
Tohtoriohjelmat
Informaatioteknologian ja viestinnän tiedekunta

Johtamisen ja talouden tiedekunta
Kasvatustieteen ja kulttuurin tiedekunta

Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunta
Rakennetun ympäristön tiedekunta
Tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunta
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta
Filosofian tohtoriohjelma (DPPH)
Historian tohtoriohjelma (DPHI)
Kansainvälinen epidemiologian ja kansanterveyden tohtoriohjelma, sivu vain englanniksi,
International Doctoral Programme in Epidemiology and Public Health (IPPE)
Kirjallisuustieteen tohtoriohjelma (DPLS)
Lääketieteen tohtoriohjelma (DPMD)
Psykologian ja logopedian tohtoriohjelma (DPPL)

Tohtoriopinnoista
Tohtoriopintojen rakenne ja kesto
Väitöskirjan lisäksi tutkintoon kuuluu 40 opintopistettä muita opintoja, jotka suunnitellaan tukemaan omaa tutkimustyötä. Muiden opintojen rakenteeseen pääset tutustumaan tohtoriohjelman opetussuunnitelmassa.
Tohtorintutkinnon ohjeellinen suorittamisaika on päätoimisilla opiskelijoilla neljä vuotta. Sivutoimisilla opiskelijoilla suorittamisaika voi olla pidempi.
Väitöskirja
Tohtorintutkinnon suorittamiseksi tohtorikoulutukseen valitun opiskelijan tulee laatia väitöskirja ja puolustaa sitä julkisesti. Väitöskirja on tohtorintutkintoon kuuluva opinnäytetyö, jolla opiskelija osoittaa pystyvänsä luomaan tutkimusalalla uutta tieteellistä tietoa. Väitöskirjan tekeminen edellyttää opiskelijalta itsenäistä tieteellistä työskentelyä.
Tohtoriopintojen rahoittaminen
Tohtorikoulutuksen voi rahoittaa monella eri tavalla, eikä jatko-opiskeluoikeus takaa rahoitusta. Vastuuohjaajan kanssa on hyvä käydä ennen opintojen aloittamista keskustelu jatko-opintojen rahoittamisesta. Jatko-opintojen rahoittamisvaihtoehtoja ovat ainakin:
- Yliopistolla työsuhteeseen perustuva rahoitus (projektirahoitus tai erillinen tohtorikoulutusrahoitus)
- Stipendit ja apurahat säätiöistä
- Opintotuki
- Aikuiskoulutustuki
Teollisuuden tohtorikoulu (DSII)
Teollisuuden tohtorikoulu (Doctoral School of Industry Innovations, DSII) on ainutlaatuinen tapa yhdistää väitöskirjatutkimus, yritysten liiketoimintahaasteiden ratkaiseminen, ammatillisten verkostojen luominen ja innovaatiotyöhön perehtyminen. Tampereen yliopisto palkkaa tohtorikoulutettavat neljäksi vuodeksi projektiin, jonka rahoitukseen yritys osallistuu.
Tutkijakoulu
Tutkijakoulu tukee kaikkien yliopistomme jatko-opiskelijoiden laaja-alaista osaamista, tutkijataitojen kehittymistä sekä kansainvälisyyttä ja yleistä hyvinvointia. Tutkijakoulun kursseilla ja muissa monitieteisissä tilaisuuksissa eri tieteidenalojen väitöskirjatutkijat tapaavat toisiaan.
Tutkijakoulu tarjoaa vuosittain noin 50 kurssia, joista väitöskirjatutkija voi valita jatko-opintoihinsa ja tutkimukseensa sopivia opintoja. Kursseja on suomen- ja englanninkielisinä sekä lähiopetuksena että verkossa. Koulutustarjonta kattaa monipuolisesti myös akateemisen ympäristön ulkopuolella tarvittavia tutkijan taitoja.
Kurssitoiminnan lisäksi tutkijakoulu järjestää koko korkeakouluyhteisön tutkijoille avoimia luentoja sekä tapahtumia, kuten väitöskirjatutkijoiden aamukahvit, kansainvälisen liikkuvuus- ja verkottumistapahtuma Mobility Cafén ja Orientaatiopäivät.
Tietoa hakemisesta
Tarkemmat tiedot valintaperusteista löydät kunkin tohtoriohjelman valintaperusteista opintopolusta ja yleisohjeet ja hakuajat löydät helposti sivultamme: