
Kemia ja uudet materiaalit
Kemiaa tarvitaan kestävän tulevaisuuden rakentamisessa. Se on jatkuvasti kehittyvä luonnontiede, joka on keskeinen uusien teknologisten ratkaisujen kehittämisessä sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin turvaamisessa. Puhdas vesi, synteettiset ja biologiset materiaalit, uusiutuva energia ja lääkekehitys pohjautuvat kaikki kemiaan.
Kemia ja uudet materiaalit tarjoaa poikkitieteellisiä ratkaisuja päivänpolttaviin ongelmiin yhteistyöhaluisessa, innostuneessa ja kansainvälisessä tutkimusympäristössä, jolla on käytössään huippuluokan tieteelliset työkalut. Tarjoamme myös laajan ja monipuolisen kemian alan koulutuksen, mikä sekä valmistaa tutkijauralle että vastaa teollisuuden tarpeisiin.
Tutkimusympäristössämme työskentelee 5 professoria, 5 yliopistolehtoria/-opettajaa, runsaat 10 tutkijatohtoria ja saman verran väitöskirjatutkijoita. Koulutamme vahvan kemian osaamisen omaavia tekniikan kandidaatteja, diplomi-insinöörejä sekä tekniikan tohtoreita sekä teollisuuden, opetuksen että tutkimuksen tehtäviin. Tutkimusteemojamme ovat muun muassa toiminnalliset materiaalit ja niihin pohjautuvat valoon perustuvat teknologiat sekä uusien yhdisteiden syntetisointi ja muokkaaminen bio- ja kiertotalouden lähtökohdista.

Uutisia
Tutkijat kehittivät metyyliselluloosasta ympäristöystävällisen valokuidun

Solujen toimintaa voi ohjata valolla – tulevaisuuden sovellukset kuin scifi-elokuvasta

Nanolääketutkimukselle EU-tason miljoonarahoitus – lääkeaine vapautetaan kohteessaan sinisen valon avulla

Uusista puolijohdemateriaaleista joustavia ja edullisia aurinkokennoja

Arri Priimägin tieteellinen rohkeus palkittiin akatemiapalkinnolla

Tapahtumia
Hanna Manninen: Makuyhdisteet ja niiden sitoutuminen ennustavat makua mutta eivät tarjoa koko selitystä makuaistimukselle

Jagadish Salunke: Towards low-cost alternatives for sustainable energy production

Tuuva Kastinen: Suuntaviivoja tulevaisuuden orgaanisten aurinkokennojen varauksensiirto-ominaisuuksien mallintamiseen

Etäyhteydellä – Auringonvalolla puhdasta polttoainetta vedestä – avuksi selluloosa

Tutkimusympäristömme koostuu kuudesta tutkimusryhmästä, jotka hyödyntävät kemian tarjoamia työkaluja eri tieteenaloilla. Suunnittelemme ja valmistamme uusia yhdisteitä ja toiminnallisia materiaaleja kemiallisen lähestymistavan kautta, yrittäen ymmärtää niiden ominaisuuksia aina molekyylitasolta saakka sekä laskennallisin että kokeellisin työkaluin. Sovellamme oppimaamme monilla eri alueilla ja kanssamme pääseekin tutustumaan esimerkiksi aurinkoenergian hyödyntämiseen, fotodynaamiseen terapiaan, uudentyyppisiin lääkkeenvapautusmenetelmiin sekä pehmytrobotiikkaan. Toimimme myös osana Suomen Akatemian rahoittamaa ja Tampereen Yliopiston koordinoimaa, fotoniikkaan keskittyvää PREIN-lippulaivahanketta. Kemiaa tarvitaan kaikkialla!
Lisätietoa tutkimusryhmistämme löydät alla olevien linkkien kautta.
Tutkimusryhmät
Bioperäisten ja nanomateriaalien supramolekulaarinen kemia
Tutkimusryhmä tai -yhteisöTutkimusryhmäKorkeakouluTampereen yliopistoHybrid Solar Cells (HSC)
Tutkimusryhmä tai -yhteisöKorkeakouluTampereen yliopistoKärkialue: TekniikkaSmart Photonic Materials (SPM)
Tutkimusryhmä tai -yhteisöTutkimusryhmäKorkeakouluTampereen yliopistoKärkialue: Tekniikka
Kemian diplomi-insinöörikoulutuksen tavoite on sekä kansallisen että kansainvälisen kemian koulutuksen korkein taso ja sisältö teollisuuden, opetuksen ja tutkimuksen tehtäviin. Koulutus antaa ammatilliset valmiudet käyttää teollisuuden ja tutkimuksen edellyttämiä laitteita, menetelmiä ja tutkimusvälineitä. DI-tutkinnon lisäksi opiskelija voi hankkia samalla aineenopettajan pätevyyden suorittamalla asetusten mukaiset kemian opinnot sekä Tampereen yliopistossa pedagogiset opinnot.

Kemian opetuksen vision mukaan kemia pääaineena valmistunut DI ymmärtää materiaalien kemiallisen koostumuksen, rakenteen, ominaisuudet ja kemian tieteen keskeisimmät periaatteet. Hän osaa tutkia, suunnitella, valmistaa ja karakterisoida uusia molekyylejä ja materiaaleja ja tuntee niiden olennaisimmat ominaisuudet ja käyttömahdollisuudet. Hän tietää kuinka soveltaa koulutustaan funktionaalisen materiaalikemian ja optisen spektroskopian tai teollisen orgaanisen kemian aloilta ratkaistaessa ihmiskunnan elintärkeitä haasteita mm. energian säästämisessä, tuotannossa ja varastoinnissa. Hän tunnistaa riskit, jotka liittyvät kemiantekniikan sovelluksiin ja luonnonvarojen vastuuttomaan käyttöön.
Kemian syventävät opintojaksot liittyvät laitoksella tehtävään tutkimukseen ja niiden sisältöä kehitetään tarvittaessa ottaen huomioon tulevaisuuden teollisuuden kilpailukyky mm. elektroniikan, fotoniikan, sensoreiden, katalyyttien ja energiantuotannon aloilla. Kemian koulutusta edistetään poistamalla kemian sisäisiä rajoja opetuksessa ja tutkinnon sisällössä, lisäämällä poikkitieteellisyyttä ja yhteistyötä yritysten kanssa. Opetusmenetelmiä muutetaan kohti laaja-alaisempaa ongelmaperustaista opetusta. Laskennallisen kemian menetelmiä tuodaan osaksi opintojaksoja jo ensimmäisinä opiskeluvuosina. Opettajaopiskelijoille tarjotaan didaktisesti painotettuja opintojaksojen suoritustapoja.
Professorit ja Tenure track -professorit
Nikolai Tkachenko


Arri Priimägi


Timo Laaksonen


Nonappa Nonappa


Paola Vivo


Opetushenkilökunta
Alexander Efimov


Terttu Hukka


Riikka Lahtinen


Elina Vuorimaa-Laukkanen


Markus Lahikainen


Postdoc-tutkijat
Ekaterina Lisitsyna


Hao Zeng

Nikita Durandin


Chiara Fedele


Hongshuang Guo


Arto Hiltunen

Maning Liu


Rakesh Puttreddy

Matti Virkki


Väitöskirjatutkijat
Alex Berdin

Zixuan Deng


Iida Haapalehto


Suvi Holmstedt

Jussi Isokuortti


Mari Isomäki


Kim Kuntze


Ramsha Khan

Anastasiia Matiukhina

Hannu Pasanen


Kaisa Rautaniemi

Muut keskeiset henkilöt
Anne-Maarit Tikkanen

Suvi Lehtimäki


Kirsi Viitanen

Tarja Ylijoki-Kaiste
