
Teknis-luonnontieteellinen, Tekniikan ja luonnontieteiden koulutus

Haluatko ratkaista tulevaisuuden haasteita tieteessä, tekniikassa ja teollisuudessa?
Teknis-luonnontieteellisen alan opinnot antavat vahvan matematiikan, fysiikan ja kemian pohjan, jonka varaan voi rakentaa monenlaisia urapolkuja. Syvällinen osaaminen näillä tieteenaloilla mahdollistaa toimimisen uutta kehittävissä ympäristöissä, joissa ei ole olemassa valmiita vastauksia. Tiede, teknologia ja teollisuus tarvitsevat luonnontieteiden ja tekniikan osaajia ratkomaan aikamme suuria haasteita esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutusten hidastamisessa tai uusien materiaalien kehityksessä.
Teknis-luonnontieteellisen ohjelman opiskelijana voit erikoistua sovellettuun matematiikkaan, teknilliseen fysiikkaan tai kemiaan. Vahvaa luonnontieteellistä osaamista suosittelemme täydentämään teknisemmillä opinnoilla. Sivuainevalinnoilla pystyt suuntaamaan tutkintoa omien mielenkiinnon kohteidesi mukaan vapaasti. Opintojen alusta lähtien sinun on mahdollista tutustua yksiköidemme kansainväliseen kärkitutkimukseen ja hakeutua tutkimusryhmiin harjoittelijaksi tai kesätyöntekijäksi.
Opintojen jälkeen osa jatkaa tutkimuksen parissa tohtoriopiskelijana tähtäimenään akateeminen ura ja osa lähtee yritysmaailmaan esimerkiksi tuotekehitysinsinööriksi, data-analyytikoksi tai matemaatikoksi. Joistakin tulee teknologiayrittäjiä, jotka tekevät tämän päivän kärkitutkimuksesta huomisen huipputekniikkaa. Tutkinnon sisällä on mahdollista suorittaa myös matemaattisten aineiden opettajan pätevyys.
Tervetuloa innostuneeseen opiskelu- ja tutkimusyhteisöömme Hervannan kampukselle!
Millaista on opiskelu teknis-luonnontieteellisellä?
Tutustu teknis-luonnontieteellisen alan opiskelijoiden ainejärjestöön eli kiltaan.

Teknis-luonnontieteellinen alumnien kertomana
"Kemian opinnoista sain vahvan perusosaamisen ja ymmärryksen, mistä on hyötyä kun työskentelen tuotekehitystehtävissä. DI-koulutuksen tärkeimmäksi anniksi koen kriittisen ajattelun sekä tiedonhaun ja -jäsentelyn taitojen kehittymisen. Opiskeluvuodet ovat olleet ehdottomasti elämäni parasta aikaa. Teekkarius on tuonut mukanaan unohtumattomia elämyksiä, rakkaita ystäviä ja yhteisön, jossa kasvaa ihmisenä."


Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Haluatko ratkaista tulevaisuuden haasteita tieteessä, teollisuudessa tai yhteiskunnassa?
Teknis-luonnontieteellinen on erinomainen hakukohde sinulle, jos olet erityisen kiinnostunut luonnontieteistä, matematiikasta ja nautit erilaisten ilmiöiden tutkimisesta tai tekniikan alojen sovellusten ja teknologioiden taustalla oleviin asioihin perehtymisestä.
Syvälliset tiedot matematiikassa ja luonnontieteissä mahdollistavat toimimisen uutta kehittävillä aloilla, joilla ei ole valmiita insinööritieteen ratkaisuja. Teknis-luonnontieteellisen alan opinnot muodostavat vahvan matematiikan, fysiikan ja kemian pohjan, jonka varaan voit rakentaa monenlaisia diplomi-insinöörin urapolkuja. Tutkinnon aikana on mahdollista opiskella myös matemaattisten aineiden opettajan pätevyys. Meiltä valmistuneet työskentelevät monipuolisissa teollisuuden, tutkimuksen ja opetuksen asiantuntijatehtävissä.
Kandidaatin tutkinto-ohjelman opetuskieli on suomi. Tutkinnon osia ja opinnäytetyön voi myös suorittaa englanniksi.
Diplomi-insinöörin tutkinnossa osassa pääaineista opiskelukielenä on englanti.
Tutkinto muodostuu kolmivuotisesta tekniikan ja luonnontieteiden kandidaatin tutkinnosta ja kaksivuotisesta teknis-luonnontieteellisestä diplomi-insinöörin tutkinnosta. Saat hyväksytyksi tullessasi opinto-oikeuden sekä tekniikan kandidaatin että diplomi-insinöörin tutkintoon.
Tekniikan ja luonnontieteiden kandidaatin tutkinto-ohjelma antaa sinulle poikkeuksellisen laaja-alaisen teknis-luonnontieteellisen pohjan diplomivaiheen syventäville opinnoille. Saat kandidaatin tutkinnon aikana kattavat tiedot niin matematiikasta, fysiikasta kuin kemiastakin. Matemaattis-luonnontieteellisten tietojen ja menetelmien käyttö ongelmanratkaisussa sekä luonnontieteiden eri osa-alueet ja perusteet tulevat sinulle tutuiksi.
Tutkinnon erikoistumisalat:
Matematiikan erikoistumisala antaa sinulle laajan ja syvällisen matemaattisten menetelmien tuntemuksen sekä kyvyn analyyttiseen ajattelutapaan. Tämä mahdollistaa matematiikan soveltamisen niin käytännön tutkimus- ja kehitystyössä kuin teoreettisemmillakin aloilla. Opetus perustuu matematiikan tutkimusalueille, joita ovat esimerkiksi matemaattinen analyysi ja systeemiteoria sovelluksineen, yleinen ja sovellettu logiikka, big data ja tiedonlouhinta. Matematiikan opiskelijat sijoittuvat teollisuuden tuotekehittely- ja tutkimustehtäviin, akateemisiksi tutkijoiksi tai opettajiksi.
Teknillisen fysiikan opinnot antavat sinulle vahvan luonnontieteellisen pohjan tieteen ja tekniikan eri aloille. Opinnoissa käydään läpi lähes kaikki klassisen ja modernin fysiikan osa-alueet. Teknillisen fysiikan syventävät opinnot voit suunnata teoreettiseen, laskennalliseen tai kokeelliseen tutkimukseen tai fysiikan sovelluksiin. Fysiikan alan tutkimusalueita Tampereella ovat aerosolifysiikka, fotoniikka ja laskennallinen fysiikka. Näiden alojen tutkimukseen perustuva opetus perehdyttää sinut esimerkiksi nanomateriaalien mallinnukseen, kvanttiteknologiaan, valon manipulaatioon ja valolla ohjattaviin ilmiöihin, hiukkasten ilmakehä- ja terveysvaikutuksiin tai uusimpiin ympäristön ja ilmakehän mittaustekniikoihin.
Kemia on perusluonnontiede, jonka opetuksessa ja tutkimuksessa perehdytään aineen rakenteen ja siitä johtuvien kemiallisten ja fysikaalisten ominaisuuksien syvälliseen ymmärtämiseen ja soveltamiseen. Kemian opinnot antavat hyvät lähtökohdat esimerkiksi tutkijan uralle tai kemianteollisuuden vaativiin diplomi-insinöörin tehtäviin. Kemian syventävissä opinnoissa painotetaan kokeellisen kemian sekä materiaalien rakenteen ja ominaisuuksien tuntemusta. Kemian avulla ymmärrät myös biologisten systeemien muodostumista, rakenteita ja toimintaa. Opetus painottuu kemian tutkimuksen alueille: fysikaaliseen kemiaan, valo- ja materiaalikemiaan sekä orgaaniseen kemiaan. Kemian sovellusalue on hyvin laaja. Valmistuttuasi voit työskennellä esimerkiksi vihreiden luonnonvaroja säästävien synteesiprosessien parissa, selvittää aurinkokennojen rakenteita tai keskittyä syvälliseen aineen rakenteen ja vuorovaikutusten ymmärtämiseen.
Teknis-luonnontieteellisen tutkinto-ohjelman kandidaattiopiskelijana voit valita erikoistumisalaksesi kemian, matematiikan tai teknillisen fysiikan. Erikoistumisalan aineopinnot aloitetaan toisena opiskeluvuonna. Diplomi-insinöörin-ohjelmassa erikoistumisalavaihtoehdot ovat samat, opintojen taso on tällöin syventävä. Erikoistumisalan ei tarvitse olla sama kandidaatin- ja diplomi-insinöörin tutkinnoissa.
Vapaasti valittavat opinnot voit valita yliopiston laajasta tarjonnasta. Suosituksena on ottaa luonnontieteellistä erikoistumisalaa tukeva tekninen, insinööritieteisiin painottuva aine.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Tekniikan kandidaatin tutkinnon loppuvaiheessa tehdään kandidaatintyö, jossa osoitetaan erikoistumisalan aineopintokokonaisuuteen liittyvää osaamista. Kandidaatintyö on opinnäyte, joka osoittaa kykyä soveltaa opittua sekä kykyä tieteelliseen ajatteluun ja toimintatapoihin.
Diplomityö on opintojen loppuvaiheessa tehtävä opinnäytetyö. Diplomityö tehdään erikoistumisalan syventäviin opintoihin liittyvästä aihepiiristä. Opiskelija osoittaa työllään hallitsevansa erikoistumisalansa kokonaisuuksia ja työtapoja.
Meiltä valmistuneena diplomi-insinöörinä ymmärrät tekniikan taustalla olevia fysikaalisia lainalaisuuksia ja niitä kuvaavia matemaattisia malleja. Lisäksi osaat soveltaa näitä taitoja uusissa ja haastavissa olosuhteissa tieteen, tekniikan tai teollisuuden palveluksessa. Käytännössä pystyt siis ratkaisemaan ongelmia luonnontieteissä soveltamalla laskennallisia ja kokeellisia menetelmiä. Monet opiskelijoistamme työskentelevät jo opintojensa aikana tutkimusryhmissä.
Teknis-luonnontieteellinen tutkinto antaa sinulle hyvät edellytykset kehittyä vaikkapa nanotekniikan, biologisten solujen mallintamisen tai laserien asiantuntijaksi. Esimerkiksi biomateriaaleista aurinkokennoja kehittävät spesialistit sekä matemaattisten käänteisongelmien (esim. tomografia) kanssa työskentelevät tutkijat hyödyntävät teknis-luonnontieteellistä osaamista jokapäiväisessä työssään.
Opintojen jälkeen osa valmistuneista toimii teollisuudessa muun muassa tuotekehitysinsinööreinä, osa jatkaa tutkimuksen parissa joko ylipistossa tai tutkimuslaitoksissa, jotkut työskentelevät matemaatikkoina vakuutusyhtiöissä ja toiset jopa yrittäjinä tekemässä tämän päivän kärkitutkimuksesta huomisen huipputekniikkaa. Tutkinnon sisällä on myös mahdollista suorittaa opettajan pätevyys ja työllistyä matemaattisten aineiden opettajaksi peruskouluissa, lukioissa ja ammattikorkeakouluissa.
Kansainvälinen kokemus on valttikortti työmarkkinoilla ja opiskeluaika on usein elämän paras hetki tarttua tilaisuuteen. Kansainvälistä kokemusta voit hankkia helposti esimerkiksi lähtemällä vaihto-opiskelijaksi, suorittamalla työharjoittelun ulkomailla tai toimimalla tutorina kansainvälisille vaihto- tai tutkinto-opiskelijoille. Kansainvälisyyteen johdattavat myös englanninkielisten opintojaksojen suorittaminen, monipuoliset kieliopinnot sekä erilaiset projektityöt kansainvälisten opiskelijoiden kanssa. Myös diplomityö on mahdollista tehdä ulkomailla.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Matematiikan laboratorion keskeiset tutkimusalat ovat matemaattinen analyysi sovelluksineen (matemaattinen systeemiteoria, inversio-ongelmat), diskreetti matematiikka sovelluksineen (algoritmiikka, algebra, sovellettu logiikka) sekä matemaattinen mallinnus (numeriikka, simulointi ja teknologialla tuettu oppiminen).
Fysiikan laboratorion tutkimusalueita ovat aerosolifysiikka ja laskennallinen fysiikka. Tutkimusta tehdään monilla eri alueilla, joihin lukeutuvat mm. ympäristö-, ilmakehä- ja materiaalitieteet, nanorakenteet, kvanttifysiikka ja numeeriset menetelmät ja algoritmit. Laboratorio toimii sekä perustutkimuksen että teollisten sovellutusten kehittämisen parissa. Fysiikan laboratorio toimii myös tiiviissä tutkimus- ja opetusyhteistyössä fotoniikan laboratorion kanssa.
Fotoniikan laboratorion tutkimus painottuu valon vuorovaikutukseen uusien materiaalien ja nanorakenteiden kanssa sekä valoherkkien materiaalien, laitteiden ja ratkaisujen kehitykseen. Fotoniikan opintoja voit tehdä osana teknillisen fysiikan erikoistumisalaa.
Kemian ja biotekniikan laboratorion tutkimusta yhdistää yhteinen fokus kehittää kestäviä konsepteja ja prosesseja luonnonvarojen hyödyntämiseen uusiutuvalla tavalla. Kemia ja uudet materiaalit -tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää uusia materiaaleja, joilla on uusia ominaisuuksia, kuten energian, varausten tai elektronien kuljettaminen, sekä rakenteita, joita voidaan käyttää informaation käsittelyssä ja tallentamisessa.
Diplomi-insinöörin tutkinnosta valmistuneet voivat hakeutua Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelmaan.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
Korkeakoulujen kevään 2021 toinen yhteishaku
Kevään 2021 toisen yhteishaun hakuaika 17.3.-31.3.2021 klo 15.00
- Valinta DIA-yhteisvalinnassa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
Kuka voi hakea?
Kaikkien hakijoiden tulee täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ehdot. Olet hakukelpoinen, jos olet suorittanut tai suoritat hakukeväänä jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Suomalainen ylioppilastutkinto
- International Baccalaureate –tutkinto (IB)
- European Baccalaureate –tutkinto (EB)
- Deutsches Internationales Abitur (DIA)tutkinto tai Reifeprüfung-tutkinto (RP) Suomessa
- Ulkomainen tutkinto, joka kyseisessä maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
- Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- Advanced International Certificate of Education tutkinto (AICE) Suomessa
Jos et ei ole suorittanut mitään edellä mainituista tutkinnoista, mutta olet suorittanut korkeakoulututkinnon, voidaan sinut katsoa hakukelpoiseksi suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Pakolaisasemassa olevien hakijoiden hakukelpoisuus
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija Suomessa, etkä voi todistaa korkeakoulukelpoisuuttasi asiakirjoin, yliopisto voi kutsua sinut valintakokeeseen tai mahdollisesti ohjata sinut suorittamaan SAT-kokeen. Sinun tulee toimittaa luotettava selvitys hakukelpoisuuden osoittavasta tutkinnosta ja lisäselvitys siitä, miksi asiakirjat eivät ole saatavilla, sekä pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella taikka todistus sellaisen hakemuksen vireilläolosta). Hakukelpoisuutesi ratkaistaan annetun selvityksen perusteella.
Huomioithan, että sinun tulee täyttää korkeakoulujen yhteishaun hakemus sekä ottaa yhteyttä osoitteeseen hakijapalvelut [at] aalto.fi yhteishaun hakuajan päättymiseen 31.3.2021 klo 15.00 mennessä. Vaaditut dokumentit tulee toimittaa 7.4.2021 klo 15.00 mennessä. Hakukelpoisuutesi arvioidaan, kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi sekä vaadittavat dokumentit annettuihin määräaikoihin mennessä.
Lisätietoja saat osoitteesta hakijapalvelut [at] aalto.fi
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta Tampereen yliopistossa.
28. Todistusvalinnan osuus aloituspaikoista on 20 ja valintakoevalinnan osuus 8 aloituspaikkaa.
VALINTA TEKNIIKAN KANDIDAATIN JA DIPLOMI-INSINÖÖRIN TUTKINTOON JOHTAVIIN HAKUKOHTEISIIN
Tämä hakukohde kuuluu diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan (DIA)
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnasta http://dia.fi
Ensikertalaiskiintiö diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteissa on 70 %
Olet yhteishaussa ensikertalainen, jos
- sinulla ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja
- et ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Aloituspaikoista 70 % täytetään todistusvalinnassa ja 30 % valintakoevalinnassa.
TODISTUSVALINTA
Todistusvalinnassa voit tulla hyväksytyksi mihin tahansa hakemaasi DIA-yhteisvalinnan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteeseen mieluisuusjärjestyksestä riippumatta.
Olet hakukelpoinen todistusvalinnassa, jos suoritat viimeistään keväällä 2021 suomalaisen tai kansainvälisen ylioppilastutkinnon (IB, EB, DIA/RP).
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään lukuvuonna 2020 - 2021 ylioppilastutkintonsa valmiiksi saavat ylioppilaat, jotka ovat suorittaneet hyväksyttävästi pitkän matematiikan ylioppilaskokeen tai kansainvälisessä ylioppilastutkinnossa (IB-, EB- tai Suomessa suoritettu DIA-/RP-tutkinto) hyväksytysti pitkän matematiikan ylioppilaskoetta vastaavan kokeen.
Jos olet suorittanut useamman pisteitä tuottavan tutkinnon tai niiden osia (YO, EB, IB, RP/DIA), voidaan tutkintoja/tutkinnon osia yhdistää todistusvalinnassa sen mukaan, mistä yhdistelmästä saat parhaat pisteet.
Jos suoritat IB-tutkinnon kesällä 2021, lasketaan pisteesi Candidate Predicted Grades -ennakkoarvosanojen perusteella. Jos suoritat EB-tutkinnon kesällä 2021, lasketaan pisteesi alustavasta arvosana-arviosta (kirjalliset osakokeet).
Mahdollinen hyväksymispäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes toimitat tiedot lopullisista arvosanoistasi. Valintapäätös perutaan, mikäli lopullisista arvosanoista saamasi todistuspisteet eivät riitä hyväksytyksi tulemiseen tai et toimita lopullisia arvosanojasi määräaikaan mennessä.
