
Tietojohtaminen, Teknis-taloudellinen koulutus
Digitalisaatio työllistää tietojohtajia nyt ja tulevaisuudessa
Digitalisaatio, globalisaatio, teollinen internet, älyliikenne - monet yhteiskunnan nykyiset ja tulevat haasteet kaipaavat tietojohtamisen ratkaisuja. Tiesitkö, että arkisetkin laitteet, kuten jääkaappi tai älykoru, tuottavat dataa?
Miten organisaatiot hyödyntävät sosiaalisen median synnyttämää tietoa? Miten työntekijöiden osaamista tulisi johtaa? Tietojohtajana lähestyt näitä asioita data-analytiikan, ihmisten johtamisen, ohjelmistotekniikan ja tietojärjestelmien kautta. Tietojohtamisen ammattilaisena painit yhteiskunnan viimeisimpien trendien parissa ja tuotat ratkaisuja liiketoiminnan ongelmiin. Opit hyödyntämään olemassa olevaa dataa sekä organisaation sisältä että sen ulkopuolelta sekä soveltamaan uusinta tieto- ja viestintäteknologiaa.
Yritysyhteistyötä on todella paljon, joten opinnoissa käsitellään työelämän ajankohtaisia teemoja. Ryhmätyöt, esiintymistaidot, ongelmanratkaisu oikeiden yritysten kanssa ja vuorovaikutustaidot ovat tietojohtamisen opiskelijoille arkipäivää. Näitä asioita opiskelemalla myös sinulla on mahdollisuus olla tulevaisuuden suunnannäyttäjä.
Tämän lisäksi tietojohtajakilta Man@gerin tarjoamat vierailut ympäröivään yritysmaailmaan ja case-kisat pitävät huolen siitä, että opinnot eivät jää teoriatasolle. Man@ger tuo lisäksi aktiivisen opiskelijayhteisön, joka takaa että opiskeluaika on elämän parasta aikaa.

Tutustu killan toimintaan
Tietojohtajakilta Man@ger on aktiivinen opiskelijajärjestösi, joka tarjoaa hauskuutta ja hyötyä monessa muodossa.

Tietojohtamisen diplomi-insinööreiksi valmistuneiden kokemuksia
"Kiitos vuosista, ne on ollut tähän astisen elämäni parhaat." "Kampus ja palvelut toimivat todella hyvin" "Loistavaa, että olen voinut sisällyttää tutkintooni niin tietotekniikan, tuotantotalouden kuin signaalinkäsittelyn opintoja." "Kilta ja kerhotoiminta Hervannassa ainutlaatuisen hienoa!"
Katso videolta lisätietoja tietojohtamisesta

Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Kampus
Tieto on valtaa – myös yrityksissä ja erilaissa organisaatioissa. Tietojohtamisessa yhdistyvät liiketalous ja tietotekniikka digiaikakauden tarpeiden mukaisesti. Tietojohtamisen DI-tutkinto antaa erinomaiset eväät tulevaisuuden työmarkkinoille digitalisoituvassa maailmassa. Useat digitalisoitumisen luomista uusista ja kiinnostavimmista ammateista liittyvät tietojohtamiseen, ja esimerkkinä data-analyytikko onkin nimetty vuosisadan seksikkäimmäksi ammatiksi.
Tietojohtamisen koulutus koostuu kolmevuotisesta teknis-taloudellisesta kandidaatin tutkinnosta ja kaksivuotisesta tietojohtamisen DI-tutkinnosta. Tekniikan kandidaatin tutkinnon suoritettuaan opiskelija ymmärtää liiketoiminnan menestystekijöitä ja tietotekniikan ja tietojohtamisen merkityksen liiketoiminnassa. DI-tutkinnossa voit syventyä esimerkiksi johtamisen, tietojärjestelmien tai liikennejärjestelmien ajankohtaisiin haasteisiin. Valmistuttuasi tietojohtamisen diplomi-insinööriksi toimit asiantuntija-, kehittämis- ja johtamistehtävissä.
Tampereen yliopisto on Suomen johtava toimija tietojohtamisen alueella. Tampereella on tarjolla monipuolinen kattaus tietojohtamisen erikoisosaamista. Tietojohtamisen opintojen lisäksi tutkinto-ohjelmassa opiskellaan teollisuustaloutta ja tietotekniikkaa sekä oman valinnan mukaan muita aineita Tampereen korkeakouluyhteisön laajasta tarjonnasta.
Kandidaatin tutkinnossa on yksittäisiä opintojaksoja myös englanniksi, mutta opetus on pääosin suomeksi, DI-tutkinnossa englanninkielistä opetusta on tarjolla enemmän ja opintoja englanniksi on mahdollista valita paljonkin.
Opinnot aloitetaan laajalla johdantokurssilla, joka tutustuttaa tietojohtamiseen, tuotantotalouteen, yritysten toimintaan ja yliopisto-opiskeluun sekä tietenkin opiskelutovereihin. Yritysvierailut, yrityspeli ja ryhmätyöt kuuluvat jo ensimmäiseen syksyyn. Näin opiskelijalle rakentuu heti opintojen alkuvaiheessa ymmärrys yritystoiminnan keskeisistä osa-alueista ja tätä tukeva tekninen osaamisperusta. Myöhemmin opiskelija voi valita mielekkään suuntautumisen sekä talouden että tekniikan osa-alueilta. Opinnoissa painotetaan myös työelämän vaatimien kieli-, esiintymis- ja ryhmätyötaitojen kehittämistä.
Tietojohtamisen kandidaattivaihe koostuu vahvan teknisen pohjan antavista matematiikan, fysiikan, kemian ja kielten opinnoista sekä talouden ja tietojohtamisen eri osa-alueiden perusopinnoista. Tutkintoon kuuluu tietotekninen opintokokonaisuus, sillä tietotekninen osaaminen on oleellista tietojohtajille. Opiskelu on monipuolista ja sisältää luento-opetusta, pienryhmäopetusta, harjoituksia ja harjoitustöitä sekä yksin että ryhmissä. Osa harjoituksista on case-tehtäviä, joissa ratkotaan yrityselämässä esiintyviä ongelmatilanteita.
Kandidaatin tutkinto opiskellaan tietojohtamisen ja tuotantotalouden yhteisessä kandidaatin tutkinto-ohjelmassa. Tietojohtamisen DI-tutkinnossa syvennytään valittuun aiheeseen monipuolisesti luentojen, harjoitustöiden ja case-kurssien kautta. Opiskelija oppii hyödyntämään tietoresursseja ja tieto- ja viestintäteknologiaa sekä soveltamaan niitä tieto- ja palveluyhteiskunnan erityishaasteiden ratkaisemiseen. Tietojohtaminen tarjoaa keinoja sekä yritysten että julkisen sektorin organisaatioiden toiminnan kehittämiseen. Kursseilla käsitellään muun muassa aitoja liiketoimintaongelmia johdon informaatiotarpeineen. Näihin tietotarpeisiin opiskelijat toteuttavat ratkaisuja. Tampereen yliopisto tarjoaa opiskelijoilleen laaja-alaisen poikkiteknisen koulutuksen. Tarkemmin tietojohtamisen opintoihin voi tutustua sähköisessä opinto-oppaassa.
Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) kandidaatin tutkintoon hyväksytetään viimeistään toisen vuoden syksyllä ja siinä yhteydessä valitaan opintokokonaisuudet. Opintojen suunnittelussa auttavat opiskelijatuutorit, opettajamentorit, opintoneuvoja ja opintosuunnittelija.
Maisterivaiheessa eli neljäntenä opiskeluvuonna valitaan syventävä kokonaisuus ja mahdollinen syventymisvaihtoehto seuraavista:
Tiedon ja osaamisen johtaminen
Tieto ja osaaminen ovat yritysten keskeisimpiä menestystekijöitä. Niiden rooli on tärkeä myös johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä. Tiedon ja osaamisen johtamisen kokonaisuudessa opiskellaan tietojohtamisen menetelmiä ja johtamismalleja sekä niiden hyödyntämistä yritysten ja organisaatioiden kehittämisessä. Opintokokonaisuus valmistaa opiskelijoita laaja-alaisesti kehitys-, asiantuntija-, konsultti- ja johtamistehtäviin.
Tietojärjestelmien johtaminen
Tietojärjestelmät mahdollistavat yritysten liiketoiminnan ja sen johtamisen. Tietojärjestelmien johtamisen opiskelija hallitsee tietohallinnon keskeiset toiminnot ja tehtävät organisaatioissa sekä ymmärtää erilaisten tietojärjestelmien rooleja, toimintoja, kehittämistä ja hankkimista. Opintokokonaisuudesta valmistuvat työskentelevät muun muassa järjestelmäasiantuntijoina, tietohallinnossa sekä tietoturva- ja konsulttitehtävissä.
Liikenne, logistiikka ja informaatio
Liikenne ja logistiikka ovat tärkeitä suomalaisten yritysten kilpailukyvylle maamme sijainnin vuoksi. Ne muodostavat myös kiinnostavan alueen informaation hallinnan näkökulmasta. Liikenteen, logistiikan ja informaation opinnoissa opiskelija ymmärtää erilaisen tiedon sekä informaatio- ja materiaalivirtojen merkityksen osana liikenne- ja logistiikkajärjestelmiä. Opiskelijat sijoittuvat tyypillisesti liikenteen, logistiikan tai toimitusketjujen suunnittelun ja johtamisen asiantuntijatehtäviin.
Tuote- ja prosessitiedon hallinta
Yritysten tuotannollisiin prosesseihin sisältyy valtavasti informaatiota, jota hallitakseen tulee ymmärtää sekä tuotannollinen prosessi että hallita tiedonhallinnan tekniikat ja tietojärjestelmät. Syventymisvaihtoehdon lukijat pystyvät kehittämään yrityksen prosesseja ja niiden lopputuloksena syntyviä tuotteita ja palveluita. He sijoittuvat tyypillisesti asiantuntijatehtäviin esimerkiksi tuotekehityksessä ja asiakasrajapinnassa, konsulteiksi tai liiketoiminnan tukitehtäviin.
Informaatioanalytiikka
Informaatioanalytiikan opiskelijat keskittyvät opinnoissaan data- ja informaatioanalytiikan menetelmiin, sovelluksiin ja ohjelmistoihin sekä näiden mahdollisuuksiin liiketoiminnan kehittämisessä. Informaatioanalytiikan opiskelijat sijoittuvat valmistuttuaan organisaatioiden kehittämistehtäviin esimerkiksi liikkeen johdon konsulteiksi, kehittämispäälliköiksi ja analyytikoiksi.
Tutkinnon sisältö ja rakenne kuvataan tarkemmin opetussuunnitelmassa.
Kandidaatintyö on tekniikan kandidaatin tutkinnon loppuvaiheessa tehtävä opinnäytetyö, joka tehdään aineopintoihin liittyvästä aihepiiristä. Kandidaatintyöllä osoitetaan kykyä soveltaa oppimaansa sekä kykyä tieteelliseen ajatteluun ja toimintatapoihin. Kandidaatin työn laajuus on kymmenen opintopistettä.
DI-vaiheen lopuksi tehtävä diplomityö on 30 opintopisteen opinnäytetyö, jossa opiskelija osoittaa hallitsevansa syventymiskokonaisuuden alaan liittyvän kokonaisuuden. Diplomityöt tehdään tyypillisesti toimeksiantona työnantajalle, joka voi olla yritys, organisaatio tai yliopisto.
Valmistuneiden sijoittumisesta työelämään uraseurantakyselyn perusteella töissä.fi -palvelussa.
Vaihto-opiskelu ulkomailla on erittäin suositeltavaa ja Tampereen yliopistolla onkin laaja tarjonta vaihtopaikkoja ympäri maailmaa. Ulkomaan vaihdossa on tavoitteena opiskella tutkinnon kokonaisuuksiin soveltuvia opintoja, jolloin vaihto-opiskelu edistää sekä opintoja että oman alan laaja-alaista osaamista. Vaihto-opiskelua myös tuetaan apurahoin.
Muita kansainvälistymismahdollisuuksia:
• diplomityön tekeminen ulkomailla (DI-vaiheessa)
• ulkomailla vieraskielisessä ympäristössä suoritettu harjoittelu
• kv-tutorina toimiminen tai Tandem-kieliopiskeluun, ylioppilaskunnan kv-toimintaan tai kansainväliseen opiskeluprojektiin osallistuminen
• kieliopinnot ja kulttuurien välinen viestintä
• englanninkielisten opintojaksojen suorittaminen
Tampereen yliopiston läsnäolevat tutkinto-opiskelijat voivat valita opintoja Tampereen yliopiston muusta tarjonnasta ja Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Suositeltavia ovat esimerkiksi psykologian, viestinnän ja hallintotieteen opinnot.
Tutkimusryhmä NOVI tuottaa kestävää kilpailukykyä tiedon- ja osaamisenjohtamisen keinoin ja käytäntein. Tutkimusryhmä DARE pyrkii tuottamaan tietoa data-analytiikan keinoin siten, että se tuottaa toimijoille maksimaalista arvoa. BENI-ryhmä tutkii, opettaa ja tekee yhteistyötä suomalaisen teollisen liiketoiminnan kehittämiseksi. Liikenteen tutkimuskeskus Verne keskittyy ympäristöystävällisen ja samalla yksilön ja yhteiskunnan kannalta turvallisen ja tehokkaan liikennejärjestelmän luomiseen.
