Punainen neliö

Vuoden 2024 Talousguru-kilpailun voitti Patrick Itäniemi

Vain yksi on talousguru

Vuoden 2024 Talousguru-kilpailun voitti Patrick Itäniemi.

 

Kilpailun finaali käytiin Helsingissä Alma-talossa karkauspäivänä 29. helmikuuta 2024. Jännitys huipentui iltapäivällä kello 15.45 alkaneeseen palkintojenjakoon. Norssilaisten riemu oli suuri, kun Patrick Itäniemi julistettiin voittajaksi.

  • Olen tähdännyt tähän kahdeksannesta luokasta lähtien, Itäniemi kertoi aito tohtorinhattu eli Talousguru-hattu päässään.

Gurun on helppo hymyillä.

Myös tukijoukkoina paikalle tulleet historian ja yhteiskuntaopin lehtori Eija Niskanen ja äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Harri Mustonen tuulettivat railakkaasti voittajan julistamisen jälkeen.

  • Jess! kuului kevyehkö karjaisu, kun Finanssiala ry:n hallituksen puheenjohtaja, Nordean henkilöasiakkaista Pohjoismaissa vastaava johtaja Sara Mella asetti Talousguru-hatun Itäniemen päähän.
  • Koulukin saa olla ylpeä Patrickin menestyksestä, Niskanen ja Mustonen totesivat ja riensivät onnittelemaan voittajaa.

Suomen talousguru -kilpailu käydään vuosittain. Sen järjestävät Finanssiala ry, FINE Vakuutus- ja rahoitusneuvonta ja Historian ja yhteiskuntaopin opettajat ry. Palkinnot ovat vaikuttavia: Kolme ensimmäistä saa rahapalkinnon; voittaja saa 1 000 euroa. Lisäksi kahdeksan eri yliopistoa tarjoaa suoraan opiskelupaikkoja finalisteille.

Kouluakin muistetaan. Koulu saa vuoden ajaksi voittajalle annetun aidon Talousguru-hatun. Sen jalustaan kaiverretaan vuosittain voittajakoulun nimi. Siten Itäniemen voitto on merkittävä myös Norssin ja etenkin Business Norssi -linjan kannalta.

Kilpailun ensimmäinen osa eli alkukarsinta on kirjallinen koe, joka pidetään tammikuussa yhtä aikaa lukioissa ympäri Suomen. Tänä vuonna osallistuvia kouluja oli 126 ja osallistujia kaikkiaan noin 1 300. Alkukarsinnasta pääsi Helsingissä järjestettävään finaaliin 14 Suomen parasta nuorta taloustietäjää. Katso kooste vuoden 2024 Talousgurusta. 

Finaali on kaksiosainen: Aamupäivällä on kirjallinen koe. Puolessatoista tunnissa kirjoitetaan annetusta aiheesta enintään 8 000 merkkiä sisältävä essee, jonka osuus arvioinnista on 75 prosenttia. Iltapäivällä kello 14 jännitys tiivistyy toisessa osassa, jossa kilpailija asetetaan väittelemään annetusta aiheesta yhtä toista kilpailijaa vastaan. Väittelyt kestävät kukin viisi minuuttia. Ensin kumpikin saa käyttää minuutin mittaisen avauspuheenvuoron. Sen jälkeen on vapaata väittelyä kolme minuuttia.

Vahvan talouden asiantuntemuksensa Itäniemi osoitti jo aamupäivän esseessään, joka käsitteli Suomen työn tuottavuuden kasvun hidastumista viime vuosikymmeninä. Lisäksi esseessä tuli pohtia, miten tuottavuuden kasvua voitaisiin nopeuttaa.

Esseen lisäksi Itäniemi pääsi finaalissa toiselle vahvuusalueelleen eli väittelemään itselleen mieleisestä aiheesta ”Vientivetoinen palkkamalli on hyvä asia”. Hän puolusti väitettä omaan tapaansa rauhallisesti ja vakuuttavasti. Hankittu kokemus esiintymisestä tuo varmuutta, ja Itäniemen karisma puri asiantuntevaan tuomaristoon. Kauppalehti lähetti väittelyt suorana lähetyksenä.

Voitto tuli oikealle kilpailijalle. Pitkäjänteinen työ ja itsensä haastaminen ovat rakentaneet Itäniemestä voittajan.

Kuva ja teksti Harri Mustonen