Jos lopulliset pisteesi ovat korkeammat kuin ennakkoarvion perusteella lasketut, voit tulla hyväksytyksi hakutoiveelle, johon ennakkoarvion mukaiset pisteesi eivät riittäneet.
Todistusvalinnan kynnysehtona on tässä hakukohteessa:
pitkän matematiikan arvosana L
fysiikan arvosana L
kemian arvosana L
Riittää, että täytät yhden vaadituista kynnysehdoista. Jos olet suorittanut DIA-/RP-tutkinnon, tulee kynnysehtona oleva aine olla suoritettuna osana tutkintoa (Leistungen in der Reifeprüfung tai vastaava DIA-tutkinnossa).
Todistusvalinnassa huomioitavat aineet ja pisteiden laskeminen
Todistusvalinnassa sinulta otetaan huomioon äidinkielen, pitkän matematiikan ja joko fysiikan TAI kemian arvosana riippuen sitä, kummasta aineesta saat paremmat pisteet.
Todistusvalinnan maksipistemäärä on 105,0.
Aine |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
Äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka, pitkä |
39,7 |
33,1 |
26,4 |
19,8 |
13,2 |
6,6 |
Fysiikka tai kemia |
32,3 |
26,9 |
21,5 |
16,2 |
10,8 |
5,4 |
*myös suomi (S2) tai ruotsi (R2) toisena kielenä
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen arvosanat rinnastetaan yo-tutkinnon arvosanoihin seuraavasti:
YO-tutkinnon arvosana |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
EB (2021) |
10 - 9 |
8,99 – 8,0 |
7,99 – 7,0 |
6,99 – 6,00 |
5,99 – 5,50 |
5,49 – 5,00 |
EB (2020 tai aikaisemmin) |
10 - 9 |
8,99 – 8,0 |
7,99 – 7,0 |
6,99 – 6,00 |
5,99 – 5,00 |
4,99 – 4,00 |
IB |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
2 |
RP/DIA |
15 – 13 |
12 – 10 |
9 – 8 |
7 |
6 – 5 |
4 |
Kansainvälisistä ylioppilastutkinnoista huomioidaan matematiikan osalta seuraavat tasot:
EB-tutkinto pitkä matematiikka (5 h/vko)
IB-tutkinto 2020 tai aiemmin tutkinnon suorittaneet:
further mathematics
mathematical methods
mathematics HL
mathematics SL
2021 tutkinnon suorittaneet:
Analysis and approaches HL
Analysis and approaches SL
Applications and interpretation HL
RP-/DIA-tutkinto pitkä matematiikka (suoritettu osana tutkintoa)
Tasapistesääntö
Mahdollisessa tasapistetilanteessa käytetään tasapistesääntönä pitkän kielen arvosanaa (mikä tahansa pitkä kieli; jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielentasoisen kokeen, niin hakijalta huomioidaan toiseksi paras äidinkieli). Mikäli hyväksymisrajalla on useita hakijoita, joilla on samat todistuspisteet, ja valittavien kiintiö ylittyisi, hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ensisijaisesti pitkän kielen arvosanan perusteella (mikä tahansa pitkä kieli; jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielentasoisen kokeen, niin hakijalta huomioidaan toiseksi paras äidinkieli). Mikäli tämän jälkeen hakijoita on edelleen tasatilanteessa eivätkä kaikki mahdu valittavien kiintiöön, Opintopolku arpoo hyväksyttävät hakijat tasatilanteessa olevien joukosta.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen kielet rinnastetaan ylioppilastutkinnon kieliin seuraavasti:
Yo-tutkinto |
Äidinkieli |
Vieraskieli, pitkä |
EB |
L1-kieli |
L2-kieli |
IB |
A-kieli |
B-kieli |
RP/DIA |
Äidinkieli |
suomi tai saksa (ei sama kuin äidinkieli), englanti |
VALINTAKOEVALINTA
Olet hakukelpoinen valintakoevalinnassa, jos saavutat yleisen korkeakoulukelpoisuuden viimeistään keväällä 2021.
Keväällä 2021 valmistuvan IB- tai EB-tutkinnon tai ulkomaisen korkeakoulukelpoisuuden antavan tutkinnon perusteella hakevien osalta valinta on ehdollinen siihen asti, että hakija toimittaa kopion lopullisesta tutkintotodistuksestaan. Jos hakukelpoisuuden tuottava tutkinto ei valmistu tai jos vaadittuja dokumentteja ei toimiteta annettuun määräaikaan mennessä, perutaan valintapäätös.
Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: pakollisesta matematiikan osiosta ja vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaavia tehtäviä sisältävästä osiosta.
Matematiikan osio: Kolme (3) tehtävää; kuusi (6) pistettä/tehtävä.
Vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaava osio: Fysiikka kaksi (2) tehtävää, kemia kaksi (2) tehtävää ja tekniikan alan ongelmanratkaisukykyä mittaavat kaksi (2) tehtävää; kuusi (6) pistettä/tehtävä. Sinun tulee vastata kolmeen (3) tämän osion tehtävään. Jos vastaat useampaan kuin kolmeen valinnaiseen tehtävään, otetaan sinulta pisteitä laskettaessa huomioon kolme matalimmat pisteet tuottavaa tehtävää.
Sinun on saatava vähintään 6/18 pistettä matematiikan osiosta voidaksesi tulla huomioiduksi valintakoevalinnassa. Yliopistojen on mahdollista poiketa em. kynnysehdosta, jos hakukohteen aloituspaikkoja jää täyttämättä (kynnysehtoa on mahdollista laskea, mutta ei nostaa).
Mahdollisessa tasapistetilanteessa käytetään tasapistesääntönä matematiikan osiosta saatua pistemäärää.
Valintakoevalinnan maksimipistemäärä on 36.
Valintakokeen nimi DIA-yhteisvalinnan DI-hakukohteiden valintakoe
Valintakokeen kuvaus Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: pakollisesta matematiikan osiosta sekä vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan yleisvalmiuksia ja ongelmanratkaisukykyä mittaavia tehtäviä sisältävästä osiosta.
Valintakoe on yhteinen kaikille hakukohteille.
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan sivuilta.
HUOM! Valintakokeen tarkempi toteutustapa valitaan vallitseva pandemiatilanne huomioiden. Valintakokeiden tarkemmasta toteutustavasta ilmoitetaan myöhemmin, viimeistään 16.3.2021.
Valintakokeen aika Tiistai 1.6.2021 klo 10.00 – 14.00
Sijainti xxx
Lisätietoja valintakokeesta Valintakoepaikkakunta valitaan hakulomakkeella.
Valintakoepaikkakunnat ovat: Espoo, Jyväskylä, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan sivuilta https://dia.fi/
Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan kautta voit saat opiskeluoikeuden tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tai tekniikan kandidaatin ja arkkitehdin/maisema-arkkitehdin tutkintoon. DIA-yhteisvalinnassa on mukana kahdeksan yliopistoa.
Kevään 2021 yhteishaussa on diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan kuuluvia diplomi-insinöörihakukohteita 47 ja arkkitehtihakukohteita 4. Valintaperusteet ovat kaikissa yliopistoissa samat lukuun ottamatta todistusvalinnan kynnysehtoja, jotka vaihtelevat hakukohteittain.
Voit osallistua valintakokeisiin haluamallasi koepaikkakunnalla riippumatta siitä mihin tekniikan yliopistoon ensisijaisesti haet. Diplomi-insinöörihakukohteiden valintakoepaikkakunnat ovat: Espoo, Jyväskylä, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa. Arkkitehtuurihakukohteiden valintakoepaikkakunnat ovat Espoo, Oulu ja Tampere
Lue lisää Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan verkkosivuilta http://dia.fi/.
Yleinen liitteiden toimituksen määräaika on ke 7.4.2021 klo 15.00.
Suomalainen ylioppilastutkinto
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ylioppilastutkintotodistuksestasi.
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1989 tai aikaisemmin, lataa kopio ylioppilastutkintotodistuksestasi hakulomakkeelle.
IB-tutkinto
Jos olet suorittanut IB-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa kopio IB-diplomasta hakulomakkeelle.
Jos suoritat IB-tutkinnon hakukeväänä, lataa predicted grades -lausunto hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä. Tieto lopullisista arvosanoista tulee toimittaa 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
Keväällä 2021 IB-tutkinnon suorittavat voivat ladata lopullisen arvosanaraportin hakulomakkeelle tai tilata Transcript of Grades-raportin IBO:lta ja pyytää toimittamaan se Aalto-yliopistoon (Aalto University). Aalto-yliopisto hakee lopulliset arvosanat sähköisesti IBO:lta tulosten valmistuttua, mikäli hakija on tilannut suoritusotteen IBO:ltä Aalto-yliopistoon. Lopullisten tulosten tulee olla Aalto-yliopiston käytössä 16.7.2021 klo 15.00 mennessä. Lisätietoa (ibo.org)
EB-tutkinto
Jos olet suorittanut EB-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa tutkintotodistuksen kopio hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Jos suoritat EB-tutkinnon hakukeväänä, lataa alustava arvosanailmoitus hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä ja lataa lopulliset tulokset/arvosanatiedot hakulomakkeelle 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
DIA-/RP-tutkinto
Jos olet suorittanut RP-/DIA-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa todistus liitteineen hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Jos suoritat DIA-tutkinnon hakukeväänä, lataa tieto lopullisista arvosanoista hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Ulkomailla saavutettu korkeakoulukelpoisuus
Jos olet suorittanut korkeakoulukelpoisuuden tuottavan tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä kopio tutkintotodistuksesta sekä suomen, ruotsin- tai englanninkielinen käännös (mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen).
Jos suoritat tutkinnon hakukeväänä, lataa hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä kopio viimeisimmästä koulutodistuksestasi tai todistus keskeneräisistä opinnoista (sisältäen tiedon suoritettavasta tutkinnosta ja arvioidusta valmistumisajankohdasta) sekä suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset (mikäli alkuperäiset dokumentit eivät ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä).
Kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta sekä suomen, ruotsin- tai englanninkielinen käännös (mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen) tulee ladata hakulomakkeella 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
Jos olet suorittanut tutkinnon ennen vuotta 2020, lataa tutkintotodistuksen kopio hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Huom! Jos olet suorittanut tutkinnon vuonna 2020 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ammatillisen tutkinnon todistuksestasi. Saamme tutkintosi tiedot suoraan sähköisestä hakujärjestelmästä.
Jos suoritat tutkinnon hakukeväänä, tulee tutkinnon valmistua 18.6.2021 mennessä, jolloin tutkintotietojen tulee löytyä KOSKI-palvelusta. Vaihtoehtoisesti voit ladata tutkintotodistuksen kopion hakulomakkeelle 18.6.2021 klo 15.00 mennessä.
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 31.5.2021. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae MAOL-kilpailumenestyksen perusteella
Korkeakoulujen kevään 2021 toinen yhteishaku
Kevään 2021 toisen yhteishaun hakuaika 17.3.-31.3.2021 klo 15.00
- Valinta kilpailumenestyksen perusteella
MAOL:in valtakunnallisten, lukuvuonna 2019 - 2020 tai 2020 – 2021 lukion viimeisille kursseille järjestämien matematiikka, fysiikka-, kemia- ja tietotekniikkakilpailujen kymmenen parasta voidaan hyväksyä suoraan ilman valintakokeita tekniikan kandidaatin (TkK ja DI) hakukohteisiin. Hakijalta edellytetään myös syksyllä 2020 tai keväällä 2021 suoritettu ylioppilastutkinto (suomalainen yo, IB-, EB- tai DIA-/RP-tutkinto).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Kaikki ehdot täyttävät hyväksytään.
MAOL:n matematiikka-, fysiikka-, kemia-, tai datatähtikilpailussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet hakijat lataavat todistuksen kilpailumenestyksestään hakemukselle 7.4.2021 klo 15.00 menneessä.
Liite nimetään seuraavasti: sukunimi_etunimi_kilp.pdf: esim. virtanen_jani_kilp.pdf
Hakukohteessa ei ole varasijoja.
Todistusvalinnan ja kilpailumenestysvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 31.5.2021. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (9.7.2021) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
Yliopistojen siirtohaku kevät 2021
Siirtohaun hakuaika 3.5.-17.5.2021 15:00
- Haku on tarkoitettu toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Tekniikan alan siirtohaussa voi hakea siirtoa toisesta suomalaisesta yliopistosta Tampereen yliopiston tekniikan kandidaattiohjelmiin suorittamaan joko alempaa tai alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa (TkK- tai TkK + DI/A -koulutus). Siirron hakeminen edellyttää, että hakijalla on hakuhetkellä voimassa oleva opiskeluoikeus suomalaisessa yliopistossa soveltuvaan alemman korkeakoulututkinnon tuottavaan tutkinto-ohjelmaan. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 17.3.–31.3.2021. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus
Tampereen yliopistossa diplomi-insinöörikoulutuksessa jo opiskelevat opiskelijat hakevat opintosuunnan vaihtoa toiseen DI-koulutukseen erillisellä sisäisellä menettelyllä.
Tampereen yliopisto arvioi uuden tutkinnonsuoritusoikeuden mukaisen suoritusajan riittävyyden tutkinnon suorittamiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun käytetty aika ja jo suoritetut opinnot. Opiskeluoikeuden siirtämisen edellytyksenä on, että opiskelijalla on riittävästi opintoaikaa jäljellä tutkinnon suorittamiseksi.
