Punainen neliö

Norssin 5A villiniittyä perustamassa

Tampereen yliopiston normaalikoulun 5A perustamassa villiniittyä ja suojelemassa uhanalaista mäkihiilikoita

Norssin 5A-luokka sai ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua paahteinen ketoalueen (tuttavallisemmin villiniityn) perustamiseen ja samalla kosketuksen uhanalaisen mäkihiilikoin (Anacampsis fuscella) suojelemiseen. Villiniitty perustettiin Norssin G-käytävän ja Mäntyhaantien puoleiselle nurmikaistaleelle. Kaistaleelta poistettiin nurmikko ja tilalle tuotiin hiekkaa, jota paahteisen ketoalueen kasvit tarvitsevat.  Metsäapila on mäkihiilikoin toukkien ravintokasvi. Muita paahteiselle kedolle sopivia kasvilajeja ovat mäkitervakko, keltamaite, masmalo, tunturikurjenherne, nuokkukohokki, kissankäpälä, isomaksaruoho ja idänkeulankärki.


5A:n oppilaat kylvivät siemeniä ja istuttivat taimia 12.10.2018 ympäristöopin tunnilla. Siemenet ja taimet tulivat Villi vyöhyke ry:ltä, joka on vuonna 2013 Tampereella perustettu luonnonsuojeluyhdistys. Yhdistyksen tavoitteena on toteuttaa, kokeilla ja kehittää uudenlaisia luonnonsuojelu- ja hoitokäytäntöjä. Yhdistys oli puheenjohtajansa Jere Niemisen johdolla opastamassa oppilaita kylvössä ja luennoivat lyhyesti myös luokkatilassa mäkihiilikoista ja tulevasta niitystä. Mukana projektissa on myös Tampereen yliopiston kestävän kehityksen työryhmä sekä Suomen Yliopistokiinteistöt Oy.

Oppilaat olivat erittäin aktiivisesti mukana toiminnassa ja saivat kiitosta Villi vyöhyke ry:ltä. Seuraava kylvö tapahtuu jälleen ensi syksynä, joten toiminta tulee jatkumaan tulevinakin vuosina. Kylvöjä tehdään näillä näkymin kolmena seuraavana vuonna. Villiniitty monipuolistaa koulun ympäristöä ja sitä voidaan jatkossa käyttää myös opetusympäristönä. Villiniitylle tulee infokyltti, jossa kerrotaan villiniitystä ja mäkihiilikoista tarkemmin. Ohessa linkki Villi vyöhyke ry:n alasivuille, jossa tarkempaa tietoa ja kuvia:

http://villivyohyke.net/ver2/toiminta/normaalikoulu/

Teksti:
Sami Vartiainen
Tampereen yliopiston normaalikoulu