
Teknisten tieteiden tohtoriohjelma
Tutkimusta teollisuuden ja akatemian tarpeisiin
Teknisten tieteiden tohtoriohjelman (TTITO) tavoitteena on kouluttaa korkeatasoisia ja monialaisia tohtoreita kansallisiin ja kansainvälisiin tarpeisiin. Ohjelman jatko-opiskelijat saavuttavat valmiuksia tehdä tutkimusta ja toimia muissa vaativissa asiantuntijatehtävissä tohtoriohjelman tutkimusaloilla: 1. automaatio-ja systeemitekniikka, 2. kone- ja tuotantotekniikka sekä 3. materiaalitiede ja -tekniikka.
Teknisten tieteiden tohtoriohjelmassa keskitytään tekniikkaan ja tutkimuksessa hyödynnetään korkeatasoisia tutkimusympäristöjä. Ohjelmasta valmistuvilla tohtoreilla on vahvaa substanssiin liittyvää ydinosaamista sekä monipuolista tieteellistä ja viestinnällistä osaamista. He pystyvät toimimaan tehokkaasti korkeatasoisten kansainvälisten asiantuntijoiden ja yhteisöjen kanssa niin akatemiassa kuin teollisuudessa.
Ohjelmasta valmistuvat pystyvät arvioimaan ja analysoimaan aineistoja ja vastaamaan esitettyihin tutkimuskysymyksiin, sekä viestimään saavutettua tietotaitoa teollisuuteen ja akateemisiin yhteisöihin. Teknisten tieteiden tohtoriohjelmasta valmistuneilla on ymmärrys moninaisista uramahdollisuuksistaan ja he osaavat soveltaa tietojaan ja taitojaan sekä teollisuudessa että akateemisissa yhteisöissä.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Kaupunki
Teknisten tieteiden tohtoriohjelmalla on tiivis yhteys teollisuuteen. Tohtorimme osaavat muodostaa teollisuuden haasteista tieteellisiä tutkimuskysymyksiä ja soveltaa tieteellisiä menetelmiä uuden tiedon saavuttamiseksi.
Teknisten tieteiden tohtoriohjelman (TTITO) tavoitteena on kouluttaa korkeatasoisia ja monialaisia tohtoreita kansallisiin ja kansainvälisiin tarpeisiin. Ohjelman väitöskirjatutkijat saavuttavat valmiuksia tehdä tutkimusta ja toimia muissa vaativissa asiantuntijatehtävissä tohtoriohjelman tutkimusaloilla: 1. automaatio-ja systeemitekniikka, 2. kone- ja tuotantotekniikka sekä 3. materiaalitiede ja -tekniikka. Teknisten tieteiden tohtoriohjelmassa keskitytään tekniikkaan ja tutkimuksessa hyödynnetään korkeatasoisia tutkimusympäristöjä.
Ohjelmasta valmistuvilla tohtoreilla on vahvaa substanssiin liittyvää ydinosaamista sekä monipuolista tieteellistä ja viestinnällistä osaamista. He pystyvät toimimaan tehokkaasti korkeatasoisten kansainvälisten asiantuntijoiden ja yhteisöjen kanssa niin akatemiassa kuin teollisuudessa.
Ohjelmasta valmistuvat pystyvät arvioimaan ja analysoimaan aineistoja ja vastaamaan esitettyihin tutkimuskysymyksiin, sekä viestimään saavutettua tietotaitoa teollisuuteen ja akateemisiin yhteisöihin. Teknisten tieteiden tohtoriohjelmasta valmistuneilla on ymmärrys moninaisista uramahdollisuuksistaan ja he osaavat soveltaa tietojaan ja taitojaan sekä teollisuudessa että akateemisissa yhteisöissä.
Teknisten tieteiden tohtoriohjelman tutkimusalat:
- Automaatio- ja systeemitekniikka
- Kone- ja tuotantotekniikka
- Materiaalitiede ja -tekniikka
Opiskelijan oppaassa pääset tutustumaan tarkemmin tohtoriohjelman opetussuunnitelmaan.
Päätoimisesti opiskellen tavoitteena on suorittaa tohtorin tutkinto neljässä vuodessa.
Tohtorin tutkinnon suorittamiseksi jatkokoulutukseen otetun opiskelijan tulee:
- suorittaa jatkokoulutuksen opinnot (40 op);
- osoittaa tutkimusalallaan itsenäistä ja kriittistä ajattelua; sekä
- laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti
Alta löydät tämän tohtoriohjelman hakukelpoisuusvaatimukset, valintaperusteet, ohjeet hakemiseen sekä tietoa tulosten julkistamisesta. Perehdythän niihin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää hakuprosessista tai hakudokumenteista, olethan yhteydessä hakijapalveluihin. Mikäli sinulla on tutkintoon ja tutkimuksen tekemiseen liittyen kysyttävää, ota yhteyttä ohjelmaan osoitteella ens.doc.tau(a)tuni.fi.
Mikäli sinulla ei ole jo tiedossa vastuuohjaajaa, voit ennen mahdollisten ohjaajien kontaktoimista tutustua ohjelman alojen osalta tiedekunnassa tehtävään tutkimukseen tai kysyä neuvoa mahdollisten ohjaajien löytämiseksi sähköpostitse osoitteesta ens.doc.tau(a)tuni.fi.
Teknisten tieteiden tohtoriohjelma
Näytä
Yleisestä kelpoisuudesta tieteellisiin ja taiteellisiin jatkotutkinto-opintoihin säädetään yliopistolaissa (2009/558, 37§). Tohtorin tutkintoon voidaan hyväksyä hakija
- jolla soveltuva ylempi korkeakoulututkinto,
- jolla on soveltuva ylempi ammattikorkeakoulututkinto, tai
- jolla on soveltuva ulkomainen koulutus, joka asianomaisessa maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
Ulkomailla suoritettujen tutkintojen osalta edellytetään opintoja, jotka vastaavat laajuudeltaan suomalaisia tutkintoja (pääasiassa 180 + 120 ECTS), jotka antavat Suomessa jatko-opintokelpoisuuden. Ulkomaiseen tutkintoon tulee kuulua pro gradu - tai diplomityötyyppinen opinnäytetyö.
Yliopisto voi edellyttää tieteelliseen tai taiteelliseen jatkotutkintoon johtaviin opintoihin opiskelijaksi ottamansa henkilön suorittavan tarvittavan määrän täydentäviä opintoja koulutuksessa tarvittavien valmiuksien saavuttamiseksi. Hakijalle voidaan määrätä korkeintaan 60 opintopisteen verran täydentäviä opintoja.
Pääasiassa tohtorin tutkintoon hakevan suomen kielen taito todentuu, jos hakija on suorittanut korkeakoulututkinnon, jonka opetuskielenä on suomi. Suomessa suoritetut tutkinnot varmentuvat sähköisesti eikä erillistä sähköistä tai paperista liitettä kielitaidosta tarvitse toimittaa.
Muissa tapauksissa noudatetaan samoja periaatteita kuin alempien ja ylempien sekä ylempien tutkintojen opiskelijavalinnassa kulloinkin on voimassa. Mikäli todennat kielitaitosi jollakin näistä tavoista, liitäthän todisteen kielitaidosta hakemuksellesi. Tarvittaessa sinua voidaan pyytää toimittamaan oikeaksi todistettu kopio kielitaidon todenteesta.
Tohtoriohjelmaan hyväksyttävät opiskelijat suorittavat pääsääntöisesti tekniikan tohtorin tutkinnon. Jatko-opiskelijaksi puollettavalta henkilöltä vaaditaan riittävät perustiedot hakemuksessa määritellyltä jatkokoulutuksen tutkimusalalta. Erityisin perustein harkitaan opinto-oikeuden myöntämisedellytykset muissa tapauksissa. Yleisten kelpoisuusehtojen lisäksi jatko-opiskelijaksi valittavien opiskelijoiden soveltuvuutta arvioidaan seuraavilla perusteilla:
- tutkimus- ja opintosuunnitelmien tieteellinen taso ja relevanssi sekä suunnitelman to-
teuttamisen realistisuus; - perustutkinnon, suoritettujen opintojen ja tutkimusaiheen sopivuus tohtoriohjelmaan;
- menestys aiemmissa opinnoissa
- hakijan tiedot ja taidot sekä tohtorintutkinnon suorittamisessa vaadittava kielitaito;
- hakijan motivaatio ja aikaisempi kokemus;
- asiantuntevan ohjauksen saatavuus;
- tutkimukseen mahdollisesti tarvittava infra ja rahoitussuunnitelma.
Valintapäätöksiä tehtäessä otetaan huomioon kulloinkin käytettävissä olevat jatko-opiskelijoiden ohjausresurssit.Hakemukseen tulee aina liittää TAU ohjaajan puoltokirje.
Hakuaika
Jatko-opinto-oikeuden hakemiselle ja jatko-opintojen aloittamiselle ei ole erityistä hakuaikaa. Tohtoriohjelma käsittelee hakemuksia kerran kuukaudessa heinäkuuta lukuun ottamatta. Koulutukseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Linkki hakulomakkeeseen on avoinna hakuaikana.
Keväällä 2022 hakuaika on 3.1.-31.5.2022. Hakuaika päättyy klo 15.00.
Vastuuohjaaja ja muut ohjaajat
Hakemusta ei tule jättää ilman vastuuohjaajan (TAU) puoltokirjettä. Jatko-opintoja suunnittelevan hakijan tulee olla yhteydessä valitsemansa tutkimusalan vastuuprofessoriin ennen hakemuksen toimittamista tohtoriohjelmaan. Opiskelijan tulee hyväksyttää tutkimussuunnitelmansa tulevalla jatko-opintojensa vastuuohjaajalla. Vastuuprofessori käy hakijan kanssa läpi suunnitelmat jatko-opintojen läpiviemiseksi. Tässä vaiheessa professori myös selvittää, onko hakijalla riittävät ja ajanmukaiset perustiedot tutkimusalalta. Tarvittaessa professori harkitsee sopivia esitietovaatimuksia opinnoille. Hakuvaiheessa käydään läpi myös tutkinnon suoritusaikataulu sekä jatko-opintojen rahoituksen suunnittelu. Vastuuprofessori arvioi lausunnossaan hakijan edellytykset jatko-opiskelijaksi, tutkimusaiheen soveltuvuuden tutkimusalalle ja ottaa kantaa ohjausresurssien riittävyyteen. Tohtoriohjelma edellyttää, että jokaisella jatko-opiskelijalla on sekä vastuuohjaaja että ohjaaja.
Allekirjoittamalla opiskelijan tutkimussuunnitelman sekä kirjoittamalla hakemusta puoltavan lausunnon professori samalla sitoutuu opiskelijan jatko-opintojen vastuuohjaajaksi.
Mikäli sinulla ei ole jo tiedossa vastuuohjaajaa, voit ennen mahdollisten ohjaajien kontaktoimista tutustua ohjelman alojen osalta tiedekunnassa tehtävään tutkimukseen tai kysyä neuvoa mahdollisten ohjaajien löytämiseksi sähköpostitse osoitteesta ens.doc.tau(a)tuni.fi.
Hakemus ja tarvittavat liitteet
Hakemus ja siihen tarvittavat liitteet toimitetaan sähköisessä Opintopolku –hakujärjestelmässä. Hakulomake ja liitteet toivotaan saatavan englanninkielisinä. Suomessa jatko-opintokelpoisen korkeakoulututkinnon suorittaneilta hakijoilta pyydetään:
A. vastuuohjaajan lausunto, n. 1 A4 (pyydetään vastuuohjaajalta ja liitetään hakemuksen muihin dokumentteihin)
B. Opintosuunnitelma, max. 1A4
Opintojen laajuus on vähintään yhteensä 40 opintopistettä. Huomioi, että opinnot muodostuvat tutkimusalan ja tieteenalan opinnoista ja yleisistä valmiuksista. Tutkimusalan ja tieteenalan opintojen laajuus on vähintään 25 opintopistettä ja yleisten valmiuksien laajuus vähintään 10 opintopistettä. Näin ollen loput 5 op voidaan sijoittaa sisällöstä riippuen joko yleisiin valmiuksiin tai tutkimusalan ja tieteenalan opintoihin. Kaikkien opintojen tulee olla jatko-opintokelpoisia. Further advice: anna.nykanen [at] tuni.fi
Tampereen yliopiston jatko-opintokelpoiset kurssit.
Opintosuunnitelman tulee olla hakijan ja vastuuohjaajan allekirjoittama.
C. Tutkimussuunnitelma, max. 1A4
Yleisluontoinen kuvaus tutkimuksen tavoitteista, taustasta, tehtävistä, aikataulusta ja tarvittaessa suunnitellusita julkaisufoorumeista. Tutkimussuunnitelman tulee olla hakijan ja vastuuohjaajan allekirjoittama.
D. Tutkintotodistuksen ja opintorekisteriotteen kopio, jos aiempi tutkinto ei ole suoritettu Tampereen yliopistossa
Tarkemmat hakuohjeet löydät nettisivuiltamme. Hakuohjeet muualla kuin Suomessa jatko-opintokelpoisen korkeakoulututkinnon suorittaneille hakijoille löytyvät englanninkieliseltä sivustolta.
Tohtoriohjelma käsittelee hakemuksia kerran kuukaudessa heinäkuuta lukuun ottamatta. Valinnan tulos ilmoitetaan hakijoille kuun loppuun mennessä. Mikäli hakemus tai liitteet ovat puutteellisia, hakemuksen käsittely voidaan siirtää seuraavalle käsittelykerralle. Jos mahdollista, täytä hakemus englanniksi.
Opiskelijavalintaan tyytymätön voi pyytää siihen kirjallisesti oikaisua tiedekuntaneuvostolta 14 päivän kuluessa ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä. Perusteltu oikaisupyyntö tulee toimittaa Tampereen yliopistoon sähköpostitse osoitteella tau [at] tuni.fi
Yhden korkeakoulupaikan sääntö
Yliopistojen jatkotutkintoja eli lisensiaatin ja tohtorin tutkintoja koskee yhden korkeakoulupaikan sääntö. Voit ottaa vastaan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan.
Paikan vastaanottaminen
Säilyttääksesi saamasi opiskelupaikan ilmoita opiskelupaikan vastaanottamisesta sähköisesti suomalaisilla verkkopankkitunnuksilla Oma Opintopolku -palvelussa. Mikäli et pysty vastaanottamaan paikkaa sähköisesti, ole yhteydessä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Ilmoituksen on oltava perillä viimeistään valintaa seuraavan kuun 15. päivä klo 15.00 mennessä. Mikäli opiskelupaikan vastaanottamisilmoitus ei ole saapunut perille määräaikana, menetät sinulle varatun opiskelupaikan.
Ilmoittautuminen
Uuden jatko-opiskelijan tulee ilmoittautua yliopistoon hyväksymiskirjeen mukana toimitettavien ohjeiden mukaan Opintopolun kautta. Mikäli et pysty ilmottautumaan sähköisesti, ole yhteydessä Tampereen yliopiston Opintotoimistoon.
Jatkotutkintoa suorittava opiskelija on velvollinen ilmoittautumaan yliopistoon lukuvuosittain yliopiston ilmoittautumisohjeiden mukaisesti. Ainoastaan läsnäolevaksi ilmoittautunut voi osallistua opetukseen ja harjoittaa opintoja yliopistossa.
Jatko-opiskelija, joka ei ole ilmoittautunut määräaikaan mennessä läsnä- tai poissaolevaksi yliopiston määräämällä tavalla, menettää opiskeluoikeutensa ja yliopiston tarjoamien tietotekniikkapalvelujen käyttöoikeuden. Jos opiskelija haluaa myöhemmin jatkaa opintojaan, hänen on kirjallisesti haettava tiedekunnalta oikeutta päästä uudelleen opiskelijaksi.