Tekniikan kandidaattitutkinto sisältää aina matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja. Kyseisten opintojen osuus tutkinnosta vaihtelee tutkinto-ohjelmittain. Siirtohaussa taustatutkinnon soveltuvuutta arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota matemaattis-luonnontieteellisten opintojen määrään tutkinnossa, jonka perusteella hakija hakee siirtoa.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
5. Aloituspaikkamäärää ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaisten suoritettujen opintojen tulee kaikissa tekniikan alan hakukohteissa olla vähintään 55 op/lukuvuosi. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon 30.6.2021 mennessä suoritetut opinnot, jotka kuuluvat siirron perusteena olevaan opiskeluoikeuteen.
Siirto-opiskelijoihin ei sovelleta yhden opiskelupaikan sääntöä.
Hakukohdekohtaiset tekniikan alan siirtohaun valintaperusteet
Hakukohde |
Soveltuvien |
Opintojen |
Teknis-luonnontieteellinen |
luonnontieteet, tekniikka |
3,0/5 |
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Tekniikan alan siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
Valinnassa otetaan huomioon 30.6.2021 mennessä suoritetut opinnot, joten hakuvaiheessa toimitettua suoritusotetta on mahdollisuus täydentää 4.7.2021 saakka toimittamalla ote Tampereen yliopiston hakijapalveluihin osoitteeseen liitteet.tau [at] tuni.fi. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla.
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
Tampereen yliopiston avoimen väylän haku kevät 2021
Avoimen väylän haun hakuaika 3.5.-17.5.2021 15:00
- Haku avoimen yliopiston tekniikan väyläopinnot suorittaneille
Hakukelpoinen hakija on Tampereen yliopiston avoimen yliopiston tekniikan suomenkielisen lyhyen tai pitkän väylän opiskelija, joka on suorittanut tai suorittamassa väyläopintoja 30.6.2021 mennessä vaadituin kriteerein.
Tutkinto-oikeuden myöntämisessä noudatetaan Tampereen yliopiston tutkintosääntöä.
Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Kaikki ehdot täyttävät hyväksytään.
Suomenkielinen lyhyt väylä
Väylän opintojaksot tulee suorittaa vaaditulla keskiarvolla yhden lukuvuoden (2020-2021) aikana, 30.6.2021 mennessä, jotta voi tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi väylältä kevään haussa. Keskiarvo on opintopisteillä painotettu opintojaksojen arvosanojen pyöristämätön keskiarvo, ellei toisin mainittu hakukohteen vaatimuksissa.
Vaadittu opintomenestys:
Hakukohde |
Vaadittu keskiarvoraja väyläopinnoille |
Teknis-luonnontieteellinen |
4,0 |
Suoritettavat opintojaksot lukuvuonna 2020-2021:
MATH.APP.110 Insinöörimatematiikan perusteet 5 op
MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit 5 op
Valittava kaksi seuraavista:
FYS-1050 Yliopistofysiikka I 5 op
KEB-61101 Insinöörikemia 5 op
COMP.CS.100 Ohjelmointi 1: Johdatus ohjelmointiin 5 op
Yhteensä 20 op
Suomenkielinen pitkä väylä
Väylälle hyväksyttävät opinnot 40 op tulee suorittaa vaaditulla keskiarvolla. Opintojen suorittamiselle ei ole aikarajaa, mutta vaadittujen opintojen tulee olla suoritettuna 30.6.2021 mennessä, jotta voi tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi väylältä kevään haussa. Keskiarvo on opintopisteillä painotettu opintojaksojen arvosanojen pyöristämätön keskiarvo, ellei toisin mainittu hakukohteen vaatimuksissa.
Vaadittu opintomenestys:
Hakukohde |
Vaadittu |
Muut |
Teknis-luonnontieteellinen |
3,5 |
Mikäli matematiikan (20 op), fysiikan ja kemian perusopintoja ei ole suoritettu hakukohteen oppimäärän mukaisina, tulee näiden aineiden opintojen painotetun keskiarvon olla vähintään 4. |
Suoritettavat opinnot:
Väyläopintoja tulee suorittaa 40 op siten, että opintoihin sisältyy vähintään 20 opintopistettä haettavaan tekniikan kandidaattiohjelmaan kuuluvia matematiikan perus- tai aineopintoja. Myös muiden opintojen tulee olla kyseiseen kandidaattiohjelmaan hyväksyttäviä opintoja. Muiden opintojen määrää tai laatua ei ole rajattu.
Siirtymäohjeistus:
Ennen lukuvuotta 2019-2020 väyläopinnot aloittaneiden osalta matematiikan perusopintojen vähimmäismäärä on 19 op.
Ennen lukuvuotta 2019-2020 väyläopinnot aloittaneiden osalta matematiikan perusopintojen vähimmäismäärä on 19 op.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voit hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Opintosuoritusotetta Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa suoritetuista opinnoista ei tarvitse toimittaa vaan suorituksen tarkistetaan suoraan opiskelijarekisteristä.
Sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.