
Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelma
Tieteellisiä läpimurtoja syvällisen matemaattis-luonnontieteellisen osaamisen pohjalta
Tohtoriohjelman strategisen profiilin muodostavat kolme tutkimuksen teema-aluetta, jotka perustuvat syvälliseen matemaattis-luonnontieteelliseen osaamiseen: valoon perustuvat teknologiat, bio- ja kiertotalous sekä laskennallinen tiede.
Tutkimuksen tavoitteena on tuottaa ratkaisuja yhteiskunnan nykyisiin haasteisiin, kuten kestävään kehitykseen, energiaan ja ympäristöön. Tutkimuksen teema-alueet nivoutuvat biotekniikan, energiatekniikan, fysiikan, kemian sekä ympäristötekniikan tutkimusaloihin.
Tohtorikoulutus on tarkoitettu päämäärätietoisille, pitkäjänteiseen työskentelyyn pystyville ja motivoituneille opiskelijoille. Ohjelma mahdollistaa opiskelijoille osallistumisen poikkitieteelliseen tutkimukseen, monitieteiseen verkostoitumiseen myös käytännön toimijoiden kanssa sekä kansainväliseen tutkimusyhteistyöhön. Valmistuneilla tohtoreilla on erinomaiset valmiudet tutkijanuralle ja vaativiin asiantuntija- ja kehitystehtäviin elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan palveluksessa.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelman tavoitteena on kouluttaa päämäärätietoisia tutkimuksen asiantuntijoita ja monipuolisia ongelmanratkaisijoita elinkeinoelämän, tutkimuksen ja muun yhteiskunnan palvelukseen.
Koulutuksen suorittanut:
- on perehtynyt syvällisesti omaan tutkimusalaansa ja sen yhteiskunnalliseen merkitykseen.
- on hankkinut valmiudet soveltaa itsenäisesti ja kriittisesti tieteellisen tai taiteellisen tutkimuksen menetelmiä ja osaa luoda uutta tieteellistä tai taiteellista tietoa omalla alallaan ja viedä uutta tietoa käytäntöön sekä elinkeinoelämään.
- on perehtynyt hyvin oman tutkimusalansa kehitykseen, perusongelmiin ja tutkimusmenetelmiin.
- on saavuttanut sellaisen yleisen tieteenteorian ja tutkimusalaansa liittyvien muiden tieteenalojen tuntemuksen, joka mahdollistaa niiden kehityksen seuraamisen.
- on saavuttanut riittävän viestintä- ja kielitaidon ja muut valmiudet toimia työelämässä laajoissa ja vaativissa asiantuntija- ja kehitystehtävissä ja kansainvälisessä yhteistyössä.
- on tietoinen tulevaisuuden tavoitteistaan, on tietoinen työllistymisreiteistä haluamilleen aloille sekä on tietoinen vahvuuksistaan ja heikkouksistaan, joita on valmis kehittämään.
Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelman koulutus ja tutkimus perustuvat syvälliseen matemaattis-luonnontieteelliseen osaamiseen, joka luo pohjan tieteellisille läpimurroille ja niiden teknologisille sovelluksille tulevaisuuden haasteiden ratkaisemiseksi akateemisella uralla ja/tai elinkeinoelämässä. Tohtoriohjelman strategisen profiilin muodostavat kolme tutkimuksen teema-aluetta: valoon perustuvat teknologiat, bio- ja kiertotalous sekä laskennallinen tiede. Tutkimuksen teema-alueet nivoutuvat tohtoriohjelman pääaineisiin.
- Biotekniikka
- Energiatekniikka
- Fysiikka
- Kemia
- Ympäristötekniikka
Tohtorikoulutus on tarkoitettu päämäärätietoisille, pitkäjänteisille ja motivoituneille opiskelijoille. Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelma kannustaa tutkijakoulutettaviaan poikkitieteelliseen tutkimukseen ja kansainväliseen yhteistyöhön. Lisäksi usealla tutkimusalalla on kansallinen tekniikan alan tohtorikoulutusverkosto, johon opiskelijan on mahdollista liittyä. Tohtorikoulutusverkostojen tehtävänä on järjestää koulutusyhteistyötä seminaarien, kurssien, kesäkoulujen ja tapahtumien merkeissä, verkottaa opiskelijoita keskenään ja tarjota heille vertaistukea.
