
Tietojohtaminen

Tietojohtamisen tutkimusta ja opetusta on ollut Tampereella jo yli 20 vuotta. Vuonna 1999 ensimmäiset tietojohtamisen opiskelijat aloittivat opiskelun ja vuonna 2002 perustettiin tiedonhallinnan laitos, joka kokosi yhteen tietojohtamisen monipuolisen tutkimuksen ja opetuksen Tampereella ja loi näin perustan nykyiselle tietojohtamisen tutkimukselle, opetukselle ja yhteiskunnalliselle vaikuttavuudelle.
Tampereen yliopiston tietojohtamisen yksikössä työskentelee tällä hetkellä 6 professoria ja reilut 30 opetuksen ja tutkimuksen ammattilaista. Tietojohtaminen tarjoaa digitalisoituvassa yhteiskunnassa yhä ajankohtaisempana alana erinomaisen sillan esimerkiksi tietotekniikan, rakentamisen, signaalinkäsittelyn, liiketaloustieteen, hallintotieteen, yhteiskuntatieteiden ja terveystieteiden suuntaan. Yksiköllämme on meneillään useita yhteiskunnan ajankohtaisia haasteita ratkovia yhteishankkeita näiden tieteenalojen kanssa, ja tämä monitieteinen tutkimusasetelma tulee entisestään lisääntymään tulevaisuudessa.
Tietojohtamisessa tieteenalana tutkitaan ja kehitetään erilaisia työkaluja, prosesseja, tekniikoita ja käytäntöjä, joiden avulla tietoa voidaan kerätä, analysoida, jalostaa ja hyödyntää erilaisissa organisaatiossa ja niiden toiminnassa. Tietojohtaminen (engl. Information and Knowledge Management) on suomen kielellä hyvin toimiva sateenvarjotermi, joka pitää sisällään sekä tiedon johtamisen että tiedolla johtamisen. Tätä kokonaisvaltaista lähestymistapaa tarvitaan käytännön haasteiden ratkomisessa niin yksityisellä kuin julkisella sektorilla.
Nina Helander
Miten tiedolla luodaan arvoa?
Tietojohtamisen tutkimus on kansainvälisesti tunnustettua tietojärjestelmätieteen (IS) ja tietämyksen hallinnan (KM) alueilla ja tutkimusryhmämme toimii aktiivisesti osana kansainvälistä tiedeyhteisöä. Tutkimuksemme on käytännön kannalta merkityksellistä ja tuotamme monipuolisesti tutkittua tietoa, ratkaisuja ja osaamista yhteiskunnan eri toimijoiden päätöksenteon tueksi.
Tietojohtaminen keskittyy tietoperusteiseen arvonluontiin digitalisoituvassa ympäristössä ja tuottaa ymmärrystä ja osaamista tiedolla ohjautuvuuden ja vaikuttavuuden monihaasteisiin kysymyksiin.
Tietojohtamisen keskiössä on tietoperustainen arvonluonti yhdistäen erilaisia menetelmiä ja näkökulmia niin johtamisen, liiketoiminnan kuin tietotekniikan tieteenaloilta. Tutkimme ja kehitämme työkaluja ja toimintatapoja tiedolla johtamiseen ja tiedon hyödyntämiseen niin yksilön ja organisaation näkökulmasta kuin yhteiskunnallisellakin tasolla.
NOVI -tutkimusryhmässä, joka muodostuu tietojohtamisen yksiköstä, on meneillään useita ERASMUS/EAKR-hankkeita sekä Suomen Akatemian rahoittamia hankkeita. Teemme myös tiivistä yhteistyötä erilaisten organisaatioiden, yritysten, julkishallinnon ja säätiöiden kanssa.
Tutkimusprojektit (esimerkkejä):
4APIs – From SaaS to Platform APIs
CORE - Yhteistoiminnallisia ratkaisuja sirpaloituvien yhteiskuntien ongelmiin – käänne yhteishallintaan ympäristöpäätöksenteossa
ECIU University - Explores ground-breaking and innovative educational model on a European scale. NOVI leads the activities on adoption of micro-credentials.
EdDiCo - Explores the development and certification of digital competences of educators.
INFOSTORY – Tarinat tietotekniikan toteutuksessa. Kriittinen tutkimus tarinankerronnasta tietojärjestelmien kehittämisessä
KEKEOS - Kestävä kehitys Mikro- ja pk-sektorilla. Osaamisen kehittämisen pilotointi
MicroHe - provide the most comprehensive policy analysis yet conducted of the impact of modularisation, unbundling and micro-credentialing in European Higher Education
Mosaik – Menetelmä julkisen sektorin innovaatiokulttuurityöhön / Metod för Offentlig Sektors Arbete med InnovationsKultur (MOSAIK). Hankkeen tavoitteena on kehittää kuntaorganisaation innovaatiokulttuuria Knivstassa, yhdessä Ruotsin nopeimmin kasvavista kunnista.
Smart100Business - Smart100Business -hanke vahvistaa maakunnan älykästä erikoistumista erityisesti Siniseen kasvuun liittyvää osaamista parantamalla. Sinisellä kasvulla tarkoitetaan hankkeessa meriklusterin ja meriteollisuuden kehittämistä makro- ja mikrotasoilla.
VAM Realities - Erasmus+ -rahoitteisessa VAM Realities -hankkeessa tutkitaan virtuaalitodellisuuden (Virtual Reality, VR), lisätyn todellisuuden (Augmented Reality, AR) sekä yhdistetyn todellisuuden (Mixed Reality, MR) hyödyntämistä ja käyttöönottoa erityisesti valmistavan teollisuuden pk-yrityksissä. Tutkimushanke käynnistyi vuoden 2020 alussa ja hanke kestää vuoden 2022 loppuun asti.
WeLearn - WeLearn is a project that aims to find ways to support teachers and students in higher education to support neighbourness in their multicultural learning environments.
VRinSight - Explores the adoption of Virtual Reality in Higher Education. NOVI examines the use of multi-user or social virtual reality for remote collaboration.
Opetus tietojohtamisen alalla
Tietojohtamisen koulutuksesta valmistuu diplomi-insinöörejä, tekniikan ja filosofian tohtoreita, kaiken kaikkiaan monialaisia osaajia, jotka tuntevat liiketalouden työkalut sekä tietotekniikan mahdollisuudet ihmisten välisen yhteistyön tukemisessa, tiedonhallinnassa ja organisaatioiden kehittämisessä. Kouluttamamme tietojohtamisen ammattilaiset osaavat jalostaa datasta tietämystä, soveltaa uusinta tieto- ja viestintäteknologiaa ja painivat organisaatioiden arjessa yhteiskunnan viimeisimpien trendien, kuten digitalisaation, parissa ja tuottavat ratkaisuja liiketoiminnan ja yhteiskunnan ongelmiin huomioiden mahdollisuuden tietopohjaiseen arvonluomiseen.
Tietojohtamiselta valmistuneet DI:t viedään työmarkkinoilla ns. käsistä, sillä opinnot on rakennettu vastaamaan työelämän tarpeita. Tietojohtamisen lisäksi opinnoissa korostuvat liiketalous ja tietotekniikka.
Tietojohtamisen DI-tutkinnossa voit oman mielenkiintosi mukaan syventyä johonkin seuraavista:
Tiedon ja osaamisen hallinta
Tietojärjestelmien johtaminen
Liikenne, logistiikka ja informaatio
Lisäksi voit jatkaa joko informaatioanalytiikkaan tai tuote- ja prosessitiedon hallintaan tai vaihtoehtoisesti laajentaa osaamistasi jollain muulla teknisellä kokonaisuudella.
Johtamisen ja tietotekniikan maisteriohjelma Porissa tarjoaa ainutlaatuisen yhdistelmän tuotantotalouden ja ohjelmistotuotannon opintoja. Voit erikoistua joko tuotantotalouteen tai ohjelmistotuotantoon kiinnostuksesi ja uratavoitteidesi mukaan.
Joustavat opetusmuodot tukevat hyvin työn ohessa opiskelua. Voit opiskella myös verkkopainotteisella linjalla, jolloin opinnot edellyttävät läsnäoloa keskimäärin vain 1-2 päivää kuukaudessa. Oman tutkinto-ohjelman opintojen lisäksi voit hyödyntää laajasti sekä Porin yliopistokeskuksen että Tampereen korkeakouluyhteisön opetustarjontaa tekniikan opinnoista eri alojen ammatillisiin opintoihin.
Tietojohtajakilta Man@gerin tarjoamat vierailut ympäröivään yritysmaailmaan ja case-kisat pitävät huolen siitä, että opinnot eivät jää teoriatasolle. Man@ger tuo lisäksi aktiivisen opiskelijayhteisön, joka takaa, että opiskeluaika on elämän parasta aikaa.
Tietojohtamisen yksikkö panostaa monipuoliseen yhteistyöhön eri toimijoiden kanssa alueellisella, kansallisella ja kansainvälisellä tasolla. Yksikkömme tarjoaa innovatiivisia ja laaja-alaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön sekä tutkimuksen että opetuksen parissa. Pystymme joustavasti tekemään yhteistyötä, olipa kyseessä sitten pieni tai iso kehitys- tai tutkimustarve. Alla esimerkkejä yhteistyömahdollisuuksista.
Tutustu yhteistyön mahdollisuuksiin
Ota rohkeasti yhteyttä ja lähde rakentamaan yhteistyötä kanssamme!
Tiedolla johtaminen
Nina Helander
Hannu Kärkkäinen
Henri Pirkkalainen

Hongxiu Li
Tietojärjestelmien johtaminen
Samuli Pekkola
Henri Pirkkalainen

Hongxiu Li
Digitaalisen liiketoiminnan johtaminen
Nina Helander
Hannu Kärkkäinen
Marko Seppänen

Opetusyhteistyö
Pasi Hellsten
Jussi Myllärniemi
Tutustu myös yliopiston tarjoamiin yhteistyömahdollisuuksiin:
Yksikön johtaja
Nina Helander
Professorit ja Tenure Track -tutkijat
Nina Helander
Hannu Kärkkäinen
Hongxiu Li
Samuli Pekkola
Henri Pirkkalainen

Marko Seppänen

Opetus- ja tutkimushenkilöstö
Rainer Breite
Gehan Ethugala Pathiranage
Jayesh Gupta

Pasi Hellsten
Saeid Heshmatisafa
Jukka Huhtamäki
Ilona Ilvonen

Henri Jalo
Prasanna Kukkamalla
Miika Kumpulainen
Jonna Käpylä
Prashanth Madhala
Karan Menon

Givemore Muchenje
Jussi Myllärniemi
Miikka Palvalin
Emma Partanen
Pasi Raatikainen

Tapio Salminen
Virpi Sillanpää
Ira Sood
Krista Sorri

Anu Suominen
Osku Torro
Hannele Väyrynen

Maija Ylinen
