Suomalainen lasinpuhallusperinne sai Unescon tunnustuksen

Suomalainen lasinpuhallusperinne on päässyt viiden muun Euroopan valtion monikansallisen hankkeen kanssa Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Unescon komitea hyväksyi hakemuksen torstaina 7.12.2023. Käsin valmistettuun lasiin liittyvä tieto, tekniikka ja taito on nyt siis nimetty Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Tästä voi koko lasiala olla ylpeä! #lasinpuhallus #eläväperintö #UNESCO

Tampereen Norssi on Unesco-koulu

Unescon kulttuuriperintökohteet kiinnostavat opettajia ja oppilaita Tampereen yliopiston normaalikoululla, joka on Unesco-koulu (https://www.tuni.fi/norssi/yleista/kv-unesco/). Norssilla peruskoulun oppilaat ovat tutustuneet lähemmin ainakin kahteen Unescon maailmanperintökohteeseen. Alakoulun kuudennella luokalla retkeillään Suomenlinnaan, ja yläkoulussa vieraillaan Rauman vanhassa kaupungissa. Lisäksi eri yhdistysten ja organisaatioiden edustajat vierailevat oppitunneilla ja teemapäivillä eri yhteiskunnallisiin teemoihin liittyen. Riihimäen lasinpuhaltajat esittivät norssilaisille ryhmille kutsun tulla paikan päälle tutustumaan nyt tunnustuksen saaneeseen lasinpuhallukseen.

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelo on tarkoitettu suojelemaan ja edistämään kulttuurisia ilmiöitä, jotka ovat tärkeitä ihmisten identiteetille ja elämäntavalle. Luetteloon kuuluu yli 500 kohdetta eri puolilta maailmaa.

Suomen lasinpuhallusperinne on Suomen neljäs kohde Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelossa. Aiemmin luetteloon on hyväksytty suomalais-venäläinen kalevalainen lauluperinne, suomalais-virolainen Seto Leelo -lauluperinne ja suomalais-ruotsalainen saaristolaiskulttuuri.

Suomen lasinpuhallus yhdistää taidetta, käsityötä ja teollisuutta

Lasinpuhallusperinne on elänyt Suomessa 1600-luvun lopulta lähtien, mutta nyt se on saanut merkittävää kansainvälistä arvostusta. Suomen lasinpuhallusperinne on erityinen kulttuuriala, sillä se yhdistää taidetta, käsityötä ja teollisuutta. Suomalaiset lasinpuhaltajat ovat tunnettuja korkeasta laadustaan ja innovatiivisuudestaan.

Unescon tunnustusta lasinpuhallukselle juhlistetaan Suomessa eri tapahtumissa. Merkittävässä roolissa on Suomen lasimuseo Riihimäellä.

– Unescon tunnustus vahvistaa perinteentaitajien ja käsityönä valmistetun lasin tunnettuutta ja arvostusta maailmalla. Se turvaa työskentelymahdollisuuksia, sillä ala on elossa vain tekijöiden kautta, kommentoi Suomen lasimuseon johtaja Hanna Mamia-Walther.

Oheiset valiokuvat on otettu Suomen lasimuseon lähellä toimivassa Lasismin lasihytissä lauantaina 9.12.2023. Lasinpuhaltajamestari Jaakko Liikanen järjesti lasinpuhaltaja Kimmo Reinikan kanssa yleisölle lasinpuhallusnäytöksen Lasismissa. Tapahtumassa valmistettiin taidokkaasti puhallettua lasia perinteisin menetelmin, ja samalla jutusteltiin mm. lasinpuhalluksesta ja Unescon tunnustuksesta.

Teksti ja kuvat Tuomo Tammi
(Riihimäki 9.12.2023)