Hyppää pääsisältöön

Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikkö

Tampereen korkeakouluyhteisö
Huippuyksikkö

Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikkö kokoaa yhteen johtavan asiantuntemuksen pelikulttuuritutkimuksen alalta. Huippuyksikössä kehitetään uusia teoreettisia ja empiirisiä tutkimusavauksia, jotka ovat välttämättömiä pelien kulttuurisen ja yhteiskunnallisen kehityksen ja vaikutusten ymmärtämiseksi ja ennakoimiseksi. Tutkimustieto on välttämätöntä, jotta näihin kehityssuuntiin voidaan vaikuttaa.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Huippuyksikön työ keskittyy neljään yhteen kietoutuneeseen tutkimusteemaan:

  1. Pelien merkitys ja muoto
  2. Pelien luominen ja tuotanto
  3. Pelaajat ja pelaajayhteisöt
  4. Pelit yhteiskunnassa.

Pelit ja pelilliset osallistumisen tavat ovat yleistyneet muun muassa oppimisen, viestinnän, median, markkinoinnin ja joukkoistetun ongelmanratkaisun kaltaisilla alueilla. Huippuyksikkö tuottaa tutkimustietoa peleistä ja pelaamisesta eri muodoissaan, sekä vastaa pelikulttuurien esittämään laajaan tutkimushaasteiseen. Pelien ja pelillisyyden vaikutukset eivät ole näkyvissä vain vapaa-ajallamme, vaan ne myös muovaavat ajattelutapojamme ja arvojamme, sen lisäksi että ne vaikuttavat taiteen, viihteen ja median kehitykseen.

Pelikulttuurien tutkimuksen huippuyksikössä tehtävää tutkimusta jäsentää kaksi keskeistä tutkimuskysymystä:

 

  • a) Mitkä ovat pelikulttuurien ymmärtämiselle keskeiset merkityksen muodostumisen tärkeimmät prosessit ja ominaispiirteet?
  • b) Kuinka kulttuurista toimijuutta uudelleenrakennetaan, järjestellään ja neuvotellaan peleissä, pelaamisessa, sekä näihin liittyvissä yhteiskunnallisissa konteksteissa?

Tehtävällä tutkimuksella pyritään tuottamaan merkittäviä tuloksia niin teoreettisten, metodologisten, kuin myös sosiaalisten innovaatioiden alueella.

Yhteyshenkilöt

Frans Mäyrä

Huippuyksikön johtaja, professori

frans.mayra [at] tuni.fi (frans[dot]mayra[at]tuni[dot]fi)

+358 50 336 7650

 

Olli Sotamaa

TAU:n osahankkeen johtaja, apulaisprofessori

olli.sotamaa [at] tuni.fi (olli[dot]sotamaa[at]tuni[dot]fi)

+358 50 420 1472

 

Usva Friman

Huippuyksikön koordinaattori

usva.friman [at] tuni.fi (usva[dot]friman[at]tuni[dot]fi)