Hyppää pääsisältöön

Demokratian digitaaliset piilo-ompeleet: Kielen ja algoritmien politiikan vaikutukset hauraassa asemassa oleviin kansalaisiin (DIGITO)

DIGITO-hanke tutkii digitaalisten palvelujen automatisaatiota ja sen vaikutuksia demokratian toimintaedellytyksiin erityisesti haavoittuvassa asemassa olevien kansalaisten näkökulmasta.

Kysymme, millaista tiedollista (epä)oikeudenmukaisuutta automatisoidut digitaaliset palvelut tuottavat ja miten tällainen algoritminen vallankäyttö muuttaa demokratian toimintaedellytyksiä. Keskitymme hankkeessa erityisesti kielen monitahoiseen rooliin osana digitaalisten palvelujen käyttöä ja niiden suunnittelua.

Monitieteisessä hankkeessa yhdistetään luovalla tavalla kielitieteellinen ja yhteiskuntatieteellinen empiirinen tutkimus tekoälyn etiikkaan, filosofiseen epistemologiaan ja politiikan teoreettiseen tutkimukseen sekä jalkautetaan tulokset livejournalistisen teatterin keinoin yleisön koettavaksi.

Kanssatutkijuuden periaatetta noudattamalla tutkimus nostaa esiin kaksi kansalaisryhmä – maahanmuuttajat ja mielenterveyskuntoutujat – joiden episteemistä kykyä sanoittaa omia kokemuksiaan ja tulla kuulluiksi episteemisinä toimijoina hanke rohkaisee.

Vahvistamme ruohonjuuritasolta lähtevää yhteiskunnallista keskustelua algoritmien politiikasta esittämällä vaihtoehtoisia ja taloudesta riippumattomia näkemyksiä tekoälyn kyvyistä ja kehittämisestä sekä käyttöön liittyvistä harhoista, haitoista ja hypestä.

Rahoituslähde

Koneen Säätiö

Projektiin kuuluvat henkilöt