päättymistä korotetut ylioppilastutkintotodistuksen arvosanat otetaan huomioon korotettuina. Hakijan, joka haluaa käyttää hyväkseen ylioppilastutkintolautakunnan suorittamaa jälkiarvostelua, on ilmoitettava jälkiarvostelun tulos suoraan Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Keväällä 2022 IB- ja EB-tutkinnon suorittaneet hakevat normaalisti määräaikojen puitteissa. Lähtöpisteet lasketaan ehdollista valintapäätöstä varten ennakkoarvioista (predicted grades). Lähtöpisteet ja valintapäätös vahvistetaan lopullisten arvosanojen valmistuttua. Todistus tutkinnon lopullisista arvosanoista tulee toimittaa yliopiston hakijapalveluihin viimeistään 15.7.2022 klo 15:00.
Hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ylioppilastutkinnon tuottamien valintapisteiden perusteella. Tasapistetilanteessa paremmuusjärjestys ratkaistaan ensiksi matematiikan ja sitten äidinkielen arvosanan perusteella. Jos hakijat ovat tämänkin jälkeen tasapisteissä, otetaan kaikki samoissa tasapisteissä olevat.
Valintakoevalinnan pisteytys
Valintakokeeseen osallistuvat hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen pelkästä valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella. Valintakokeesta voi saada enintään 50 pistettä. Valintakokeen perusteella hyväksyttävien on saavutettava tiedekunnan erikseen määräämä vähimmäispistemäärä.
Jos lopullinen pistemäärä tässä valintajonossa valittavilla on sama, otetaan kaikki samoissa tasapisteissä olevat.
Näyttöreittivalinnan pisteytys
Valinnan perustana käytetään DATA.STAT.110 Tilastotieteen johdantokurssi 5 op tai MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit 5 op opintojakson suoritusta sekä valintahaastattelua. Lähtökohtaisesti kaikki hyväksytyn opintojakson suorituksen tehneet opiskelijat kutsutaan haastatteluun. Haastatteluun kutsutaan korkeintaan 30 hakijaa ja mikäli haastatteluun kutsuttujen lukumäärää joudutaan rajaamaan, kriteerinä käytetään opintojaksosta hakijan saamaa arvosanaa. Haastattelussa arvioidaan hakijan
a) opintosuoritukseen perustuvaa osaamista,
b) valmiuksia matematiikan ja tilastollisen data-analyysin yliopisto-opintoihin,
c) soveltuvuutta ja motivaatiota matemaattiselle alalle.
Tutkinto-ohjelman opiskelijoiksi valitaan haastatelluista hakijoista ne, joiden haastattelussa saama kokonaisarvio on hyväksytty.
Valintakokeessa arvioidaan hakijan kykyä ja soveltuvuutta suorittaa matematiikan ja tilastollisen data-analyysin yliopisto-opintoja.
Matematiikan valintakoe järjestetään 6.6.2022 klo 14-17. Valintakoesalit ilmoitetaan yliopiston verkkosivulla. Kokeeseen osallistuvan on esitettävä valokuvallinen henkilötodistus. Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua.
Jos hakija on hyväksytty todistusvalinnassa ensimmäiseen hakutoiveeseensa, hän ei voi osallistua enää valintakokeeseen. Jos hakija on todistusvalinnassa hyväksytty alemmalle hakutoiveelle, voi hän osallistua vielä ylempien hakutoiveiden valintakokeisiin.
IB-, EB- ja RP-/DIA-tutkinnon keväällä 2022 suorittavat: Vaikka sinut olisi hyväksytty todistusvalinnassa ennakkoarvioiden perusteella ensimmäiselle hakutoiveellesi, voit osallistua kaikkien hakutoiveidesi valintakokeisiin, koska lopulliset arvosanasi eivät välttämättä riitä todistusvalinnassa hyväksytyksi tulemiseen.
Valintakokeen kysymysten ja vastausten kieli on suomi. Kokeen maksimipistemäärä on 50 pistettä. Valintakokeen perusteella hyväksyttävien on saavutettava tiedekunnan erikseen määräämä vähimmäispistemäärä.