Opiskelija jatkaa suoraan maisterivaiheeseen tietojohtamisen DI-tutkinto-opiskelijaksi. Siirtyminen maisterivaiheeseen on joustavaa ja syventäviä opintoja voi aloittaa jo kanditutkinnon aikana. Tietojohtamiseen valittu opiskelija saa suoraan opinto-oikeuden sekä kandidaatin että diplomi-insinöörin tutkintoihin. Diplomi-insinöörin tutkinto antaa kelpoisuuden hakeutua tekniikan tohtorin tai lisensiaatin tutkintoihin.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
Hae yhteishaussa
- Valinta DIA-yhteisvalinnassa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
- Huom! Koronavirustilanteen vuoksi muuttuneet uudet valintaperusteet julkaistu 30.4.2020
Näytä
Kaikkien hakijoiden tulee täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ehdot. Olet hakukelpoinen, jos olet suorittanut tai suoritat hakukeväänä jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Suomalainen ylioppilastutkinto
- International Baccalaureate –tutkinto (IB)
- European Baccalaureate –tutkinto (EB)
- Deutsches Internationales Abitur (DIA)tutkinto tai Reifeprüfung-tutkinto (RP) Suomessa
- Ulkomainen tutkinto, joka kyseisessä maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
- Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- Advanced International Certificate of Education tutkinto (AICE) Suomessa
Hakija, joka ei ole suorittanut mitään edellä mainituista tutkinnoista, mutta on suorittanut korkeakoulututkinnon, voidaan katsoa hakukelpoiseksi suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Pakolaisasemassa olevien hakijoiden hakukelpoisuus
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija Suomessa, etkä voi todistaa korkeakoulukelpoisuuttasi asiakirjoin, yliopisto voi kutsua sinut valintakokeeseen tai mahdollisesti ohjata sinut suorittamaan SAT-kokeen. Sinun tulee toimittaa luotettava selvitys hakukelpoisuuden osoittavasta tutkinnosta ja lisäselvitys siitä, miksi asiakirjat eivät ole saatavilla, sekä pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella taikka todistus sellaisen hakemuksen vireilläolosta). Hakukelpoisuutesi ratkaistaan annetun selvityksen perusteella.
Huomioithan, että sinun tulee täyttää korkeakoulujen yhteishaun hakemus sekä ottaa yhteyttä osoitteeseen hakijapalvelut [at] aalto.fi yhteishaun hakuajan päättymiseen 1.4.2020 klo 15.00 mennessä. Vaaditut dokumentit tulee toimittaa 8.4.2020 klo 15.00 mennessä. Hakukelpoisuutesi käsitellään, kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi sekä vaadittavat dokumentit annettuihin määräaikoihin mennessä.
Lisätietoja saat osoitteesta hakijapalvelut [at] aalto.fi
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta Tampereen yliopistossa.
55 (Aloituspaikkamäärä päivitetty 2.7.2020)
Lisätietoa aloituspaikkamääristä DIA-yhteisvalinnan sivuilla
VALINTA TEKNIIKAN KANDIDAATIN JA DIPLOMI-INSINÖÖRIN TUTKINTOON JOHTAVIIN HAKUKOHTEISIIN
Tämä hakukohde kuuluu diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan (DIA)
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnasta http://dia.fi
Ensikertalaiskiintiö diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteissa on 70 %
Olet ensikertalainen, jos:
- et ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa
- et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Diplomi-insinöörikoulutuksen opiskelijavalinnassa hakukohteen aloituspaikoista 80 % täytetään todistusvalinnalla ja 20 % valintakoemenestyksen perusteella.
TODISTUSVALINTA
Todistusvalinnassa voit tulla hyväksytyksi mihin tahansa DIA-yhteisvalinnan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteeseen.
Todistusvalinnassa hakukelpoisia ovat seuraaviin ryhmiin kuuluvat hakijat:
- Suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittaneet sekä keväällä 2020 ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat hakijat, jotka 30.5.2020 mennessä suorittavat ylioppilastutkinnon ja saavat siitä todistuksen.
- European Baccalaureate - tai International Baccalaureate -tutkinnon viimeistään keväällä 2020 joko Suomessa tai ulkomailla suorittaneet hakijat tai Reifeprüfung-/Deutsches Internationales Abitur- tutkinnon viimeistään keväällä 2020 Suomessa suorittaneet.
Todistusvalintaan osallistuvat ne viimeistään lukuvuonna 2019 - 2020 ylioppilastutkintonsa valmiiksi saavat ylioppilaat, jotka ovat suorittaneet hyväksyttävästi pitkän matematiikan ylioppilaskokeen tai kansainvälisessä ylioppilastutkinnossa (IB-, EB- tai Suomessa suoritettu DIA-/RP-tutkinto) hyväksytysti pitkän matematiikan ylioppilaskoetta vastaavan kokeen.
Kesällä 2020 IB-tutkinnon valmiiksi saavien alkupisteet lasketaan Candidate Predicted Grades -ennakkoarvosanojen perusteella. EB-tutkinnon kesällä 2020 valmiiksi saavien pisteet lasketaan alustavasta arvosana-arviosta (kirjalliset osakokeet).
Kesällä 2020 valmistuvien IB- ja EB- hakijoiden valinta on ehdollinen siihen saakka, kunnes hakijat toimittavat tiedon lopullisista arvosanoistaan. Jos lopulliset todistuspisteet ovat alustavien arvosanojen perusteella laskettuja pisteitä alhaisemmat, voidaan valintapäätös perua. Jos lopulliset pisteet ovat korkeammat kuin ennakkoarvioissa, voi hakija tulla hyväksytyksi hakutoiveelle, johon ennakkoarvioin mukaiset pisteet eivät riittäneet.
Todistusvalinnan kynnysehtona on tässä hakukohteessa:
pitkän matematiikan arvosana C
Riittää, että hakija täyttää yhden vaadituista kynnysehdoista. DIA-/RP-tutkinnon suorittaneilla kynnysehtona oleva aine tulee olla suoritettuna osana tutkintoa (Leistungen in der Reifeprüfung tai vastaava DIA-tutkinnossa).
Valinta tehdään todistuksesta saatavien pisteiden perusteella, jolloin maksimipistemäärä on 105,0 pistettä. Tilanteessa, jossa usealla hakijalla on sama pistemäärä, ratkaisee pitkän kielen arvosana (mikä tahansa pitkä kieli; vieras kieli tai toinen kotimainen) tai jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielen tasoisen kielen, niin toiseksi paras äidinkieli.
Todistusvalinnassa huomioitavat aineet ja pisteiden laskeminen
Todistusvalinnassa otetaan huomioon äidinkielen, pitkän matematiikan ja joko fysiikan TAI kemian arvosana riippuen sitä, kummasta aineesta hakija saa paremmat pisteet.
Todistusvalinnan maksipistemäärä on 105,0.
Aine |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
Äidinkieli |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka, pitkä |
39,7 |
33,1 |
26,4 |
19,8 |
13,2 |
6,6 |
Fysiikka tai kemia |
32,3 |
26,9 |
21,5 |
16,2 |
10,8 |
5,4 |
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen arvosanat rinnastetaan yo-tutkinnon arvosanoihin seuraavasti:
YO- |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
EB |
10-9 |
8,99-8,0 |
7,99-7,0 |
6,99-6 |
5,99-5,0 |
4,99-4,0 |
IB |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
2 |
RP/DIA |
15-13 |
12-10 |
9-8 |
7 |
6-5 |
4 |
Kansainvälisistä ylioppilastutkinnoista huomioidaan matematiikan osalta seuraavat tasot:
EB-tutkinto pitkä matematiikka (5 h/vko)
IB-tutkinto further mathematics
mathematics HL
mathematics SL
RP-/DIA-tutkinto matematiikka suoritettu osana tutkintoa
Tasapistesääntö
Jos hakijoilla on samat pisteet, käytetään tasapistesääntönä pitkän kielen arvosanaa (mikä tahansa pitkä kieli; jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielentasoisen kokeen, niin hakijalta huomioidaan toiseksi paras äidinkieli).
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen kielet rinnastetaan ylioppilastutkinnon kieliin seuraavasti:
Yo- |
Äidinkieli |
Vieraskieli, pitkä |
EB |
L1-kieli |
L2-kieli |
IB |
A-kieli |
B-kieli |
RP/DIA |
Äidinkieli |
suomi tai saksa |
KOEPISTEVALINTA
Koepistevalintaan osallistuvat kaikki viimeistään keväällä 2020 yleisen korkeakoulukelpoisuuden saavuttavat hakijat.
Keväällä 2020 valmistuvan IB- tai EB-tutkinnon tai ulkomaisen korkeakoulukelpoisuuden antavan tutkinnon perusteella hakevien osalta valinta on ehdollinen siihen asti, että hakija toimittaa kopion lopullisesta tutkintotodistuksestaan. Jos hakukelpoisuuden antava tutkinto ei valmistu tai jos vaadittuja dokumentteja ei toimiteta annettuun määräaikaan mennessä, voidaan valintapäätös perua.
Yksivaiheisten fyysisten valintakokeiden sijaan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteiden valintakoe järjestetään keväällä 2020 kaksivaiheisena. Ensimmäisen vaiheen karsiva esivalintakoe järjestetään etänä suoritettavana sähköisenä kokeena.
Valintakokeen toinen vaihe järjestään valvottuna kokeena ensisijaisesti yliopiston järjestämissä tiloissa terveys- ja turvallisuusmääräyksiä noudattaen tai pandemiatilanteen sitä edellyttäessä valvottuna etätoteutuksena.
Lisätiedot ja tarkentuvat aikataulut löydät DIA-yhteisvalinnan sivuilta https://dia.fi/
Esivalintakoe
Esivalintakokeessa on kaksi osiota, pakollinen matematiikan osio ja vaihtoehtoisia tehtäviä sisältävä
osio.
Matematiikan osio:
Kolme (3) tehtävää; kuusi (6) pistettä/tehtävä.
Vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaava osio: yksi fysiikan, yksi kemian ja yksi tekniikan alan yleisvalmiuksia ja ongelmanratkaisukykyä mittaava tehtävä, kuusi (6) pistettä/tehtävä. Hakijan tulee vastata yhteen (1) tämän osion tehtävään. Jos hakija vastaa useampaan valinnaiseen tehtävään, otetaan häneltä pisteitä laskettaessa huomioon alhaisimmat pisteet tuottava tehtävä.
Esivalinnassa otetaan huomioon vain esivalintakokeen pisteet, jolloin maksimikoepistemäärä on 24
pistettä. Hakijan on saatava vähintään 9/18 pistettä matematiikan osiosta voidakseen päästä jatkoon
esivalintakokeen perusteella. Yliopistojen on mahdollista poiketa em. kynnysehdosta, jos esivalintakokeessa karsiutuu liian paljon hakijoita (kynnysehtoa on mahdollista laskea, mutta ei nostaa).
Esivalintakokeen perusteella varsinaiseen valintakokeeseen kutsutaan hakukohdekohtaisesti kaksinkertainen määrä suhteessa valintakoevalinnan aloituspaikkoihin. Tasapisteissä ketään ei karsita, vaan kaikki tasapisteissä olevat hakijat kutsutaan varsinaiseen valintakokeeseen. Yliopistojen on mahdollista poiketa em. kynnysehdosta, jos esivalintakokeessa karsiutuu liian paljon hakijoita (kynnysehtoa on mahdollista laskea, mutta ei nostaa).
Varsinaiseen valintakokeeseen kutsuttavat ja kokeeseen osallistuvat hakijat huomioidaan kaikissa niissä hakukohteissa, joissa hakija on hyväksyttävissä oleva.
Esivalintakokeesta jatkoon päässeiden hakijoiden tulee osallistua varsinaiseen valintakokeeseen voidakseen tulla huomioiduksi valintakoevalinnassa.
Varsinainen valintakoe
Varsinaisessa valintakokeessa on kaksi osioita, pakollinen matematiikan osio ja vaihtoehtoisia tehtäviä sisältävä osio.
Matematiikan osio:
Kolme (3) tehtävää; kuusi (6) pistettä/tehtävä.
Vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaava osio: yksi
fysiikan, yksi kemian ja yksi tekniikan alan yleisvalmiuksia ja ongelmanratkaisukykyä mittaava tehtävä, kuusi (6) pistettä/tehtävä. Hakijan tulee vastata yhteen (1) tämän osion tehtävään. Jos hakija vastaa
useampaan valinnaiseen tehtävään, otetaan häneltä pisteitä laskettaessa huomioon alhaisimmat
pisteet tuottava tehtävä.
Valinnassa otetaan huomioon vain varsinaisesta kokeesta saadut pisteet, jolloin maksimikoepistemäärä on 24 pistettä. Hakijan on saatava vähintään 6/18 pistettä matematiikan osiosta voidakseen tulla huomioiduksi valintakoevalinnassa. Yliopistojen on mahdollista poiketa em. kynnysehdosta, jos hakukohteen aloituspaikkoja jää täyttämättä (kynnysehtoa on mahdollista laskea, mutta ei nostaa).
Jos useammalla hakijalla on tasapisteet, käytetään tasapistesääntönä matematiikan osiosta saatua
pistemäärää.
Jos jommassakummassa valintatapajonossa jää aloituspaikkoja täyttämättä, voidaan aloituspaikat
siirtää toiseen valintatapajonoon (todistusvalinta/valintakoevalinta).
Valintakokeen nimi
DIA-yhteisvalinnan DI-hakukohteiden valintakoe
Valintakokeen kuvaus
Yksivaiheisten fyysisten valintakokeiden sijaan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteiden valintakoe järjestetään keväällä 2020 kaksivaiheisena. Ensimmäisen vaiheen karsiva esivalintakoe järjestetään etänä suoritettavana sähköisenä kokeena.
DI-koemateriaali julkaistaan kokeen alkaessa DIA-yhteisvalinnan verkkosivustolla osoitteessa: https://dia.fi/haluan-diplomi-insinooriksi/valintakokeet/
Valintakokeen toinen vaihe järjestään valvottuna kokeena ensisijaisesti yliopiston järjestämissä tiloissa terveys- ja turvallisuusmääräyksiä noudattaen tai pandemiatilanteen sitä edellyttäessä valvottuna etätoteutuksena.
Lisätiedot ja tarkentuvat aikataulut löydät DIA-yhteisvalinnan sivuilta https://dia.fi/
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan sivuilta https://dia.fi/
Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan kautta saat opiskeluoikeuden sekä alempaan että ylempään korkeakoulututkintoon: tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tai tekniikan kandidaatin ja arkkitehdin tutkintoon. DIA-yhteisvalinnassa on mukana seitsemän yliopistoa.
Kevään 2020 yhteishaussa on diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan kuuluvia diplomi-insinöörihakukohteita 46 ja arkkitehtihakukohteita 4. Valintaperusteet ovat kaikissa yliopistoissa samat.
Lue lisää Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan verkkosivuilta http://dia.fi/.
Yleinen liitteiden toimituksen määräaika on ke 8.4.2020 klo 15.00.
Suomalainen ylioppilastutkinto
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ylioppilastutkintotodistuksestasi.
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1989 tai aikaisemmin, lataa kopio ylioppilastutkintotodistuksestasi hakulomakkeelle.
IB-tutkinto
Jos olet suorittanut IB-tutkinnon ennen kevättä 2020, lataa kopio IB-diplomasta hakulomakkeelle.
Jos suoritat IB-tutkinnon hakukeväänä, lataa predicted grades -lausunto hakulomakkeelle 8.4.2020 klo 15.00 mennessä. Tieto lopullisista arvosanoista tulee toimittaa 15.7.2020 klo 15.00 mennessä.
Keväällä 2020 IB-tutkinnon suorittavat voivat ladata lopullisen arvosanaraportin hakulomakkeelle tai tilata Transcript of Grades-raportin IBO:lta ja pyytää toimittamaan se Aalto-yliopistoon (Aalto University). Aalto-yliopisto hakee lopulliset arvosanat sähköisesti IBO:lta tulosten valmistuttua, mikäli hakija on tilannut suoritusotteen IBO:ltä Aalto-yliopistoon. Lopullisten tulosten tulee olla Aalto-yliopiston käytössä 15.7.2020 klo 15.00 mennessä. Lisätietoa (ibo.org)
EB-tutkinto
Jos olet suorittanut EB-tutkinnon ennen kevättä 2020, lataa tutkintotodistuksen kopio hakulomakkeelle 8.4.2020 klo 15.00 mennessä.
Jos suoritat EB-tutkinnon hakukeväänä, lataa alustava arvosanailmoitus hakulomakkeelle 8.4.2020 klo 15.00 mennessä ja lataa lopulliset tulokset/arvosanatiedot hakulomakkeelle 15.7.2020 klo 15.00 mennessä.
DIA-/RP-tutkinto
Jos suoritat RP-/DIA-tutkinnon hakukeväänä, lataa tieto lopullisista arvosanoista hakulomakkeelle 8.4.2020 klo 15.00 mennessä.
Ulkomailla saavutettu korkeakoulukelpoisuus
Jos olet suorittanut tutkinnon ennen kevättä 2020, lataa hakulomakkeelle 8.4.2020 klo 15.00 mennessä kopio tutkintotodistuksesta sekä suomen, ruotsin- tai englanninkielinen käännös (mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen).
Jos suoritat tutkinnon hakukeväänä, lataa hakulomakkeelle 8.4.2020 klo 15.00 mennessä viimeisin koulutodistuksesi kopio tai todistus keskeneräisistä opinnoista (sisältäen tiedon suoritettavasta tutkinnosta ja arvioidusta valmistumisajankohdasta) sekä suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset (mikäli alkuperäiset dokumentit eivät ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä).
Kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta sekä suomen, ruotsin- tai englanninkielinen käännös (mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen) tulee ladata hakulomakkeella 15.7.2020 klo 15.00 mennessä.
Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
Jos olet suorittanut tutkinnon ennen kevättä 2020, lataa tutkintotodistuksen kopio hakulomakkeelle 8.4.2020 klo 15.00 mennessä.
Huom! Jos olet suorittanut tutkinnon vuonna 2020 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ammatillisen tutkinnon todistuksestasi. Saamme tutkintosi tiedot suoraan sähköisestä hakujärjestelmästä.
Jos suoritat tutkinnon hakukeväänä, tulee tutkinnon valmistua viimeistään 1.6.2020 mennessä.
Päivitetty 15.5.2020
Todistusvalinnan osalta tulokset julkaistaan viimeistään 27.5.2020. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 15.7.2020. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (15.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae yhteishaussa
- Valinta DIA-yhteisvalinnassa
- Valinta yo-todistuksen, yhteispistemäärän (yo-todistus + valintakoepisteet) tai valintakoepisteiden perusteella
Näytä
Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa voivat hakea seuraaviin ryhmiin kuuluvat hakijat:
- Suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittaneet sekä keväällä 2019 ylioppilaskirjoituksiin osallistuvat hakijat, jotka 1.6.2019 mennessä suorittavat ylioppilastutkinnon ja saavat siitä todistuksen.
- European Baccalaureate- tai International Baccalaureate–tutkinnon viimeistään keväällä 2019 suorittaneet hakijat.
- Reifeprüfung –/Deutsches Internationale Abitur -tutkinnon Suomessa viimeistään keväällä 2019 suorittaneet hakijat.
- Hakijat, jotka eivät ole ylioppilaita, mutta ovat suorittaneet ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitetun ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon. Tutkinnon tulee olla suoritettuna 1.6.2019 mennessä. Hakija, joka on suorittanut jonkun em. tutkinnoista ja on lisäksi ylioppilas, katsotaan ylioppilaaksi.
- Ulkomailla korkeakoulukelpoisuuden saavuttaneet (Pohjoismaissa korkeakoulukelpoisuuden saavuttaneita hakijoita koskee pohjoismainen sopimus http://www.norden.org/fi/om-samarbejdet-1/pohjoismaiset-sopimukset/sopimukset/koulutus-ja-tutkimus/sopimus-tanskan-suomen-islannin-norjan-ja-ruotsin-vaelillae-paeaesystae-korkeampaan-koulutukseen).
- AICE-tutkinnon Suomessa suorittaneet.
Hakijalta saatetaan edellyttää kielitaidon osoittamista (suomi tai ruotsi yliopistosta riippuen).
Yliopistot noudattavat pääsääntöisesti yliopistojen yhteisten valintaperustesuositusten mukaisia kielitaitovaatimuksia mutta hakijan tulee tarkistaa yliopistokohtaiset kielitaitovaatimukset ja tarvittaessa toimittaa todistus kielitaidosta kunkin yliopiston vaatimalla tavalla.
Åbo Akademiin hakevien on osoitettava ruotsinkielen taito. Katso tarkemmat tiedot.
VALINTA TEKNIIKAN KANDIDAATIN JA DIPLOMI-INSINÖÖRIN TUTKINTOON JOHTAVIIN HAKUKOHTEISIIN
Tämä hakukohde kuuluu diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan (DIA)
Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa voivat hakea kohdassa Hakukelpoisuusvaatimukset määriteltyihin hakijaryhmiin kuuluvat hakijat. Tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tutkintoihin johtavien koulutusten hakukohteita on yhteisvalinnassa mukana 44. Luettelon hakukohteista löytyy täältä.
Diplomi-insinöörin tutkintoon johtavissa hakukohteissa on varattu vähintään 60 % paikoista ensikertalaisille.
Olet ensikertalainen, jos:
- et ole suorittanut Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa
- et ole vastaanottanut ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavaa opiskelupaikkaa koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Yhteishaussa voi hakea enintään kuuteen (6) hakukohteeseen, jotka pitää asettaa mieluisuusjärjestykseen hakulomakkeella. Tämä mieluisuusjärjestys on sitova, eikä sitä voi muuttaa enää hakuajan päättymisen jälkeen.
Diplomi-insinöörin tutkintoon johtaviin hakukohteisiin voi tulla valituksi kolmella tavalla:
- alkupisteiden perusteella (yo-, EB-, IB- tai RP-/DIA-tutkinnon perusteella ilman valintakokeita)
- alku- ja valintakoepisteiden perusteella
- valintakoepisteiden perusteella
TODISTUSVALINTA
Yliopistot hyväksyvät osan opiskelijoista ilman valintakoetta yo-todistuksesta tai vastaavasta laskettavien alkupisteiden perusteella. Todistusvalinnassa ovat mukana ne viimeistään keväällä 2019 tutkintonsa valmiiksi saavat ylioppilaat ja EB-, IB- tai RP-/DIA-tutkinnon suorittaneet, jotka ovat suorittaneet hyväksyttävästi pitkän matematiikan ylioppilaskokeen tai sitä vastaavan kokeen.
Yliopistot voivat hakukohdekohtaisesti asettaa matematiikan, fysiikan tai kemian tai jonkin edellä mainittujen aineiden yhdistelmän kynnysehdoksi alkupistevalintaan osallistumiselle. Matematiikan osalta hakukohdekohtainen kynnysehto on vähintään M ja fysiikan tai kemian osalta vähintään C. Kynnysehdot voivat hakukohdekohtaisesti olla myös edellä esitettyä korkeampia. Hakijan näkökulmasta riittää, että yksi vaadituista kynnysehdoista täyttyy, mikäli hakukohteelle on asetettu kynnysehto useammassa kuin yhdessä aineessa. Kynnysehdot löytyvät osoitteesta http://dia.fi/.
Alkupistevalinnan osuus hakukohteiden valintakiintiöstä on vähintään 20 % ja enintään 50 %. Kiintiöt vaihtelevat hakukohteittain. Hakija voidaan hyväksyä hakukohdekohtaisen kiintiön puitteissa ensisijaisen hakutoiveensa mukaiseen hakukohteeseen alkupisteiden mukaisessa järjestyksessä. Tilanteessa, jossa usealla hakijalla on sama pistemäärä, ratkaisee ylioppilastutkinnon pitkän matematiikan kokeen arvosana.
Alkupistevalinnassa voi tulla hyväksytyksi vain ensimmäiseen diplomi-insinöörin hakukohteeseen. Jos hakija ei saa opiskelupaikkaa alkupistevalintakiintiössä, hän voi tulla valituksi kaikkiin hakukohteisiinsa valintakokeiden kautta. Alkupistevalinnassa hyväksyttävissä oleva ei voi enää osallistua valintakokeisiin.
Alkupisteiden maksimipistemäärä on 26.
Tiedot hyväksyttävissä olevista julkaistaan pe 24.5.2019.
VALINTA ALKU- JA KOEPISTEIDEN PERUSTEELLA
Alku- ja koepisteiden perusteella valitaan 70 % uusista opiskelijoista alkupistevalinnan jälkeisestä kiintiöstä. Edellytyksenä on viimeistään keväällä 2019 suoritettu ylioppilastutkinto, EB-, IB- tai RP-/DIA-tutkinto sekä seuraavan kynnysehdon täyttäminen: hakijan on saatava DI-kokeen matematiikan osiosta vähintään 6/18 pistettä. Yliopistoilla on mahdollisuus poiketa tästä kynnysehdosta, jos aloituspaikkoja jää täyttämättä jossakin hakukohteessa.
Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: pakollisesta matematiikan osiosta ja vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan yleisvalmiuksia ja ongelmanratkaisukykyä mittaava tehtäviä sisältävästä osiosta.
Matematiikan osio:
Kolme (3) tehtävää; kuusi (6) pistettä/tehtävä.
Vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan yleisvalmiuksia ja ongelmanratkaisukykyä mittaava osio:
Fysiikka kaksi (2) tehtävää, kemia kaksi (2) tehtävää ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaavat kaksi (2) tehtävää; kuusi (6)pistettä/tehtävä. Hakijan tulee vastaa kolmeen (3) tämän osion tehtävään.
Hakijoilta huomioidaan koepisteitä laskettaessa kolme matematiikan pakollista tehtävää ja kolme vaihtoehtoisen osion tehtävää. Jos hakija vastaa useampaan kuin kolmeen vaihtoehtoisen osion tehtävistä, huomioidaan ne kolme tehtävää, joista hakijalla on alhaisimman pistemäärät.
Maksimikoepistemäärä on 36 pistettä. Koepisteet muunnetaan valintapisteiksi kertomalla luvulla 10/9, jolloin maksimivalintapistemäärä on 40.
Jos useammalla hakijalla on tasapisteet, käytetään tasapistesääntöjä matematiikan tehtävien yhteispistemäärää.
Kynnysehto: hakijan tulee saada osiosta vähintään 6/18 voidakseen tulla hyväksytyksi (kaikista tehtävistä ei ole pakko saada koepisteitä). Yliopistojen on mahdollista laskea matematiikan kynnysehtoa, jos hakukohteen aloituspaikkoja jää täyttämättä
Alku- ja koepisteiden maksimipistemäärä valintapisteinä on 66.
Alkupisteet |
26 |
Koepisteet valintapisteinä |
40 |
Yhteensä |
66 |
VALINTA KOEPISTEIDEN PERUSTEELLA
Koepisteiden perusteella valitaan 30 % alkupistevalinnan jälkeisestä kiintiöstä.
Hakuedellytykset ja kynnysehto
Valinnassa otetaan huomioon vain koepisteet, jolloin maksimikoepistemäärä on 36 pistettä. Hakijan on saatava vähintään 6/18 pistettä matematiikan osiosta. Yliopistojen on mahdollista poiketa em. kynnysehdosta, jos hakukohteen aloituspaikkoja jää täyttämättä (kynnysehtoa on mahdollista laskea, mutta ei nostaa).
Koepisteet muunnetaan valintapisteiksi kertomalla luvulla 10/9, jolloin maksimivalintapistemäärä on 40.
Jos useammalla hakijalla on tasapisteet, käytetään tasapistesääntönä matematiikan osiosta saatua pistemäärää.
Koepisteiden maksimipistemäärä on 40.
DIA-yhteisvalinnan DI-hakukohteiden valintakoe
Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: pakollisesta matematiikan osiosta ja vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan yleisvalmiuksia ja ongelmanratkaisukykyä mittaava tehtäviä sisältävästä osiosta.
Valintakoe on yhteinen kaikille hakukohteille.
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan sivuilta
Aika |
Paikka |
Kuvaus |
Ti 28.5.2019 |
Tampereen yliopisto, Hervannan kampus |
Valintakoepaikkakunta valitaan hakulomakkeella. Valintakoepaikkakuntia ovat: Espoo, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa |
Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan kautta saat opiskeluoikeuden sekä alempaan tekniikan kandidaatin että ylempään arkkitehdin tai diplomi-insinöörin tutkintoon. DIA-yhteisvalinnassa on mukana seitsemän yliopistoa.
Voit osallistua valintakokeisiin haluamallasi koepaikkakunnalla riippumatta siitä mihin tekniikan yliopistoon ensisijaisesti haet. Diplomi-insinöörihakukohteiden valintakoepaikkakunnat ovat: Espoo, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa. Arkkitehtuurihakukohteiden osalta Espoo, Oulu ja Tampere
Kevään 2019 yhteishaussa on diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan kuuluvia diplomi-insinöörihakukohteita 42 ja arkkitehtihakukohteita 4. Valintaperusteet ovat kaikissa yliopistoissa samat.
Lue lisää Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan verkkosivuilta http://dia.fi/.
Hakemuksen liitteenä ei tarvitse muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta toimittaa todistusjäljennöksiä. Kaikki vaaditut liitteet tulee liittää suoraan hakemukselle Opintopolussa.
- Vuonna 1989 tai aikaisemmin ylioppilastutkinnon suorittaneiden hakijoiden tulee toimittaa kopio ylioppilastutkintotodistuksesta 10.4.2019 klo 15.00 mennessä.
- Hakijoiden, jotka eivät ole ylioppilaita, mutta ovat suorittaneet vähintään kolmivuotisen ammatillisen perustutkinnon tai sitä vastaavat aikaisemmat opinnot tai ammatillisen perustutkinnon, tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksesta liitteineen 10.4.2019 klo 15.00 mennessä.
- Keväällä 2019 ammatillisen perustutkinnon suorittavien hakijoiden tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksesta liitteineen 6.6.2019 klo 15.00. mennessä.
- EB- tai IB-tutkinnon ennen vuotta ennen vuotta 2019 tai RP-/DIA-tutkinnon 2019 tai aikaisemmin suorittaneiden hakijoiden tulee toimittaa kopio tutkintotodistuksesta 10.4.2019 klo 15.00 mennessä.
- Kesällä 2019 IB- tai EB-tutkinnon suorittavien tulee toimittaa kopio alustavista arvosanoista (predicted grades tai ilmoitus alustavista arvosanoista) 10.4.2019 klo 15.00 mennessä. Lopulliset arvosanat tulee toimittaa 12.7.2019 klo 15.00 mennessä.
- Ulkomaille korkeakoulukelpoisuuden saavuttaneiden hakijoiden tulee toimittaa kopio suoritusmaassa korkeakoulukelpoisuuden antavan tutkinnon tutkintotodistuksesta 10.4.2019 klo 15.00 mennessä.
- Kesällä 2019 ulkomailla korkeakoulukelpoisuuden saavuttavien tulee toimittaa kopio viimeisimmästä todistuksesta 10.4.2019 klo 15.00 mennessä. Kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta tulee toimittaa 12.7.2019 klo 15.00 mennessä.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Katso ohjeet oikaisuvaatimuksen toimittamisesta.
Hae yhteishaussa
- Valinta DIA-yhteisvalinnassa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
Näytä
Kuka voi hakea?
Kaikkien hakijoiden tulee täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ehdot. Olet hakukelpoinen, jos olet suorittanut tai suoritat hakukeväänä jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Suomalainen ylioppilastutkinto
- International Baccalaureate –tutkinto (IB)
- European Baccalaureate –tutkinto (EB)
- Deutsches Internationales Abitur (DIA)tutkinto tai Reifeprüfung-tutkinto (RP) Suomessa
- Ulkomainen tutkinto, joka kyseisessä maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
- Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- Advanced International Certificate of Education tutkinto (AICE) Suomessa
Jos et ei ole suorittanut mitään edellä mainituista tutkinnoista, mutta olet suorittanut korkeakoulututkinnon, voidaan sinut katsoa hakukelpoiseksi suoritetun korkeakoulututkinnon perusteella.
Pakolaisasemassa olevien hakijoiden hakukelpoisuus
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija Suomessa, etkä voi todistaa korkeakoulukelpoisuuttasi asiakirjoin, yliopisto voi kutsua sinut valintakokeeseen tai mahdollisesti ohjata sinut suorittamaan SAT-kokeen. Sinun tulee toimittaa luotettava selvitys hakukelpoisuuden osoittavasta tutkinnosta ja lisäselvitys siitä, miksi asiakirjat eivät ole saatavilla, sekä pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella taikka todistus sellaisen hakemuksen vireilläolosta). Hakukelpoisuutesi ratkaistaan annetun selvityksen perusteella.
Huomioithan, että sinun tulee täyttää korkeakoulujen yhteishaun hakemus sekä ottaa yhteyttä osoitteeseen hakijapalvelut [at] aalto.fi yhteishaun hakuajan päättymiseen 31.3.2021 klo 15.00 mennessä. Vaaditut dokumentit tulee toimittaa 7.4.2021 klo 15.00 mennessä. Hakukelpoisuutesi arvioidaan, kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi sekä vaadittavat dokumentit annettuihin määräaikoihin mennessä.
Lisätietoja saat osoitteesta hakijapalvelut [at] aalto.fi
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta Tampereen yliopistossa.
55. Todistusvalinnan osuus aloituspaikoista on 39 ja valintakoevalinnan osuus 16 aloituspaikkaa.
VALINTA TEKNIIKAN KANDIDAATIN JA DIPLOMI-INSINÖÖRIN TUTKINTOON JOHTAVIIN HAKUKOHTEISIIN
Tämä hakukohde kuuluu diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan (DIA)
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnasta http://dia.fi
Ensikertalaiskiintiö diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteissa on 70 %
Olet yhteishaussa ensikertalainen, jos
- sinulla ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja
- et ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen.
Aloituspaikoista 70 % täytetään todistusvalinnassa ja 30 % valintakoevalinnassa.
TODISTUSVALINTA
Todistusvalinnassa voit tulla hyväksytyksi mihin tahansa hakemaasi DIA-yhteisvalinnan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteeseen mieluisuusjärjestyksestä riippumatta.
Olet hakukelpoinen todistusvalinnassa, jos suoritat viimeistään keväällä 2021 suomalaisen tai kansainvälisen ylioppilastutkinnon (IB, EB, DIA/RP).
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään lukuvuonna 2020 - 2021 ylioppilastutkintonsa valmiiksi saavat ylioppilaat, jotka ovat suorittaneet hyväksyttävästi pitkän matematiikan ylioppilaskokeen tai kansainvälisessä ylioppilastutkinnossa (IB-, EB- tai Suomessa suoritettu DIA-/RP-tutkinto) hyväksytysti pitkän matematiikan ylioppilaskoetta vastaavan kokeen.
Jos olet suorittanut useamman pisteitä tuottavan tutkinnon tai niiden osia (YO, EB, IB, RP/DIA), voidaan tutkintoja/tutkinnon osia yhdistää todistusvalinnassa sen mukaan, mistä yhdistelmästä saat parhaat pisteet.
Jos suoritat IB-tutkinnon kesällä 2021, lasketaan pisteesi Candidate Predicted Grades -ennakkoarvosanojen perusteella. Jos suoritat EB-tutkinnon kesällä 2021, lasketaan pisteesi alustavasta arvosana-arviosta (kirjalliset osakokeet).
Mahdollinen hyväksymispäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes toimitat tiedot lopullisista arvosanoistasi. Valintapäätös perutaan, mikäli lopullisista arvosanoista saamasi todistuspisteet eivät riitä hyväksytyksi tulemiseen tai et toimita lopullisia arvosanojasi määräaikaan mennessä.
Jos lopulliset pisteesi ovat korkeammat kuin ennakkoarvion perusteella lasketut, voit tulla hyväksytyksi hakutoiveelle, johon ennakkoarvion mukaiset pisteesi eivät riittäneet.
Todistusvalinnan kynnysehtona on tässä hakukohteessa:
pitkän matematiikan arvosana M
Riittää, että täytät yhden vaadituista kynnysehdoista. Jos olet suorittanut DIA-/RP-tutkinnon, tulee kynnysehtona oleva aine olla suoritettuna osana tutkintoa (Leistungen in der Reifeprüfung tai vastaava DIA-tutkinnossa).
Todistusvalinnassa huomioitavat aineet ja pisteiden laskeminen
Todistusvalinnassa sinulta otetaan huomioon äidinkielen, pitkän matematiikan ja joko fysiikan TAI kemian arvosana riippuen sitä, kummasta aineesta saat paremmat pisteet.
Todistusvalinnan maksipistemäärä on 105,0.
Aine |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
Äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
Matematiikka, pitkä |
39,7 |
33,1 |
26,4 |
19,8 |
13,2 |
6,6 |
Fysiikka tai kemia |
32,3 |
26,9 |
21,5 |
16,2 |
10,8 |
5,4 |
*myös suomi (S2) tai ruotsi (R2) toisena kielenä
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen arvosanat rinnastetaan yo-tutkinnon arvosanoihin seuraavasti:
YO-tutkinnon arvosana |
L |
E |
M |
C |
B |
A |
EB (2021) |
10 - 9 |
8,99 – 8,0 |
7,99 – 7,0 |
6,99 – 6,00 |
5,99 – 5,50 |
5,49 – 5,00 |
EB (2020 tai aikaisemmin) |
10 - 9 |
8,99 – 8,0 |
7,99 – 7,0 |
6,99 – 6,00 |
5,99 – 5,00 |
4,99 – 4,00 |
IB |
7 |
6 |
5 |
4 |
3 |
2 |
RP/DIA |
15 – 13 |
12 – 10 |
9 – 8 |
7 |
6 – 5 |
4 |
Kansainvälisistä ylioppilastutkinnoista huomioidaan matematiikan osalta seuraavat tasot:
EB-tutkinto pitkä matematiikka (5 h/vko)
IB-tutkinto 2020 tai aiemmin tutkinnon suorittaneet:
further mathematics
mathematical methods
mathematics HL
mathematics SL
2021 tutkinnon suorittaneet:
Analysis and approaches HL
Analysis and approaches SL
Applications and interpretation HL
RP-/DIA-tutkinto pitkä matematiikka (suoritettu osana tutkintoa)
Tasapistesääntö
Mahdollisessa tasapistetilanteessa käytetään tasapistesääntönä pitkän kielen arvosanaa (mikä tahansa pitkä kieli; jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielentasoisen kokeen, niin hakijalta huomioidaan toiseksi paras äidinkieli). Mikäli hyväksymisrajalla on useita hakijoita, joilla on samat todistuspisteet, ja valittavien kiintiö ylittyisi, hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ensisijaisesti pitkän kielen arvosanan perusteella (mikä tahansa pitkä kieli; jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielentasoisen kokeen, niin hakijalta huomioidaan toiseksi paras äidinkieli). Mikäli tämän jälkeen hakijoita on edelleen tasatilanteessa eivätkä kaikki mahdu valittavien kiintiöön, Opintopolku arpoo hyväksyttävät hakijat tasatilanteessa olevien joukosta.
Kansainvälisten ylioppilastutkintojen kielet rinnastetaan ylioppilastutkinnon kieliin seuraavasti:
Yo-tutkinto |
Äidinkieli |
Vieraskieli, pitkä |
EB |
L1-kieli |
L2-kieli |
IB |
A-kieli |
B-kieli |
RP/DIA |
Äidinkieli |
suomi tai saksa (ei sama kuin äidinkieli), englanti |
VALINTAKOEVALINTA
Olet hakukelpoinen valintakoevalinnassa, jos saavutat yleisen korkeakoulukelpoisuuden viimeistään keväällä 2021.
Keväällä 2021 valmistuvan IB- tai EB-tutkinnon tai ulkomaisen korkeakoulukelpoisuuden antavan tutkinnon perusteella hakevien osalta valinta on ehdollinen siihen asti, että hakija toimittaa kopion lopullisesta tutkintotodistuksestaan. Jos hakukelpoisuuden tuottava tutkinto ei valmistu tai jos vaadittuja dokumentteja ei toimiteta annettuun määräaikaan mennessä, perutaan valintapäätös.
Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: pakollisesta matematiikan osiosta ja vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaavia tehtäviä sisältävästä osiosta.
Matematiikan osio: Kolme (3) tehtävää; kuusi (6) pistettä/tehtävä.
Vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaava osio: Fysiikka kaksi (2) tehtävää, kemia kaksi (2) tehtävää ja tekniikan alan ongelmanratkaisukykyä mittaavat kaksi (2) tehtävää; kuusi (6) pistettä/tehtävä. Sinun tulee vastata kolmeen (3) tämän osion tehtävään. Jos vastaat useampaan kuin kolmeen valinnaiseen tehtävään, otetaan sinulta pisteitä laskettaessa huomioon kolme matalimmat pisteet tuottavaa tehtävää.
