Hyppää pääsisältöön

Yli 2 000 tutkinto-opiskelijaa valmistuu Tampereen yliopistosta – juhlat keskustan ja Hervannan kampuksilla

Julkaistu 7.6.2023
Tampereen yliopisto
Yliopistosta valmistuneet kulkevat jonossa juhlaan ylioppilaslakit päässä, etualalla kuohuviinilaseja.
Vastavalmistuneet juhlivat Hervannan kampuksella vuonna 2019. Kuva: Jonne Renvall
Tampereen yliopistosta valmistuu vuoden 2023 ensimmäisen puoliskon aikana yli 2000 tutkinto-opiskelijaa. Valmistujaisjuhlien puheenvuoroissa korostuvat työelämän murros ja vastavalmistuneiden luottamus tulevaisuuteen.

Tampereen yliopistosta on valmistunut vuoden 2023 aikana 5.6. mennessä 893 kandidaattia eli alemman korkeakoulututkinnon suorittanutta, 1047 maisteria eli ylemmän korkeakoulututkinnon suorittanutta ja 63 tohtoria. Tänä keväänä valmistuneet ennätykselliset 138 uutta lääketieteen lisensiaattia sisältyvät lukuihin. Luvut eivät ole lopulliset, sillä uusia tutkintoja kirjataan yhä. 

Valmistuneiden juhlien puheenvuoroissa nousevat esiin muun muassa työelämän muutokset ja niiden vaikutukset vastavalmistuneiden työllistymiseen. 

– Ovi yliopistoon säilyy avonaisena myös valmistumisen jälkeen, sillä digitalisaatio, tekoälyn soveltaminen, työelämän ajallinen ja paikallinen pirstaloituminen lisäävät jatkuvan oppimisen tarvetta. Tampereen yliopisto tarjoaa alumneilleen joustavia mahdollisuuksia työuran aikaiseen jatkuvaan osaamisen täydentämiseen ja yhteiskehittämiseen. Toivomme kumppanuutemme säilyvän läpi koko elämän, sanoo vararehtori Marja Sutela Tampereen yliopistosta. 

Valmistuneita kantaa luja usko hyvään tulevaisuuteen 

Lääketieteen ja terveysteknologian tiedekunnasta valmistui kevätlukukaudella ennätysmäärä lääketieteen lisensiaatteja. Maaliskuun valmistuneiden juhlassa puhunut tuore lääkäri Jimi Niemi nosti esiin opiskelukavereilta saamansa tuen varsinkin ammatillisen epävarmuuden hetkinä. 

– On ainutlaatuinen kokemus saada kasvaa henkisesti vaativaan ja upeaan ammattiin käytännössä samaa tahtia näin monen mahtavan ihmisen kanssa. Se on sellaista ystävyyttä ja yhteisymmärrystä, paljon perään kuulutettua kollegiaalisuutta, Niemi totesi. 

Kesäkuun valmistujaisjuhlissa puhuvat tuoreet diplomi-insinööri Vinod Kumar ja filosofian maisteri (biokemia) Promise Emeh kehottavat nyt valmistuvia nauttimaan vuosien työn hedelmistä ja olemaan rehdisti ylpeitä saavutuksestaan. He uskovat, että maailma on täynnä mahdollisuuksia, jotka vain täytyy löytää. 

– Valmistuminen merkitsee meille uuden luvun alkamista elämässä. Se on täynnä mahdollisuuksia etsiä omaa intohimoamme ja vaikuttaa positiivisesti maailmaan, muistuttaa Promise Emeh, joka seuraavaksi keskittyy väitöskirjatutkimukseen. 

Kansainvälisenä opiskelijana Kumar antaa lisäksi kiitosta tekniikan ja luonnontieteiden tiedekunnalle asioiden hoitamisesta erinomaisesti pandemian aikaisissa poikkeusoloissakin. 

– Haluaisin myös sanoa kaikille valmistuneille, että jatkakaa kovaa työtä ja seuratkaa uratavoitteitanne. Prosessi voi olla hidas, mutta saavutatte kyllä unelmanne, hän kannustaa. 

Juhlahumua keskustan ja Hervannan kampuksilla 

Tänä vuonna valmistuneita juhlitaan perjantaina 9. kesäkuuta klo 18.00 alkaen Hervannan kampuksella Festia-rakennuksen juhlasalissa (Korkeakoulunkatu 8) sekä lauantaina 10.6. klo 12.00 alkaen Keskustakampuksella Päätalon juhlasalissa (Kalevantie 4). 

Juhlapuheita tilaisuudessa pitävät Tekniikan akateemisten (TEK) asiantuntija Jussi Nousiainen sekä Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela ja tutkimuksen vararehtori Tapio Visakorpi.  

Alumnipuheen pitää toimittaja Markus Määttänen Aamulehdestä. Valmistuneiden puheenvuoron käyttävät Vinod Kumar ja Promise Emeh. Ylioppilaskunta TREYn tervehdyksen tuo hallituksen jäsen Julia Malvikko

Juhlien tarkemmat ohjelmat löytyvät Tampereen yliopiston tapahtumakalenterista:  

Uusi yhteistyömalli tukee vastavalmistuneiden nopeaa työllistymistä 

Kesäkuussa päättyvässä Nopeasti töihin -hankkeessa käynnistettiin uudenlainen yhteistyömalli Tampereen korkeakouluyhteisön ja kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluiden välille. Yhdessä toteutettiin vastavalmistuneille työnhakijoille muun muassa verkostoitumistapaaminen, ryhmäsparrausta, työpaja ja kohtaamistapahtuma alumnien kanssa. 

– Pilottitapahtumista saatu palaute työnhakijoilta on ollut todella positiivista, työllistymisiä on tullut ja verkostoituminen edistynyt, kertoo hankkeen projektipäällikkö, asiantuntija Mira Valkonen Tampereen yliopiston Työelämäyhteydet ja jatkuva oppiminen -yksiköstä. 

Hankkeen myötä syntynyttä yhteistyötä korkeakouluyhteisön ja Tampereen kaupungin välillä jatketaan syksyllä. Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittaman hankkeen toteuttivat Tampereen yliopisto, Tampereen ammattikorkeakoulu ja Tampereen kaupunki. 

Lisätiedot 

Marja Sutela

040 721 5204

marja.sutela [at] tuni.fi