Hyppää pääsisältöön

Strategisen kulttuurin murros Euroopassa STRAX

Tampereen yliopisto
1.9.2022–31.12.2026
KärkialueYhteiskunta

Suurvaltapolitiikan käänteet kiihdyttävät keskustelua eurooppalaisesta puolustuksesta ja sen myötä tarpeesta yhtenäistää strategista kulttuuria.

Strategisen kulttuurin murros Euroopassa STRAX: syyt, välittäjät ja prosessit (STRAX) -hanke luo uuden lähestymistavan strategisen kulttuurin muutoksen analysointiin. Hankkeessa tarkastellaan, miten strategiset kulttuurit vaikuttavat toisiinsa. Hankkeessa keskitytään monikansallisten episteemisten yhteisöjen vaikutuksiin ja tutkitaan, miksi, kenen vaikutuksesta ja missä muutosta tapahtuu.

STRAX tarkastelee eri Euroopan maita sekä käytännön yhteistyön muotoja, joissa eri kulttuurit kohtaavat, kuten kriisinhallintaoperaatiot, strategiaprosessit EU:ssa tai opetussuunnitelmien kehittäminen
sotilaskoulutuksessa.

STRAX auttaa ymmärtämään, mistä strateginen kulttuuri voi koostua, ja millaista sen muutos on. Se kehittää käytännön ymmärrystä tämän hetken Euroopan toimijoista ja poliittisista prosesseista. Se auttaa myös tuottamaan tietoa päätöksentekijöille ja vahvistaa pedagogista kehitystä strategiaan liittyvässä koulutuksessa.

Projektiryhmä

Hanna Ojanen, projektin johtaja
Niklas Helwig, Ulkopoliittinen instituutti
Tommi Koivula, Maanpuolustuskorkeakoulu
Katariina Mustasilta, Ulkopoliittinen instituutti
Antti Seppo, Maanpuolustuskorkeakoulu
Anton Staffans, Tampereen yliopisto

STRAX-hanke on käynnistynyt!

Hanke käynnistyi työpajan merkeissä 20.-21. maaliskuuta Helsingissä, yhdessä hankkeen neuvottelukunnan sekä muiden asiantuntijoiden kanssa. Lisäksi Ulkopoliittisessa instituutissa järjestettiin julkinen seminaari 22. maaliskuuta, jonka tallenne löytyy alla olevasta linkistä:

A European Zeitenwende? Russia's war of aggression and evolving Strategic Cultures in Europe

STRAX tiedote: Neljä kohtaa strategisesta kulttuurista

STRAX podcast vieraana

Miten EU-maiden yhä syvenevä puolustusyhteistyö onnistuu, kun niiden välillä on niin suuria eroja? Muuttuvatko valtiot keskenään samankaltaisiksi yhteistyön johdosta? Entä ovatko samanlainen politiikka ja ajattelu yhteistyön edellytyksiä, vai yhteistyön seurauksia?

STRAX-tutkimushankkeen tutkija Antti Seppo Maanpuolustuskorkeakoulusta sekä tutkimusjohtaja Hanna Ojanen Tampereen yliopistolta kertovat Sotataidon ytimessä -podcastissa, mitä STRAX-hanke pitää sisällään ja mitä strateginen kulttuuri tarkoittaa.

Sotataidon ytimessä -podcast: Strateginen kulttuuri ja sen tutkimus

 

STRAX aloitustapaaminen, Helsingissä maaliskuussa 2023.
STRAX aloitustapaaminen, Helsingissä maaliskuussa 2023.

 

Tutkimusrahoitus

Suomen Akatemia

Partnerit

Ulkopoliittinen instituutti, Maanpuolustuskorkeakoulu

Yhteyshenkilöt