Mikäli valintakoevalinnan kautta ei saada tarpeeksi valittavia hakijoita, kyseinen määrä aloituspaikkoja voidaan siirtää hakukohteen muihin valintajonoihin.
Valintakokeessa ei saa käyttää laskinta tai taulukkokirjaa. Yleisiä ohjeita valintakokeeseen osallistumisesta löydät sivulta Tampereen yliopiston valintakokeet.
Aineenopettajan pedagogisten opintojen soveltuvuuskoe:
Tieto mahdollisesta pääsystä aineenopettajan pedagogisten opintojen soveltuvuuskokeeseen lähetetään kaikille, jotka ovat hakulomakkeella ilmoittaneet hakevansa oikeutta aineenopettajankoulutukseen, sähköpostitse viimeistään 08.08.2022. Erillinen soveltuvuuskoe järjestetään viikolla 33. Soveltuvuuskokeeseen valittujen kutsussa ilmoitetaan tarkempi soveltuvuuskokeen koepaikka ja -aika. Koeaikaa ei voi vaihtaa.
Valintakokeen tehtävät perustuvat lukion matematiikan pitkään oppimäärään (vähintään 10 kurssia). Tarvittavat suureet annetaan tehtävien mukana, taulukkokirjaa tai laskinta ei saa käyttää.
Yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevan hakijan tulee jättää kirjallinen hakemus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeessa Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 6.4.2022 klo 15.00 mennessä. Tarkemmat ohjeet yksilöllisten järjestelyiden hakemisesta löytyvät sivulta yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kuitenkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Kilpailumenetyksen perusteella hakiessasi sinun tulee ladata hakemuksesi liitteeksi oikeaksi todistettu jäljennös sijoittumistodistuksestasi liitteiden viimeiseen palautuspäivämäärään mennessä.
Valintajonoissa 1 ja 2 vapautuneet paikat täytetään ensikertaisille varatut paikat huomioiden valintamenettelyn mukaisesti niin kauan kuin varasijoilla on kriteerit täyttäviä hakijoita. Jos tämän jälkeen valintajonossa 2 (valinta valintakokeen perusteella) on vielä avoimia paikkoja, ne voidaan täyttää valintajonosta 1 (valinta pelkän ylioppilastutkintotodistuksen perusteella). Hyväksymisen edellytyksenä on kuitenkin se, että hakija on saavuttanut tiedekunnan erikseen määräämän vähimmäispistemäärän. Varasijoille asetettavien hakijoiden määrää voidaan rajata.
Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 30.5.2022. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (8.7.2022) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa (Matematiikka)
- Haku on tarkoitettu Tampereen yliopiston sisällä kandidaattivaiheessa siirtyville tai toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Näytä
Tähän hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia Tampereen yliopistossa koulutusta vaihtavat opiskelijat sekä muista suomalaisista yliopistoista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 16.3.–30.3.2022. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Koulutukseen valitaan enintään 9 opiskelijaa. Sisäänottomäärä on koulutuksen siirtohaun yhteinen. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen
Siirtohaussa hakija valitaan kandidaatin ja maisterin tutkintoon (LuK+FM).
Valinta tapahtuu ensisijaisesti aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti ilman valintakoetta.
Valinta tapahtuu seuraavista valintajonoista:
- Siirto-opiskelijat muista korkeakouluista eli vastaavan koulutusalan/tieteenalan yliopistotutkinnoista siirtyvät
- Siirto-opiskelijat Tampereen yliopistosta eli Tampereen yliopiston sisällä tutkintoa/koulutusta vaihtavat
Kuuluminen haun valintajonoihin ja minimikriteerien täyttyminen ei sinänsä riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan monista hyvistä hakijoista valitaan ansioituneimmat. Siirtohakuun varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Koulutus voi painottaa valintajonoja harkintansa mukaisesti.
Tiedekunta varaa mahdollisuuden käyttää hakijoiden haastattelua osana valintaprosessia.
1. Siirto-opiskelijat muista korkeakouluista eli vastaavan koulutusalan/tieteenalan yliopistotutkinnoista siirtyvät opiskelijat
Valinta koskee muusta suomalaisesta yliopistosta kuin Tampereen yliopistosta opiskelupaikan vastaanottaneita, jotka haluavat vaihtaa nykyisen opinto-oikeutensa matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen jo kandidaattivaiheessa. Katso lisätietoja siirto-opiskelijana hakemisesta.
