Hyppää pääsisältöön
Doctoral students banner

Tohtoriohjelmat

Tampereen yliopiston tohtorikoulutus perustuu uusimpaan tutkimustietoon ja vahvaan vuorovaikutukseen yhteiskunnan ja työelämän toimijoiden kanssa. Tiedekuntien tohtoriohjelmat toimivat monipuolisina tutkimus- ja opiskeluympäristöinä väitöstutkimusta tekeville. Jatko-opintoihin hakeminen kannattaa aloittaa tutustumalla huolellisesti tohtoriohjelmiin ja niiden edustamiin tieteenaloihin. Tarkemmat tiedot opiskelijavalinnasta löydät kunkin ohjelman valintaperusteista opintopolusta. Yleisohjeet ja hakuajat löydät helposti sivultamme Tohtoriohjelmiin hakeminen.

Tohtoriopinnoista

Tohtoriopintojen rakenne ja kesto

Väitöskirjan lisäksi tutkintoon kuuluu 40 opintopistettä muita opintoja, jotka suunnitellaan tukemaan omaa tutkimustyötä. Muiden opintojen rakenteeseen pääset tutustumaan tohtoriohjelman opetussuunnitelmassa.

Tohtorintutkinnon ohjeellinen suorittamisaika on päätoimisilla opiskelijoilla neljä vuotta. Sivutoimisilla opiskelijoilla suorittamisaika voi olla pidempi.

Väitöskirja

Tohtorintutkinnon suorittamiseksi tohtorikoulutukseen valitun opiskelijan tulee laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti. Väitöskirja on tohtorintutkintoon kuuluva opinnäytetyö, jolla opiskelija osoittaa pystyvänsä luomaan tutkimusalalla uutta tieteellistä tietoa. Väitöskirjan tekeminen edellyttää opiskelijalta itsenäistä tieteellistä työskentelyä.

Tohtoriopintojen rahoittaminen

Tohtorikoulutuksen voi rahoittaa monella eri tavalla, eikä jatko-opiskeluoikeus takaa rahoitusta. Vastuuohjaajan kanssa on hyvä käydä ennen opintojen aloittamista keskustelu jatko-opintojen rahoittamisesta. Jatko-opintojen rahoittamisvaihtoehtoja ovat ainakin:

Teollisuuden tohtorikoulu (DSII)

Teollisuuden tohtorikoulu (Doctoral School of Industry Innovations, DSII) on ainutlaatuinen tapa yhdistää väitöskirjatutkimus, yritysten liiketoimintahaasteiden ratkaiseminen, ammatillisten verkostojen luominen ja innovaatiotyöhön perehtyminen. Tampereen yliopisto palkkaa tohtorikoulutettavat neljäksi vuodeksi projektiin, jonka rahoitukseen yritys osallistuu.

Tutkijakoulu

Tutkijakoulu tukee kaikkien yliopistomme jatko-opiskeluoikeuden saaneiden laaja-alaista osaamista, tutkijataitojen kehittymistä ja yhteisöllisyyttä. Tutkijakoulun kursseilla ja muissa monitieteisissä tilaisuuksissa eri tieteidenalojen väitöskirjatutkijat tapaavat toisiaan.

Tutkijakoulu tarjoaa vuosittain noin 50 kurssia, joista väitöskirjatutkija voi valita jatko-opintoihinsa ja tutkimukseensa sopivia opintoja. Kursseja on suomen- ja englanninkielisinä sekä lähiopetuksena että verkossa. Koulutustarjonta kattaa monipuolisesti myös akateemisen ympäristön ulkopuolella tarvittavia tutkijan taitoja.

Kurssitoiminnan lisäksi tutkijakoulu järjestää koko korkeakouluyhteisön tutkijoille avoimia luentoja sekä tapahtumia, kuten Orientaatiopäivät, aamukahveja väitöskirjatutkijoille ja verkottumistapahtumia.

Tutustu Tampereen yliopiston tutkijakouluun

Tietoa hakemisesta

Tarkemmat tiedot valintaperusteista löydät kunkin tohtoriohjelman valintaperusteista opintopolusta ja yleisohjeet ja hakuajat löydät helposti sivultamme:

Tohtoriohjelmiin hakeminen