Hyppää pääsisältöön

PROFI 7 – System-on-Chip and Wireless Technology for Intelligent Machines

Profilointialuemme keskittyy uuden viestintä- ja anturiteknologian sekä niihin liittyvien edistyneiden järjestelmäpiirien kehittämiseen, erityisesti älykkään liikkuvan työkoneen osalta. Tavoitteemme on tehdä tulevaisuuden koneista entistä autonomisempia, energiatehokkaampia, kustannustehokkaampia ja turvallisempia.

Työkoneet ovat tyypillisesti suuria ja monimutkaisia, toimivat ankarissa olosuhteissa, siirtävät ja käsittelevät materiaalia, kuluttavat huomattavia resursseja, kuten energiaa ja työntekijöiden huomiota. Nämä piirteet asettavat ainutlaatuisia vaatimuksia ja tutkimuskysymyksiä Silicon-to-Action -teemalle. Esimerkkejä näistä ovat energiatehokas paikallinen ja hajautettu laskenta sekä uudet luotettavat ja matalan viiveen langattomat tietoliikenneyhteydet, jotka korvaavat kalliita ja paljon huoltoa vaativia langallisia väyliä, sekä digitaalisten mallien tehokas luominen sisäänrakennetuista antureista sekä reaaliaikainen päätöksenteko automaatiota ja turvallisuutta varten.

Tausta

Työkoneet auttavat meitä rakentamaan kotejamme, tuottamaan ruokaa, kuljettamaan tavaramme ja vaikkapa kaivosteollisuudessa Huolenaiheet väestön ikääntymisestä ja päästöistä korostavat yhä älykkäämpien ja automatisoituneiden työkoneiden tarvetta. Kuten kuvasta voi todeta, robotiikka, System-on-Chip (SoC) ja langattomat teknologiat muodostavat vihreiden, turvallisten, digitalisoitujen ja automatisoitujen koneiden ja prosessien rakentamisen avainpilarit. Nämä ovat työkoneiden ja valmistuksen ydinteknologioita, jotka on huomioitu Sustainable Industry X:n (SIX) – suomalaisen teollisuuden suorituskykyä ja kestävää kasvua innovaation ja osaamisen kautta lisäävän kansallisen aloitteen – laatimassa tiekartassa.

Tarkempi kuvaus taustoista englanninkielisellä sivulla.

Tutkimusrahoitus

Suomen Akatemia