
Politiikan tutkimuksen koulutus

Politiikan asiantuntijaksi
Politiikan tutkimuksen tutkinto-ohjelmassa suoritetaan ensin laaja-alaiset opinnot kandidaattiohjelmassa. Opintojen edetessä erikoistut joko kansainväliseen politiikkaan tai valtio-oppiin.
Ohjelmamme tarjoaa kattavat valmiudet politiikan moninaisten ja muuttuvien ulottuvuuksien ymmärtämiseen ja selittämiseen. Meitä kiinnostavat niin uudet poliittisen osallistumisen muodot, vaalit, yhteiskunnan rakenteet, Euroopan integraatio kuin globaalit järjestyksen, poliittisen talouden, sodan ja rauhan kysymykset.
Tutkinto-ohjelmassa opitaan erilaisia akateemisia työelämätaitoja, jotka liittyvät muun muassa tiedonhankintaan, ongelmien tunnistamiseen ja niistä raportoimiseen. Ohjelman suorittaneet ovat kilpailukykyisiä ja kysyttyjä asiantuntijoita kunnallis- ja valtionhallinnon lisäksi kansalaisjärjestöissä, mediassa, Euroopan unionin ja kansainvälisten organisaatioiden tehtävissä sekä yritysten palveluksessa.
Tutkinto-ohjelma tarjoaa vahvan politiikkatieteellisen ytimen, jota voit laajentaa monipuolisesti muiden tutkinto-ohjelmien opinnoilla. Voit myös hankkia kansainvälistä kokemusta osallistumalla opiskelijavaihtoon, suorittamalla työharjoittelun ulkomailla sekä osallistumalla englanninkieliseen opetukseen.
Koulutustyyppi
Tutkintonimike
Suunniteltu kesto
Koulutuksen laajuus
Kaupunki
Politiikan tutkimuksen koulutuksen suoritettuaan
- opiskelija osaa esittää maailmaa koskevia poliittisia kysymyksiä ja osaa hahmottaa itsensä maailman rakentajaksi ja muuttajaksi;
- opiskelija osaa kriittisesti arvioida muuttuvia yhteiskunnallisen toiminnan alueita ja tehtäviä sekä osaa analysoida erilaisten toimijoiden tavoitteita; ja
- opiskelija osaa kerätä ja analysoida laajoja tietomääriä, tuottaa ja soveltaa tieteellistä ja käytännöllistä tietoa kirjallisesti ja suullisesti, itsenäisesti ja yhteistyössä muiden kanssa.
Politiikan tutkimuksen koulutus tarjoaa akateemisia valmiuksia sekä teoreettisesti ja metodisesti innovatiivisia näkökulmia politiikan moninaisten ja muuttuvien ulottuvuuksien tutkimiseen. Ohjelmassa poliittista toimintaa lähestytään laaja-alaisesti aina perinteisistä instituutioista uudempiin kansalaisten osallistumismuotoihin. Se kattaa eri tasot alueellisesta ja kansallisesta eurooppalaiseen ja laajempaan kansainväliseen tasoon. Koulutus rohkaisee kriittiseen ajatteluun ja sitä kautta poliittisen toiminnan tarkoitusten ja tavoitteiden pohdintaan. Opintojen aikana opit erilaisia akateemisia työelämätaitoja, jotka liittyvät esimerkiksi tiedonhankintaan, ongelmien tunnistamiseen ja niistä raportoimiseen. Koulutuksessa kansainvälisyys voi toteutua esimerkiksi ulkomailla suoritetun työharjoittelun ja vaihto-opintojakson aikana.
Koulutuksen suorittaneet ovat kilpailukykyisiä ja kysyttyjä asiantuntijoita kunnallis- ja valtionhallinnon lisäksi kansalaisjärjestöissä, mediassa, Euroopan unionin ja kansainvälisten organisaatioiden tehtävissä sekä yritysten palveluksessa. Kaikkiaan koulutus tarjoaa vankan politiikkatieteellisen ytimen, jota laajennetaan tiedekunnan muiden koulutuksen tarjoamilla opinnoilla ja muulla opetustarjonnalla vastaamaan aikamme moninaisiin haasteisiin.
Opiskelijan opinto-oikeus täsmennetään joko kansainvälisen politiikan tai valtio-opin opintosuuntaan toisen lukuvuoden syyslukukauden jälkeen. Tätä varten opiskelijan on jätettävä asiaa koskeva sähköinen hakemus toisen lukuvuoden syksylle täsmennettävään määräaikaan mennessä. Hakemuksessa opiskelija ilmoittaa ensisijaisuusjärjestyksessä kaksi opintosuuntaa.
Politiikan tutkimuksen koulutuksessa voi suorittaa seuraavat tutkinnot:
Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto (YTK)
Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto (YTM)
Jatkotutkintoina voidaan suorittaa yhteiskuntatieteiden sekä filosofian (lisensiaatin ja) tohtorin tutkinnot, joista on kerrottu tarkemmin tiedekunnan jatkotutkinto-oppaassa.
Tutkintorakenne
Tampereen yliopiston perustutkintojen tutkintorakenne on kaksiportainen. Opiskelija suorittaa ensin laaja-alaisen yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon (180 op), jonka jälkeen suoritetaan yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto (120 op) valtio-opin tai kansainvälisen politiikan opintosuunnassa.
Yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinto (180 op)
Politiikan tutkimuksen kandidaattiohjelma koostuu seuraavista kokonaisuuksista:
- Opiskeluvalmiudet 5 op
- Kieli- ja viestintäopinnot 15 op
- Tieteentekemisen valmiudet 15 op
- Perusopinnot 25 op
- Maisteriopintosuuntaan suuntaavat aineopinnot 40 op (sis. kandidaattitutkielman)
- Vapaasti valittavat opinnot 80 op
Yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinto (120 op)
Politiikan tutkimuksen maisteriopinnot koostuvat seuraavista kokonaisuuksista:
- Syventävät opinnot 80 op (sis. pro gradu -tutkielman)
- Vapaasti valittavat opinnot 40 op
Kandidaatintutkinnon opintopolut
Politiikan tutkimuksen kandidaattiohjelman opiskelija voi seurata opinnoissaan kansainvälisen politiikan ja valtio-opin opintopolkuja. Opintopolkujen kautta opiskelijat voivat suuntautua ko. maisteriopintosuuntaan. Opiskelija voi suorittaa kandidaattiohjelmassaan myös molempien maisteriopintosuuntien määrittämät opintopolut.
Suoritettu opintopolku näkyy todistuksessa suuntautumisalana. Jos opiskelija on suorittanut molemmat politiikan tutkimuksen opintopolut, määrittää hän suuntautumisalansa tutkintotodistushakemuksessaan.
Kandidaattiohjelman opintopolut sijoittuvat politiikan tutkimuksen koulutuksen aineopintoihin. Aineopintoja edeltävät kaikille koulutuksen opiskelijoille yhteiset perusopinnot, jotka koostuvat viidestä opintojaksosta. Politiikan tutkimuksen perusopinnot sisältävät sekä kansainvälisen politiikan että valtio-opin johdantokurssin.
Opintopolkujen sisällöt ja koulutuksen osaamistavoitteet ovat luettavissa politiikan tutkimuksen koulutuksen opinto-oppaasta.
Vapaasti valittavat opinnot
Vapaasti valittavat opinnot muodostavat noin puolet politiikan tutkimuksen kandidaattiohjelman tutkintorakenteesta. Vapaasti valittaviin opintoihinsa opiskelija voi sisällyttää muun muassa oman koulutuksen opintoja, oman tiedekunnan tutkinto-ohjelmien opintoja, kieliopintoja sekä muiden Tampereen yliopiston tiedekuntien tarjoamaa opetusta. Opiskelijat voivat suorittaa opintojaan myös muissa kotimaisissa tai ulkomaisissa yliopistoissa.
Valitsemalla opintoja esimerkiksi hallintotieteiden ja/tai kauppatieteiden tutkinto-ohjelmista sekä opiskelemalla tutkinto-ohjelmien rajat ylittäviä tiedekunnan yhteisiä teemakokonaisuuksia opiskelija voi syventyä häntä kiinnostaviin ja itselleen sopiviin painopistealueisiin.
Maisterintutkinnon opintosuunnat
Politiikan tutkimuksen koulutuksen maisteriopinnot on mahdollista suorittaa joko kansainvälisen politiikan tai valtio-opin maisteriopintosuunnassa.
Opinnot tulee suorittaa ko. opintosuunnan vaatimusten mukaisesti. Opintosuunta merkitään tutkintotodistukseen.
Politiikan tutkimuksen koulutus tarjoaa sekä akateemisia että käytännöllisiä valmiuksia johtamiseen ja hallinnointiin niin kansainvälisen kuin kansallisenkin toimintaympäristön eri tasoilla ja sektoreilla. Politiikan tutkimuksen koulutuksen opettajilla on monipuoliset yhteydet oman alansa käytännön toimijoihin. Yhteyksiä käytetään sekä opintojen suunnittelussa että yksittäisten kurssien toteutuksessa. Tutkimusprojektit välittävät uusinta tietoa opetuksen kehittämiseen ja sisältöihin. Lisäksi hyödynnetään erilaisia selvityksiä valmistuneiden sijoittumisesta työelämään ja työelämäpalveluja.
Työelämävalmiuksia ja asiantuntijuuteen kasvamista edistetään tarjoamalla opiskelijoille mahdollisuus koulutuksen syventäviin opintoihin kuuluvaan vapaaehtoiseen harjoittelujaksoon. Työharjoittelun tavoitteena on perehdyttää harjoittelija monipuolisesti tulevan työskentelyalansa tavanomaisiin ongelmiin ja työtehtäviin ja kehittää valmiutta tietojen ja taitojen soveltamiseen käytännön ratkaisuissa sekä perehdyttää harjoittelupaikan organisaatioon, sen toimintaan ja toimintaa ohjaaviin periaatteisiin.
Kansainvälisen politiikan tarjoama koulutus valmentaa soveltamaan kansainvälisen politiikan ja kansainvälisten kysymysten asiantuntemusta erityisesti hallinnon, järjestöelämän ja tiedotusalan kansainvälisissä tehtävissä sekä kansainvälisten asioiden suunnittelu-, koulutus-, kehittämis- ja tutkimustehtävissä sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Valtio-opin maisterit ovat työllistyneet kunnallis- ja valtionhallinnon lisäksi kansalaisjärjestöjen, Euroopan unionin ja kansainvälisten organisaatioiden, median sekä kotimaisten ja kansainvälisten yritysten palvelukseen.
Tampereen yliopiston politiikan tutkimuksen opiskelijat opiskelevat kansainvälisesti orientoituneessa akateemisessa ympäristössä. Politiikan tutkimuksen opiskelijoilla on näin erinomaiset mahdollisuudet kansainvälistymiseen opintojensa ohella.
Runsaan englanninkielisen sekä kansainvälisiin teemoihin suuntautuvan opetustarjonnan lisäksi opiskelijat voivat hankkia kansainvälistä osaamista esimerkiksi osallistumalla opiskelijavaihtoon, harjoitteluun ulkomailla tai ulkomaisten opiskelijoiden tuutorointiin. Kansainvälisyyttä tukevat opinnot kootaan tiedekunnan ohjeen mukaan erilliseksi kokonaisuudeksi, joka merkitään tutkintotodistukseen.
Yliopistomme opiskelijana sinulla on mahdollisuus valita kursseja myös Tampereen ammattikorkeakoulun tarjonnasta. Tämän ristiinopiskelun kautta voit osallistua kursseille, yhteisiin projekteihin ja rakentaa yksilöllistä osaamistasi.
Ristiinopiskelun ajatus on auttaa opiskelijoitamme rakentamaan joustavia ja yksilöllisiä opintopolkuja. Tampereen korkeakouluyhteisössä läsnä olevana tutkinto-opiskelijana voit näin hankkia lisää osaamista myös toisesta korkeakoulusta.
Johtamisen ja talouden tiedekunnassa tehdään tutkimusta hallintotieteissä, kauppatieteissä ja politiikan tutkimuksessa. Tiedekunnan tutkimusta yhdistävänä teemana on johtaminen, päätöksenteko ja osallistuminen muuttuvassa ja verkostoituneessa yhteiskunnassa. Tämän pääteeman ohella tiedekunnassa tehdään monitieteistä tutkimusta erityisesti seuraavien teemojen parissa:
- yksityisen ja julkisen sektorin välinen rajapinta
- palvelut ja innovaatiot
- kaupunki- ja aluekehitys
- oikeudenmukaisuus, tasa-arvo ja hyvinvointi
- vastuullisuus ja kestävä kehitys
- poliittinen toimijuus ja osallisuus
- demokratia ja valta
- turvallisuus ja riskienhallinta
- arvonluonti
- tuloksellisuus, mittaus ja arviointi
Tiedekunnassa toimii tutkimuksen huippuyksiköitä sekä tutkimusohjelmia ja -ryhmiä.
Politiikan tutkimuksen maisteriohjelmassa suoritettu maisterin tutkinto antaa jatko-opintokelpoisuuden yhteiskuntatieteiden tohtorin tutkintoon.
Alta löydät tähän koulutukseen liittyvät hakuväylät ja valintaperusteet. Perehdythän sinulle soveltuvan hakukohteen valintaperusteisiin huolellisesti ennen hakemista. Mikäli sinulla on kysyttävää, voit ottaa yhteyttä Tampereen yliopiston hakijapalveluihin.
- Valinta ylioppilastutkintotodistuksen tai valintakokeen perusteella
Opiskelijaksi voi hakea henkilö, joka on saavuttanut yliopistolaissa määritellyn yleisen korkeakoulukelpoisuuden. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Suomenkieliseen koulutukseen hakeva voidaan hyväksyä koulutuksen opiskelijaksi yhteishaussa vain, mikäli hänellä on opintoja varten riittävä suomen kielen taito. Katso tarkemmat ohjeet suomen kielen taidon todentamisesta.
Valintatapajono |
Aloituspaikat |
Ensikertalaisille varatut paikat |
1. Yo-todistus |
23 |
23 |
2. Valintakoe |
21 |
8 |
Katso lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
Politiikan tutkimuksen koulutuksen opiskelijavalinnassa opiskelijoita otetaan yliopistolain tarkoittamalla tavalla suorittamaan sekä alempaa että ylempää korkeakoulututkintoa. Opiskelija suorittaa yhteiskuntatieteiden kandidaatin tutkinnon politiikan tutkimuksen kandidaattiohjelmassa sekä yhteiskuntatieteiden maisterin tutkinnon joko kansainvälisen politiikan tai valtio-opin opintosuunnassa.
Opiskelijat valitaan politiikan tutkimuksen koulutuksen kandidaatin ja maisterin tutkintoon johtavaan koulutukseen valintajonossa 1 (ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavat) ja valintajonossa 2 (valintakokeen perusteella valittavat). Tullakseen huomioiduksi valintajonossa 2, hakijan on osallistuttava valintakokeeseen.
Valinta toteutetaan siten, että valittavista vähintään 70 % tulee valituksi yliopistolain 36§:n tarkoittamalla tavalla hakijoista, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoa eivätkä vastaanottaneet korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta. Katso lisätietoja aloituspaikkojen varaamisesta ensikertalaisille.
Opiskelijat valitaan seuraavista valintajonoista:
Valintajono 1. Ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavat
Valintajono 2. Valintakokeen perusteella valittavat
Hakija, joka on suorittanut ylioppilastutkinnon, otetaan huomioon valintajonoissa 1 ja 2 siten, että ensin täytetään pelkän ylioppilastutkintotodistuksen perusteella valittavien valintajono 1 ja tämän jälkeen pelkän valintakoemenestyksen perusteella valittavien valintajono 2. Hakijat, jotka eivät ole suorittaneet ylioppilastutkintoa, otetaan huomioon ainoastaan valintajonossa 2.
Mikäli IB-tutkinnon tai EB-tutkinnon keväällä 2020 suorittanut hakija haluaa tulla huomioon otetuksi myös valintajonossa 1, hänen tulee toimittaa todistus tutkinnon lopullisista arvosanoista Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 15.7.2020 klo 15.00 mennessä. Hakija tulee valituksi valintajonossa 1, jos hänen pisteensä ovat vähintään yhtä hyvät kuin viimeisenä tässä jonossa valituksi tulleella on.
Valinta ylioppilastutkintotodistuksen arvosanojen perusteella (valintajono 1)
Aloituspaikoista täytetään 51 % ylioppilastutkinnon arvosanojen perusteella annettavien pisteiden osoittamassa paremmuusjärjestyksessä (todistusvalinta). Todistusvalinnassa otetaan huomioon ainoastaan ensikertalaiset hakijat. Voidakseen tulla hyväksytyksi todistusvalinnassa hakijan on saatava 50 % maksimipistemäärästä. Lisäksi todistusvalinnassa voi tulla valituksi vain hakija, jonka ylioppilastodistuksen äidinkielen (suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä) arvosana on vähintään C.
Todistusvalinnassa otetaan huomioon ne viimeistään keväällä 2020 suomalaisen ylioppilastutkinnon suorittavat, joiden tiedot ovat ylioppilastutkintorekisterissä 12.5.2020. Lukioiden on toimitettava ylioppilastutkintorekisteriin myös tiedot lukion oppimäärän suorittamisesta 12.5.2020 mennessä. Valintaorganisaatio ei vastaa lukiosta johtuvista suoritustietojen myöhästymisistä. Todistusvalinnan tulokset ilmoitetaan viimeistään 27.5.2020. Aikataulusta johtuen hakijoiden on syytä valmistautua osallistumaan myös valintakokeeseen.
IB-ja EB-tutkinnon keväällä 2020 suorittavien osalta todistusvalintapisteet lasketaan ennakkoarvioiden perusteella (predicted grades arvosanat yhteispisteineen). Todistusvalinta on ehdollinen, kunnes hakijan saamat pisteet ja hakukelpoisuus on tarkastettu lopullisesta tutkintotodistuksesta. Jos arvosanat muuttuvat ennakkoarvioinnista siten, että hakija nousee valitsematta jääneiden joukosta valittavien joukkoon, voidaan hänet valita opiskelijaksi asetetun todistusvalinnan aloituspaikkojen määrän yli. Jos arvosanat muuttuvat niin, että hakija ei tulisikaan valituksi, opiskelupaikka peruutetaan. Hakijan on toimitettava liitteet valtakunnallisen aikataulun mukaisesti. DIA-tutkinnon keväällä 2020 suorittavien osalta valinta on ehdollinen, kunnes hakijan hakukelpoisuus on tarkistettu lopullisesta tutkintotodistuksesta.
