Hyppää pääsisältöön

Lääketieteen tohtoriohjelma

Tampereen yliopisto

Akateemisiin asiantuntijatehtäviin

Ohjelma antaa valmiudet toimia menestyksekkäästi sekä akateemisissa tutkijan ja opettajan, että muissa asiantuntijatehtävissä yhteiskunnassa.

Koulutustyyppi

Tohtori

Tutkintonimike

Terveystieteen tohtori
Lääketieteen tohtori
Filosofian tohtori

Suunniteltu kesto

4 vuotta

Koulutuksen laajuus

240 op

Kaupunki

Tampere

Lääketieteen tohtoriohjelmassa voit suorittaa terveystieteiden oppialoilta lääketieteen tohtorin tai filosofian tohtorin tutkinnon. Lääketieteen tohtorin tutkintoa opiskelemaan voidaan hyväksyä henkilö, joka on suorittanut lääketieteen lisensiaatin tutkinnon Suomessa tai sitä vastaavan saman tasoisen tutkinnon jonkin muun maan korkeakoulussa.

Jatko-opintojen tavoitteena on antaa jatko-opiskelijalle valmiudet toimia menestyksekkäästi sekä akateemisissa tutkijan ja opettajan, että muissa asiantuntijatehtävissä yhteiskunnassa.

Jatko-opiskelijan tulee perehtyä syvällisesti omaan erityisalaansa, mutta hankkia myös laaja näkemys lääketieteestä/terveystieteistä yleisemmin. Opintojen tavoitteena on tieteellisen ajattelun omaksuminen ja hyvän tieteellisen toimintatavan sisäistäminen sekä monipuolisten tutkijan taitojen hallitseminen.

Tutkinnon mahdollisia oppialoja ovat biostatistiikka, epidemiologia, gerontologia, kansanterveystiede, sosiaalipsykiatria, sosiaali- ja terveyspolitiikka, terveystaloustiede, työterveys, Global Health and Development ja terveyssosiologia. Kaikilla näillä oppialoilla voidaan suorittaa tohtorin tutkinto. Useimmat tohtoriopiskelijat tekevät väitöskirjaa oppialan tutkimusryhmissä. Oppiala määräytyy pääsääntöisesti ohjaajan oppialan mukaan.

Opintopolusta löydät tämän tohtoriohjelman valintaperusteet. Perehdythän niihin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää hakumenettelystä, voit ottaa yhteyttä sähköpostitse: soc.doctoralstudies.tau(a)tuni.fi. Tohtoriohjelman vastuuprofessori on professori Anssi Auvinen (anssi.auvinen [at] tuni.fi (anssi[dot]auvinen[at]tuni[dot]fi)).

 

Tutkimussuunnitelmia ja ohjausta koskeviin kysymyksiin vastaavat:

 • Biostatistiikka: professori Jaakko Nevalainen, jaakko.nevalainen [at] tuni.fi (jaakko[dot]nevalainen[at]tuni[dot]fi)
 • Epidemiologia: professori Anssi Auvinen, anssi.auvinen [at] tuni.fi (anssi[dot]auvinen[at]tuni[dot]fi)
 • Gerontologia: professori Anu Siren, anu.siren [at] tuni.fi (anu[dot]siren[at]tuni[dot]fi)
 • Global Health and Development: professori Meri Koivusalo, meri.koivusalo [at] tuni.fi (meri[dot]koivusalo[at]tuni[dot]fi)
 • Kansanterveystiede: professori Pilvikki Absetz, pilvikki.absetz [at] tuni.fi (pilvikki[dot]absetz[at]tuni[dot]fi)
 • Sosiaalipsykiatria: professori Sami Pirkola, sami.pirkola [at] tuni.fi (sami[dot]pirkola[at]tuni[dot]fi)
 • Sosiaali- ja terveyspolitiikka: professori Juho Saari, juho.saari [at] tuni.fi (juho[dot]saari[at]tuni[dot]fi) ja tutkimusjohtaja Lauri Kokkinen, lauri.kokkinen [at] tuni.fi (lauri[dot]kokkinen[at]tuni[dot]fi)
 • Terveydenhuollon johtaminen: professori Juho Saari, juho.saari [at] tuni.fi (juho[dot]saari[at]tuni[dot]fi) ja tutkimusjohtaja Lauri Kokkinen, lauri.kokkinen [at] tuni.fi (lauri[dot]kokkinen[at]tuni[dot]fi)
 • Terveydenhuoltotutkimus: professori Ilmo Keskimäki, ilmo.keskimaki [at] tuni.fi (ilmo[dot]keskimaki[at]tuni[dot]fi)
 • Terveystaloustiede: yliopistonlehtori Neill Booth, neill.booth [at] tuni.fi (neill[dot]booth[at]tuni[dot]fi)
 • Terveyssosiologia: professori Piia Jallinoja, piia.jallinoja [at] tuni.fi (piia[dot]jallinoja[at]tuni[dot]fi)
 • Työterveys: (ei haussa tällä kierroksella)