HUOM! TAPAHTUMAT OVAT PERUUTETTU. Teatteriopiskelijat päivittävät työväenteatterin 2020-luvulle. Esitys ja juhlapaneeli 16.3.2020

11.3.2020

Enson Sosialidemokraattisen Työläisnuoriso-osaston lausuntakuoro ”Kevätmyrskyä”.

Valitettavasti 16.3. tilaisuudet ja esityskiertue ovat koronaviruksen vuoksi peruutettu.

Millaista voisi olla 2020-luvun työväenteatteri? Mihin asioihin sen olisi tartuttava?

Opiskelijat tietävät mikä heitä odottaa. Pirstaleinen työelämä uudessa luokkayhteiskunnassa, josta tuskin löytyy kovin yhtenäistä työväenluokkaa. Luokkayhteiskunnassa yläluokan työviikko voi lyhentyä neljään tuntiin, siinä missä alaluokka työskentelee yli 12 tuntia päivässä, eikä palkka silti riitä elinkustannusten kattamiseen.

Prekarisaatio ja epätyypilliset työt leviävät, samoin minä työnä, myyvän persoonan esittäminen ja markkinoiminen. Yhdet vaativat kansalaispalkkaa, toiset aktiivimallia, kolmannet ilmastonmuutoksen torjunnan huomioonottamista. Tämä kaikki vaikuttaa siihen millaista työväenteatteria opiskelijat tulevat esittämään. On päätettävä, kenen asia pitäisi nostaa esille ja miten, ketä puhutella, millaista tulevaisuutta työväenteatterilla laajemmin rakennettaisiin, ja mikä on sen suhde työväenteatterin perintöön.

Osana Työväen Näyttämöiden Liiton 100-vuotisjuhlaa järjestetään keväällä 2020 Teatterikorkeakoulun, Tampereen yliopiston Teatterityön tutkinto-ohjelman ja Helsingin Yliopiston Teatteritieteen laitoksen yhteistyönä opintokokonaisuus, jossa käsitellään työväenteatterin historiaa, työkulttuurin nykyistä tilaa ja tulevaisuuden näkymiä.

Kurssin lopputuloksena syntyy 1–2 tunnin mittainen kiertue-esitys, jossa juuri työelämään astuva sukupolvi vastaa yllä oleviin kysymyksiin ja esittää oman, tuoreen näkemyksensä siitä, mitä on 2020-luvun työväenteatteri!

Kurssin pääopettajina toimivat dosentti Mikko-Olavi Seppälä, ohjaaja Janne Saarakkala ja näyttelijä, näyttelijäntyön yliopistonlehtori Minna Hokkanen.

Esitys saa ensi-iltansa Tampereen Työväen Teatterin Eino Salmelaisen näyttämöllä maanantaina 16.3.2020 klo 19. Tämän jälkeen se lähtee esityskiertueelle Jyväskylän Aalto-saliin (19.3.), Salon työväentaloon (20.3.) ja Tarmon taloon Turkuun (21.3.).

Ensi-iltaesitystä 16.3. edeltää Työväen Näyttämöiden liiton 100-vuotisjuhlapaneeli otsikolla Missä on sivistyksen paikka? Aiheesta keskustelemassa Teatterinjohtaja Otso Kautto, näyttelijä, ohjaaja Tiina Lymi, työelämäprofessori Matti Apunen ja lehtori Marietta Kunnas. Puhetta johtaa toimittaja Suna Vuori. Tilaisuus alkaa klo 17 Eino Salmelaisen näyttämöllä.

Molempiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

KANSIKUVA:
Enson Sosialidemokraattisen Työläisnuoriso-osaston lausuntakuoro ”Kevätmyrskyä”.
Kuvalähde: Kansan Arkisto
Kuvausaika: 24.2.1935
Paikkakunta: Enso (Svetogorsk)