Jos tulet todistusvalinnassa hyväksytyksi jollekin alemmalle hakutoiveellesi, voit todistusvalinnan varasijasijoittelussa (tai hakukohteen muilla valintatavoilla) tulla vielä hyväksytyksi ylemmälle hakutoiveellesi.
Todistusvalinnassa valintajärjestys määräytyy todistusvalintapisteiden perusteella.
Mikäli todistusvalinnassa jää paikkoja täyttämättä, siirretään paikat valintakoejonoon.
Valinta valintakokeen perusteella (valintajono 2)
Valinta tapahtuu valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella. Opiskelijat valitaan kokonaispistemäärän mukaisessa paremmuusjärjestyksessä.
Jos sinut on hyväksytty todistusvalinnassa ensimmäiselle hakutoiveellesi, et voi osallistua enää valintakokeeseen. Jos sinut on todistusvalinnassa hyväksytty alemmalle hakutoiveellesi, voit osallistua vielä ylempien hakutoiveiden valintakokeisiin.
IB-ja EB-tutkinnon keväällä 2020 suorittavat: Vaikka sinut olisi hyväksytty todistusvalinnassa ennakkoarvioiden perusteella ensimmäiselle hakutoiveellesi, voit osallistua kaikkien hakutoiveidesi valintakokeisiin, koska lopulliset arvosanasi eivät välttämättä riitä todistusvalinnassa hyväksytyksi tulemiseen.
Ylioppilastutkintotodistuksen pisteytys
Ylioppilastutkintotodistuksesta otetaan huomioon enintään viisi ainetta:
1) äidinkieli (arvosanan tulee olla vähintään C)
2) parhaat pisteet tuottava aine painotetun aineen korista:
- suomalainen ylioppilastutkinto: filosofia tai historia tai psykologia tai yhteiskuntaoppi
- IB-tutkinto Diploma Programme -ohjelmassa: filosofia tai historia tai psykologia tai Global Politics tai Economics
- EB-tutkinto: filosofia tai historia tai psykologia tai Economics
- Helsingin saksalaisessa koulussa suoritettu Reifeprüfung-tutkinto: historia
- Helsingin saksalaisessa koulussa suoritettu Deutsche Internationale Abitur -tutkinto: filosofia tai historia tai taloustieto
3) parhaat pisteet tuottava arvosana ainereaalikorista
4) parhaat pisteet tuottava arvosana kielikorista
5) parhaat pisteet tuottava arvosana matematiikkakorista.
Jos hakijalta puuttuu jokin edellä mainituista aineista, ei hän saa siitä pisteitä. Hänet kuitenkin otetaan huomioon todistusvalinnassa, mikäli kynnysehdot täyttyvät. Yhdestä aineesta voi saada pisteet vain kerran. Matematiikasta voi saada pisteitä vain pitkästä tai lyhyestä matematiikasta. Vanhamuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä.
Todistusvalinnan pisteet lasketaan alla olevan taulukon mukaan. Todistuspisteiden maksimimäärä on 157,9 ja todistusvalinnassa on saatava vähintään 78,95 pistettä. Olet mukana todistusvalinnassa vain jos olet suorittanut ylioppilaskokeessä äidinkielen* arvosanalla C.
|
L |
E |
M |
C |
B |
A |
äidinkieli* |
33,0 |
27,5 |
22,0 |
16,5 |
11,0 |
5,5 |
parhaat pisteet |
34,0 |
28,3 |
22,7 |
17,0 |
11,3 |
5,7 |
Ainereaalit |
||||||
biologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
filosofia |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
fysiikka |
26,5 |
22,0 |
17,6 |
13,2 |
8,8 |
4,4 |
historia |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
kemia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
maantiede |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
psykologia |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
terveystieto |
17,3 |
14,4 |
11,5 |
8,7 |
5,8 |
2,9 |
uskonto/ |
24,5 |
20,4 |
16,3 |
12,2 |
8,2 |
4,1 |
yhteiskuntaoppi |
20,0 |
16,7 |
13,3 |
10,0 |
6,7 |
3,3 |
muut reaaliaineet** |
22,4 |
18,6 |
14,9 |
11,2 |
7,5 |
3,7 |
Kielet |
||||||
kieli, pitkä |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
kieli, keskipitkä |
25,1 |
20,9 |
16,8 |
12,6 |
8,4 |
4,2 |
kieli, lyhyt |
22,6 |
18,9 |
15,1 |
11,3 |
7,5 |
3,8 |
Matematiikka |
||||||
matematiikka, pitkä |
36,1 |
30,0 |
24,0 |
18,0 |
12,0 |
6,0 |
matematiikka, lyhyt |
28,3 |
23,6 |
18,9 |
14,1 |
9,4 |
4,7 |
* äidinkieli: suomi, ruotsi, saame tai suomi/ruotsi toisena kielenä
** EB-, IB-, RP-/DIA-tutkintoaineet, joille ei löydy vastinetta suomalaisessa ylioppilastutkinnossa pisteytetään kohdan muut reaaliaineet mukaan. Vanhamuotoisesta reaalista ei voi saada pisteitä.
Enimmäispistemäärä todistusvalinnassa: 157,9.
Eurooppalainen ylioppilastutkinto (EB), International Baccalaureate-tutkinto (IB) sekä Suomessa suoritetut Reifeprüfung (RP) -tutkinto ja Deutsche Internationale Abitur (DIA) -tutkinto pisteytetään todistusvalinnassa suomalaisen ylioppilastutkinnon tapaan. Näin luet taulukkoja EB-, IB-, RP-/ DIA-tutkintojen osalta.
Mikäli kaksi tai useampi hakija on tasapisteissä, ratkaistaan heidän keskinäinen järjestys ensisijaisesti äidinkielen arvosanan perusteella. Mikäli tämän jälkeen kaksi tai useampi hakija on edelleen tasapisteissä, ratkaistaan heidän keskinäinen järjestys painotetuista aineista parhaan arvosanan tuottavan aineen perusteella. Mikäli tämän jälkeen kaksi tai useampi hakija on edelleen tasapisteissä, hyväksytään heidät kaikki.
Valintakokeen pisteytys
Hakija voi saada valintakokeesta enintään 60 pistettä. Valintakoeteoksesta tehtävien kysymysten pistemäärä on enintään 30 ja aineistokokeen pistemäärä enintään 30 pistettä.
Aineistokoe arvostellaan vain valintakoeteokseen perustuvassa koeosiossa parhaiten suoriutuneelta kolmannekselta (1/3), kuitenkin vähintään 150 hakijalta.
Valinta tapahtuu valintakokeesta saatujen pisteiden perusteella. Opiskelijat valitaan kokonaispistemäärän mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Jos lopullinen pistemäärä tässä valintajonossa valittavilla on sama, ratkaisee ylioppilastutkintotodistuksesta saatu pistemäärä. Jos kahdella tai useammalla hakijalla on molemmista em. ryhmistä sama pistemäärä, tulevat kaikki valituiksi.
Perjantaina 29.5.2020 klo 12.00–16.00
Kalevantie 4 (yliopiston päärakennus), yliopiston keskustakampus, Tampere
Tarkemmat tiedot salijaosta julkaistaan yliopiston sivulla salijaot valintakokeissa viimeistään koetta edeltävänä päivänä.
Kaikki hakemuksensa jättäneet voivat osallistua valintakokeeseen ilman erillistä kutsua. Valintakokeeseen osallistuvalla tulee olla mukanaan valokuvalla varustettu henkilötodistus sekä tavanomaiset kirjoitusvälineet. Valintakoetilaisuuteen voi ottaa mukaan omia eväitä. Omissa eväissä ei saa olla kääreitä tai tekstejä.
Valintakoepapereissa annettuja vastausohjeita tulee noudattaa. Noudattamatta jättäminen voi aiheuttaa kokeen hylkäämisen.
Valintakoe edellyttää valintateoksen hallintaa sekä siihen sisältyvien tietojen soveltamista.
Valintakoeteos julkaistaan sähköisessä muodossa 29.4.2020 mennessä. Valintakoeteokseen pääset edellä mainittuna päivänä tästä linkistä (linkki avautuu myöhemmin).
Valintakoe sisältää valintakoeteokseen perustuvan koeosion ja aineistokokeen. Valintakokeessa jaettavaan materiaaliin perustuvissa tehtävissä painotetaan hakijan kykyä tulkita ja analysoida politiikan tutkimuksen alaan liittyvää ajankohtaista aineistoa.
Valintakokeessa jaettavan aineiston kysymykset voivat perustua ennakkoon julkaistavaan valintakoeteokseen ja/tai valintakokeessa jaettavaan aineistoon.
Hakija vastaa molempien osioiden kysymyksiin.
Yksilöllisiä järjestelyjä valintakoetilanteessa tarvitsevan hakijan tulee jättää kirjallinen hakemus yksilöllisistä järjestelyistä valintakokeessa Tampereen yliopiston hakijapalveluihin 8.4.2020 klo 15.00 mennessä. Tarkemmat ohjeet yksilöllisten järjestelyiden hakemisesta löytyvät sivulta yksilölliset järjestelyt valintakokeessa.
Hakukohde on mukana korkeakoulujen kevään toisessa yhteishaussa ja siihen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Hakija voi hakea yhteensä kuuteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle mahdollisesti esitetyt liitepyynnöt. Tarkistathan liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Pääsääntöisesti liitteitä ei kumminkaan pyydetä. Katso lisätietoja sivulta liitteet yhteishaussa.
Mahdollisesti vapautuvat paikat täytetään valintamenettelyn mukaisesti ensikertalaisille varatut paikat huomioiden. Varasijoille asetetaan rajattu määrä hakijoita.
Todistusvalinnan osalta tulokset pyritään julkaisemaan ennen valintakoetta, kuitenkin viimeistään 27.5.2020. Muutoin valinnan tulokset julkaistaan viimeistään 8.7.2020. Kaikkia yhteishakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi. Valintakokeeseen osallistuneilla hakijoilla on oikeus nähdä koepaperinsa ja -pisteensä yliopiston hakijapalveluissa 14 päivän ajan edellä ilmoitetusta tulosten julkistamispäivästä (8.7.2020) lähtien. Katso tarkemmat ohjeet sivulta valintakokeiden näyttöpalvelu (Tampereen yliopisto).
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (8.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
- Haku on tarkoitettu Tampereen yliopiston sisällä kandidaattivaiheessa siirtyville tai toisista suomalaisista yliopistoista kandidaattivaiheessa siirtyville
Tähän hakukohteeseen ovat siirtohaussa hakukelpoisia Tampereen yliopistossa koulutusta vaihtavat opiskelijat sekä muista suomalaisista korkeakouluista siirtyvät opiskelijat, joilla on voimassa oleva opinto-oikeus. Jos alempi korkeakoulututkinto on valmistumassa hakukeväänä, tulee tällaisen hakijan hakea siirtohaun sijasta suoraan ylempään korkeakoulututkintoon yhteishaun hakuaikana 18.3.–1.4.2020. Katso tarkemmat ohjeet sivulta siirtohaun hakukelpoisuus.
Hakukohteen sisäänottomäärä on enintään 5 opiskelijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen. Opiskelupaikat täytetään valintaperusteet -kohdassa esitettyjen valintakriteereiden mukaisesti.
Sisäänottomäärään sisältyy yliopiston sisällä koulutusta vaihtavat ja muista yliopistoista siirtyvät hakijat.
Valinta tapahtuu aikaisempien opintojen perusteella harkinnanvaraisesti ilman valintakoetta.
Valinta koskee Tampereen yliopistossa koulutusta vaihtavia opiskelijoita sekä muista suomalaisista korkeakouluista siirtyviä opiskelijoita, jotka haluavat vaihtaa nykyisen opinto-oikeutensa politiikan tutkimuksen koulutukseen jo kandidaattivaiheessa. Katso lisätietoja siirto-opiskelijana hakemisesta.
Hakija ilmoittaa halutun opintosuunnan (kansainvälinen politiikka tai valtio-oppi) hakemuslomakkeella Opintopolussa. Opintosuunta täsmennetään hyväksymispäätöksen yhteydessä hakemuksen mukaisesti.
Tässä valinnassa voi hakea henkilö, joka
- on suorittanut vähintään 60 opintopistettä ja opinnot sisältävät haetun koulutuksen ja opintosuunnan (kansainvälinen politiikka, valtio-oppi) kannalta soveltuvia opintoja vähintään 25 op, perusopintojen lisäksi huomioidaan erityisesti haetun opintosuunnan aineopinnot
- on osoittanut opinnoissaan vähintään kiitettävää (4) opintomenestystä koulutuksen ja haetun opintosuunnan kannalta soveltuvissa opinnoissa
- esittää lisäksi koulutukseen ja opintosuuntaan hakemiselle perustellut syyt, jotka hän tuo esiin motivaatiokirjeessä.
Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan koulutuksen ja erityisesti haettavan opintosuunnan resurssit
Opiskelijan tulee luopua aiemmasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Siirtohaun kautta valituksi tulleen opiskelijan on luovuttava siirron perusteena olevasta opinto-oikeudestaan ottaessaan opiskelupaikan vastaan. Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteet ovat mukana yliopistojen yhteisessä siirtohaussa, jossa ei ole valtakunnallista hakukohdemäärärajoitusta. Huomioithan, että hakukohteista enintään kaksi voi olla Tampereen yliopiston siirtohaun hakukohteita. Katso lisätietoja siirtohaun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Siirtohaussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Opiskelutodistus, josta käy ilmi opintojesi alkamisajankohta sekä käyttämäsi läsnä- ja poissaolokaudet (opintojesi alkamisajankohdasta lähtien)
- Motivaatiokirje
Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet siirtohaussa.
Siirtohaussa ei pääsääntöisesti ole varasijoja. Hakija voi tarkistaa mahdollisen varasijansa kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi
Siirtohaun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2020. Kaikkia siirtohakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (8.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.
- Valinta avoimien ja erillisten yliopisto-opintojen perusteella
Tämän hakukohteen kautta voivat hakea henkilöt, jotka ovat suorittaneet valintaperusteissa vaaditut opinnot avoimina tai erillisinä yliopisto-opintoina. Katso tarkemmat ohjeet sivulta hakukelpoisuus.
Avoimien yliopisto-opintojen perusteella valitaan enintään 3 hakijaa. Varattua kiintiötä ei ole velvoitetta ottaa täyteen.
Opiskelupaikat täytetään valintaperusteet -kohdassa esitettyjen valintakriteerien mukaisesti.
Kyseisessä hakukohteessa opiskelijat valitaan avoimien yliopisto-opintojen perusteella ilman valintakoetta.
Avoimien yliopisto-opintojen perusteella valittaessa ensikertalaisille ei ole varattu omaa kiintiötä yliopistolain 36§:n tarkoittamalla tavalla hakijoista, jotka eivät ole aikaisemmin suorittaneet Suomen koulutusjärjestelmän mukaista korkeakoulututkintoon johtavaa opiskelupaikkaa syksyllä 2014 tai sen jälkeen alkaneesta koulutuksesta.
Hakijat hyväksytään yhteiskuntatieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintoon. Hakijan tulee hakemuslomakkeella mainita mihin opintosuuntaan hakee (kansainvälinen politiikka, valtio-oppi). Opintosuunta täsmennetään hyväksymispäätöksen yhteydessä hakemuksen mukaisesti.
Tässä valinnassa voi hakea henkilö, joka
- on suorittanut politiikan tutkimuksen koulutuksen soveltuvia yliopistotasoisia opintoja avoimessa yliopistossa vähintään 60 opintopistettä (kyseiset opinnot eivät voi sisältyä hakijan mahdolliseen aiempaan korkeakoulututkintoon),
- on osoittanut vähintään hyvää (3) opintomenestystä koulutuksen ja opintosuunnan kannalta soveltuvissa opinnoissa. Lisäksi opinnot on suoritettu kohtuullisessa ajassa eikä opintoja katsota sisällöllisesti vanhentuneiksi.
- esittää lisäksi koulutukseen hakemiselle perustellut syyt, jotka hän tuo esiin motivaatiokirjeessä.
Lisäksi hakijan eduksi katsotaan, mikäli kandidaatin tutkintoon vaadittavat kieliopinnot (suomi, ruotsi, vieras kieli) ovat suoritettuna ennen hakuajan päättymistä.
Valintakriteereiden täyttyminen ei sinällään riitä hyväksytyksi tulemiseen, vaan hakijoista valitaan ansioituneimmat. Valinnassa huomioidaan myös koulutuksen ja erityisesti haettavan opintosuunnan resurssit.
Katso Tampereen yliopiston tarjoamat avoimet politiikan tutkimuksen opinnot avoimien yliopisto-opintojen tarjontasivulta.
Hakukohteeseen haetaan korkeakoulujen sähköisessä hakujärjestelmässä osoitteessa opintopolku.fi. Tampereen yliopistoon voit hakea avoimen väylän haun kautta enintään kahteen hakukohteeseen. Katso lisätietoja avoimen väylän haun yleisistä hakuohjeista.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt.
Huomioithan hakemuksen täyttämisen yhteydessä sinulle esitetyt liitepyynnöt. Avoimen väylän haussa sinun tulee liittää hakemukseesi:
- Ajan tasalla oleva opintosuoritusote
- Motivaatiokirje
Valinnassa huomioidaan sellaiset opintosuoritukset, jotka näkyvät liitteiden palautuspäivämäärään mennessä toimitetussa opintosuoritusotteessa. Tarkista liitteitä koskevat ohjeet ennen liitteiden lataamista hakulomakkeelle. Katso lisätietoja sivulta liitteet avoimen väylän haussa.
Hakukohteessa ei ole varasijoja.
Avoimen väylän haun tulokset julkistetaan viimeistään 8.7.2020. Kaikkia hakuun osallistuneita tiedotetaan valinnan tuloksesta. Hakijat voivat tarkistaa oman tilanteensa myös kirjautumalla Oma Opintopolku -palveluun osoitteessa opintopolku.fi.
Kirjallinen oikaisupyyntö opiskelijavalinnassa mahdollisesti tapahtuneesta virheestä on toimitettava Tampereen yliopistoon viimeistään 14 päivän kuluessa ilmoitetusta (8.7.2020) valinnan tulosten julkistamisesta. Oikaisupyyntö on toimitettava määräpäivään klo 15.00 mennessä Tampereen yliopistoon. Siinä tapauksessa, että tulokset julkistetaan vasta ilmoitetun ajankohdan jälkeen, mainitut 14 päivää lasketaan todellista julkistamisajankohtaa seuraavasta päivästä alkaen. Katso tarkemmat ohjeet sivulta oikaisumenettely (Tampereen yliopisto).
Valinnan tulosta ei saa edellä mainitun oikaisupyynnön johdosta muuttaa kenenkään opiskelemaan valitun vahingoksi.