12–15 -vuotiaiden koronarokotukset järjestetään pääosin kouluilla Tampereella

Tampereella 12-15 -vuotiaiden perusopetuksen oppilaiden koronarokotukset toteutetaan pääosin kouluilla. Rokotukset käynnistyvät 16.8.2021 alkavalla viikolla. Myös Tampereella koulua käyvällä 12–15 -vuotiaalla ulkopaikkakuntalaisella on mahdollisuus saada rokote koulunsa kautta. Osa ikäryhmästä on saanut rokotteen jo aiemmin riskiryhmään kuulumisen vuoksi. Rokotteen jo saaneet saavat tehosterokotteensa aiemmin tehdyn suunnitelman mukaisesti.

Koulukohtaiset rokotusajankohdat ilmoitetaan oppilaille ja huoltajille Wilman kautta. Jos rokotteen saaminen ei ole mahdollista koulun rokotuspäivänä tai huoltajaa tarvitaan rokotustilanteessa, on rokote saatavilla ma 16.8. alkaen Ratinan massarokotuspisteellä ajanvarauksella tai walk-in -linjalla maanantaista perjantaihin klo 8-18 tai omalla terveysasemalla ajanvarauksella. Lisää tietoa massarokotuspisteen toiminnasta Tampereen Koronarokotukset-verkkosivuilla.

12–15-vuotiaat rokotetaan mRNA-rokotteella. Koronarokotukseen kuuluu kaksi rokoteannosta. Toinen rokoteannos annetaan 8-12 viikon kuluttua ensimmäisestä.

Koronarokotus on maksuton ja sen ottaminen on vapaaehtoista. Kuten muidenkin rokotteiden kohdalla, alaikäinen voi itse päättää koronarokotteen ottamisesta, jos rokotuksen antava terveydenhuollon ammattilainen katsoo, että hän ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsenäiselle päätöksenteolle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti. Jos nuori ei ole kykenevä tai halukas päättämään rokotuksestaan itse, tarvitaan suostumus huoltajilta. Etukäteen ei tarvitse ilmoittaa terveydenhoitajalle, ottaako rokotteen vai ei.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL suosittelee koronarokotusta 12 vuotta täyttäneille nuorille, sillä rokottamalla voidaan suojata nuoria ja samalla heidän lähipiiriään erityisesti vakavalta koronavirustaudilta. Koska rokotukset estävät suuren osan tartunnoista, ne vähentävät myös lapsiin ja nuoriin kohdistuvien rajoitustoimien tarvetta. Lisätietoa lasten ja nuorten koronarokotuksista löytyy THL:n verkkosivuilta.

Lisätietoja

ylilääkäri Tuire Sannisto (tuire.sannisto@tampere.fi, 050 468 9166) ja hoitotyön päällikkö Leena Vekara (leena.vekara@tampere.fi, 050 531 7201)