
Rakennetun ympäristön tohtoriohjelma
Rakentavasti kritiikkiä ja uutta tietoa
Tohtoriohjelma sisältää tutkimusalat
- arkkitehtuuri ja yhdyskuntasuunnittelu, jossa erityisaloina: rakennusperinnön hoito, architectural design ja yhdyskuntasuunnittelu
- rakennus- ja yhdyskuntatekniikka, jossa erityisaloina: rakennetekniikka, rakentamistalous, infrarakentaminen ja liikenne- ja kuljetustekniikka
Jatko-opinnot tähtäävät ylempää korkeakoulututkintoa syvempään tieteelliseen tietoon ja taitoon tieteellisessä tutkimustyössä ja sitä soveltavassa käytännön työssä. Keskeisenä jatko-opinnoissa on tutkijankoulutus eli tutkimustyöhön ja tutkimustulosten soveltamiskykyyn tähtäävä opiskelu. Laadukas tutkimus on jatko- ja tutkijankoulutuksen ehdoton edellytys.
Jatko-opinnot tähtäävät ylempää korkeakoulututkintoa syvempään tieteelliseen tietoon ja taitoon tieteellisessä tutkimustyössä ja sitä soveltavassa käytännön työssä. Keskeisenä jatko-opinnoissa on tutkijankoulutus eli tutkimustyöhön ja tutkimustulosten soveltamiskykyyn tähtäävä opiskelu. Laadukas tutkimus on jatko- ja tutkijankoulutuksen ehdoton edellytys.
Kansainvälisen tason tutkimukseen tähtäävät tekniikan tohtorit suuntautuvat jatko-opintojen jälkeen tutkimus- ja koulutustehtäviin yliopistoissa ja tutkimuslaitoksissa sekä asiantuntija- ja johtotehtäviin yksityisissä yrityksissä ja valtion, kuntien ja muiden julkisyhteisöjen organisaatioissa.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Kaupunki
Kampus
Rakennetun ympäristön tohtoriohjelma luo osaamista kansainvälisen tason tutkimukseen ja kansallisella tasolla vaikuttavaan asiantuntijuuteen rakennus- ja yhdyskuntatekniikan sekä arkkitehtuurin ja yhdyskuntasuunnittelu tutkimusaloilla. Tohtorikoulutus tähtää ylempää korkeakoulututkintoa syvempään tieteelliseen tietoon ja taitoon tieteellisessä tutkimustyössä ja sitä soveltavassa käytännön työssä. Keskeisenä jatko-opinnoissa on tutkijankoulutus eli tutkimustyöhön ja tutkimustulosten soveltamiskykyyn tähtäävä opiskelu. Laadukas tutkimus on tutkijankoulutuksen ehdoton edellytys.
Koulutuksen suorittanut:
- on perehtynyt syvällisesti omaan tutkimusalaansa ja sen yhteiskunnalliseen merkitykseen.
- on hankkinut valmiudet soveltaa itsenäisesti ja kriittisesti tieteellisen tutkimuksen menetelmiä ja osaa luoda uutta tieteellistä tietoa.
- on perehtynyt hyvin oman tutkimusalansa kehitykseen, perusongelmiin ja tutkimusmenetelmiin.
- on saavuttanut sellaisen yleisen tieteenteorian ja tutkimusalaansa liittyvien muiden tieteenalojen tuntemuksen, joka mahdollistaa niiden kehityksen seuraamisen.
- on saavuttanut riittävän viestintä- ja kielitaidon ja muut valmiudet toimia työelämässä laajoissa ja vaativissa asiantuntija- ja kehitystehtävissä ja kansainvälisessä yhteistyössä.
Lisäksi jatko-opiskelija…
- ymmärtää väitöskirjansa aihepiirin tieteellistä tutkimusta syvällisesti
- osaa tehdä perusteltuja valintoja omaan opinnäytteeseen
- osaa analysoida aikaisempaa tieteellistä tutkimusta kriittisesti
- osaa kirjoittaa hyviä tieteellisiä käytäntöjä noudattaen
Rakennetun ympäristön tohtoriohjelmassa voi suorittaa tekniikan lisensiaatin (TkL), tekniikan tohtorin (TkT) ja filosofian tohtorin (FT) tutkinnon. Tekniikan lisensiaatin ja tohtorin tutkinnot ovat mahdollisia teknisen alan perustutkinnon suorittaneelle. Muun akateemisen loppututkinnon suorittaneesta tulee väiteltyään filosofian tohtori.
