
Politiikan tutkimus

Tampereen yliopiston politiikan tutkimus pureutuu monipuolisesti poliittisiin ongelmiin ja kysymyksiin. Näihin lukeutuvat yhteiskunnalliset valinnat, yhteistyö ja konfliktit niin ruohonjuuritasolla, aktivismissa, poliittisissa instituutioissa ja vaaleissa, kuin valtioiden välillä ja laajemmassa kansainvälisessä vuorovaikutuksessa. Poliittisilla ongelmilla ja kysymyksillä voi olla paikallinen, kansallinen tai kansainvälinen ulottuvuus. Usein nämä tasot ovat sidoksissa toisiinsa.
Tämä monimutkainen ja monitasoinen poliittinen toimintaympäristö omalta osaltaan muokkaa ihmisten välistä vuorovaikutusta, aktivismia ja järjestöjen sekä yritysten toimintaa ja päätöksentekoa. Sen ymmärtäminen, selittäminen ja kriittinen tarkastelu on politiikan tutkimuksen avaintehtävä.
Tutkimuksessamme korostuu yhteiskunnallinen osallistuminen ja ongelmakeskeisyys. Tutkimus sisältää niin uusia teoreettisia avauksia, kriittisiä pohdintoja kuin laajojen aineistojen huolellisia analyyseja.
Tutkimusteemoina korostuvat erityisesti:
- yhteiskunnan rakenteet ja poliittinen ajattelu
- vaalit ja poliittiset instituutiot
- uudet poliittisen osallistumisen muodot
- Euroopan integraatio ja Suomen lähialueet
- kansainvälinen järjestys, systeemiset riskit ja niiden hallinta
- energia ja ympäristö
- ulkopolitiikka ja diplomatia
- rauhan- ja konfliktintutkimus sekä turvallisuus
Esimerkkejä tutkimusprojekteistamme:
Opiskelu Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelmassa
Politiikan tutkimuksen yksikköön sijoittuu Suomen laaja-alaisin politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelma, joka jakautuu kandidaatti- ja maisteriohjelmaan. Laaja-alainen kandidaattiohjelma yhdistää valtio-opin ja kansainvälisen politiikan ydinsisällöt. Maisteriopinnoissa valitaan joko valtio-opin tai kansainvälisen politiikan maisteriopintosuunta.
Politiikan tutkimuksen yksikön kansainvälisesti tunnustettu tutkimusprofiili sekä asiantuntijuus näkyy vahvasti tutkinto-ohjelman sisällöissä. Opiskelijat perehtyvät poliittisen osallistumisen erilaisiin muotoihin, vaaleihin ja poliittisten järjestelmien luonteenpiirteisiin, yhteiskuntien rakenteisiin ja politiikan teoriaan, Euroopan integraatioon, ulkopolitiikkaan ja kansainväliseen hallintaan sekä sodan ja rauhan ydinkysymyksiin. Yksikön vahva tutkimus esimerkiksi poliittisen luottamuksen, energia- ja ympäristöpolitiikan, päätöksentekojärjestelmien ja turvallisuuden alueilla tuo erikoistumiseen lisävaihtoehtoja.
Politiikan tutkimuksen opiskelu Tampereen yliopistossa on vuorovaikutteista, joustavaa ja useita erilaisia opiskelutekniikoita hyödyntävää. Kannustamme opiskelijoita aktiiviseen osallistumiseen ja tutkivaan oppimiseen. Poliittisen toiminnan sekä sitä ehdollistavien rakenteiden muutoksen ymmärtämisen lisäksi opiskelijat kehittävät valmiuksiaan myös maailman muuttajiksi. Lisäksi opiskelijat osallistuvat vahvasti tutkinto-ohjelman koulutuksen jatkuvaan kehittämiseen sekä siihen liittyviin erilaisiin yhteistyöprojekteihin henkilökunnan kanssa.
Politiikan tutkimuksen opiskelijat kasvavat akateemisiksi asiantuntijoiksi hyvin kansainvälisessä oppimisympäristössä. Valtaosa opiskelijoista laajentaa tutkinto-ohjelman politiikkatieteellistä sekä kansainvälistä ydintä muiden Tampereen yliopiston tutkinto-ohjelmien opintokokonaisuuksilla. Monet osallistuvat kansainväliseen opiskelijavaihtoon tai suorittavat työharjoittelun ulkomailla.
Politiikan tutkimuksen opiskelijat omaksuvat työelämässä tärkeitä käytännön taitoja. Näihin lukeutuvat muun muassa tiedonhankinta, analyyttinen ja kriittinen ajattelu, ongelmien tunnistaminen ja niistä raportoiminen sekä poliittinen vaikuttaminen ja vuorovaikutus. Heillä on valmiudet toimia monikulttuurisessa ympäristössä, jossa korostuu myös kestävän kehityksen rooli.
Tamperelaisella politiikan tutkimuksella on pitkät perinteet sidosryhmien kanssa työskentelystä. Akateemisen tutkimuksen rinnalla suoritamme hankkeita yhteistyössä valtionhallinnon, kansalaisjärjestöjen ja yritysten kanssa. Useat opettajistamme ja tutkijoistamme vaikuttavat yhteiskuntaan myös mediatyön, asiantuntijatyön ja konsultoinnin kautta.
Opiskelijat ovat myös yksikön tärkeä yhteistyökumppani.
Kansainvälinen yhteistyö
Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen opiskelijat opiskelevat kansainvälisesti orientoituneessa akateemisessa yhteisössä. Politiikan tutkimuksen opiskelijoilla on erinomaiset mahdollisuudet kansainvälistymiseen opintojensa kuluessa.
Yksikön päällikkö
Pami Aalto
Tutkinto-ohjelmavastaava
Tapio Juntunen

Professorit
Tuomas Forsberg
Hiski Haukkala
Kaisa Herne
Elina Kestilä-Kekkonen
Tapio Raunio
Ilkka Ruostetsaari
Juha Vuori
Valtteri Vuorisalo

Hanna Ojanen
Yliopistonlehtorit ja -opettajat ja lehtorit
Sami Borg
Anni Kangas
Mikko Lahtinen
Eero Palmujoki
Hannes Peltonen
Tarja Seppä

Reiko Shindo
Tutkijatohtorit, projektitutkijat ja tutkimusavustajat
Rune Saugmann Andersen
Hanna Björkstedt

Gitte du Plessis
Lina Klymenko
Matti Kojo

Carl Muth

Mikko Poutanen
Corentin Poyet

Anna Rajala
Josefina Sipinen
Arto Väisänen
Väitöskirjatutkijat
Julia Bethwaite
Anna Claydon
Iuliia Gataulina

Maarika Kujanen
Risto Niemikari
Pallavi Pal
Mikko Räkköläinen
Aino Tiihonen
Lisäksi väitöskirjatutkijat
Aino Hakovirta
väitöskirjatutkija, valtio-oppi
aino.hakovirta [at] tuni.fi
Aki Luoto
väitöskirjatutkija, valtio-oppi
aki.luoto [at] tuni.fi
puh. +358 41 5377 855
Salla Mikkonen
väitöskirjatutkija, kansainvälinen politiikka
salla.mikkonen [at] tuni.fi
Twitter:@salla_mikkonen
Katri Mäkinen-Rostedt
väitöskirjatutkija, kansainvälinen politiikka
katri.rostedt [at] tuni.fi
Twitter: @katrielina
Mikko Vesterinen
väitöskirjatutkija, valtio-oppi
mikko.vesterinen [at] tuni.fi
puh. +358 50 3594 060
Mikko Värttö
väitöskirjatutkija, valtio-oppi
mikko.vartto [at] tuni.fi
Ville Tynkkynen
väitöskirjatutkija, valtio-oppi
mikko.vartto [at] tuni.fi