
Fysiikka
Fysiikan yksikkö kuuluu Tampereen yliopiston tekniikan ja luonnontieteiden tiedekuntaan yhtenä sen kolmesta tutkimusyksiköstä. Fysiikan yksikössä työskentelee noin 160 henkilöä, joista 10 on professoreita ja 8 tenure track -professoreita. Yksikkö on erittäin kansainvälinen: peräti 30 prosenttia työntekijöistä on kotoisin Suomen ulkopuolelta.
Fysiikan yksikön tutkimusalueita ovat aerosolifysiikka, laskennallinen fysiikka ja fotoniikka. Näillä profiloiduilla fysiikan aloilla yksikkö on mukana kansainvälisessä kärkitutkimuksessa. Tutkimusaiheet sivuavat mm. ilmakehän ilmiöitä, päästöjä, nanorakenteita, kvanttimekaniikkaa, numeerisia algoritmeja sekä valon ja aineen vuorovaikutusta.
Yksikön periaatteena on toimia tasapainoisesti sekä perustutkimuksen että teollisten sovellutusten kehittämisen parissa. Fysiikan alalla perus- ja jatko-opinnoissa tehtävät opinnäytteet kytkeytyvät usein yksikön laboratorioissa tehtävään tutkimustyöhön.

Fysiikan yksikön tutkimusalueita ovat aerosolifysiikka, laskennallinen fysiikka ja fotoniikka. Nämä alueet muodostavat kolme laboratoriota, joiden tutkimuksesta on lisätietoa alla sekä laboratorioiden omilla sivuilla.
Aerosolifysiikka

Fotoniikka

Laskennallinen fysiikka

Tampereen yliopistossa voi opiskella fysiikkaa pääaineena teknis-luonnontieteellisessä tutkinto-ohjelmassa (TkK, DI) sekä englanninkielisessä Science and Engineering -tutkinto-ohjelmassa (BSc. & MSc). Maisteriopintojen jälkeen fysiikan jatko-opintoja voi suorittaa tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelmassa (TkT, Dr. Sci., PhD).
Fysiikan opetuksessa tuemme opiskelijoiden matemaattis-luonnontieteellistä pohjaa sekä fysikaalista maailmankuvaa ja opetamme sekä klassisen että modernin fysiikan keskeiset tiedot ja taidot. Lisäksi tutustutamme syventävien kurssien opiskelijat fysiikkaan teollisuudessa ja tutkimuksessa sekä koulutamme jatko-opiskelijoista fysiikkaa käyttäville ja sitä soveltaville aloille uusia asioita ja menetelmiä nopeasti omaksuvia asiantuntijoita.
Fysiikan opiskelijat voivat suuntautua myös aineenopettajaksi. Tampereen yliopiston matemaattisten aineiden DI-opettajankoulutus on Suomen ainoa tutkinto-ohjelma, josta valmistuu diplomi-insinöörejä yhdistettynä matemaattisten aineiden aineenopettajan pätevyydellä.
Yllä mainittujen tutkinto-ohjelmien lisäksi fysiikan yksikkö tarjoaa fysiikan perusopinnot kaikille Tampereen yliopiston tekniikan alan opiskelijoille (Yliopistofysiikka 1-4).
Yksikön johtaja
Jyrki Mäkelä

Professorit
Jaakko Akola
Miikka Dal Maso
Goery Genty
Mircea Guina

Jorma Keskinen
Jyrki Mäkelä

Tapio Rantala
Esa Räsänen

Juha Toivonen