Rakennetun ympäristön tohtoriohjelma sisältää tutkimusalat
- Arkkitehtuuri ja yhdyskuntasuunnittelu
- erikoisalat: rakennusperinnön hoito, architectural design ja yhdyskuntasuunnittelu
- Rakennus- ja yhdyskuntatekniikka
- erikoisalat: rakennetekniikka, rakentamistalous, infrarakentaminen ja liikenne- ja kuljetustekniikka
Jatko-opiskelijan yksilölliset tutkimus- ja opintosuunnitelmat kehitetään yhteistyössä vastuuohjaajan kanssa. Päätoimisesti opiskellen tavoitteena on suorittaa tohtorin tutkinto neljässä vuodessa.
Opiskelijan oppaassa pääset tutustumaan tarkemmin tohtoriohjelman opetussuunnitelmaan.
Tohtorin tutkinnon suorittamiseksi jatkokoulutukseen otetun opiskelijan tulee:
1) suorittaa jatkokoulutuksen opinnot;
2) osoittaa tutkimusalallaan itsenäistä ja kriittistä ajattelua; sekä
3) laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti
Alta löydät tämän tohtoriohjelman hakukelpoisuusvaatimukset, valintaperusteet, ohjeet hakemiseen sekä tietoa tulosten julkistamisesta. Perehdythän niihin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää hakuprosessista tai hakudokumenteista, olethan yhteydessä hakijapalveluihin. Mikäli sinulla on tutkintoon ja tutkimuksen tekemiseen liittyen kysyttävää, ota yhteyttä ohjelmaan osoitteella ben.doc.tau(a)tuni.fi.
Ennen hakemista hakijalla tulee olla vastuuohjaajaa. Miettikää vastuuohjaajan kanssa yhdessä mahdolliset muut ohjaajat ja ohjausryhmä.
Rakennetun ympäristön tohtoriohjelma
Näytä
Yleisestä kelpoisuudesta tieteellisiin ja taiteellisiin jatkotutkinto-opintoihin säädetään yliopistolaissa (2009/558, 37§). Tohtorin tutkintoon voidaan hyväksyä hakija
- jolla soveltuva ylempi korkeakoulututkinto,
- jolla on soveltuva ylempi ammattikorkeakoulututkinto, tai
- jolla on soveltuva ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
Ulkomailla suoritettujen tutkintojen osalta edellytetään opintoja, jotka vastaavat laajuudeltaan suomalaisia tutkintoja (pääasiassa 180 + 120 ECTS), jotka antavat Suomessa jatko-opintokelpoisuuden. Ulkomaiseen tutkintoon tulee kuulua pro gradu - tai diplomityötyyppinen opinnäytetyö.
Yliopisto voi edellyttää tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin opiskelijaksi ottamansa henkilön suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Hakijalle voidaan määrätä korkeintaan 60 opintopisteen verran täydentäviä opintoja.
Pääasiassa tohtorin tutkintoon hakevan suomen kielen taito todentuu, jos hakija on suorittanut korkeakoulututkinnon, jonka opetuskielenä on suomi. Suomessa suoritetut tutkinnot varmentuvat sähköisesti eikä erillistä sähköistä tai paperista liitettä kielitaidosta tarvitse toimittaa.
Muissa tapauksissa noudatetaan samoja periaatteita kuin alempien ja ylempien sekä ylempien tutkintojen opiskelijavalinnassa kulloinkin on voimassa. Mikäli todennat kielitaitosi jollakin näistä tavoista, liitäthän todisteen kielitaidosta hakemuksellesi. Tarvittaessa sinua voidaan pyytää toimittamaan oikeaksi todistettu kopio kielitaidon todenteesta.
Yleisten kelpoisuusehtojen lisäksi jatko-opiskelijaksi valittavien opiskelijoiden soveltuvuutta arvioidaan seuraavin perustein:
- jatko-opinto- ja tutkimussuunnitelman tieteellinen laatu, relevanssi ja realistisuus
- perustutkinnon, suoritettujen opintojen ja tutkimusaiheen sopivuus tohtoriohjelmaan
- asiantuntevan ohjauksen saatavuus, vastuuohjaajaksi sitoutuneen ohjaajan puoltolausunto
- hakijan tiedot ja taidot, perustutkinnon opinnäytetyön arvosana
- tohtorintutkinnon suorittamisessa vaadittava kielitaito
- Suomessa tai ulkomailla ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon soveltuvalla alalla suorittaneiden hakijoiden kohdalla tiedekunta harkitsee tapauskohtaisesti hakijan edellytykset suorittaa tohtorintutkinto menestyksekkäästi. Täydentävien opintojen määräksi suositellaan 60 opintopistettä.
Hakuajat ja hakeminen
Jatko-opinto-oikeuden hakemiselle ja jatko-opintojen aloittamiselle ei ole erityistä hakuaikaa. Tohtoriohjelma käsittelee hakemuksia kerran kuukaudessa heinäkuuta lukuun ottamatta. Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Linkki hakulomakkeeseen on avoinna hakuaikana.
Keväällä 2022 hakuaika on 3.1.-31.5.2022. Hakuaika päättyy klo 15.00.
Päätöksistä tiedotetaan sähköpostitse.
Vastuuohjaaja ja muut ohjaajat
Hakeminen jatko-opintoihin on ainoastaan mahdollista, jos hakija löytää vastuuohjaajan, joka kirjallisesti sitoutuu ottamaan vastuun jatko-opiskelijan ohjauksesta ja opintojen seurannasta.
Tohtoriohjelman professorit ja dosentit tutkimusaloittain.
Ennen varsinaisen hakemuksen jättämistä ota siis yhteyttä ja neuvottele kiinnostuksesi kohteena olevan tutkimusalan professorin kanssa. Ennen kuin sovit jatko-opinnoistasi sitovasti, voi olla hyödyllistä keskustella aiheesta useammankin kuin yhden professorin kanssa. Pohdi väitöskirjatutkimuksen tai lisensiaatintutkimuksen aihepiiriä ja päätä siitä yhdessä mahdollisen vastuuohjaajan kanssa.
Tarkista vaadittavat esitiedot, perustutkintosi arvosanojen riittävyys sekä perustutkintosi sisältö ja jatko-opintojesi aiheen yhteys mahdollisen tulevan vastuuohjaajan kanssa. Opiskelijan tulee suorittaa lähtötasokorjaus, mikäli hänen perustietämyksensä jatko-opintojen aiheesta katsotaan puutteelliseksi (ns. täydentävät opinnot).
Ennen kuin otat yhteyttä ohjaajaan, mieti:
- Miksi haluat jatko-opiskelijaksi ja tohtorin tutkinnon
- Mikä on se sisällöllinen alue, jolla haluat luoda uutta tietoa
- Mitä oppimistarpeita sinulla on tuohon sisältöalueeseen liittyen
- Millaisia oppimistarpeita sinulla on tieteellisissä menetelmissä
- Millainen empiirinen tai teoreettinen ongelma tai kysymys on mielessäsi tutkimusaiheeksi ja mihin tieteelliseen kenttään ko. ongelma sijoittuu
- Missä/mistä/miten olet ajatellut hankkia tutkimusaineistosi
- Millaisella aikataululla aiot väitellä ja valmistua
- Kuinka paljon pystyt käyttämään aikaa opiskeluun ja väitöskirjatyöhön
- Miten työyhteisösi ja elämäntilanteesi tukee jatko-opiskelua
Hakemus ja tarvittavat liitteet
Jos potentiaalinen vastuuohjaaja arvioi tutkimussuunnitelmasi sopivaksi väitöskirjatutkimukseen sekä toteaa ohjausresurssiensa riittävän jatko-opintojesi ohjaamiseen, on varsinaista hakemusta varten laadittava seuraavat dokumentit. Hakemus ja siihen tarvittavat liitteet toimitetaan sähköisessä Opintopolku-järjestelmässä.