Kriteeriopinnot: Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut sekä alkuperäisen että halutun koulutuksen omia opintoja vähintään 25 opintopistettä (yht. 50 op), mikäli hakija on siirtymässä koulutukseen luonnontieteiden eri tieteenalalta. Jos hakija on siirtymässä koulutukseen samaan tieteenalaan kuuluvasta tutkinnosta, on edellytyksenä yhteensä 25 opintopisteen opinnot halutussa koulutuksessa.
Hyväksymisen edellytyksenä on myös, että hakija on osoittanut tiedekunnan riittäväksi katsomaa opintomenestystä (erityisesti arvosanat ja opintojen edistyminen tavoitteellisessa ajassa), hakijalla on perustellut syyt ja että tiedekunnan resurssit sallivat opiskelijan ottamisen. Ensisijaisesti ratkaisevat opintosuoritukset. Lisäksi edellytetään, että hakija on opiskellut alkuperäisessä yliopistossa vähintään yhden lukuvuoden.
Hakemukseen liitetään opiskelutodistus, opintorekisteriote ja perustelut hakemiselle.
Siirtyminen Tampereen yliopistoon edellyttää luopumista aikaisemmasta opiskeluoikeudesta.
2. Siirto-opiskelijat Tampereen yliopistosta eli Tampereen yliopiston sisällä tutkintoa/koulutusta vaihtavat
Valinta koskee Tampereen yliopistossa jossain toisessa koulutuksessa opiskelevia, jotka haluavat vaihtaa nykyisen koulutuksensa matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen jo kandidaattivaiheessa. Katso lisätietoja siirto-opiskelijana hakemisesta.
Huom. myös tiedekunnan sisällä koulutuksen vaihtoa hakevien tulee jättää hakemuksensa tässä siirtohaussa.
Kriteeriopinnot: Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut halutun koulutuksen omia opintoja vähintään 25 opintopistettä. Lisäksi edellytetään, että hakija on opiskellut alkuperäisessä koulutuksessa vähintään yhden lukuvuoden.
Hyväksymisen edellytyksenä on myös, että hakija on osoittanut tiedekunnan riittäväksi katsomaa opintomenestystä (erityisesti arvosanat ja opintojen edistyminen tavoitteellisessa ajassa), hakijalla on perustellut syyt ja että tiedekunnan resurssit sallivat opiskelijan ottamisen. Ensisijaisesti ratkaisevat opintosuoritukset.
Hakemukseen liitetään opiskelutodistus, opintorekisteriote ja perustelut hakemiselle.
Tutkinnon/koulutuksen vaihto edellyttää luopumista aikaisemmasta opiskeluoikeudesta.
Huom. matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksen omat opiskelijat: matematiikan ja tilastollisen data-analyysin kandidaatin ja maisterin tutkintoihin (LuK+FM) aiemmin hyväksytty opiskelija voi hakea täsmennetyn maisteriopintosuuntansa vaihtoa ottamalla yhteyttä suoraan koulutuksen opintopalveluihin. Jos taas olet tullut aiemmin hyväksytyksi suoraan matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksen maisteritutkintoon (FM) ja haluat hakea siirtoa saman koulutuksen sisällä toiseen maisteriohjelmaan, hae siirtoa vapaamuotoisella hakemuksella hakemasi koulutuksen maisterihaun aikataulun mukaisesti. Perusteltu hakemus maisteriohjelman vaihtamiseksi toimitetaan tiedekunnan opintopalveluihin.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Hakija ilmoittaa hakulomakkeella opintosuunnan, johon ensisijaisesti hakee:
- Matematiikan opintosuunta
- Matematiikan aineenopettajan opintosuunta
- Tietotekniikan matematiikan opintosuunta.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Siirtohaussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa (Tilastollinen data-analyysi)
- Haku on tarkoitettu Tampereen yliopiston sisällä kandidaattivaiheessa siirtyville tai toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Näytä
Tähän hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia Tampereen yliopistossa koulutusta vaihtavat opiskelijat sekä muista suomalaisista yliopistoista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 16.3.–30.3.2022. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Koulutukseen valitaan enintään 9 opiskelijaa. Sisäänottomäärä on koulutuksen siirtohaun yhteinen.
Siirtohaussa hakija valitaan kandidaatin ja maisterin tutkintoon (LuK+FM).
Valinta tapahtuu ensisijaisesti aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti ilman valintakoetta.
Valinta tapahtuu seuraavista valintajonoista:
- Siirto-opiskelijat muista korkeakouluista eli vastaavan koulutusalan/tieteenalan yliopistotutkinnoista siirtyvät
- Siirto-opiskelijat Tampereen yliopistosta eli Tampereen yliopiston sisällä tutkintoa/koulutusta vaihtavat
Kuuluminen haun valintajonoihin ja minimikriteerien täyttyminen ei sinänsä riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan monista hyvistä hakijoista valitaan ansioituneimmat. Siirtohakuun varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Koulutus voi painottaa valintajonoja harkintansa mukaisesti.
Tiedekunta varaa mahdollisuuden käyttää hakijoiden haastattelua osana valintaprosessia.
1. Siirto-opiskelijat muista korkeakouluista eli vastaavan koulutusalan/tieteenalan yliopistotutkinnoista siirtyvät opiskelijat
Valinta koskee muusta suomalaisesta yliopistosta kuin Tampereen yliopistosta opiskelupaikan vastaanottaneita, jotka haluavat vaihtaa nykyisen opinto-oikeutensa matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen jo kandidaattivaiheessa. Katso lisätietoja siirto-opiskelijana hakemisesta.
Kriteeriopinnot: Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on suorittanut sekä alkuperäisen että halutun koulutuksen omia opintoja vähintään 25 opintopistettä (yht. 50 op), mikäli hakija on siirtymässä koulutukseen luonnontieteiden eri tieteenalalta. Jos hakija on siirtymässä koulutukseen samaan tieteenalaan kuuluvasta tutkinnosta, on edellytyksenä yhteensä 25 opintopisteen opinnot halutussa koulutuksessa.
Hyväksymisen edellytyksenä on myös, että hakija on osoittanut tiedekunnan riittäväksi katsomaa opintomenestystä (erityisesti arvosanat ja opintojen edistyminen tavoitteellisessa ajassa), hakijalla on perustellut syyt ja että tiedekunnan resurssit sallivat opiskelijan ottamisen. Ensisijaisesti ratkaisevat opintosuoritukset. Lisäksi edellytetään, että hakija on opiskellut alkuperäisessä yliopistossa vähintään yhden lukuvuoden.
Hakemukseen liitetään opintorekisteriote ja perustelut hakemiselle.
Siirtyminen Tampereen yliopistoon edellyttää luopumista aikaisemmasta opiskeluoikeudesta.
2. Siirto-opiskelijat Tampereen yliopistosta eli Tampereen yliopiston sisällä tutkintoa/koulutusta vaihtavat
Valinta koskee Tampereen yliopistossa jossain toisessa koulutuksessa opiskelevia, jotka haluavat vaihtaa nykyisen koulutuksensa matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen jo kandidaattivaiheessa. Katso lisätietoja siirto-opiskelijana hakemisesta.
Huom. myös tiedekunnan sisällä koulutuksen vaihtoa hakevien tulee jättää hakemuksensa tässä siirtohaussa.
Kriteeriopinnot: Hyväksymisen edellytyksenä on, että hakija on hakuajan päättymiseen mennessä suorittanut halutun koulutuksen omia opintoja vähintään 25 opintopistettä. Lisäksi edellytetään, että hakija on opiskellut alkuperäisessä koulutuksessa vähintään yhden lukuvuoden.
Hyväksymisen edellytyksenä on myös, että hakija on osoittanut tiedekunnan riittäväksi katsomaa opintomenestystä (erityisesti arvosanat ja opintojen edistyminen tavoitteellisessa ajassa), hakijalla on perustellut syyt ja että tiedekunnan resurssit sallivat opiskelijan ottamisen. Ensisijaisesti ratkaisevat opintosuoritukset.
Hakemukseen liitetään opintorekisteriote ja perustelut hakemiselle.
Tutkinnon/koulutuksen vaihto edellyttää luopumista aikaisemmasta opiskeluoikeudesta.
Huom. matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksen omat opiskelijat: matematiikan ja tilastollisen data-analyysin kandidaatin ja maisterin tutkintoihin (LuK+FM) aiemmin hyväksytty opiskelija voi hakea täsmennetyn maisteriopintosuuntansa vaihtoa ottamalla yhteyttä suoraan koulutuksen opintopalveluihin. Jos taas olet tullut aiemmin hyväksytyksi suoraan matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksen maisteritutkintoon (FM) ja haluat hakea siirtoa saman koulutuksen sisällä toiseen maisteriohjelmaan, hae siirtoa vapaamuotoisella hakemuksella hakemasi koulutuksen maisterihaun aikataulun mukaisesti. Perusteltu hakemus maisteriohjelman vaihtamiseksi toimitetaan tiedekunnan opintopalveluihin.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Siirtohaussa ei ole yleensä varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
- Valinta avoimien ja erillisten yliopisto-opintojen perusteella
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina tai erillisinä yliopisto-opintoina. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutuksen avoimen väylä
Opiskelijat valitaan seuraavien opintojen perusteella:
- Tampereen yliopiston väyläopinnot suorittaneet
- Muussa suomalaisessa yliopistossa väyläopinnot suorittaneet
- Muita avoimia tai erillisiä yliopisto-opintoja suorittaneet
Hakijoista valitaan kaikki valintaehdot täyttävät hakijat.
Hakukohde on tarkoitettu ensisijaisesti hakijoille, joilla ei vielä ole korkeakoulututkintoa. Korkeakoulututkinnon ja soveltuvat pohjaopinnot suorittaneet voivat hakea suoraan maisterikoulutukseen.
Tiedekunta varaa mahdollisuuden käyttää hakijoiden haastattelua osana valintaprosessia.
1. Tampereen yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen väyläopinnot suorittaneet
Matematiikan väyläopinnot
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen voidaan suoraan valita opiskelijaksi hakijat, jotka ovat suorittaneet seuraavista Tampereen yliopiston avoimina yliopisto-opintoina järjestettävistä opintojaksoista vähintään kolme opintojaksoa eli väh. 15 opintopistettä:
- MATH.APP.010 Johdatus yliopistomatematiikkaan (tai MTTMY1 Matematiikan peruskäsitteitä),
- MATH.APP.111 Analyysin peruskurssi (tai MATH.MA.110/MTTMP1A Johdatus analyysiin),
- MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit (tai MTTMP3 Lineaarialgebra 1A),
- MATH.MA.250 Johdatus matemaattiseen päättelyyn ja lukuteoriaan (tai MATH.MA.130 Johdatus lukuteoriaan ja algebraan tai MTTMP4 Algebra 1A),
- MATH.MA.210 Diskreetti matematiikka,
- MATH.APP.210 Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn
Valinnassa otetaan huomioon opinnot, joista hakija on saanut suoritusmerkinnän ja liittänyt hakemukselleen opintosuoritusotteen 15.6.2022 mennessä. Hakuvaiheessa tulee toimittaa suoritusote, jota on mahdollisuus täydentää 15.6.2022 saakka lataamalla päivitetty suoritusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella.
Hyväksymisen edellytyksenä on, että opintojaksojen arvosanojen opintopisteillä painotettu keskiarvo on vähintään 3/5 ja kaikista yksittäisistä opintojaksoista on vähintään arvosana 2/5 (tai opintojakson tulee olla suoritettu hyväksytysti, mikäli se arvioidaan hyväksytty-hylätty -asteikolla). Edellä mainittuja opintojaksoja ei voi suorittaa korvaavuudella tai hyväksilukemisella. Opinnot eivät saa olla yli viisi vuotta vanhoja. Mikäli koulutuksen sisäänotto ja resurssit sallivat, voi tiedekunta harkintansa mukaan ottaa valinnassa huomioon myös vanhempia opintoja.
Tilastollisen data-analyysin väyläopinnot
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen voidaan suoraan valita opiskelijaksi hakijat, jotka ovat suorittaneet seuraavista Tampereen yliopiston avoimina yliopisto-opintoina järjestettävistä opintojaksoista vähintään kolme opintojaksoa eli väh. 15 opintopistettä:
- DATA.STAT.110 Tilastotieteen johdantokurssi (tai MTTTP1 Tilastotieteen johdantokurssi),
- MATH.APP.210 Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn (tai MTTTP5 Tilastollisen päättelyn perusteet),
- DATA.STAT.120 Tilastollisten menetelmien perusteet (tai MTTTA1 Tilastomenetelmien perusteet)
- MATH.APP.010 Johdatus yliopistomatematiikkaan
Valinnassa otetaan huomioon opinnot, joista hakija on saanut suoritusmerkinnän ja liittänyt hakemukselleen opintosuoritusotteen 15.6.2022 mennessä. Hakuvaiheessa tulee toimittaa suoritusote, jota on mahdollisuus täydentää 15.6.2022 saakka lataamalla päivitetty suoritusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella.
Hyväksymisen edellytyksenä on, että opintojaksojen opintopisteillä painotettu keskiarvo on vähintään 3/5 ja kaikista yksittäisistä opintojaksoista on vähintään arvosana 2/5 (tai opintojakson tulee olla suoritettu hyväksytysti, mikäli se arvioidaan hyväksytty-hylätty -asteikolla). Edellä mainittuja opintojaksoja ei voi suorittaa korvaavuudella tai hyväksilukemisella. Opinnot eivät saa olla yli viisi vuotta vanhoja. Mikäli koulutuksen sisäänotto ja resurssit sallivat, voi tiedekunta harkintansa mukaan ottaa valinnassa huomioon myös vanhempia opintoja.
2. Muussa suomalaisessa yliopistossa avoimen yliopisto-opetuksen väyläopinnot suorittaneet
Matematiikan väyläopinnot
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen voidaan suoraan valita opiskelijaksi hakijat, jotka ovat suorittaneet jonkin toisen suomalaisen yliopiston avoimina yliopisto-opintoina Matematiikan perusopintoja vähintään 15 op. Opintojaksojen opintopisteillä painotetun keskiarvon tulee olla vähintään 3/5 ja kaikista yksittäisistä opintojaksoista on oltava vähintään arvosana 2/5.
Valinnassa otetaan huomioon opinnot, joista hakija on saanut suoritusmerkinnän ja liittänyt hakemukselleen opintosuoritusotteen 15.6.2022 mennessä. Hakuvaiheessa tulee toimittaa suoritusote, jota on mahdollisuus täydentää 15.6.2022 saakka lataamalla päivitetty suoritusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella. Edellä mainittuja opintoja ei voi suorittaa tällöin korvaavuudella tai hyväksilukemisella. Opinnot eivät saa olla yli viisi vuotta vanhoja. Mikäli koulutuksen sisäänotto ja resurssit sallivat, voi tiedekunta harkintansa mukaan ottaa valinnassa huomioon myös vanhempia opintoja.
Yliopisto ei tee ennakkoarviointia aikaisempien opintojen soveltuvuudesta.
Hakijan tulee liittää hakemuksensa liitteeksi virallinen opintorekisteriote suoritetuista opinnoista ja opintojaksojen sisältökuvaukset.
Tilastollisen data-analyysin väyläopinnot
Matematiikan ja tilastollisen data-analyysin koulutukseen voidaan suoraan valita opiskelijaksi hakijat, jotka ovat suorittaneet jonkin toisen suomalaisen yliopiston avoimina yliopisto-opintoina Tilastotieteen perusopintoja vähintään 15 op. Opintojaksojen opintopisteillä painotetun keskiarvon tulee olla vähintään 3/5 ja kaikista yksittäisistä opintojaksoista on oltava vähintään arvosana 2/5.
Valinnassa otetaan huomioon opinnot, joista hakija on saanut suoritusmerkinnän ja liittänyt hakemukselleen opintosuoritusotteen 15.6.2022 mennessä. Hakuvaiheessa tulee toimittaa suoritusote, jota on mahdollisuus täydentää 15.6.2022 saakka lataamalla päivitetty suoritusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella.Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Edellä mainittuja opintoja ei voi suorittaa tällöin korvaavuudella tai hyväksilukemisella. Opinnot eivät saa olla yli viisi vuotta vanhoja. Mikäli koulutuksen sisäänotto ja resurssit sallivat, voi tiedekunta harkintansa mukaan ottaa valinnassa huomioon myös vanhempia opintoja.
Yliopisto ei tee ennakkoarviointia aikaisempien opintojen soveltuvuudesta.
Hakijan tulee liittää hakemuksensa liitteeksi virallinen opintorekisteriote suoritetuista opinnoista ja opintojaksojen sisältökuvaukset.
3. Muut avoimia tai erillisiä yliopisto-opintoja suorittaneet
Muiden avoimien tai erillisten yliopisto-opintojen perusteella valitaan hakijat, jolla on suoritettuna koulutuksen soveltuvia vapaita tutkintoihin sisältymättömiä yliopisto-opintoja vähintään 60 opintopistettä. Suositeltavaa on, että hakijalla on suoritettuna koulutuksen perusopinnot ja aineopintoja sekä tutkinnon kieliopintoja.
Ensisijaisesti valinnassa ratkaisevat soveltuvien opintosuoritusten määrä ja opintomenestys. Aikaisempia opintoja voi joutua täydentämään, mikäli suoritukset ovat yli 10 vuotta vanhoja. Minimivalintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Etusija annetaan hakijoille, joilla ei ole suoritettuna korkeakoulututkintoa. Valinnassa huomioidaan koulutuksen resurssit.
Hyväksymisen edellytyksenä on, että:
- Hakija on suorittanut ennen hakuajan päättymistä koulutukseen soveltuvia yliopistotasoisia opintoja yhteensä vähintään 60 opintopistettä, ja koulutuksen perusopinnot tai niitä vastaavat opinnot ovat suoritettuna.
- Hakija on osoittanut tiedekunnan arvioimaa hyvää opintomenestystä. Erityisesti ratkaisevat opintosuoritusten arvosanat, mutta myös opintojen suorittamisajankohta ja opintoihin käytetty aika otetaan huomioon.
- Hakijalla on perustellut syyt ja resurssit sallivat opiskelijan hyväksymisen.
Hakijan tulee liittää hakemuksensa liitteeksi yhteenveto aikaisemmista opinnoista ja perustelut opinto-oikeuden hakemiselle. Mukaan tulee liittää viralliset opintorekisteriotteet. Yliopisto ei tee ennakkoarviointia aikaisempien opintojen soveltuvuudesta.
Aikaisempien opintojen perusteella hakeva valitaan aina ensisijaisesti ryhmässä 3 (muut avoimia tai erillisiä yliopisto-opintoja suorittaneet), mikäli on siinä hakukelpoinen. Mikäli hän ei tule valituksi, otetaan hakemus huomioon valintaryhmissä 1 tai 2 edellyttäen, että hän on hakukelpoinen. Mikäli valintakriteerit täyttäviä hakijoita ei valintaryhmissä ole, ei paikkoja täytetä lainkaan.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voi hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Avoimen väylän haussa sinun tulee liittää hakemukseesi liitteitä seuraavasti:
1. Tampereen yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen väyläopinnot suorittaneet
- ajan tasalla oleva opintosuoritusote
Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät 15.6.2022 mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Hakuvaiheessa tulee toimittaa suoritusote, jota on mahdollisuus täydentää 15.6.2022 saakka lataamalla päivitetty suoritusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet avoimen väylän haussa.
2. Muussa suomalaisessa yliopistossa avoimen yliopisto-opetuksen väyläopinnot suorittaneet
- ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- opintojaksojen sisältökuvaukset
Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät 15.6.2022 mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Hakuvaiheessa tulee toimittaa suoritusote, jota on mahdollisuus täydentää 15.6.2022 saakka lataamalla päivitetty suoritusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet avoimen väylän haussa.
3. Muut avoimia tai erillisiä yliopisto-opintoja suorittaneet
- ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- motivaatiokirje
Valinnassa otetaan huomioon hakuajan päättymiseen mennessä suoritetut opinnot. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet avoimen väylän haussa.
Avoimen väylän valinnassa ei yleensä ole varasijamenettelyä. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.