Sinun on saatava vähintään 6/18 pistettä matematiikan osiosta voidaksesi tulla huomioiduksi valintakoevalinnassa. Yliopistojen on mahdollista poiketa em. kynnysehdosta, jos hakukohteen aloituspaikkoja jää täyttämättä (kynnysehtoa on mahdollista laskea, mutta ei nostaa).
Mahdollisessa tasapistetilanteessa käytetään tasapistesääntönä matematiikan osiosta saatua pistemäärää.
Valintakoevalinnan maksimipistemäärä on 36.
Valintakokeen nimi DIA-yhteisvalinnan DI-hakukohteiden valintakoe
Valintakokeen kuvaus Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: pakollisesta matematiikan osiosta sekä vaihtoehtoisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan yleisvalmiuksia ja ongelmanratkaisukykyä mittaavia tehtäviä sisältävästä osiosta.
Valintakoe on yhteinen kaikille hakukohteille.
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan sivuilta.
Korkeakoulut tiedottavat hakijoille erikseen, jos koronatilanteeseen liittyen annetaan kevään aikana viranomaismääräyksiä, joilla on vaikutusta valintakokeiden järjestämiseen. (Tieto päivitetty 15.3.2021)
Valintakokeen aika Tiistai 1.6.2021 klo 10.00 – 14.00
Sijainti xxx
Lisätietoja valintakokeesta Valintakoepaikkakunta valitaan hakulomakkeella.
Valintakoepaikkakunnat ovat: Espoo, Jyväskylä, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa
Lisätietoja DIA-yhteisvalinnan sivuilta https://dia.fi/
Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan kautta voit saat opiskeluoikeuden tekniikan kandidaatin ja diplomi-insinöörin tai tekniikan kandidaatin ja arkkitehdin/maisema-arkkitehdin tutkintoon. DIA-yhteisvalinnassa on mukana kahdeksan yliopistoa.
Kevään 2021 yhteishaussa on diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan kuuluvia diplomi-insinöörihakukohteita 47 ja arkkitehtihakukohteita 4. Valintaperusteet ovat kaikissa yliopistoissa samat lukuun ottamatta todistusvalinnan kynnysehtoja, jotka vaihtelevat hakukohteittain.
Voit osallistua valintakokeisiin haluamallasi koepaikkakunnalla riippumatta siitä mihin tekniikan yliopistoon ensisijaisesti haet. Diplomi-insinöörihakukohteiden valintakoepaikkakunnat ovat: Espoo, Jyväskylä, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa. Arkkitehtuurihakukohteiden valintakoepaikkakunnat ovat Espoo, Oulu ja Tampere
Lue lisää Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnan verkkosivuilta http://dia.fi/.
Yleinen liitteiden toimituksen määräaika on ke 7.4.2021 klo 15.00.
Suomalainen ylioppilastutkinto
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1990 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ylioppilastutkintotodistuksestasi.
Jos olet suorittanut ylioppilastutkinnon vuonna 1989 tai aikaisemmin, lataa kopio ylioppilastutkintotodistuksestasi hakulomakkeelle.
IB-tutkinto
Jos olet suorittanut IB-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa kopio IB-diplomasta hakulomakkeelle.
Jos suoritat IB-tutkinnon hakukeväänä, lataa predicted grades -lausunto hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä. Tieto lopullisista arvosanoista tulee toimittaa 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
Keväällä 2021 IB-tutkinnon suorittavat voivat ladata lopullisen arvosanaraportin hakulomakkeelle tai tilata Transcript of Grades-raportin IBO:lta ja pyytää toimittamaan se Aalto-yliopistoon (Aalto University). Aalto-yliopisto hakee lopulliset arvosanat sähköisesti IBO:lta tulosten valmistuttua, mikäli hakija on tilannut suoritusotteen IBO:ltä Aalto-yliopistoon. Lopullisten tulosten tulee olla Aalto-yliopiston käytössä 16.7.2021 klo 15.00 mennessä. Lisätietoa (ibo.org)
EB-tutkinto
Jos olet suorittanut EB-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa tutkintotodistuksen kopio hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Jos suoritat EB-tutkinnon hakukeväänä, lataa alustava arvosanailmoitus hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä ja lataa lopulliset tulokset/arvosanatiedot hakulomakkeelle 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
DIA-/RP-tutkinto
Jos olet suorittanut RP-/DIA-tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa todistus liitteineen hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Jos suoritat DIA-tutkinnon hakukeväänä, lataa tieto lopullisista arvosanoista hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Ulkomailla saavutettu korkeakoulukelpoisuus
Jos olet suorittanut korkeakoulukelpoisuuden tuottavan tutkinnon ennen kevättä 2021, lataa hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä kopio tutkintotodistuksesta sekä suomen, ruotsin- tai englanninkielinen käännös (mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen).
Jos suoritat tutkinnon hakukeväänä, lataa hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä kopio viimeisimmästä koulutodistuksestasi tai todistus keskeneräisistä opinnoista (sisältäen tiedon suoritettavasta tutkinnosta ja arvioidusta valmistumisajankohdasta) sekä suomen-, ruotsin- tai englanninkieliset käännökset (mikäli alkuperäiset dokumentit eivät ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielisiä).
Kopio lopullisesta tutkintotodistuksesta sekä suomen, ruotsin- tai englanninkielinen käännös (mikäli alkuperäinen dokumentti ei ole suomen-, ruotsin- tai englanninkielinen) tulee ladata hakulomakkeella 16.7.2021 klo 15.00 mennessä.
Ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
Jos olet suorittanut tutkinnon ennen vuotta 2020, lataa tutkintotodistuksen kopio hakulomakkeelle 7.4.2021 klo 15.00 mennessä.
Huom! Jos olet suorittanut tutkinnon vuonna 2020 tai sen jälkeen, sinun ei tarvitse toimittaa kopiota ammatillisen tutkinnon todistuksestasi. Saamme tutkintosi tiedot suoraan sähköisestä hakujärjestelmästä.
Jos suoritat tutkinnon hakukeväänä, tulee tutkinnon valmistua 18.6.2021 mennessä, jolloin tutkintotietojen tulee löytyä KOSKI-palvelusta. Vaihtoehtoisesti voit ladata tutkintotodistuksen kopion hakulomakkeelle 18.6.2021 klo 15.00 mennessä.
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 31.5.2021. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae tiedekilpailumenestyksen perusteella
- Valinta tiedekilpailumenestyksen perusteella
Näytä
MAOL:in valtakunnallisten, lukuvuonna 2017-2018 tai 2018-2019 lukion viimeisille kursseille järjestämien matematiikka-, fysiikka-, kemia- ja tietotekniikkakilpailujen (Datatähti) kymmenen parasta voidaan hyväksyä suoraan ilman valintakokeita tekniikan kandidaatin (TkK + DI) tutkinto-ohjelmiin. Hakijoiden on toimitettava todistus kilpailumenestyksestään. Hakijoiden hyväksymisen edellytyksenä on ylioppilastutkinnon suorittaminen.
Hakijoiden, joiden koulusivistyskieli ei ole suomi tai jotka eivät pysty osoittamaan suomen kielen taitoaan yhdellä Suomen kielitaitovaatimukset yliopistossa -sivulla mainituista tavoista, on toimitettava todistus suomen kielen taidostaan. Hakijat, joilla ei ole riittävää suomen kielen taitoa, voivat hakea vain englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin.
MAOL:n matematiikka-, fysiikka-, kemia-, tai datatähtikilpailussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet hakijat lataavat todistuksen kilpailumenestyksestään hakemukselle 10.4.2019 klo 15.00 menneessä.
Liite nimetään seuraavasti: sukunimi_etunimi_kilp.pdf: esim. virtanen_jani_kilp.pdf
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Katso ohjeet oikaisuvaatimuksen toimittamisesta.
Hae MAOL-kilpailumenestyksen perusteella
- Valinta kilpailumenestyksen perusteella
Näytä
MAOL:in valtakunnallisten, lukuvuonna 2019 - 2020 tai 2020 – 2021 lukion viimeisille kursseille järjestämien matematiikka, fysiikka-, kemia- ja tietotekniikkakilpailujen kymmenen parasta voidaan hyväksyä suoraan ilman valintakokeita tekniikan kandidaatin (TkK ja DI) hakukohteisiin. Hakijalta edellytetään myös syksyllä 2020 tai keväällä 2021 suoritettu ylioppilastutkinto (suomalainen yo, IB-, EB- tai DIA-/RP-tutkinto).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Kaikki ehdot täyttävät hyväksytään.
MAOL:n matematiikka-, fysiikka-, kemia-, tai datatähtikilpailussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet hakijat lataavat todistuksen kilpailumenestyksestään hakemukselle 7.4.2021 klo 15.00 menneessä.
Liite nimetään seuraavasti: sukunimi_etunimi_kilp.pdf: esim. virtanen_jani_kilp.pdf
Hakukohteessa ei ole varasijoja.
Todistusvalinnan ja kilpailumenestysvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 31.5.2021. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (9.7.2021) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae tiedekilpailumenestyksen perusteella
- Valinta tiedekilpailumenestyksen perusteella
Näytä
MAOL:in valtakunnallisten, lukuvuonna 2018 - 2019 tai 2019 – 2020 lukion viimeisille kursseille järjestämien matematiikka, fysiikka-, kemia- ja tietotekniikkakilpailujen kymmenen parasta voidaan hyväksyä suoraan ilman valintakokeita tekniikan kandidaatin (TkK ja DI) hakukohteisiin.
Hakijalta edellytetään myös syksyllä 2019 tai keväällä 2020 suoritettu ylioppilastutkinto.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
MAOL:n matematiikka-, fysiikka-, kemia-, tai datatähtikilpailussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet hakijat lataavat todistuksen kilpailumenestyksestään hakemukselle 8.4.2020 klo 15.00 menneessä.
Liite nimetään seuraavasti: sukunimi_etunimi_kilp.pdf: esim. virtanen_jani_kilp.pdf
Hakukohteessa ei ole varasijoja.
Päivitetty 15.5.2020
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 27.5.2020. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 15.7.2020. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus nähdä koepaperinsa ja -pisteensä yliopiston hakijapalveluissa 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (15.7.2020) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (8.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku toisista suomalaisista korkeakouluista siirtyville
- Haku Tampereen yliopiston muista kuin diplomi-insinöörin koulutuksista siirtyville
Näytä
Siirtohaussa voi hakea alemman korkeakoulututkinnon tai ammattikorkeakoulututkinnon opintojen aikana Tampereen yliopiston tekniikan kandidaatin- ja dia-tutkinto –ohjelmiin (3+2 -vuotiseen koulutukseen) tai tekniikan kandidaatin ohjelmiin (3 vuotinen). Siirron hakeminen edellyttää, että hakijalla on hakuhetkellä voimassa oleva opiskeluoikeus suomalaisessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa vastaavan tasoisiin opintoihin.
Tampereen yliopisto arvioi uuden tutkinnonsuoritusoikeuden mukaisen suoritusajan riittävyyden tutkinnon suorittamiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun käytetty aika ja jo suoritetut opinnot. Opiskeluoikeuden siirtämisen edellytyksenä on, että opiskelijalla on riittävästi opintoaikaa jäljellä tutkinnon suorittamiseksi.
Tekniikan kandidaatintutkinto (DI) sisältää aina matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja. Kyseisten opintojen osuus tutkinnosta vaihtelee tutkinto-ohjelmittain. Siirtohaussa taustatutkinnon soveltuvuutta arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota matemaattis-luonnontieteellisten opintojen määrään suoritettavassa tutkinnossa, johon hakijalla on opinto-oikeus.
Ammattikorkeakouluopintojen perusteella siirtoa anovalle myönnetään siirtohaun kautta saman tasoinen tutkinnonsuoritusoikeus (oikeus suorittaa kandidaatintutkinto) kuin hänellä on haun perusteena olevan tutkinto-oikeuden myötä. Ammattikorkeakouluopintojen perusteella siirtohaussa hyväksytyn opintoaika määrittyy kandidaatintutkinnon suoritusajan mukaisesti.
Ammattikorkeakouluopintojen perusteella siirtohaussa opinto-oikeuden kandidaatintutkintoon saanut opiskelija voi hakea opinto-oikeutta ylempään korkeakoulututkintoon kandidaatintutkinnosta valmistumisen yhteydessä joustavalla yliopiston sisäisellä hakumenettelyllä.
Soveltuvan korkeakoulututkinnon (kandidaatti, AMK-tutkinto) suorittaneet hakevat Tampereen yliopiston maisterivaiheen opiskelijavalinnassa, johon voi hakea kevään yhteishaussa aiemmin suoritetun tai hakuvuoden kevään aikana valmistuvan soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon perusteella.
Siirtohaun ryhmät
Siirtohaussa voivat hakea suomalaisessa yliopistossa alempaa korkeakoulututkintoa tai ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelevat opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Hakukohdekohtaiset valintaperusteet sisältävät tarkemmat kriteerit, millä opiskelijoita voidaan valita siirtohaun kautta. Ammattikorkeakouluopintoja ja yliopistossa alempaa korkeakoulututkintoa suorittavat hakijat ryhmitellään hakukohteittain siirron perusteena olevan tutkinnonsuoritusoikeuden mukaisiin ryhmiin.
Hakijoiden, joiden koulusivistyskieli ei ole suomi tai jotka eivät pysty osoittamaan suomen kielen taitoaan yhdellä Suomen kielitaitovaatimukset yliopistossa -sivulla mainituista tavoista, on toimitettava todistus suomen kielen taidostaan.
Siirtohaun yleiset valintaperusteet
Siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaisten suoritettujen opintojen tulee kaikissa hakukohteissa olla vähintään 55 op/lukuvuosi. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon hakuajan lukukauden loppuun mennessä suoritetut opinnot, jotka kuuluvat siirron perusteena olevaan opiskeluoikeuteen.
Kaikkien hakukohteiden osalta hakijoiden on toimitettava hakemuksen liitteeksi:
- Opintosuoritusote (siirron perusteena oleva opintooikeus)
- Tampereen yliopiston hakukohteen mukainen alustava HOPS (henkilökohtainen opintosuunnitelma)
- Motivaatiokirje
Ammattikorkeakoulututkinnosta tekniikan kandidaatinopintoihin (DI) siirtyvältä edellytetään lisäksi matematiikan osaamista seuraavasti:
- Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluvien matematiikan opintojaksojen (väh. 10 op) on oltava suoritettuina sen lukukauden loppuun mennessä, minkä aikana siirtohakua haetaan
- Hakijalla täytyy olla lisäksi suoritettuna yliopistotasoisia matematiikan opintoja väh. 7 op.
MAT-04600 Insinöörimatematiikka 123, 7 op opintojaksolle voi osallistua Tampereen teknillisen yliopiston (1.1.2019 alkaen Tampereen yliopisto) avoimen yliopiston kautta tai Tampereen korkeakouluyhteisön ristiinopiskelupalvelun kautta.
- Hakijan on varmistettava yliopistotasoisen matematiikan soveltuvuus (jos muu kuin MAT04600 Insinöörimatematiikka 123, 7 op) Tampereen teknillisen yliopiston (1.1.2019 alkaen Tampereen yliopisto) hakijapalveluista.
Hakukohdekohtaiset valintaperusteet:
Hakukohde (tutkinto-ohjelma) |
Soveltuvien pohjatutkintojen alat |
Opintojen keskiarvo vähintään AMK ja yliopisto |
Tietojohtaminen |
tekniikka, tietojenkäsittely, kauppatieteet tai lähiala |
3,5/5 ja 3,5/5 |
Lisätietoa hakemisesta löydät osoitteesta: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/siirtohaku. Tutustu sivustoon ja ohjeistukseen huolellisesti.
Jos sinulla on kysyttävää hakemiseen liittyen, ole ystävällisesti yhteydessä hakijapalvelut.tau [at] tuni.fi
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Katso ohjeet oikaisuvaatimuksen toimittamisesta.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Näytä
Tekniikan alan siirtohaussa voi hakea siirtoa toisesta suomalaisesta yliopistosta Tampereen yliopiston tekniikan kandidaattiohjelmiin suorittamaan joko alempaa tai alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa (TkK- tai TkK + DI/A -koulutus). Siirron hakeminen edellyttää, että hakijalla on hakuhetkellä voimassa oleva opiskeluoikeus suomalaisessa yliopistossa soveltuvaan alemman korkeakoulututkinnon tuottavaan tutkinto-ohjelmaan. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 17.3.–31.3.2021. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus
Tampereen yliopistossa diplomi-insinöörikoulutuksessa jo opiskelevat opiskelijat hakevat opintosuunnan vaihtoa toiseen DI-koulutukseen erillisellä sisäisellä menettelyllä.
Tampereen yliopisto arvioi uuden tutkinnonsuoritusoikeuden mukaisen suoritusajan riittävyyden tutkinnon suorittamiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun käytetty aika ja jo suoritetut opinnot. Opiskeluoikeuden siirtämisen edellytyksenä on, että opiskelijalla on riittävästi opintoaikaa jäljellä tutkinnon suorittamiseksi.
Tekniikan kandidaattitutkinto sisältää aina matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja. Kyseisten opintojen osuus tutkinnosta vaihtelee tutkinto-ohjelmittain. Siirtohaussa taustatutkinnon soveltuvuutta arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota matemaattis-luonnontieteellisten opintojen määrään tutkinnossa, jonka perusteella hakija hakee siirtoa.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
7. Aloituspaikkamäärää ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaisten suoritettujen opintojen tulee kaikissa tekniikan alan hakukohteissa olla vähintään 55 op/lukuvuosi. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon 30.6.2021 mennessä suoritetut opinnot, jotka kuuluvat siirron perusteena olevaan opiskeluoikeuteen.
Siirto-opiskelijoihin ei sovelleta yhden opiskelupaikan sääntöä.
Hakukohdekohtaiset tekniikan alan siirtohaun valintaperusteet
Hakukohde |
Soveltuvien |
Opintojen |
Tietojohtaminen |
tekniikka, yliopistotutkintojen osalta myös tietojenkäsittely, kauppatieteet tai lähiala |
3,5/5 |
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Tekniikan alan siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS). Kirjoita vapaamuotoinen ensimmäinen versio hakukohteen alustavasta henkilökohtaisesta opintosuunnitelmasta (HOPS), jossa sijoitat aiemmat opintosi osaksi kandidaattiohjelman rakennetta. Tekniikan tutkintojen tutkintovaatimukset löydät koulutuksittain opinto-oppaasta.
Valinnassa otetaan huomioon 30.6.2021 mennessä suoritetut opinnot, joten hakuvaiheessa toimitettua suoritusotetta on mahdollisuus täydentää 4.7.2021 saakka lataamalla päivitetty suositusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella. Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
(Päivitetty ohje 9.2.2021)
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu suomalaisista ammattikorkeakouluista tai toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Näytä
Siirtohaussa voivat hakea suomalaisessa yliopistossa alempaa korkeakoulututkintoa tai ammattikorkeakoulututkintoa suorittavat opiskelevat opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 18.3.-1.4.2020 Ks. lisätietoja hakukelpoisuudesta siirtohaussa.
Siirtohaun ryhmät
Hakukohdekohtaiset valintaperusteet sisältävät tarkemmat kriteerit, joilla opiskelijoita voidaan valita siirtohaun kautta. Alempaa korkeakoulututkintoa suorittavat hakijat ryhmitellään hakukohteittain siirron perusteena olevan tutkinnonsuoritusoikeuden mukaisiin ryhmiin (kandidaatti, AMK-tutkinto).
Tekniikan alan hakukelpoisuusvaatimukset
Tekniikan alan siirtohaussa voi hakea siirtoa toisesta suomalaisesta korkeakoulusta Tampereen yliopiston tekniikan kandidaattiohjelmiin suorittamaan joko alempaa tai alempaa ja ylempää korkeakoulututkintoa (TkK- tai TkK + DI -koulutus). Siirron hakeminen edellyttää, että hakijalla on hakuhetkellä voimassa oleva opiskeluoikeus suomalaisessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa soveltuvaan alemman korkeakoulututkinnon tuottavaan tutkinto-ohjelmaan.
Tampereen yliopisto arvioi uuden tutkinnonsuoritusoikeuden mukaisen suoritusajan riittävyyden tutkinnon suorittamiseen. Arvioinnissa otetaan huomioon siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaiseen opiskeluun käytetty aika ja jo suoritetut opinnot. Opiskeluoikeuden siirtämisen edellytyksenä on, että opiskelijalla on riittävästi opintoaikaa jäljellä tutkinnon suorittamiseksi.
Tekniikan kandidaatintutkinto sisältää aina matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja. Kyseisten opintojen osuus tutkinnosta vaihtelee tutkinto-ohjelmittain. Siirtohaussa taustatutkinnon soveltuvuutta arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota matemaattis-luonnontieteellisten opintojen määrään tutkinnossa, jonka perusteella hakija hakee siirtoa.
Ammattikorkeakouluopintojen perusteella siirtoa anovalle myönnetään siirtohaun kautta saman tasoinen tutkinnonsuoritusoikeus (oikeus suorittaa kandidaatintutkinto) kuin hänellä on haun perusteena olevan tutkinto-oikeuden myötä. Ammattikorkeakouluopintojen perusteella siirtohaussa hyväksytyn opintoaika määrittyy kandidaatintutkinnon suoritusajan mukaisesti.
Ammattikorkeakouluopintojen perusteella siirtohaussa opinto-oikeuden kandidaatintutkintoon saanut opiskelija voi hakea opinto-oikeutta ylempään korkeakoulututkintoon kandidaatintutkinnosta valmistumisen yhteydessä joustavalla yliopiston sisäisellä hakumenettelyllä.
Muut alemman korkeakoulututkinnon (kandidaatti, AMK-tutkinto) suorittaneet hakevat Tampereen yliopiston maisterivaiheen opiskelijavalinnassa, johon voi hakea kevään yhteishaussa aiemmin suoritetun tai hakuvuoden kevään aikana valmistuvan soveltuvan alemman korkeakoulututkinnon perusteella.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Ks. lisätietoja suomen kielen taidon todentamisesta.
7. Aloituspaikkamäärää ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaisten suoritettujen opintojen tulee kaikissa tekniikan hakukohteissa olla vähintään 55 op/lukuvuosi. Opiskelijavalinnassa otetaan huomioon hakuajan lukukauden loppuun mennessä suoritetut opinnot, jotka kuuluvat siirron perusteena olevaan opiskeluoikeuteen.
Ammattikorkeakoulututkinnosta tekniikan kandidaatinopintoihin siirtyvältä edellytetään matematiikan osaamista seuraavasti:
- Ammattikorkeakoulututkintoon kuuluvien matematiikan opintojaksojen (väh. 10 op) on oltava suoritettuina sen lukukauden loppuun mennessä, jonka aikana siirtohakua haetaan.
- Hakijalla täytyy olla lisäksi suoritettuna yliopistotasoisia matematiikan opintoja (SEFI 1 -taso) väh. 10 op (esimerkiksi Tampereen yliopiston Insinöörimatematiikka 123 -opintojakso).
- Yliopistotasoiset matematiikan opinnot arvioidaan erikseen hakijan toimittamien dokumenttien perusteella.
Siirto-opiskelijoihin ei sovelleta yhden opiskelupaikan sääntöä.
Hakukohdekohtaiset siirtohaun valintaperusteet
Hakukohde |
Soveltuvien |
Opintojen |
Opintojen |
Tietojohtaminen |
tekniikka, |
3,5/5 |
3,5/5 |
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Hakijoiden on toimitettava hakemuksen liitteeksi:
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Kaikissa siirtohaun hakukohteissa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS)
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Ks. liitteet siirtohaussa.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Päivitetty 15.5.2020
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 15.7.2020. Mikäli vaaditut kriteerit eivät ole täyttyneet tulosten julkistamiseen mennessä, tehdään valinta ehdollisena. Valintapäätös vahvistetaan tai perutaan viimeistään elokuussa 2020, kun määräaika vaadittujen opintojen suorittamiselle on sulkeutunut (31.7.2020).
Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (15.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
- Haku avoimen yliopiston tekniikan väyläopinnot suorittaneille
Näytä
Hakukelpoinen hakija on Tampereen yliopiston avoimen yliopiston tekniikan suomenkielisen lyhyen tai pitkän väylän opiskelija, joka on suorittanut tai suorittamassa väyläopintoja 30.6.2021 mennessä vaadituin kriteerein.
Tutkinto-oikeuden myöntämisessä noudatetaan Tampereen yliopiston tutkintosääntöä.
Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Kaikki ehdot täyttävät hyväksytään.
Suomenkielinen lyhyt väylä
Väylän opintojaksot tulee suorittaa vaaditulla keskiarvolla yhden lukuvuoden (2020-2021) aikana, 30.6.2021 mennessä, jotta voi tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi väylältä kevään haussa. Keskiarvo on opintopisteillä painotettu opintojaksojen arvosanojen pyöristämätön keskiarvo, ellei toisin mainittu hakukohteen vaatimuksissa.
Vaadittu opintomenestys:
Hakukohde |
Vaadittu keskiarvoraja väyläopinnoille |
Tietojohtaminen |
3,5 |
Suoritettavat opintojaksot lukuvuonna 2020-2021:
MATH.APP.110 Insinöörimatematiikan perusteet 5 op
MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit 5 op
Valittava kaksi seuraavista:
FYS-1050 Yliopistofysiikka I 5 op
KEB-61101 Insinöörikemia 5 op
COMP.CS.100 Ohjelmointi 1: Johdatus ohjelmointiin 5 op
Yhteensä 20 op
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voit hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Opintosuoritusotetta Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa suoritetuista opinnoista ei tarvitse toimittaa vaan suorituksen tarkistetaan suoraan opiskelijarekisteristä.
Sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
- Haku avoimen yliopiston tekniikan väyläopinnot suorittaneille
Näytä
Hakukelpoinen hakija on Tampereen yliopiston avoimen yliopiston tekniikan suomenkielisen lyhyen tai pitkän väylän opiskelija, joka on suorittanut tai suorittamassa väyläopintoja 31.7.2020 mennessä vaadituin kriteerein.
Väylältä voidaan hyväksyä tutkinto-opiskelijaksi henkilö, jolla ei ole tutkinto-oikeutta diplomi-insinööri-koulutukseen Tampereen yliopistossa. Tutkinto-opiskelijaksi hyväksytään ensisijaisesti ensimmäistä ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa hakevia. Tutkinto-ohjelmassa suoritettavien opintojen tulee tuottaa hakijalle aidosti uutta osaamista, eivätkä ne siten voi olla pääosin saman sisältöisiä kuin hakijan aiemmat opinnot.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Ks. lisätietoja suomen kielen taidon todentamisesta.
Suomenkielinen lyhyt väylä
Väylän opintojaksot tulee suorittaa vaaditulla keskiarvolla kevätlukukauden 2020 aikana, 31.7.2020 mennessä, jotta voi tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi väylältä kevään haussa. Keskiarvo on opintopisteillä painotettu opintojaksojen arvosanojen pyöristämätön keskiarvo.
Vaadittu opintomenestys:
Hakukohde |
Vaadittu keskiarvoraja väyläopinnoille |
tietojohtaminen |
3,5 |
Suoritettavat opintojaksot (lukuvuonna 2019-2020 ao. opintojaksoja vastaavat opintojaksot):
MAT-01100 Insinöörimatematiikka X 1 5 op
MAT-01200 Insinöörimatematiikka X 2 5 op
Valittava kaksi seuraavista:
FYS-1050 Yliopistofysiikka I 5 op
KEB-61101 Insinöörikemia 5 op
TIE-02101 Ohjelmointi 1: Johdanto 5 op
Yhteensä 20
Suomenkielinen pitkä väylä
Pitkää väylää ei ole tässä hakukohteessa.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voit hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Opintosuoritusotetta Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa suoritetuista opinnoista ei tarvitse toimittaa vaan suorituksen tarkistetaan suoraan opiskelijarekisteristä.
Sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Päivitetty 15.5.2020
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 15.7.2020. Mikäli vaaditut tekniikan avoimen väylän kriteerit eivät ole täyttyneet tulosten julkistamiseen mennessä, tehdään valinta ehdollisena. Valintapäätös vahvistetaan tai perutaan viimeistään elokuussa 2020, kun määräaika väyläopintojen suorittamiselle on sulkeutunut (31.7.2020).
Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (15.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi
Hae avoimen väylän haussa
- Valinta avoimien yliopistoopintojen perusteella
Näytä
Hakukelpoinen hakija on Tampereen yliopiston avoimen yliopiston tekniikan alan lyhyen tai pitkän väylän opiskelija, joka on suorittanut väyläopinnot vaadituin kriteerein.
Avoimen yliopiston tekniikan alan väylältä voidaan hyväksyä tutkinto-opiskelijaksi henkilö, jolla ei ole tutkinnonsuoritusoikeutta diplomi-insinöörikoulutukseen Tampereen yliopistossa tai Tampereen yliopiston yhteistutkinto-ohjelmissa. Tutkinto-opiskelijaksi hyväksytään ensi sijassa ensimmäistä ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa hakevia. Tutkinto-ohjelmassa suoritettavien opintojen tulee tuottaa hakijalle aidosti uutta osaamista, eivätkä ne siten voi olla pääosin saman sisältöisiä kuin hakijan aiemmat opinnot.
Hakijoiden, joiden koulusivistyskieli ei ole suomi tai jotka eivät pysty osoittamaan suomen kielen taitoaan yhdellä Suomen kielitaitovaatimukset yliopistossa -sivulla mainituista tavoista, on toimitettava todistus suomen kielen taidostaan. Hakijat, joilla ei ole riittävää suomen kielen taitoa, voivat hakea vain englanninkielisiin tutkinto-ohjelmiin.
Tekniikan alan lyhyt väylä
Hakukohde |
Hyväksymiseen vaadittava opintomenestys |
Tietojohtaminen | Väylän opintojaksot suoritettu vähintään keskiarvolla 3,5 |
Hyväksymiseen vaadittava opintomenestys saavutetaan suorittamalla vaaditut opintojaksot kevätlukukauden aikana, 31.7.2019 mennessä. Keskiarvo on opintopisteillä painotettu opintojaksojen arvosanojen pyöristämätön keskiarvo.
Suoritettavat opintojaksot (lukuvuonna 2018-2019 ao. opintojaksoja vastaavat opintojaksot):
- MAT-01100 Insinöörimatematiikka X 1, 5 op
- MAT-01200 Insinöörimatematiikka X 2, 5 op
- FYS-1091 Insinöörifysiikka I, 7 op
- KEB-61100 Insinöörikemia, 3 op TAI TIE-02101 Ohjelmointi 1: Johdanto, 5 op
Yhteensä 20-22 op
Opintosuoritusotetta Tampereen yliopiston avoimessa yliopistossa suoritetuista opinnoista ei tarvitse toimittaa vaan suorituksen tarkistetaan suoraan opiskelijarekisteristä.
Lisätietoa hakemisesta löydät osoitteesta: https://www.tuni.fi/fi/tule-opiskelemaan/avoimen-vaylan-haku. Tutustu sivustoon ja ohjeistukseen huolellisesti.
Jos sinulla on kysyttävää hakemiseen liittyen, ole ystävällisesti yhteydessä hakijapalvelut.tau [at] tuni.fi
Valinnan tulokset julkistetaan viimeistään 28.6.2019. Kaikkia Tampereen yliopiston avoimen väylän hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Katso ohjeet oikaisuvaatimuksen toimittamisesta.
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae MAOL-kilpailumenestyksen perusteella - 2022
- Valinta kilpailumenestyksen perusteella
Näytä
MAOL:in valtakunnallisten, lukuvuonna 2019 - 2020 tai 2020 – 2021 lukion viimeisille kursseille järjestämien matematiikka, fysiikka-, kemia- ja tietotekniikkakilpailujen kymmenen parasta voidaan hyväksyä suoraan ilman valintakokeita tekniikan kandidaatin (TkK ja DI) hakukohteisiin. Hakijalta edellytetään myös syksyllä 2020 tai keväällä 2021 suoritettu ylioppilastutkinto (suomalainen yo, IB-, EB- tai DIA-/RP-tutkinto).
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Kaikki ehdot täyttävät hyväksytään.
MAOL:n matematiikka-, fysiikka-, kemia-, tai datatähtikilpailussa kymmenen parhaan joukkoon sijoittuneet hakijat lataavat todistuksen kilpailumenestyksestään hakemukselle 7.4.2021 klo 15.00 menneessä.
Liite nimetään seuraavasti: sukunimi_etunimi_kilp.pdf: esim. virtanen_jani_kilp.pdf
Hakukohteessa ei ole varasijoja.
Todistusvalinnan ja kilpailumenestysvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 31.5.2021. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 9.7.2021. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus saada koevastauksensa nähtäväksi 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (9.7.2021) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae yhteishaussa
- Valinta DIA-yhteisvalinnassa
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
- Valinta kilpailumenestyksen perusteella
Näytä
Kaikkien hakijoiden tulee täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ehdot. Olet hakukelpoinen, jos olet suorittanut tai suoritat keväällä 2022 jonkin seuraavista tutkinnoista:
- Suomalainen ylioppilastutkinto
- International Baccalaureate –tutkinto (IB)
- European Baccalaureate –tutkinto (EB)
- Deutsches Internationales Abitur (DIA)-tutkinto tai Reifeprüfung-tutkinto (RP) Suomessa
- Ulkomainen tutkinto, joka kyseisessä maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
- Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
- Advanced International Certificate of Education -tutkinto (AICE)
Jos et ole suorittanut mitään edellä mainituista tutkinnoista, voidaan sinut katsoa hakukelpoiseksi, jos sinulle on myönnetty opiskeluoikeus yliopistotutkintoon Suomessa tai olet suorittanut vähintään kandidaatin tutkintoa vastaavan korkeakoulututkinnon.
Jos sinulta edellytetään hakukelpoisuuden osoittavia liitteitä, tulee liitepyyntö näkyviin hakulomakkeelle. Lisätietoa tarvittavista liitteistä löydät DIA-yhteisvalinnan nettisivuilta.
Hakijoiden tulee myös täyttää kielitaitovaatimus suomen kielessä.
Tutkinto-oikeuden myöntämisessä noudatetaan Tampereen yliopiston tutkintosääntöä. Lisätietoa opinto-oikeuden myöntämisen rajauksista Tampereen yliopiston nykyisille ja entisille tutkinto-opiskelijoille löydät sivulta Opiskelupaikan myöntämisen rajoitukset.
Pakolaisasemassa olevien hakijoiden hakukelpoisuus
Jos olet pakolainen tai pakolaiseen rinnastettavassa asemassa tai turvapaikanhakija Suomessa, etkä voi todistaa korkeakoulukelpoisuuttasi asiakirjoin, yliopisto voi kutsua sinut valintakokeeseen. Sinun tulee toimittaa luotettava selvitys hakukelpoisuuden osoittavasta tutkinnosta ja lisäselvitys siitä, miksi asiakirjat eivät ole saatavilla, sekä pakolaisstatuksesta kertova viranomaispäätös (turvapaikkapäätös tai oleskelulupa suojelun perusteella taikka todistus sellaisen hakemuksen vireilläolosta). Hakukelpoisuutesi ratkaistaan annetun selvityksen perusteella.
Huomioithan, että sinun tulee täyttää korkeakoulujen yhteishaun hakemus sekä ottaa yhteyttä osoitteeseen hakijapalvelut[a]aalto.fi yhteishaun hakuajan päättymiseen 30.3.2022 klo 15.00 mennessä. Vaaditut dokumentit tulee toimittaa 6.4.2022 klo 15.00 mennessä. Hakukelpoisuutesi arvioidaan, kun olemme vastaanottaneet hakemuksesi sekä vaadittavat dokumentit annettuihin määräaikoihin mennessä.
Lisätietoja saat osoitteesta hakijapalvelut[a]aalto.fi
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Hakukohteessa on yhteensä 59 aloituspaikkaa (+kilpailumenestyksen perusteella valittavat), jotka jakautuvat seuraavasti:
- Todistusvalinta: 47 paikkaa (joista 33 ensikertalaisille)
- Valintakoevalinta: 12 paikkaa (joista 8 ensikertalaisille)
- Kilpailumenestysvalinta: kaikki valintaehdot täyttävät
Katso lisää aloituspaikkojen varaamisesta ensikertaisille.
(Tietoja päivitetty 3.2.2022.)
Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan osallistuu kahdeksan (8) yliopiston tekniikan alan koulutukset: Aalto-yliopisto, Jyväskylän yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Åbo Akademi ja Vaasan yliopisto.
DIA-yhteisvalinnassa voit hakea yhteen tai useampaan diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa olevaan hakukohteeseen: todistusvalinnassa huomioitavat aineet ja valintakokeet ovat samat kaikissa yliopistoissa, mutta todistusvalinnan kynnysehdot ovat hakukohdekohtaisia.
Diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteisiin hakijat valitaan joko kilpailumenestyksen perusteella, todistusvalinnassa tai valintakoevalinnassa.
Kilpailumenestysvalinta
Hakijat valitaan Matemaattisten aineiden opettajien liiton (MAOL) Neljän tieteen kisojen tai Tutki-Kokeile-Kehitä -tiede- ja teknologiakilpailumenestyksen (TuKoKe) perusteella.
Kilpailumenestysvalintaan osallistuminen edellyttää, että hakija on sijoittunut MAOL:n lukion viimeisille kursseille järjestämien valtakunnallisten matematiikka, fysiikka-, kemia- ja tietotekniikkakilpailujen (Datatähti) loppukilpailussa 10 parhaan joukkoon lukuvuonna 2020 - 2021 tai 2021 – 2022.
Hakukohteet määrittelevät tarkemmin, minkä kilpailujen perusteella hakukohteeseen voi tulla hyväksytyksi. Jos hakukohteen aloituspaikkojen määrä on rajattu, valinta suoritetaan kilpailusijoituksen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.
Kilpailumenestyksen perusteella voivat hakea ainoastaan hakukeväänä (tai edellisenä syksynä valmistuneet) valmistuvat ylioppilaat (suomalainen yo, IB-, EB- tai Suomessa suoritettu DIA-tutkinto). Datatähti-kilpailun osalta voidaan huomioida myös ammatillisen tutkinnon perusteella hakevat. Kilpailumenestyksen perusteella voi tulla hyväksytyksi vain kerran.
Voit tulla hyväksytyksi tähän hakukohteeseen seuraavien kilpailuiden perusteella:
- MAOL Matematiikkakilpailu
- MAOL Fysiikkakilpailu
- MAOL Kemiakilpailu
- MAOL Datatähti -kilpailu
Todistusvalinta
Aloituspaikoista 80 % täytetään todistusvalinnassa.
Todistusvalinnassa voit tulla hyväksytyksi mihin tahansa hakemaasi DIA-yhteisvalinnan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteeseen mieluisuusjärjestyksestä riippumatta.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään lukuvuonna 2021 – 2022 ylioppilastutkintonsa valmiiksi saavat ylioppilaat, jotka ovat suorittaneet hyväksyttävästi pitkän matematiikan ylioppilaskokeen tai vastaavan kokeen kansainvälisessä ylioppilastutkinnossa (IB-, EB- tai Suomessa suoritettu DIA-/RP-tutkinto).
Todistusvalinnassa on hakukohdekohtaisena kynnysehtona joko yhden tai useamman todistusvalinnassa huomioitavan aineen arvosana (pitkä matematiikka/fysiikka/kemia, vähintään Cum laude approbatur). Riittää, että täytät yhden kynnysehdoista.
Todistusvalinnan kynnysehtona on tässä hakukohteessa
- pitkän matematiikan arvosana M
Todistusvalinnassa hakijoilta otetaan huomioon äidinkielen, pitkän matematiikan ja joko fysiikan tai kemian arvosana riippuen siitä, kummasta aineesta saa paremmat pisteet (ks. pistetaulukko kohdasta "Valintatavat" - "Todistusvalinta"). Ennen vuotta 2006 suoritettua ylioppilastutkinnon reaalikoetta ei huomioida todistusvalinnassa.
Valinta tehdään todistuspisteiden perusteella, jolloin maksimipistemäärä on 105,00 pistettä. Tasapistetilanteessa ratkaisee pitkän kielen arvosana (mikä tahansa pitkä kieli; vieras kieli tai toinen kotimainen) tai jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielen tasoisen kielen, niin toiseksi paras äidinkieli. Jos tämä tasapistesääntö ei riitä, käytetään arvontaa, jolloin Opintopolku arpoo hyväksyttävät hakijat tasapisteissä olevien joukosta.
Jos olet suorittanut useamman pisteitä tuottavan tutkinnon tai niiden osia (YO, EB, IB, RP/DIA), voidaan tutkintoja/tutkinnon osia yhdistää todistusvalinnassa sen mukaan, mistä yhdistelmästä saat parhaat pisteet.
- Jos suoritat suomalaisen yo-tutkinnon keväällä, tulee ylioppilastietojen olla ylioppilasrekisterissä Ylioppilastutkintolautakunnan julkaisemana ajankohtana. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta ko. ajankohtaan mennessä.
- Jos suoritat IB-tutkinnon kesällä 2022, lasketaan pisteesi Candidate Predicted Grades -ennakkoarvosanojen perusteella.
- Jos suoritat EB-tutkinnon kesällä 2022, lasketaan pisteesi alustavasta arvosana-arviosta (kirjalliset osakokeet).
Mahdollinen hyväksymispäätös on ehdollinen siihen asti, kunnes toimitat tiedot lopullisista arvosanoistasi. Hyväksymispäätös perutaan, mikäli lopullisista arvosanoista saamasi todistuspisteet eivät riitä hyväksytyksi tulemiseen tai et toimita lopullisia arvosanojasi määräaikaan mennessä. Jos lopulliset pisteesi ovat korkeammat kuin ennakkoarvion perusteella lasketut, voit tulla hyväksytyksi hakukohteeseen, johon ennakkoarvion mukaiset pisteesi eivät riittäneet.
Jos olet suorittanut DIA-/RP-tutkinnon, tulee kynnysehtona oleva aine olla suoritettuna osana tutkintoa (Leistungen in der Reifeprüfung tai vastaava DIA-tutkinnossa).
Valintakoevalinta
Aloituspaikoista 20 % täytetään valintakoevalinnassa.
Valintakoe koostuu kahdesta osiosta: pakollisesta matematiikan osiosta ja valinnaisia kemian, fysiikan ja tekniikan alan luovaa ongelmanratkaisukykyä mittaavia tehtäviä sisältävästä osiosta. Valintakoevalinnan maksimipistemäärä on 36 pistettä. Tasapistetilanteessa ratkaisee matematiikan osiosta saatu pistemäärä.
Matematiikan osiossa on kolme (3) tehtävää. Tehtäväkohtainen maksimipistemäärä on 6 pistettä. Sinun tulee vastata kaikkiin tämän osion tehtäviin ja saada vähintään 6/18 pistettä voidaksesi tulla huomioiduksi valintakoevalinnassa.
Valinnaisten tehtävien osiossa on kaksi (2) fysiikan, kaksi (2) kemian ja kaksi (2) tekniikan alan luova ongelmanratkaisukykyä testaavaa tehtävää.
Tehtäväkohtainen maksimipistemäärä on 6 pistettä. Sinun tulee vastata kolmeen (3) tämän osion tehtävään.
Jos vastaat useampaan kuin kolmeen (3) valinnaiseen tehtävään, otetaan valinnassa huomioon kolme (3) alhaisimmat pisteet tuottavaa tehtävää.
Ensikertalaisuus
Ensimmäistä opiskelupaikkaa hakeville varataan diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteissa 70 % aloituspaikoista. Olet ensikertalainen, jos
- sinulla ei ole yhteishaun hakuajan loppuun mennessä suoritettua Suomen koulutusjärjestelmän mukaista ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoa ja
- et ole ottanut vastaan opiskelupaikkaa ammattikorkeakoulu- tai yliopistotutkintoon johtavasta koulutuksesta, joka on alkanut syksyllä 2014 tai sen jälkeen (koskee myös siirtohakuja).
Diplomi-insinöörikoulutuksen hakukohteiden valintakoepaikkakunnat ovat Espoo, Jyväskylä, Lappeenranta, Oulu, Tampere, Turku ja Vaasa. Voit itse valita, millä paikkakunnalla osallistut valintakokeeseen. Koepaikkakunta valitaan hakulomakkeella ja valinta on sitova.
Rauhanturvajoukoissa palvelevat voivat osallistua DI-kokeeseen ulkomailla, mikäli koe on mahdollista järjestää samanaikaisesti kuin Suomessa ja kokeen valvonta voidaan hoitaa virkatyönä.
DI-valintakoe järjestetään keväällä 2022 tiistaina 31.5.2022 klo 10-14 Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella. Kampuksen osoite: Korkeakoulunkatu 7, 33720 Tampere.
Salijaot julkaistaan noin viikkoa ennen valintakokeita DIA-yhteisvalinnan nettisivuilla.
(Tietoja päivitetty 7.3.2022.)
Jos tarvitset lisäaikaa tai muita yksilöllisiä järjestelyjä valintakokeeseen, tulee sinun hakea yksilöllisiä järjestelyitä viimeistään 6.4.2022 klo 15.00. DI-kokeen yksilöllisiä järjestelyjä haetaan DIA-yhteisvalinnan koordinaation kautta, lisätietoja DIA-yhteisvalinnan nettisivuilta.
Hakukohde kuuluu Diplomi-insinööri ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalintaan.
DIA-yhteisvalinnan hakukohteisiin haetaan korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Lisätietoa tarvittavista liitteistä löydät DIA-yhteisvalinnan nettisivuilta.
Opiskelupaikkansa peruuttaneen tilalle valitaan asianomaisessa valintajonossa (pois lukien kilpailumenestysvalinta) varasijajärjestyksessä seuraava hakija ensikertalaisille varatut paikat huomioiden, mikäli vuosittainen sisäänottomäärä ei ole ylittynyt.
Mikäli aloituspaikkoja jää jommassakummassa valintatapajonossa täyttämättä, voi yliopisto siirtää täyttämättä jääneet paikat toiseen valintatapajonoon niin, että kaikki hakukohteen aloituspaikat saadaan täytettyä.
Todistusvalinnan ja kilpailumenestysvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 30.5.2022. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae siirtohaussa
- Haku on tarkoitettu toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
- Haku on tarkoitettu Tampereen yliopiston sisällä kandidaattivaiheessa muilta aloilta DI-koulutukseen siirtyville
Näytä
Tekniikan alan hakukohteisiin ovat siirtohaussa hakukelpoisia Tampereen yliopistossa alaa vaihtavat opiskelijat sekä muista suomalaisista yliopistoista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opiskeluoikeus alempaan korkeakoulututkintoon soveltuvalta alalta. Soveltuvat alat määritellään hakukohdekohtaisesti.
Tampereen yliopistossa diplomi-insinöörikoulutuksessa jo opiskelevat opiskelijat hakevat tutkinto-ohjelman tai opintosuunnan vaihtoa toiseen diplomi-insinöörikoulutukseen erillisellä sisäisellä menettelyllä.
Siirtohakua suositellaan ensimmäisen tai toisen opiskeluvuoden aikana, kun alemman tutkinnon suoritusaikaa on riittävästi jäljellä. Mikäli hakijan alempi korkeakoulututkinto on jo valmis tai valmistumassa hakukeväänä, tulee hänen hakea suoraan maisteriohjelmaan.
Hakijalle myönnetään siirrossa samantasoinen opiskeluoikeus kuin se oikeus, jonka perusteella hän hakee siirtoa.
Siirto-opiskelijoihin ei sovelleta yhden opiskelupaikan sääntöä. Siirtohaussa hyväksytyn tulee luopua aiemmasta opiskeluoikeudestaan, kun hän ottaa siirtohaussa tarjotun opiskelupaikan vastaan.
Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä siirtohaun hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Siirtohaun hakukohteeseen valitaan enintään 7 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Valinta tapahtuu aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti ilman valintakoetta vähimmäisvaatimukset täyttäneistä hakijoista. Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat.
Opiskeluoikeuden siirtämisen edellytyksenä on, että opiskelijalla on riittävästi opintoaikaa jäljellä tutkinnon suorittamiseksi. Opintoajan riittävyyttä arvioitaessa otetaan huomioon:
-alkuperäisestä opinto-oikeudesta jäljellä oleva opintoaika
-haettavaan tutkintoon sisällytettävissä olevat opintosuoritukset
-arvio siitä, pystyykö hakija suorittamaan tutkintoon vaadittavat opinnot jäljellä olevana opintoaikana (kandidaattitutkinnon tavoitteellinen suoritusaika)
Arvioinnin tueksi hakijalta vaaditaan hakuvaiheessa alustava henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS).
Tekniikan kandidaatintutkinto sisältää aina matemaattis-luonnontieteellisiä opintoja. Kyseisten opintojen osuus tutkinnosta vaihtelee tutkinto-ohjelmittain. Siirtohaussa soveltuvuutta arvioitaessa kiinnitetään erityistä huomiota matemaattis-luonnontieteellisten opintojen määrään tutkinnossa, jonka perusteella hakija hakee siirtoa.
Siirron perusteena olevan opiskeluoikeuden mukaisten suoritettujen opintojen tulee kaikissa tekniikan alan hakukohteissa olla vähintään 55 op/lukuvuosi. Valinnassa voidaan ottaa huomioon opinnot, joista hakija on saanut suoritusmerkinnän ja liittänyt hakemukselleen todenteen 15.6.2022 mennessä.
Soveltuvien pohjatutkintojen alat ja vaadittu vähimmäiskeskiarvovaatimus määritellään hakukohdekohtaisesti. Opintojen painotettu keskiarvo huomioidaan pyöristämättömänä kahden desimaalin tarkkuudella. Vain opintojaksot, joista on numeroarvosana, otetaan huomioon keskiarvon laskennassa.
Hakukohdekohtaiset valintaperusteet
Hakukohteessa tietojohtaminen soveltuvat pohjatutkinnot ja vaaditut vähimmäiskeskiarvorajat määritellään seuraavasti:
Soveltuvien pohjatutkintojen alat (yliopistotutkinnot): tekniikka, tietojenkäsittely, kauppatieteet tai lähiala
Opintojen keskiarvo vähintään (yliopistotutkinnot): 3,5/5
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Tekniikan alan siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
- Henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS). Kirjoita vapaamuotoinen ensimmäinen versio hakukohteen alustavasta henkilökohtaisesta opintosuunnitelmasta (HOPS), jossa sijoitat aiemmat opintosi osaksi kandidaattiohjelman rakennetta. Tekniikan tutkintojen tutkintovaatimukset löydät koulutuksittain opinto-oppaasta.
Lisäksi sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Valinnassa voidaan ottaa huomioon opinnot, joista hakija on saanut suoritusmerkinnän ja liittänyt hakemukselleen todenteen 15.6.2022 mennessä. Hakuvaiheessa tulee toimittaa suoritusote, jota on mahdollisuus täydentää 15.6.2022 saakka lataamalla päivitetty suoritusote omalle hakulomakkeelle. Vastuu otteen toimittamisesta ajallaan on hakijalla. Mikäli liitettä ei ladata hakemukselle määräaikaan mennessä, valinta tehdään aiemmin toimitetun suoritustuotteen perusteella. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
Hae avoimen väylän haussa
- Haku avoimen yliopiston tekniikan väyläopinnot suorittaneille
Näytä
Tämän hakukohteen kautta voi hakea lukuvuonna 2021-2022 Tampereen yliopiston avoimen yliopiston tekniikan alan lyhyellä väylällä opiskeleva, joka suorittaa määritellyt väyläopinnot vaadituin kriteerein määräaikaan (15.6.2022) mennessä.
Hakukelpoisuuden tuottavien väyläopintojen pariin hakeudutaan vuosittain erikseen määriteltyinä hakuaikoina. Lisätietoa tekniikan alan väyläopinnoista ja väylälle hakeutumisesta löytyy Avoimen yliopiston sivuilta.
Katso tarkemmat ohjeet avoimen väylän hausta sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä avoimen väylän hakukohteessa opiskelijaksi vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Kaikki ehdot täyttävät hyväksytään.
Suomenkielinen lyhyt väylä
Väylän opintojaksot tulee suorittaa vaaditulla keskiarvolla yhden lukuvuoden (2021-2022) aikana, jotta voi tulla valituksi tutkinto-opiskelijaksi väylältä Tampereen yliopiston kevään 2022 avoimen väylän haussa. Valinnassa huomioidaan opintosuoritukset, jotka näkyvät opintorekisterissä 15.6.2022 mennessä. Keskiarvo on opintopisteillä painotettu opintojaksojen arvosanojen pyöristämätön keskiarvo, ellei toisin mainittu hakukohteen vaatimuksissa.
Vaadittu opintomenestys hakukohteessa Tietojohtaminen, teknis-taloudellinen koulutus
Vaadittu keskiarvoraja väyläopinnoille: 3,5/5
Suoritettavat opintojaksot lukuvuonna 2021-2022:
MATH.APP.111 Analyysin peruskurssi, 5 op
MATH.MA.140 Vektorit ja matriisit, 5 op
Valittava kaksi seuraavista:
FYS.101 Yliopistofysiikka I, 5 op
KEM.120 Insinöörikemia, 5 op
COMP.CS.100 Ohjelmointi 1: Johdatus ohjelmointiin, 5 op
MATH.APP.160 Differentiaali- ja integraalilaskenta, 5 op
MATH.APP.210 Johdatus todennäköisyyslaskentaan ja tilastolliseen päättelyyn, 5op
Yhteensä 20 op
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voi hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Tampereen yliopiston tekniikan alan väyliltä tutkinto-opiskelijaksi hakevan ei tarvitse toimittaa opintosuoritusotetta suorittamistaan opinnoista, vaan suoritukset tarkistetaan suoraan opintorekisteristä. Valinnassa huomioidaan opintosuoritukset, jotka näkyvät opintorekisterissä 15.6.2022 mennessä.
Sinua voidaan pyytää todentamaan suomen kielen taitosi erillisellä liitteellä.
Hakukohteessa ei ole varasijamenettelyä.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2022. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.