- Tutkimussuunnitelma (pdf)
- Opintosuunnitelma
Opintosuunnitelma sisältää alustavaa tietoa opintojen kautta kehitettävistä osaamisista (sisältö- ja menetelmäosaamiset) ja niihin johtavista jatkotutkintoon sisällytettävistä suorituksista sekä suoritusajankohdasta. Suoritukset voivat olla esim. opintojaksoja tai kirjallisuusselvityksiä, mutta vain jatko-opintotasoisia suorituksia voidaan hyväksyä suunnitelmaan. Suunnitelma tehdään yhteistyössä vastuuohjaajan kanssa. Suunnitelmaa tarkennetaan jatko-opintojen alkaessa. Lisätietoja tutkintoon sisällytettävistä opinnoista löytyy ohjelman linjauksista (pdf). - Kirjallinen puolto vastuuohjaajalta
Vastuuohjaajan tulee lausunnossaan arvioida hakijan edellytykset jatko-opiskelijaksi, tutkimusaiheen soveltuvuuden tutkimusalalle ja ottaa kantaa ohjausresurssiensa riittävyyteen sekä kokonaisarvionsa perusteella puoltaa hakijan hakemusta. Lausunnossaan vastuuohjaaja sitoutuu ohjaamaan hakijan jatko-opintoja. - Kopio jatkotutkintokelpoisen tutkinnon todistuksesta ja sen liitteistä
Jos tutkinto on suoritettu muualla kuin suomalaisessa korkeakoulussa, katso todistusten toimitusohjeet englanninkielisistä hakuohjeista. - Mahdolliset muut hakemusta tukevat liitteet, esim. CV tai arkkitehtuurin hakijoilla tarvittaessa portfolio.
Katso tarkemmat lisää hakemiseen liittyviä ohjeita sivulta Näin haet tohtoriohjelmiin Tampereen yliopistossa.
Tohtoriohjelma käsittelee hakemuksia kerran kuukaudessa heinäkuuta lukuun ottamatta. Valinnan tulos ilmoitetaan hakijoille kuun loppuun mennessä. Mikäli hakemus tai liitteet ovat puutteellisia, hakemuksen käsittely voidaan siirtää seuraavalle käsittelykerralle.
Opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen kirjallisesti oikaisua 14 päivän kuluessa ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä. Perusteltu oikaisupyyntö tulee toimittaa rakennetun ympäristön tiedekunnan tiedekuntaneuvostolle osoitettuna ensisijaisesti sähköisesti (tau [at] tuni.fi). Postiosoite: Tampereen yliopisto, 33014 Tampereen yliopisto. Käyntiosoite: Kalevantie 4 , 33100 Tampere.
Yhden korkeakoulupaikan sääntö
Yliopistojen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja koskee yhden korkeakoulupaikan sääntö. Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
Paikan vastaanottaminen
Säilyttääksesi saamasi opiskelupaikan ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta sähköisesti suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla Oma Opintopolku -palvelussa. Mikäli et pysty vastaanottamaan paikkaa sähköisesti, ole yhteydessä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Ilmoituksen on oltava perillä viimeistään valintaa seuraavan kuun 15. päivä klo 15.00 mennessä. Mikäli opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus ei ole saapunut perille määräaikana, menetät sinulle varatun opiskelupaikan.
Ilmoittautuminen
Uuden jatko-opiskelijan tulee ilmoittautua yliopistoon hyväksymiskirjeen mukana toimitettavien ohjeiden mukaan Opintopolun kautta. Mikäli et pysty ilmottautumaan sähköisesti, ole yhteydessä Tampereen yliopiston Opintotoimistoon.
Jatkotutkintoa suorittava opiskelija on velvollinen ilmoittautumaan yliopistoon lukuvuosittain yliopiston ilmoittautumisohjeiden mukaisesti. Ainoastaan läsnä olevaksi ilmoittautunut voi osallistua opetukseen ja harjoittaa opintoja yliopistossa.
Jatko-opiskelija, joka ei ole ilmoittautunut määräaikaan mennessä läsnä- tai poissaolevaksi yliopiston määräämällä tavalla, menettää opiskeluoikeutensa ja yliopiston tarjoamien tietotekniikkapalvelujen käyttöoikeuden. Jos opiskelija haluaa myöhemmin jatkaa opintojaan, hänen on kirjallisesti haettava tiedekunnalta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi.