Hyppää pääsisältöön

Bioperäisten ja nanomateriaalien supramolekulaarinen kemia

Osana laajempaa Kemian ja uudet materiaalit -yhteisöä olemme kiinnostuneita bio- ja nanomateriaaleista, kuten nanokuituisesta selluloosasta, liposomeista ja metallisista nanopartikkeleista, sekä uusien menetelmien kuten elinaikaerotteisen fluoresenssimikroskopian käytöstä lääkemolekyylien ja -kantajien seurannassa. Lisäksi tutkimme laajemminkin räätälöityjä materiaaleja farmaseuttisiin sovelluksiin.

Keskeiset tehtävät ja tavoite

Olemme arvioineet nanokuituisen selluloosan potentiaalia säädellyssä lääkeaineen vapautuksessa. Tutkimme myös muita uusia tapoja hallita lääkkeen vapautumisnopeutta. Näihin kuuluvat iontoforeesi, lääkenanopartikkelit, liposomit, polymeeriset kantajat ja muut supramolekulaariset järjestelmät. Erityisen mielenkiintoinen alue on valolla säädeltävä vapautuminen liposomeista.

Kehitämme myös menetelmiä lääkenanokantajien ja solujen vuorovaikutusten seuraamiseksi ja analysoimiseksi. Tärkein työkalumme tässä on elinaikaerotteinen fluoresenssimikroskooppi, mutta toimimme myös aktiivisesti muiden laboratorioiden ja korkeakoulujen kanssa, mitä kautta käytössämme on hyvin laaja instrumenttivalikoima.