Ohjelmassa voi suorittaa tekniikan tohtorin (TkT) tai filosofian tohtorin tutkinnon (FT). Valmistuneilla tohtoreilla on erinomaiset valmiudet tutkijanuralle ja vaativiin asiantuntijatehtäviin elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan palveluksessa. Päätoimisesti opiskellen tavoitteena on suorittaa tohtorin tutkinto neljässä vuodessa.
Opiskelijan oppaassa pääset tutustumaan tarkemmin tohtoriohjelman opetussuunnitelmaan.
Tohtorin tutkinnon suorittamiseksi jatkokoulutukseen otetun opiskelijan tulee:
1) suorittaa jatkokoulutuksen opinnot (40 op);
2) osoittaa tutkimusalallaan itsenäistä ja kriittistä ajattelua; sekä
3) laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti
Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelmassa tehdään korkeimman tason kansainvälistä tutkimusta. Fysiikan yksikössä tehdään sekä perustutkimusta että soveltavaa tutkimusta kolmella strategisesti valitulla alueella: aerosolifysiikka, laskennallinen fysiikka ja fotoniikka. Ohjelmaan kuuluvat materiaalitieteen ja ympäristötekniikan yksiköstä kemian sekä bio-, energia- ja ympäristötekniikan tutkimusalat. Lisäksi myös soveltava matematiikka kuuluu ohjelman tutkimusaloihin.
Tohtoriohjelman tutkimusryhmille on myönnetty peräti viisi Euroopan tutkimusneuvoston (ERC) hanketta:
- ERC Starting Grant (2016-2021): Prof. Arri Priimägi: Tunable Photonic Structures via Photomechanical Actuation
- ERC Consolidator Grant (2017-2021): Prof. Mircea Guina: Advanced III-V Materials and Processes Enabling Ultrahigh-Efficiency Photovoltaics
- ERC Starting Grant (2019-2023): Assoc. Prof. Humeyra Caglayan: Quantum Nanophotonics and Epsilon Near-Zero (ENZ) Metamaterials
- ERC Starting Grant (2021-2025): Assist. Prof. Matti Rissanen: Autoxidation of Anthropogenic Volatile Organic Compounds as a Source of Urban Air Pollution
- ERC Consolidator Grant (2021-2025): Prof. Timo Laaksonen: Photoactivatable Drug Releasing Implants
Ohjelman tutkimusta on mukana myös kahdessa Suomen Akatemian lippulaivahankkeessa: Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaivassa (PREIN, 2019-2022) sekä Ilmakehän ja ilmaston osaamiskeskittymässä (ACCC, 2020-2024). Tämän lisäksi ohjelman tutkimusryhmillä on lukuisia muita tutkimus- ja innovaatiohankkeita, joiden rahoittajia ovat mm. Euroopan komissio, Suomen Akatemia ja Business Finland.
Alta löydät tämän tohtoriohjelman hakukelpoisuusvaatimukset, valintaperusteet, ohjeet hakemiseen sekä tietoa tulosten julkistamisesta. Perehdythän niihin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää hakuprosessista tai hakudokumenteista, olethan yhteydessä hakijapalveluihin. Mikäli sinulla on tutkintoon ja tutkimuksen tekemiseen liittyen kysyttävää, ota yhteyttä ohjelmaan osoitteella ens.doc.tau(a)tuni.fi.
Ennen hakemista hakijalla tulee olla vastuuohjaajaa. Miettikää vastuuohjaajan kanssa yhdessä mahdolliset muut ohjaajat ja ohjausryhmä.
Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelma
Näytä
Yleisestä kelpoisuudesta tieteellisiin ja taiteellisiin jatkotutkinto-opintoihin säädetään yliopistolaissa (2009/558, 37§). Tohtorin tutkintoon voidaan hyväksyä hakija
- jolla soveltuva ylempi korkeakoulututkinto,
- jolla on soveltuva ylempi ammattikorkeakoulututkinto, tai
- jolla on soveltuva ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
Ulkomailla suoritettujen tutkintojen osalta edellytetään opintoja, jotka vastaavat laajuudeltaan suomalaisia tutkintoja (pääasiassa 180 + 120 ECTS), jotka antavat Suomessa jatko-opintokelpoisuuden. Ulkomaiseen tutkintoon tulee kuulua pro gradu - tai diplomityötyyppinen opinnäytetyö.
Yliopisto voi edellyttää tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin opiskelijaksi ottamansa henkilön suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Hakijalle voidaan määrätä korkeintaan 60 opintopisteen verran täydentäviä opintoja.
Pääasiassa tohtorin tutkintoon hakevan suomen kielen taito todentuu, jos hakija on suorittanut korkeakoulututkinnon, jonka opetuskielenä on suomi. Suomessa suoritetut tutkinnot varmentuvat sähköisesti eikä erillistä sähköistä tai paperista liitettä kielitaidosta tarvitse toimittaa.
Muissa tapauksissa noudatetaan samoja periaatteita kuin alempien ja ylempien sekä ylempien tutkintojen opiskelijavalinnassa kulloinkin on voimassa. Mikäli todennat kielitaitosi jollakin näistä tavoista, liitäthän todisteen kielitaidosta hakemuksellesi. Tarvittaessa sinua voidaan pyytää toimittamaan oikeaksi todistettu kopio kielitaidon todenteesta.
Kelpoisuudesta tieteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin säädetään yliopistolaissa ja tutkintosäännössä. Tiedekunnalla on yleisten säännösten lisäksi mahdollisuus asettaa jatko-opintoihin hakeville tarkentavia valintaperusteita sekä määrätä tarvittaessa suoritettavaksi ylimääräisiä täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi.
Tekniikan ja luonnontieteiden tohtoriohjelman jatko-opiskelijoiden valintakriteerit ovat:
- Tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu ja realistisuus
- Opintosuunnitelman relevanssi ja realistisuus
- Perustutkinnon, suoritettujen opintojen ja tutkimusaiheen sopivuus tohtoriohjelmaan
- Asiantuntevan ohjauksen saatavuus
- Hakijan tiedot ja taidot, perustutkinnon opinnäytetyön arvosana sekä tohtorintutkinnon suorittamisessa vaadittava kielitaito
- Vastuuohjaajan puolto
- Vastuuohjaajaksi lupautuneen muiden jatko-opiskelijoiden määrä (enintään noin 5 jatko-opiskelijaa)
Hakuaika
Jatko-opinto-oikeuden hakemiselle ja jatko-opintojen aloittamiselle ei ole erityistä hakuaikaa. Tohtoriohjelma käsittelee hakemuksia kerran kuukaudessa heinäkuuta lukuun ottamatta.Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Linkki hakulomakkeeseen on avoinna hakuaikana.
Keväällä 2022 hakuaika on 3.1.-31.5. Hakuaika päättyy klo 15.00.
Vastuuohjaaja ja ohjaaja(t)
Jatko-opintoja suunnittelevan opiskelijan tulee ensin ottaa yhteys valitsemansa tutkimusalan vastuuohjaajaan. Jatko-opiskelijakandidaatilla on oltava nimettynä sekä vastuuohjaaja että ohjaaja jo opinto-oikeutta haettaessa. Opiskelija keskustelee mahdollisen vastuuohjaajan kanssa jatkotutkimuksen aiheesta, jatko-opintojen ohjauksesta, rahoituksesta ja mahdollisuuksista jatko-opintojen suorittamiseksi neljän vuoden tavoiteajassa. Pohdi ennen tapaamista motivaatiosi ja perusteesi sitoutua jatkotutkintoprojektiin. Jatko-opinto-oikeuden myöntämiseen ei suoraan liity rahoitusta.
Hakemus ja tarvittavat liitteet
Hakemus ja siihen tarvittavat liitteet toimitetaan sähköisessä Opintopolku -hakujärjestelmässä. Suomessa jatko-opintokelpoisen korkeakoulututkinnon suorittaneilta hakijoilta pyydetään:
1. Tutkimussuunnitelma
Tutkimussuunnitelma kirjoitetaan englanniksi ja sillä on oltava vastuuohjaajan puolto. Pituus on 2-3 sivua ja sen voi jaotella seuraavasti:
- Heading
- Abstract (max. 150 words)
- Introduction and research objectives
- Research methods
- Research group, supervisors, collaboration partners and internationality of the research
- Preliminary research schedule
- Funding of postgraduate studies
- Bibliography
2. Jatko-opintosuunnitelma aikatauluineen
Jatko-opintojen kokonaislaajuus on 40 op, joista tutkimusalan ja tieteenalan opintoja täytyy olla vähintään 25 op ja yleisiä valmiuksia vähintään 10 op. Yleisiin valmiuksiin kuuluvat pakolliset opintojaksot TAU.TRI.102 Orientation to Doctoral Studies (4 op) sekä sen yhteydessä suoritettava etiikan opintojakso, joko TAU.TRI.203 Tutkimusetiikka I, 1 op tai TAU.TRI.204 Tutkimusetiikka I (online-kurssi), 1 op. Nämä opintojaksot tulee suorittaa jatko-opintojen alkuvaiheessa. Jatko-opintokelpoiset kurssit löytyvät opintotiedoista. Tohtoriohjelman ohjeet jatko-opintojen koostamisesta (pdf)
3. Vastuuohjaajan lausunto
Vastuuohjaajan lausunnosta tulee käydä ilmi hakijan tiedot ja taidot suoriutua jatkotutkinnosta, tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu ja realistisuus, opintosuunnitelman relevanssi ja realistisuus sekä asiantuntevan ohjauksen saatavuus ja suunniteltu rahoitus. Allekirjoittamalla opiskelijalle puoltoausunnon vastuuohjaaja sitoutuu opiskelijan jatko-opintojen vastuuohjaajaksi ja sitoutuu varaamaan opintojen ohjaukselle riittävät resurssit.
Vastuuohjaajan lausunnon pohja
4. Kopio jatko-opintokelpoisen tutkinnon tutkintotodistuksesta ja opintosuoritusotteesta (sekä alemman että ylemmän tutkinnon todistukset ja tutkintotodistuksen liitteet)
5. Alustava rahoitussuunitelma
6. Ansioluettelo (CV) ja muut mahdolliset hakemusta tukevat liitteet
Tarkemmat hakuohjeet löydät nettisivuiltamme. Hakuohjeet muualla kuin Suomessa jatko-opintokelpoisen korkeakoulututkinnon suorittaneille hakijoille löytyvät englanninkieliseltä sivustolta.
Tohtoriohjelma käsittelee hakemuksia kerran kuukaudessa heinäkuuta lukuun ottamatta. Valinnan tulos ilmoitetaan hakijoille kuun loppuun mennessä. Mikäli hakemus tai liitteet ovat puutteellisia, hakemuksen käsittely voidaan siirtää seuraavalle käsittelykerralle.
Opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen kirjallisesti oikaisua tiedekuntaneuvostolta 14 päivän kuluessa ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä. Perusteltu oikaisupyyntö tulee toimittaa Tampereen yliopistoonsähköpostitse osoitteella tau (a) tuni.fi.
Yhden korkeakoulupaikan sääntö
Yliopistojen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja koskee yhden korkeakoulupaikan sääntö. Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
Paikan vastaanottaminen
Säilyttääksesi saamasi opiskelupaikan ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta sähköisesti suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla Oma Opintopolku -palvelussa. Mikäli et pysty vastaanottamaan paikkaa sähköisesti, ole yhteydessä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Ilmoituksen on oltava perillä viimeistään valintaa seuraavan kuun 15. päivä klo 15.00 mennessä. Mikäli opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus ei ole saapunut perille määräaikana, menetät sinulle varatun opiskelupaikan.
Ilmoittautuminen
Uuden jatko-opiskelijan tulee ilmoittautua yliopistoon hyväksymiskirjeen mukana toimitettavien ohjeiden mukaan Opintopolun kautta. Mikäli et pysty ilmottautumaan sähköisesti, ole yhteydessä Tampereen yliopiston Opintotoimistoon.
Jatkotutkintoa suorittava opiskelija on velvollinen ilmoittautumaan yliopistoon lukuvuosittain yliopiston ilmoittautumisohjeiden mukaisesti. Ainoastaan läsnäolevaksi ilmoittautunut voi osallistua opetukseen ja harjoittaa opintoja yliopistossa.
Jatko-opiskelija, joka ei ole ilmoittautunut määräaikaan mennessä läsnä- tai poissaolevaksi yliopiston määräämällä tavalla, menettää opiskeluoikeutensa ja yliopiston tarjoamien tietotekniikkapalvelujen käyttöoikeuden. Jos opiskelija haluaa myöhemmin jatkaa opintojaan, hänen on kirjallisesti haettava tiedekunnalta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi.